26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Spor Haberleri - Fatma Zehra Köse; Sporcu olarak geri dönebilirim

Fatma Zehra Köse; Sporcu olarak geri dönebilirim

Haberton - Haberton
13 Temmuz 2023
- Spor Haberleri
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Fatma Zehra Köse; Sporcu olarak geri dönebilirim

Fatma Zehra Köse; Sporcu olarak geri dönebilirim

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Milli eskrimci Fatma Zehra Köse, sporculuğu döneminde İstiklal Marşı’nı kürsüde okutmanın hayali olduğunu söyledi. 

Geçen yıl düzenlenen 2022 Avrupa Şampiyonası’nın ardından spora ara veren Fatma Zehra Köse, Demirören Haber Ajansı’nın (DHA) sorularını yanıtladı. Sporculuğu döneminde kendisine her zaman hedefler koyduğunu belirten milli eskrimci, 2014 Yaz Olimpiyatları, Avrupa ve dünya şampiyonasında yaşadıklarını anlattı. Küçük yaşlardan itibaren minikler ve gençler şampiyonasında birçok birincilik elde eden Fatma Zehra Köse, müzisyen anne ve babasından farklı olarak spor hayatına başladı.

Spora başlama serüveni hakkında konuşan Fatma Zehra Köse, teyzesi sayesinde eskrime başladığını belirterek, “Teyzem de müzisyen. Konservatuvarda okuyordu. Sahne sanatlarında eskrim dersleri alıyordu. Bir gün dersine beni de götürdü. Eskrime o şekilde başladım. Annem ve babam da her zaman sporun ve müziğin hayatımda olsun diye küçüklükten itibaren hep yönlendiriyorlardı. Spora ilk olarak küçük yaşta cimnastik ile başladım. Daha sonra kısa bir süre voleybol ve basketbol oynadım. Sonra ilk flöre branşı ile eskrime başladım. 2 sene sonra da kılıç kategorisine geçtim” şeklinde konuştu. 

Milli eskrimci Fatma Zehra Köse, sporculuğu döneminde İstiklal Marşı'nı kürsüde okutmanın hayali olduğunu söyledi. 
Milli eskrimci Fatma Zehra Köse, sporculuğu döneminde İstiklal Marşı’nı kürsüde okutmanın hayali olduğunu söyledi. 

2014 yılında gittiği ve Türkiye’nin ilk temsilcisi olduğu 2014 Yaz Olimpiyat Oyunları’na katılmasından bahseden Köse, “Avrupa’nın ilk beşine girip kota almamız gerekiyordu. Bu da dünya şampiyonasını belirleyecekti. Koreli bir rakibim vardı. 14-8 öndeyken maçı 15-14 kaybettim. 2014 Yaz Olimpiyatları’na katılmak için kota sıralamasında o maçı almam gerektiğini biliyordum. Kahrolmuştum maç sonunda. Çünkü çok öndeyken maçı verdim. Fakat sonrasında, bir ülkenin sporcusunu göndermediğini öğrendim. Böylelikle kota bana kaymış oldu. Onu öğrendiğim anda zaten dünyalar benim olmuştu. Çünkü küçüklüğümden beri hayalimdi. İki senemizi buna harcamıştık. Şampiyonaya katılacağımı öğrendiğimde tarif edilemez duygular hissettim” diye konuştu.

“MASKEYİ TAKTIĞIM İLK ANDA KENDİMİ ŞÖVALYE GİBİ HİSSETMİŞTİM”

Küçük yaşlardan itibaren kendisine hedefler koyduğundan ve hayallerinden bahseden Köse, şu ifadeleri kullandı: “İlk eskrime başladığım zaman 5’inci ya da 6’ncı ayda Uluslararası Süper Minikler maçımız oldu. Orada şampiyon oldum. Böyle küçük yaşta şampiyon olmak beni çok motive etti. Maskeyi taktığım ilk anda kendimi şövalye gibi hissetmiştim. Dolaysıyla başarı geldiği zaman da aslında sorumluluğumu erken yaşta fark etmiş oldum ve üstüne gitmek istedim. Yapısal olarak küçük yaştan itibaren de sorumluluk almaya müsaittim. Her zaman hedefler koydum kendime;  2014 Yaz Olimpiyatları, Avrupa şampiyonası ve dünya şampiyonası oldu.

Hayal etmenin başarmanın yarısı olduğunu da anladım. Hayallerimde hep İstiklal Marşı’nı okutmak vardı. Gece yatarken maç anlarını hayal ederdim. Sonrasında federasyon bize başantrenör Valery Shturbabin’i getirtti. Biz Valery ile gerçekten çağ atladık. Altın çağı yaşadık. Çünkü dünyada da çok iyi bilinen bir antrenör. Çalışması çok zor birisidir. Ama ben onunla hayat üniversitesi okumuş gibi oldum. Eskrim konusunda bizlere inanılmaz bir ivme kattı. Hem bilgi anlamında hem de eskrim neymiş onu öğrendik. Piste çıktığımızda her bir sayı için savaştık. Valery bize bunları en başında aşıladı.”

Fatma Zehra Köse; Sporcu olarak geri dönebilirim
Fatma Zehra Köse; Sporcu olarak geri dönebilirim

“HAYATIN ZORLUK OLMADAN BİR ANLAMI YOKMUŞ”

Türkiye Eskrim Büyükler Şampiyonası’nda ve dünya büyükler şampiyonasında başarıları olan Fatma Zehra Köse, DHA’ya yaptığı açıklamada, sporculuk hayatının kendisine getirileri olduğu kadar götürülerinin de olduğunu söyleyerek, “Sporculuk dönemim boyunca yani ergenlik döneminde ‘spor benden bir şeyler götürüyor’ gibi düşüncem oluyordu. ‘Sosyal hayat yok, arkadaşlarımı göremiyorum’ gibi düşüncelerim oluyordu. Fakat şu anda soracak olursanız iyi ki tüm hayatım bugüne kadar böyle geçmiş. Sporun bana kattığı ve o zorlukların, haksızlıkların bana kattığı her şey beni bugünkü Zehra yapan şeyler olmuş. Beni bugün bu olgun ve sorumluluk sahibi düşünceye getiren şeyler olmuş. Bence hayatın zorluk olmadan bir anlamı yokmuş, onu fark ettim” diye konuştu. 

2022 Avrupa Şampiyonası’na katıldıktan sonra spor hayatına ara veren Köse, “Biz beş senedir takımla birlikte Ankara’da çalışıyorduk. Tesis yaşantısı, maddi manevi çok fazla destek alamadım. Ama yine de haklarını yiyemem bana çok şey kattılar. Ama özellikle maddi anlamda sıkışacak raddeye geldim ve son iki senedir çok mutsuz olduğumun farkına vardım. Çok sevdiğim bir iş. Hatta beni ben yapan spor. Ama şunun farkına vardım: mutluluk daha önemli. O sebeple İstanbul’a izne geldiğimde ‘ben mutlu olmak istiyorum’ diye düşündüm. Mutluluğu tercih ettim. Bu sebeple eskrimi bıraktım” dedi.

“ORHAN BABADAN TAVSİYE ALDIM. ‘BENCE SPORUNU YAP, GİTARINI KAMPLARINA GÖTÜRÜRSÜN’ DEDİ” 

Müziğe hep ilgisinin olduğunu söyleyen Fatma Zehra Köse, “Çok güzel yere değindik. Benim annem ve babam da biliyorsunuz ki müzik öğretmeni. Ağabeyim de müzik öğretmeni. Ailede çok müzisyen var. Müzikle haşır neşir büyüdük küçüklüğümüzden beri. Dolayısıyla müziğe hep bir ilgim vardı. Lisedeyken konservatuar sınavına girmek istedim. Fakat ilk milli kampımla konservatuar sınavım aynı güne denk geldi. Bilemedim ne yapacağımı. Hatta o zaman babam, Orhan Gencebay ile iş yapıyordu. Hem müzisyen biri hem de yönlendirir diye tavsiye aldım.

Çok bilgin bir insan zaten sağ olsun. ‘Müzik seninle her zaman gider, şu anda sporda bir başarın var. Bence sporunu yap, gitarını kamplarına götürürsün, şarkını söylersin’ gibi bir nasihatte bulunmuştu bana. Ben sporu öyle tercih ettim fakat her zaman antrenmandan çıkınca stresli ve yorgundum. Gitar ile hep rahatlatırdım kendimi. Her zaman müziğimi dinlerdim, müziksiz yolculuk hala yapamam ama onun dışında müzik benim her zaman hayallerimde var. Sahne deneyimim oldu. Ailem ve ufak tanıdığımızla birlikte sahnede yaşadığım o hazzı, eskrimde de yaşadığımı fark ettim. O yüzden müzikle ilgili bir şey yapmak istiyorum. Hatta bir tane bestem bile var. Umarım bir gün onu da yapmak nasip olur” şeklide konuştu.

“SPORCU OLARAK GERİ DÖNEBİLİRİM”

Eskrimi bıraktığını fakat formunu korumak için spora devam ettiğini belirten Köse, “Aslında sürprizlerle dolu bir insanım. Zaten eskrimi bırakmam da bir anda oldu. Kesin konuşamıyorum, zaten sporu da bırakmadım. Hem sağlığım için hem de formumu korumak için devam ediyorum. Sporcu olarak geri dönebilirim, antrenör olarak da dönebilirim. Hatta Kadın Milli Takım antrenörlüğü hayallerimin arasında duruyor. Halihazırda eskrimi bıraktığım gibi beden öğretmenliğine başladım. Hayallerimin arasında müzik de var” dedi.

“VALERY’E İSYAN ETTİĞİM ZAMANLAR OLDU”

Valery gibi zor bir antrenör ile çalıştığını ifade eden Köse, “Dediğim gibi kuzenlerim ve arkadaşlarım tatile gidiyor. Sosyal medyadan görüyordum. Şu an pişmanlığım ve keşkem yok. Her şeyi iyi ki yaşamışım. İyi ki o haksızlıkları da yaşamışım, iyi ki Valery gibi zor bir antrenör ile çalışmışım. Onunla çok isyan ettiğim, tartıştığım zamanlar oldu. Tabii ki saygımı hiçbir zaman bozmadan” diye konuştu.

“2017 AVRUPA ŞAMPİYONASI’NA İMKANSIZ DİYE GİTTİK”

Sporculuğun da bir yerde sonlanacağını dile getiren Köse, “Bazı akranlarımla konuştuğum zaman, mesela bir zorlukla karşılaşıyorlar hemen bahanelerin arkasına sığınmak istiyorlar. İnsan psikolojisi böyle. Ben de bunu yapıyorum bazen ama ana fikrin farkında olmak lazım diye düşünüyorum. Hem hayatta her şey geçici, bitiyor bir gün. Mesela sporculuk da bir yere kadar. O devam eden şeyin içerisinde keyif almak lazım. Çünkü o bir süreç ve hiçbir şekilde imkansız değil onun da farkına vardım.

Biz 2017’de Avrupa şampiyonluğunu aldığımız zaman biraz imkansız diye gittik ama maç içinde öyle olmadı. O anda enerjimizi ve inancımızı verdik ve bir şeyler oldu. O yüzden hiçbir şeyden kesinlikle korkmayın. Yani bir tek Allah’tan korkmak lazım bu hayatta öyle düşünüyorum. Emin adımlarla ilerlemek lazım. Çünkü herkes hayatında travma veya olumsuzluk yaşıyor. Bunun da farkına vardım. Tek yaşayan ben değilmişim. Diyeceğim o ki o anın tadını çıkarmak, o anı güzelleştirmek lazım” şeklinde konuştu.

“İYİ Kİ YANLIŞIMDA YANIMDA OLMAMIŞLAR”

Eskrim sporunda zorluk ve haksızlığa uğradığını söyleyen Fatma Zehra Köse, “Aileme çok teşekkür etmek istiyorum. Onlar her zaman arkamdaydı ve yanlışımı da her zaman bana söylediler. İyi ki yanlışımda yanımda olmamışlar. Çünkü onlar öyle yaptıkça bir şeylerin daha çok farkına vardım. Ama ben haklarını ödeyemem. Evet zorluk ve haksızlık yaşadım ama federasyona, bakanlığa, Valery Shturbabın hocama, diğer antrenörlerime, herkese şükranlarımı iletiyorum ve teşekkür ediyorum. Çünkü hayata çok güzel hazırlanmışım” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bursa’da gurbetçi aile otomobille şarampole düştü

Sonraki Haber

Küresel ihracattan yüzde 1,04 pay aldık

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Trabzon'da boks maçında kavga kamerada
Spor Haberleri

Trabzon’da boks maçında kavga kamerada

26 Nisan 2026
Merih Demiral’lı Al-Ahli üst üste ikinci kez AFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu
Spor Haberleri

Merih Demiral’lı Al-Ahli üst üste ikinci kez AFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu

25 Nisan 2026
Zecorner Kayserispor- Çaykur Rizespor maçının ardından
Spor Haberleri

Zecorner Kayserispor- Çaykur Rizespor maçının ardından

25 Nisan 2026
Fenerbahçe’de Asensio antrenmanın ilk bölümünde takımla çalıştı
Spor Haberleri

Fenerbahçe’de Asensio antrenmanın ilk bölümünde takımla çalıştı

25 Nisan 2026
Avrupa Güreş Şampiyonası’nda milliler 1 bronz ve 2 repesaj maçına çıkacak
Spor Haberleri

Avrupa Güreş Şampiyonası’nda milliler 1 bronz ve 2 repesaj maçına çıkacak

25 Nisan 2026
24 yıl sonra 1'inci Lig'e yükselen Batman Petrolspor, kupasını aldı
Spor Haberleri

24 yıl sonra 1’inci Lig’e yükselen Batman Petrolspor, kupasını aldı

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Küresel ihracattan yüzde 1,04 pay aldık

Küresel ihracattan yüzde 1,04 pay aldık

En Güncel Haberler

Fatih’te takla atan otomobil parka savruldu: 1 yaralı
Yerel Haberler

Fatih’te takla atan otomobil parka savruldu: 1 yaralı

26 Nisan 2026
Bursa'da  polisin 'dur' ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada
Yerel Haberler

Bursa’da polisin ‘dur’ ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada

26 Nisan 2026
Bursa'da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Mersin'de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

Mersin’de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

- Haberton
25 Nisan 2026

Mersin’de vatandaşları farklı illerden iş vaadiyle getirerek adlarına banka hesabı ve Gsm hattı açtıran, bu hesapları dolandırıcılıkta kullanan 12 şüpheliden...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Fatih’te takla atan otomobil parka savruldu: 1 yaralı

Fatih’te takla atan otomobil parka savruldu: 1 yaralı

26 Nisan 2026
Bursa'da  polisin 'dur' ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada

Bursa’da polisin ‘dur’ ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton