5 Mayıs 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - ‘Gazze Mektupları’ dijital deneyim sergisi Üsküdar’da ziyaretçilerini ağırlıyor

‘Gazze Mektupları’ dijital deneyim sergisi Üsküdar’da ziyaretçilerini ağırlıyor

Haberton - Haberton
5 Mayıs 2026
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

‘Gazze Mektupları’ dijital deneyim sergisi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Okçular Vakfı desteğiyle Üsküdar Meydanı’nda ziyaretçilere açıldı.

Gazze’de yaşanan insani dramı, bölge halkının kaleminden çıkan mektuplar, çizimler ve video içerikleriyle aktaran sergi; hologram, artırılmış gerçeklik (AR) ve dijital video teknolojileriyle ziyaretçilere duygusal bir deneyim sunmayı hedefliyor.

Türkiye’nin bu küresel insani meseledeki duyarlılığını ve duruşunu, teknoloji ve dijital sanatın olanaklarıyla uluslararası standartlarda bir anlatıya dönüştüren proje; farkındalık oluşturmayı, empatiyi güçlendirmeyi ve güçlü bir toplumsal hafıza inşa etmeyi amaçlıyor. ‘Gazze Mektupları’ deneyim sergisi, 2 Haziran tarihine kadar Üsküdar Meydanı’nda ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.

Dünyaya Güçlü Bir Mesaj Vermek İstedik

Serginin amacının klasik yöntemlerin dışına çıkarak dünyaya güçlü bir mesaj vermek olduğunu belirten Gazze Mektupları Sergisi’nin proje direktörü Şirvan Avcı, “Bizim amacımız dünyaya güçlü bir mesaj vermekti ve bunu klasik yöntemlerle yapmak istemedik. Bu konularda zaten yetkin olduğumuz için, sahip olduğumuz güçlü imkânları nasıl kullanabileceğimizi düşündük ve bu projeyi geliştirdik. Yaklaşık 600 metrekarelik bir alanda fiziki bir Gazze ortamı kurduk. Bu alanı hologram, artırılmış gerçeklik, hiper gerçekçi videolar ve gerçek görüntülerle destekledik. Ayrıca biletleme alanları, ekranlar ve Led panellerle deneyimi güçlendirdik. Bu şekilde etkili bir mesaj vermeyi hedefledik. Serginin sonunda ise ziyaretçiler için bir mektup alanı oluşturduk. Bu sayede etkileşim sağlıyoruz; ziyaretçiler Gazze’ye mesajlarını iletebiliyor. Sergi sonunda bu mesajları kitaplaştırarak Gazze’ye ulaştırmak istiyoruz” dedi.

Üsküdar’da Ücretsiz Ziyaret Edilebilecek

Serginin İstanbul Üsküdar Meydanı’nda 2 Haziran’a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebileceğini belirten Avcı, “Herkes Gazze haberleri karşısında duygusal olarak etkileniyor, ancak bu etki haberin ardından zamanla kayboluyor. Biz de insanların orada yaşananları daha iyi anlayabilmesini nasıl sağlayabileceğimizi düşündük. Böyle bir deneyim alanı oluşturarak bunun mümkün olabileceğine karar verdik ve bu projeyi hayata geçirdik. Özellikle dijital ögeler kullandık çünkü yeni nesle, yani Z ve Alfa kuşaklarına da ulaşmak istiyoruz. Bu kuşaklar yüksek teknoloji içeriklere ilgi duyuyor ve bunları deneyimlemek istiyor. Biz de Gazze’yi bu nesillerle buluşturmak amacıyla fiziksel ve dijital unsurları bir araya getiren bir sergi hazırladık. Sergi, İstanbul Üsküdar Meydanı’nda 2 Haziran’a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Bundan sonraki hedefimiz ise sergiyi farklı şehirlere, hatta yurt dışına taşımak” diye konuştu.

Bir Anne Olarak Perişan Oldum, Çocukların Acısını Yüreğimde Hissettim

Sergiyi ziyaret eden Tülay Akkuş, Gazze Mektupları Sergisi’ni özellikle görmek istediğini belirterek duygularını şöyle ifade etti:

“Gazze Mektupları Sergisi’ni özellikle ziyaret etmek istedim. Çünkü insanlığımı yeniden hatırlamak, bir kez daha utanmak ve ne kadar çaresiz olduğumuzu yeniden hissetmek istedim. Gerçekten çok çaresiziz; hiçbir şey yapamıyoruz. Artık bir şeyler yapmamız gerekiyor. Ben de üzerime ne düşüyorsa yapmaya hazırım. Sergide en çok etkilendiğim şey, çocukların oyuncakları ve bisikletleri oldu. Bir anne olarak perişan oldum. Bu çok zor bir durum. Çocuklara çok üzülüyorum; annesiz kalıyorlar. Keşke o annesiz kalan çocukları buraya getirebilsek, bağrımıza basabilsek, acılarını sarabilsek ve onlara yardımcı olabilsek. Üzerimize ne düşüyorsa yapmak istiyoruz. Başkaları o çocukları alıp götürüyor, kim bilir neler yapılıyor. En azından biz o çocuklara kol kanat gerebilsek, bir şeyler yapabilsek. Savaşın açtığı yaraları sarabiliyorsak, yapabileceğimiz ne varsa yapmak istiyoruz. Lütfen, rica ediyorum.”

İçimde Çok Yoğun Ve Derin Duygular Var

Sergiyi gezenlerden Sedat Çiftçi ise, “Bu projeyi destekleyen kuruluşa ve emeği geçen tüm ekip çalışanlarına teşekkür ediyorum. Burada kurulan ortam, enstalasyonlar ve dijital sanatın bu noktaya gelmiş olması beni gerçekten çok şaşırttı. Açıkçası bu kadar büyük bir proje beklemiyordum. Bu durum beni çok mutlu etti. Aynı zamanda şu an içimde çok yoğun ve derin duygular var. Bunu sindirmem belki saatlerimi, belki günlerimi alacak. Bir parçası olmak ve burada bulunmak beni çok mutlu etti. Gördüğüm ve şahitlik ettiğim için de ayrıca memnunum. Çünkü bu, aslında uzaktan bildiğimiz ve dünyanın şahitlik ettiği bir konu. Filistin’in yıllardır yaşadığı duygu durumunu görsel olarak anlamaya ve hissetmeye çalışmak gerçekten çok derinleştirici bir süreç. Özellikle dijital mektup fikrini çok değerli buldum. Oradaki çocukların çabalarına karşılık olarak mektup yazılması, günümüz dünyasında çok anlamlı bir fikir. Bence bir çocuğun en çok büyüyebileceği şey, başka bir çocuktan alacağı mesaj ve mektuptur. Bir yetişkinin onu aynı şekilde rahatlatması her zaman mümkün olmayabilir; bir çocuk, ancak bir başka çocuğun duygusuna daha yakın bir karşılık verebilir. Bu nedenle, projede çocukların çocuklara yazdığı mektup kısmı çok kıymetli” dedi.

Etiketler: FilistinGazzeİstanbulSergiTeknolojiTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ne olursa olsun, biz kazanacağız

Sonraki Haber

Yaşar Güler, Somali Savunma Bakanı Ahmed Fiqi ile görüştü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Eğitim temalı 9’uncu Uluslararası Kısa Film Yarışması sonuçları açıklandı
Kültür ve Sanat

Eğitim temalı 9’uncu Uluslararası Kısa Film Yarışması sonuçları açıklandı

5 Mayıs 2026
Tokat’ta, ‘Çingene Kızı’ benzeri mozaik gün yüzüne çıkarılıyor
Kültür ve Sanat

Tokat’ta, ‘Çingene Kızı’ benzeri mozaik gün yüzüne çıkarılıyor

5 Mayıs 2026
Özgür Aras’tan hayat dersleri “Şöhret sandığınız gibi değil”
Kültür ve Sanat

Özgür Aras’tan hayat dersleri “Şöhret sandığınız gibi değil”

5 Mayıs 2026
İzmir’de inanç ve tarih buluşuyor; Aziz Polikarp Anı Alanı Kadifekale’de açıldı
Kültür ve Sanat

İzmir’de inanç ve tarih buluşuyor; Aziz Polikarp Anı Alanı Kadifekale’de açıldı

5 Mayıs 2026
Mert Demir'in beklenen şarkısı yayında!
Kültür ve Sanat

Mert Demir’in beklenen şarkısı yayında!

4 Mayıs 2026
Mehmet Najafzadeh Resim Sergisi 9 Mayıs’ta Sanatseverlerle Buluşuyor…
Kültür ve Sanat

Mehmet Najafzadeh Resim Sergisi 9 Mayıs’ta Sanatseverlerle Buluşuyor…

4 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Somali Savunma Bakanı Ahmed Fiqi ile görüştü

Yaşar Güler, Somali Savunma Bakanı Ahmed Fiqi ile görüştü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Öne Çıkan

İBB davasında 32’nci duruşma: Gülibrahimoğlu’nun çalışanından örgüt iddiasına ret

5 Mayıs 2026
Çatışma arayışında değiliz
Dış Haberler

Çatışma arayışında değiliz

5 Mayıs 2026
Ümraniye Belediyesi'nden vatandaşlara ücretsiz mesleki eğitim imkanı
Yerel Haberler

Ümraniye Belediyesi’nden vatandaşlara ücretsiz mesleki eğitim imkanı

5 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Apartmandan ayakkabı hırsızlığı kamerada

5 Mayıs 2026
Yaşam

Sokakta evsizi yumruklayan çocuğa ev hapsi cezası

5 Mayıs 2026
Yaşam

Kütahya’da fünye ile patlatılan çanta, boş çıktı

5 Mayıs 2026
Yaşam

Kürtçe klasik eserlerin toplandığı ‘Jaba Koleksiyonu’nun tanıtım toplantısı yapıldı

5 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Somali Savunma Bakanı Ahmed Fiqi ile görüştü

Yaşar Güler, Somali Savunma Bakanı Ahmed Fiqi ile görüştü

- Haberton
5 Mayıs 2026

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Saha 2026 Fuarı için İstanbul'a gelen Somali Savunma Bakanı Ahmed Fiqi ile bir araya geldi....

Gluten hassasiyeti nasıl anlaşılır? Belirtiler ve dikkat edilmesi gerekenler

İş yerinde mobbinge karşı ne yapılabilir? Etkili ve somut adımlar

Anneler Günü’nde ne almalı? Klişelerin dışına çıkan hediye önerileri

Gece diş sıkma (Bruksizm): Fark edilmeden dişleri aşındıran tehlike

Güncel Haber

İBB davasında 32’nci duruşma: Gülibrahimoğlu’nun çalışanından örgüt iddiasına ret

5 Mayıs 2026
Çatışma arayışında değiliz

Çatışma arayışında değiliz

5 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton