17 Temmuz 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Ezgi Apartmanı’nın firari şüphelilerine 876’şar yıl istendi

Ezgi Apartmanı’nın firari şüphelilerine 876’şar yıl istendi

Haberton - Haberton
9 Kasım 2023
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Ezgi Apartmanı'nın firari şüphelilerine 876'şar yıl istendi

Ezgi Apartmanı'nın firari şüphelilerine 876'şar yıl istendi

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Kahramanmaraş’ta depremde yıkılan 35 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı’nın firari şüphelilerinin 876’şar yıl hapsi istendi.

Ezgi Apartmanı ile ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede zemin katında 40 santimetre çapında kolonun kesildiği tespit edilen ve tutuklamaya yönelik yakalama kararıyla aranan pastanenin işletmecileri Sami Kervancıoğlu (57) ve Mustafa Pekel (47) ile pastanenin tutuklu iç mekan tasarımcısı Ertan Danacı’nın (51) ‘olası kastla kasten öldürme ve yaralama’ suçlarından 876 yıl 6’şar aya kadar hapsi istendi. Binanın müteahhidi Yakup Aktaş (81) ve fenni mesul Mehmet Tekin (59) hakkında ise 22,5 yıl hapis talep edildi.

Alparslan Türkeş Bulvarı’ndaki Ezgi Apartmanı, 6 Şubat günü saat 04.17’de meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde yıkıldı. Apartman görevlisi Mulla Kenger ile oğlu Mesut Kenger’in sağ olarak kurtulduğu binada 35 kişi hayatını kaybetti. Binanın yıkılmasıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu tarafından başlatılan soruşturma devam ederken, ölenlerin yakınları 6 yıl önce zemin katta bulunan pastanede yapılan tadilat sırasında kolon kesildiğini öne sürdü. Bunun üzerine soruşturma savcısı tarafından görevlendirilen 3 kişilik bilirkişi tarafından yapılan incelemede 40 santimetre çapında kolonun kesildiği tespit edildi. Bunun üzerine binanın müteahhidi Yakup Aktaş ile pastane işletmecileri Samir Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel gözaltına alındı. Şüpheliler, sorgularında suçlamaları kabul etmezken, sevk edildikleri mahkemece yurt dışı çıkış yasağı ile serbest bırakıldı.

Ezgi Apartmanı'nın firari şüphelilerine 876'şar yıl istendi
Ezgi Apartmanı’nın firari şüphelilerine 876’şar yıl istendi

Soruşturma kapsamında elde edilen tüm delil, belge, fotoğraf ve videolar, binanın yıkılma nedeninin, yıkılmasında kusuru bulunanların ve sonradan yapılan tadilat ve değişikliklerin mevzuata uygun yapılıp yapılmadığının tespiti için Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne gönderildi. Üniversitede 7 kişiden uluşan bilirkişi, incelemelerin sonunda hazırladığı 48 sayfalık raporda statik proje müellifi, yapım sorumlusu müteahhit, fenni mesul, Kervan Pastanesi’nde yapılan izinsiz ve/veya projesiz tadilatlardan sorumlu kişiler asli kusurlu, belediyenin ilgili birimindeki yapı ruhsatlarında proje kontrollerinden sorumlu kişiler, belediyenin yapı kontrol birimi ve yapı kullanma izin belgesi düzenlenmeden önce binayı kontrol etmekle görevli kişiler tali kusurlu bulundu.

2 KİŞİ TUTUKLANDI, 2 KİŞİ HAKKINDA DA YAKALAMA KARARI ÇIKARTILDI

Gelen rapor üzerine asli kusurlu bulunan fenni mesul Mehmet Tekin ile pastanenin iç mekan tasarımcısı Ertan Danacı gözaltına alınıp, tutuklandı. Diğer asli kusurlular pastane işletmecileri Sami Kervancıoğlu ile Mustafa Pekel hakkında ise adreslerinde bulunmayınca mahkeme tarafından tutuklanmaya yönelik yakalama kararı çıkartıldı.

Soruşturma sonunda Cumhuriyet Savcısı pastanenin işletmecileri Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel ile pastanenin iç mekan tasarımcısı Ertan Danacı’nın ‘olası kastla kasten öldürme ve yaralama’ suçlarından 876 yıl 6’şar aya kadar, müteahhit Yakup Aktaş ve tutuklu fenni mesul Mehmet Tekin hakkında ise bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenledi.

KOLON DIŞINDA PERDE DUVAR VE TABLİYEDE DE TAHRİBAT YAPILMIŞ

27 sayfalık iddianamede şüpheliler hakkında istenen cezaların nedenleri de detaylı bir şekilde yer alıyor. Binanın yıkılmasında asli kusurlu gösterilen Sami Kervancıoğlu, Mustafa Pekel ve Ertan Danacı’nın tadilat sırasında kolon dışında binanın diğer taşıyıcı unsurlarına da zarar verildiği belirtilen iddianamede şöyle denildi:

“Soruşturma kapsamında müşteki ve tanık ifadeleri, iş yeri tadilat öncesi ve sonrasını gösterir fotoğraflar, bilirkişi raporları, mahallinde yapılan olay yeri görgü ve tespit işlemleri ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde Kervan Pastanesi isimli iş yerinde yapılan tadilatlarda binanın statiğini etkileyecek ve binanın taşıyıcı unsurlarına zarar verecek şekilde havalandırma tesisatının perde duvarla boşluk açılarak çıkarıldığının, zemin ve asma kat arasında bulunan 40 cm çapındaki fretli kolonun kesildiğinin, iş yerinin servis amaçlı kullandığı asansör için +30 kotundaki tabliyede statik ve mimari projede bulunmayan bir boşluk açıldığının sabit olduğu görülmektedir.

Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel isimli şahısların iş yerinin fiili ve resmi yetkilisi olduğu, şüphelilerin bilgisi veya izni olmadan bu tadilatların gerçekleşmesinin mümkün olmadığı, Ertan Danacı isimli şahsın yapılan tadilatların tasarımını ve koordinasyonunu yaptığı, şüphelinin bilgisi ve izni olmadan taşıyıcı unsurlara zarar verilmesinin mümkün olmadığı, yapılan tadilatlarda kolon kesilmesi ve diğer taşıyıcı unsurlara zarar verilmesi eylemlerinin olası kast ile yapıldığı, çünkü yapının birden fazla taşıyıcı unsuruna zarar verildiği, bu eylemlerin sonucunda neticenin kaçınılmaz olmasına rağmen şüphelilerin umursamadan, neticenin gerçekleşmesini göze alarak ‘Olursa olsun’ şeklinde oluşan kast ile hareket ettiği, bu itibarla şüpheliler hakkında vefat sayısınca olası kastla kasten öldürme suçu ve yaralı sayısınca olası kastla kasten yaralama suçu yönünden kamu davası açmaya yeter şüpheye ulaşılmıştır.”

Kahramanmaraş’ta depremde yıkılan 35 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı'nın firari şüphelilerinin 876'şar yıl hapsi istendi.
Kahramanmaraş’ta depremde yıkılan 35 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı’nın firari şüphelilerinin 876’şar yıl hapsi istendi.

MALZEME KALİTESİ YETERSİZ, PERDE DUVAR EKSİK VE KAÇAK KAT

Diğer asli kusurlu Yakup Aktaş ve Mehmet Tekin için de iddianamede şu ifadelere yer verildi:

“Bilirkişi raporunda yapım aşamasında rölöve ve projedeki taşıyıcı sistem eleman sayısı ve boyut uyumsuzluğundan, donatı detaylandırması yetersizliğinden ve malzeme kalitesi yetersizliğinden dolayı yapı müteahhidi Yakup Aktaş ile fenni mesulü Mehmet Tekin’e asli kusur atfedildiği, ayrıca yine bahse konu bilirkişi raporunda kusurlu eylem sayılan statik ve mimari projede bulunmayan kaçak çatı katının yapım aşamasında yapıldığının tespit edildiği, kaçak katın kullanım aşamasında yapılmayıp yapım aşamasında yapılması halinin yapım aşamasında görev alan müteahhit ve fenni mesulün kusurlu eylemi olduğu, soruşturma kapsamında alınan bilirkişi raporunda statik projede 8-C ile 8-F aksları arasında yer alan, binanın doğu cephesinde, zemin kat -2.70 ile +0,30 kotları arasındaki perde duvarın mevcutta yapılmadığının tespit edildiği, yani statik projede bulunan bu taşıyıcı unsurun yapım aşamasında inşa edilmediği

Bu durumun da müteahhit ve fenni mesul yönünden kusur kabul edildiği, soruşturma kapsamında elde edilen deliller ışığında şüphelinin binanın yıkılmasında ihmal ve kusurunun bulunduğunun değerlendirildiği, şüphelilerin mesleklerinin ve kanunun yüklediği sorumlulukları yerine getirmemiş olması sebebiyle Ezgi Apartmanı’nın yıkılmasında kusurunun bulunduğu, zira şüphelilerin, yüklenmiş olduğu iş kanunda düzenlenen görevler ve mesleki bilgisi gereği ülkemizin deprem kuşağında olması hususu da dikkate alındığında eylemlerinin sonuçlarını öngörmeleri gerektiği

Bu durumu öngördüğü halde yapıyı kanun ve yönetmeliğe uygun yapmadıkları ve denetimlerinde yetersiz ve özensiz davrandıkları yönündeki tespit eylemi şüphelilerin bilinçli taksirle hareket ettiklerini gösterdiği, böylelikle dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranarak öngörmeleri gereken neticenin gerçekleşmesinden dolayı bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne veya yaralanmasına neden olma suçunu işledikleri yönünde hakkında kamu davası açmaya yeter şüpheye ulaşılmıştır.”

Savcılık tevzi bürosuna gönderilen iddianame, buradan 5 ağır ceza mahkemesinden birine sevk edilecek ve iddianame mahkeme tarafından kabul edilirse şüphelilerin yargılanmasına başlanılacak.

HER YERDE ARANIYORLAR

Hazırlanan nihai bilirkişi raporunda tali kusurlu bulunan kamu görevlilerinin dosyası ayrılırken, 11 Eylül’de haklarında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılan Sami Kervancıoğlu ile Mustafa Pekel’in yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

Etiketler: Deprem
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

17 bin 672 kişi amatör denizci eğitimlerine katıldı

Sonraki Haber

Milli patatesler 12 yıllık bir süreçten geçiyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı
Öne Çıkan

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

17 Temmuz 2026
Nasuh Mahruki '15 Temmuz' paylaşımı nedeniyle tutuklandı
Öne Çıkan

Nasuh Mahruki ’15 Temmuz’ paylaşımı nedeniyle tutuklandı

17 Temmuz 2026
Ahbap soruşturmasında firari Alper Çelik adliyeye sevk edildi
Öne Çıkan

Ahbap soruşturmasında firari Alper Çelik adliyeye sevk edildi

17 Temmuz 2026
Mutlak butlan kararı Yargıtay'a ulaştı
Öne Çıkan

Mutlak butlan kararı Yargıtay’a ulaştı

17 Temmuz 2026
'Mardinli Marilyn Monroe' tutuklandı
Öne Çıkan

‘Mardinli Marilyn Monroe’ 15 Temmuz paylaşımları nedeniyle tutuklandı!

17 Temmuz 2026
Tutuklanan İlyas Yalçıntaş'tan ilk açıklama: 'Hassas terazi' sıradan bir mutfak terazisidir
Öne Çıkan

Tutuklanan İlyas Yalçıntaş’tan ilk açıklama: ‘Hassas terazi’ sıradan bir mutfak terazisidir

17 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Milli patatesler 12 yıllık bir süreçten geçiyor

Milli patatesler 12 yıllık bir süreçten geçiyor

En Güncel Haberler

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı
Öne Çıkan

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

17 Temmuz 2026
Nasuh Mahruki '15 Temmuz' paylaşımı nedeniyle tutuklandı
Öne Çıkan

Nasuh Mahruki ’15 Temmuz’ paylaşımı nedeniyle tutuklandı

17 Temmuz 2026
Kastamonu'da 6 hektar orman yandı
Gündem

Kastamonu’da 6 hektar orman yandı

17 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Avcılar’da ‘Boyaya geleceğim’ yalanıyla saçını yaptırdı para vermeden gitti; ‘Bir daha dükkanıma gelmesin’

17 Temmuz 2026
Yaşam

Kasaplığa başlayınca veganlığı bıraktı

17 Temmuz 2026
Yaşam

İş Bankası’ndan lise öğrencileri için girişimcilik programı: WorkupOnBoard

17 Temmuz 2026
Yaşam

Norduz koyunları GPS ve uyduyla izleniyor; hedef iklim değişikliğine uyumlu sürü yönetimi

17 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Alkollü sürücünün neden olduğu kazada kızını kaybeden anne: Adalet istiyorum

Alkollü sürücünün neden olduğu kazada kızını kaybeden anne adalet istiyor

- Haberton
17 Temmuz 2026

Adana’da otomobilin arkadan çarptığı elektrikli bisikletin sürücüsü Serhan Kayatürk (58) hayatını kaybetti, annesi Hülya Büyükyolaçan (75) ise yaralandı. Kazanın ardından...

Otomatik şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Uzmanlar dikkat edilmesi gereken belirtileri açıkladı

Sürekli susamak neyin belirtisi? Uzmanlar dikkat çeken 7 nedeni açıkladı

Bankalar kredi başvurusunu neden reddeder? İşte En sık karşılaşılan 8 sebep

Enflasyon neden düşmüyor? Uzmanlar fiyat artışlarının önüne geçilememesinin 5 nedenini açıkladı

Güncel Haber

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

17 Temmuz 2026
Nasuh Mahruki '15 Temmuz' paylaşımı nedeniyle tutuklandı

Nasuh Mahruki ’15 Temmuz’ paylaşımı nedeniyle tutuklandı

17 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton