16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - ‘F-16 alımında hava olumlu’

‘F-16 alımında hava olumlu’

Haberton - Haberton
5 Ekim 2022 - Güncellenme Tarihi 13 Mart 2026
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
'F-16 alımında hava olumlu'

'F-16 alımında hava olumlu'

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

ABD’de F-16 alımı konusunda temaslarda bulunan AK Parti heyetinde yer alan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, “Hava olumlu ama süreç gereken durum var. Yönetim açısından olumsuzluk gözükmüyor” dedi. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Efkan Ala başkanlığında; TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak, AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır ile AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker’den oluşan AK Parti heyeti, ABD’de Türkiye’ye F-16 satılması konusunda temaslarda bulundu.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, 3 gün süren ABD ziyaretine ilişkin DHA’ya açıklama yaptı. Kılıç, NATO’nun en büyük 2’nci ordusu ve bugüne kadar tüm uluslararası faaliyetlerinde görev almış ülkenin temsilcileri olarak orada bulunduklarını söyledi. Kılıç, görüşmelerinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) NATO’nun parçası olarak caydırıcılık unsurunun en üst seviyede olması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını gördüklerini söyledi.

‘OLUMLU HAVAYLA KARŞILAŞTIK’

Dışişleri Komisyonu Başkanı Kılıç, Türkiye’nin F-16 almasına ilişkin hem yönetimin hem de kongre tarafının yaklaşım açısı olduğunu belirterek, “Belirli anlaşmaların yapılabilmesi için kongre onayı gerekiyor. Bu çerçevede işi doğrudan anlatmak, temasları doğrudan yüz yüze yapmak için biz de heyet olarak oradaydık. Görüşmelerimizde genel anlamda olumlu bir havayla karşılaştık. Yaptığımız fikir alışverişlerinde bizim ortaya koymuş olduğumuz birçok konunun kabul gördüğü, Türkiye’nin ortaya koymuş olduğu çabaların; bu Montrö Anlaşması’nın hayata geçirilmesi ve boğazların kapatılmasından tutun da tahıl koridorundaki ulaştığımız başarının da takdir edildiğini görme fırsatımız oldu.

Seçilmiş milletvekili ve seçilmiş siyasiler olarak onların da bazı farklı düşünceleri olabiliyor ama burada özellikle senato kanadının ve temsilciler meclisi kanadının dış işleri komisyonları nezdindeki çalışmalarda bizim bazı kabul etmediğimiz ve bu anlamda devlet yetkililerimizin yaptığı açıklamalardan da malum; kabul etmeyeceğimiz şartlar ortaya koymaya çalışma yönünde birtakım çalışmalar var satışla ilgili olarak” dedi.

‘YÖNETİM AÇISINDAN OLUMSUZLUK GÖZÜKMÜYOR’

Türkiye’ye F-16 satışı konusunda ABD’nin iç siyasetinde yapılan birtakım yanlış iç değerlendirmelerin olduğuna dikkat çeken Kılıç, “Burada bazı isimler ön plana çıkıyor. Hepimizin artık malumu olduğu ABD Senato Dışişleri Komisyonu Başkanı Bob Menendez’in olumsuz anlamda bir çabası var ama ben bunun pek başarılı olabileceği kanaatinde değilim. Kendi şahsi değerlendirmem olarak; fikir ayrılıklarımız var bazı başlıklarda ama bu noktada, ‘Sizin ciddi bir NATO müttefiki olarak ve bölgedeki en kuvvetli ülke olarak desteklenmeniz gerektiğiniz konusunda hemfikiriz’ diye bir düşünceyi ben şahsen aldım.

‘F-16 alımında hava olumlu’

Bu bir süreçtir. ABD’de bir de seçim var. Kongrenin 3’te 1’i yenilenecek. Bu anlamda bir süreç yaşanacak ve bunun bir geçmesi gerektiğini düşünüyoruz dolayısıyla hava olumlu ama süreç gereken bir durum var. Yönetim açısından bir olumsuzluk gözükmüyor” diye konuştu.

‘YUNANİSTAN’IN HUKUKA AYKIRI KULLANDIĞINI DİLE GETİRDİK’

Kılıç, ABD’deki görüşmelerinde, Türkiye’nin NATO müttefiklerinden Yunanistan’ın son dönemdeki yanlış hareketlerini ilettiklerini belirterek “Bazı NATO müttefiki olan ve dost olması gereken ülkelerin ki burada Yunanistan başı çekmekle beraber maalesef yanlış bir tutum içerisindeler. Biz bunları orada da dile getirdik. Açıkçası heyetimizin görüşmelerinin içerisinde bir NATO müttefiki ülkenin de hem de Türkiye’ye komşu ülkenin, uluslararası kamuoyunun ortaya koymuş olduğu çekincelerin giderilmesi noktasında hareket etmesi gerektiğini dile getirdik. Yine ABD’nin de bu anlamda birtakım teçhizatları sağladığı Yunanistan’ın bunları yanlış yerlerde ve hukuka aykırı bir şekilde kullandığı yönünde konuları açık açık dile getirdik” dedi.

‘ALMAN FEDERAL MECLİS BAŞKAN VEKİLİNİN SÖZLERİ KABUL EDİLEMEZ’

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Kılıç, Alman Federal Meclis Başkan Vekili Kubicki’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sözleriyle ilgili ise “Sayın Kubicki’nin bu noktada seçim çalışmaları içerisinde olduğunu anladığımız bir toplantıda Sayın Cumhurbaşkanı’mıza yönelik hakaretamiz sözlerinin asla kabul edilemez olduğunu zaten en üst seviyede dile getirdik. Bunu beyan ettik. Bir özür gerektiğinin hatta bu noktada Almanya Federal Meclisi başkan vekili olarak bu sözleri etmesinden dolayı istifa etmesi gerektiği düşüncesinde olduğumuzu muhataplarımıza ilettik. Şunu görüyorum ki Almanya siyasetinde birçok siyasi Kubicki’nin bu sözlerine sahip çıkmıyor ve bu noktada onun yanlış içerisinde olduğunu görüyorlar” dedi.

Kılıç, Rusya ve Ukrayna arasındaki Türkiye’nin ara bulucu rolünün önemine vurgu yaparak, “Bizim Türkiye olarak diplomatik çalışmalarımızda ve özellikle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çerçevesinde New York’ta bulunduğu esnada Sayın Cumhurbaşkanı’mızın yoğun bir diplomasi trafiği oldu. New York’a geçmeden önce yapılan Şanghay toplantısında da birçok görüşmesi oldu ve bu anlamda ateşkesin sağlanması ve itilaflı konuların diplomasi masasında çözülmesi yönünde çağrılar devam etmekte. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın savaşın tarafı olan hem iki ülkenin liderleriyle hem heyetleriyle rahat görüşebiliyor olması ve sözünün de ortada olmasıyla beraber tahıl koridorunu açabilme imkanımız oldu” diye konuştu

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Göztepe, Isaac Atanga’dan beklediği verimi alamadı

Sonraki Haber

Meme kanseri tanısı konuldu; Antalya’da sağlığına kavuştu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Şimşek: Teknoloji bizim için kritik bir alan
Politika

Bakan Şimşek: Teknoloji bizim için kritik bir alan

16 Mayıs 2026
Bakan Göktaş: Türkiye son 24 yılda sosyal politika alanında sessiz fakat çok derin bir devrim gerçekleştirdi
Politika

Türkiye son 24 yılda sosyal politika alanında çok derin bir devrim gerçekleştirdi

16 Mayıs 2026
Politika

Bakan Memişoğlu’ndan öğrencilerin çağrısına yanıt

16 Mayıs 2026
Politika

Silah bırakmanın ivmelenmesi için İstihbarat Teşkilatımız çalışıyor

16 Mayıs 2026
Bakan Tekin, 'Eğitim Kurumları Yönetici Yetiştirme Programı'nın ilk dersini verdi
Politika

Bakan Tekin, ‘Eğitim Kurumları Yönetici Yetiştirme Programı’nın ilk dersini verdi

16 Mayıs 2026
Bakan Uraloğlu: Tokat-Niksar kara yolu ile yılda 1,5 milyar lira tasarruf sağlanacak
Politika

Tokat-Niksar kara yolu ile yılda 1,5 milyar lira tasarruf sağlanacak

16 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Meme kanseri tanısı konuldu; Antalya'da sağlığına kavuştu

Meme kanseri tanısı konuldu; Antalya'da sağlığına kavuştu

En Güncel Haberler

Maldivler'de kurtarma operasyonuna katılan dalgıç da hayatını kaybetti
Dış Haberler

Maldivler’de kurtarma operasyonuna katılan dalgıç da hayatını kaybetti

16 Mayıs 2026
İskoçya Ligi'nde şampiyon Celtic oldu
Spor Haberleri

İskoçya Ligi’nde şampiyon Celtic oldu

16 Mayıs 2026
Bakan Şimşek: Teknoloji bizim için kritik bir alan
Politika

Bakan Şimşek: Teknoloji bizim için kritik bir alan

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Akın 1071 gençle Anıtkabir’i ziyaret etti

16 Mayıs 2026
Yaşam

Ankara’da zincirleme kaza: 3 yaralı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Diyarbakır’da tekme ve yumruklu kavga; 3 yaralı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Ankara’da 27 kilogram esrar ele geçirildi; 4 gözaltı

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Başhekim, Gülistan’ın son görüldüğü bölgeden aracıyla geçmiş

- Haberton
16 Mayıs 2026

Tunceli'de 5 Ocak 2020'den bu yana kayıp olan, yıllar sonra cinayete kurban gittiği ortaya çıkan Gülistan Doku ile ilgili yürütülen...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Maldivler'de kurtarma operasyonuna katılan dalgıç da hayatını kaybetti

Maldivler’de kurtarma operasyonuna katılan dalgıç da hayatını kaybetti

16 Mayıs 2026
İskoçya Ligi'nde şampiyon Celtic oldu

İskoçya Ligi’nde şampiyon Celtic oldu

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton