5 Ağustos 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - EYT konusunda en kapsamlı düzenlemeyi yapacağız

EYT konusunda en kapsamlı düzenlemeyi yapacağız

Haberton - Haberton
9 Aralık 2022
- Politika
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
EYT konusunda en kapsamlı düzenlemeyi yapacağız

EYT konusunda en kapsamlı düzenlemeyi yapacağız

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili düzenlemenin aralık ayı sonu gibi Meclis’e geleceğini belirterek, “EYT konusunda en kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Genel Kurulu’nda, bakanlığı ve bağlı kuruluşlarla ilgili 2023 Yılı Bütçe sunumunu yaptı.

‘SENDİKALAŞMAYI ÖNEMSİYORUZ’

Bakan Bilgin, Türkiye’deki sendikalaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sendikalaşmayı önemsediklerini belirten Bakan Bilgin şöyle dedi:

“Sendikalaşmayı önemsiyoruz. Bizim görev alanımızda çalışma ilişkileri ilk sırada yer almaktadır. Endüstriyel ilişkilerde, işçi- işveren ilişkisi önemlidir. Biz devlet olarak nerede duruyoruz sorusu Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren devlet emekçilerinin hukukunu düzenleyecek tedbirleri almaya gayret etmiştir. Cumhuriyet, herkesin cumhuriyetidir.

Çalışanlarını koruyan bir sosyal devlet anlayışına dayanmaktadır. Modern toplumda sendikalar en önemli kurumdur. Emekçilerin örgütlenmesi onları işverene karşı eşit hale getirecek bir müessese olarak düşünülmüştür. Kanunlarımız bu anlayışla işlev görmektedir. Sendikalaşmayı önemli görüyoruz. Türkiye’de kamuda sendikalaşma oranı yüksek sayılabilir, işçilerimizde oran düşüktür. Yüzde 14 oranı Türkiye’nin geldiği yere oldukça geri anlayıştır.”

İşçilerin yanında olduğunu vurgulayan Bakan Bilgin, “Sendikalaşmanın önünü açacak mücadeleyi desteklememiz lazım. Bugün sendikalaşan iş yerlerinde örgütlenen işçilere tavırlar var. Bunlar bana ulaştığı zaman sendika kimliğine bakmam. Patronunu ararım, arattırırım. Hukuka aykırı hangi işlem varsa üzerine giderim, kapatmak da dahil. İşçilerin yanındayım. Hukukun arkasında durmak görevimizdir. Sendikal özgürlükleri genişletecek düzenlemelere ihtiyaç var. İşverenlerin iş kolu müraacatında keyfilikler var. Oranlara bakıyor ve örgütlenemez diye ya da örgütlenebilir diye iş kolu değişikliği yapıyor. Bizim belirlediğimiz iş yerine biz onu tayin edeceğiz. Buralarda sendikalarımızın yanında duracağız” dedi.

‘ASGARİ ÜCRET ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR’

Bakan Bilgin, asgari ücretle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Bugün yeniden asgari ücretle ilgili görüşmelerimiz başladı. Üçlü bir masada görüşmeler devam ediyor. ‘Kamuoyunun beklentisi nedir diye?’ Türkiye çapında bir araştırma yaptırdık” diye konuştu.

Beklentilerin farklı olduğunu anlatan Bakan Bilgin şöyle dedi:

“Asgari ücretle çalışan işçiler, Türkiye’nin her tarafında farklı ücret düzeylerini bekliyor. Küçük, orta ve büyük işletmelerde çalışan işverenlere ve işçilere soruldu. Kapsamlı çalışma yapıldı. Kamuoyuyla paylaştığımız kısmı daha çok asgari ücret beklentiyi yansıtan kısmıydı. Önümüzdeki dönemde asgari ücretle ilgili konuşulan çeşitli rakamlar var.

Benim burada komisyon çalışmalarını sürdürürken, rakam telaffuz etmem yakışık almaz. Sık sık asgari ücretin yüzde 60 düzeyinde oluştuğu söyleniyor. Bu doğru değil, asgari ücretlerin oranı yüzde 38 küsür. O da küçümsenecek bir rakam değildir. Onu ciddiye almamız lazım. Rakamı doğrultmak için söylüyorum. Bu bize şunu gösteriyor. Asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren bir konu değil. Asgari ücrete ciddi düzenleme yaptığınızda bütün ücretler farklılaştırıyor.”

İSTİHDAM SORUNU

Bakan Bilgin, çalışma hayatıyla ilgili en önemli sorunlardan bir tanesinin, ‘istihdam sorunu’ olduğunu kaydederek, “Herhangi bir yerde bir işsiz yakınımız, hepimizin yakınında var. Mezun olmuş bir çocuğun işe girememesi aile için ciddi sorun. İşsizlikle mücadeleyi kendi araçlarımızla sürdürmeye çalışıyoruz. Temel çözüm yolunun iktisadi büyüme olduğunu biliyoruz. Yüzde 5’in üzerinde bir büyüme Türkiye’de 700 bin istihdam yaratıyor. Yüzde 7’nin üzerinde ise 1 milyonun üzerinde istihdam yaratıyor.

Temel problem büyümenin yüksek ve sürdürülebilir olmasıdır. Bunun dışında elimizde araçlar var. Biz pasif işgücü politikalarıyla istihdamın desteklenmesini sağlayan politikalar izliyoruz. Bunlar kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret vs. aktif işgücü politikalarımızın etkisi ise bunlar doğrudan doğruya işletmelere yeni istihdam şartıyla verilen desteklerdir” değerlendirmesinde bulundu.

‘YENİ PROJELERİMİZ VAR’

Bakan Bilgin, üzerinde çalıştıkları yeni projelerden de bahsederek şöyle dedi:

“İşsizlik sigortası fonunun desteklediği bazı projeler var. Bu projenin etkinliği konusunda gerekli hassasiyetleri ortaya koyduk. Bunlardan birisi; toplum yararına çalışma projeleri (TYP). Toplum yararına olmayan hiçbir yere o paradan verilmediğini belirtmek isterim.

Bizim fon kaynaklarımızı iyi yönetmemiz lazım, fonu en etkin şekilde adeta bir bankanın finansı gibi yönetecek titizliği gösteriyoruz. Burada herhangi istismara asla izin vermiyoruz. Bu fonun kaynaklarının da bugünlerde giderek büyüdüğünü ifade etmek isterim. Fon kaynaklarından kullanılan çeşitli kamu kuruluşları için kaynakları takip ediyoruz. Günümüzün reel değerleri, faizleri üzerinden takip ediyoruz. Bir hizmet alanımız da sosyal güvenlik sisteminin içerisinde de sağlık hizmetlerinin satın alınması. Yani sağlık sigortası hizmeti.

Türkiye’de sağlık sigorta sistemi nüfusumuzun yüzde 99’unu kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Sağlık sigortası kapsamına alınmayan kimse yoktur. İlaç, tıbbi malzeme konusunda da alabildiğine dünya tıp otoriteleri, Avrupa tıp otoriteleri tarafından onaylanmış her ilacı kapsama altına alıyoruz. Bazı kampanyalar yapanlar var. 20 bin dolar 80 bin dolar olan ilaçları Türkiye’ye satmak isteyen kampanyalar var. Onlara geçit vermiyorum.”

SÖZLEŞMELİ PERSONELDE 500 BİN HEDEFİ

Bakan Bilgin, önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelmesi beklenen, sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin detayları paylaşarak, “Sözleşmeli personelin (memurun) hangi tür olursa olsun bunların hepsini toparlayıp disiplin altına alıyoruz. Hemen kadroya geçiriyoruz” dedi.

Bakan Bilgin konuşmasının devamında şöyle dedi:

“Toplu sözleşmede yapmayı taahhüt ettiğimiz önemli düzenleme; sözleşmeli personelin kadroya alınması. Sözleşmeli memurların, 4B, 4C, 4D, hangi tür olursa olsun, kamuda eskiden kalan, Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarılan 32 tür sözleşmeli personel var. Bunların hepsini toparlayıp disiplin altına aldık. Öğretmenleri alıyoruz. Hemen kadroya geçiyorlar, çalışmamız öyle. Sayın Cumhurbaşkanının konuşması ayrıntılı konuşma değildi, ayrıntısını ben anlatıyorum.

Sözleşmeli hemşeriler var, aile hekimi çalışanları var, üniversite asistanlar var bunun içinde. Sağlık çalışanlarımız var. Sanatçılarımız var. Bütün bunları kapsamı içerisine aldık. Yaklaşık 500 bine ulaşacak bir sayı şu anda gündemde. Bu çalışmamız teknik olarak bitti. İrade Millet Meclisi’nin iradesidir. Bu konuda çalışmalara destek vereceklerine inanıyorum. Bu çalışmanın reform niteliğinde bir çalışma olduğunun altını çizmek isterim.”

‘GEÇİCİ İŞÇİ MESELESİNİ ÇÖZÜYORUZ’

Bakan Bilgin, geçici işçiler meselesinin önemli bir mesele olduğunu belirterek, “Geçici işçiler meselesi fevkalade önemli meseledir. Bu sorunu çözüyoruz. Bu sorunun çalışmasını bitirdim, inşallah bu ay içerisinde yüce Meclise intikal eder, sizin bunu soruna, teknik olarak bizim yaptığımız çalışmaya katkılar yapacağınıza inanıyorum, o inançla da projenin daha da zenginleşeceğini düşünüyorum” dedi.

EYT AÇIKLAMASI

Bakan Bilgin EYT konusuna değinirken, çalışmaların devam ettiğini belirterek, “EYT konusu Türkiye’nin önündeki en önemli konulardan biri, Türk kamuoyunun da en fazla ilgilendiği sorunlardan biri. Beni arayan arkadaşlarımız, gazeteci tanıdıklarım, doğrudan doğruya EYT’li olan yurttaşlarımız hep bu soruyu soruyorlar; niye uzadı? Bir defa herkesi dinlemek zorundayız. En son odaları dinlemeye başladık. Meselenin bir boyutu iş adamlarının kıdem tazminatları.

Doğrudan doğruya işverenleri ilgilendiriyor. İşveren, ‘benim kıdemli çalışanlarım yaklaşık işletmelerde yüzde 15, en düşüğü yüzde 10, biz bunları kaybetmek istemeyiz, ama mali yükü var’ deniyor. Başka tekliflerde bulunanlar, ‘şunu öteleyin’ diyenler oluyor. Bir de bizim çalışmanın teknik yönüyle ilgili problemler var. Bizde büyük çoğunluğu iş değiştirmiş, evrakları bulunamıyordu, o zaman dijital dönüşüm yoktu. Bütün bunları temin etmeye çalışıyoruz. Bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman, gerçek boyutları ortaya çıktığı zaman kamuoyuyla paylaşacağım.”

‘OCAK AYINDAN ÖNCE MECLİS’E GELECEK’

Bakan Bilgin, EYT ile ilgili düzenlemenin ocak ayından önce Meclis’e geleceğini duyurarak şöyle devem etti:

“EYT konusunda en kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın. Burada temel kriterler var. Üç kriter var. Komisyonda da söyledim. Bugün yaş şartı olmasaydı haziran ayına kadar ne kadar insan emekli olabilirdi, onu açıklamıştım. 1.5 milyon demiştim. Ocak ayında biraz daha yükselecek. Türkiye’nin emekçileri, önümüzdeki günlerde asgari ücrette emekçilerimizden yana tavır alacağız. Sözleşmeli personel meselesini en geniş kapsamda çözdük, Meclis’e gelecek. EYT meselesi de gündeme geldiği zaman aynı kapsayıcılıkta olacaktır.”

Öte yandan, Genel Kurul’da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlk Bakanlığı 2023 Yılı Bütçeleri kabul edildi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

EyÖzgürlük! sergisi açıldı

Sonraki Haber

HSK atamaları Resmi Gazete’de

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Ümit Özdağ'dan Güvenpark çağrısı: "Gazilerimizin yanında durmak namus borcumuzdur"
Politika

Ümit Özdağ’dan Güvenpark çağrısı: “Gazilerimizin yanında durmak namus borcumuzdur”

5 Ağustos 2026
AK Parti grubunda 'çerçeve yasa' toplantısı
Politika

AK Parti grubunda ‘çerçeve yasa’ toplantısı yapıldı

5 Ağustos 2026
Antalya Havalimanı'na yeni kule
Politika

Antalya Havalimanı’na yeni kule

5 Ağustos 2026
Dervişoğlu'ndan sert çıkış: "Çerçeve yasa olarak adlandırılan ihanet belgesini asla kabul etmeyeceğiz"
Politika

Dervişoğlu’ndan sert çıkış: “Çerçeve yasa olarak adlandırılan ihanet belgesini asla kabul etmeyeceğiz”

5 Ağustos 2026
Gölbaşı Belediye Başkanı Odabaşı'ndan Bakan Kurum'a ziyaret
Politika

Gölbaşı Belediye Başkanından Bakan Kurum’a ziyaret

5 Ağustos 2026
Fransa'daki yangın görevini tamamlayan Türk uçakları yurda döndü! Bakan Yumaklı'dan pilotlara teşekkür
Politika

Fransa’daki yangın görevini tamamlayan Türk uçakları yurda döndü! Bakan Yumaklı’dan pilotlara teşekkür

5 Ağustos 2026
Sonraki Haber
HSK atamaları Resmi Gazete'de

HSK atamaları Resmi Gazete'de

En Güncel Haberler

Üsküdar Belediyesi'nde başkanvekili Sibel Tan Çetinkaya seçildi
Öne Çıkan

Üsküdar Belediyesi’nde başkanvekili Sibel Tan Çetinkaya seçildi

5 Ağustos 2026
Tunceli'de ot yangını; alevlerin ormana sıçramaması için seferber oldular
Öne Çıkan

Tunceli’de ot yangını; alevlerin ormana sıçramaması için seferber oldular

5 Ağustos 2026
Mohamed Salah, sağlık kontrolleri için hastaneye geldi
Spor Haberleri

Mohamed Salah, sağlık kontrolleri için hastaneye geldi

5 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Rögara düşen kedi itfaiye ekibi tarafından kurtarıldı

5 Ağustos 2026
Yaşam

Kayıp engelli bulundu

5 Ağustos 2026
Yaşam

Batman’da uyuşturucu operasyonunda 10 bin 669 hap ele geçirildi

5 Ağustos 2026
Yaşam

Bitlis’te koruma altındaki Arap tavşanı görüntülendi

5 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kaza sonrası kaçarken cipiyle otomobile çarpan alkollü sürücüye gözaltı

Kaza sonrası kaçarken cipiyle otomobile çarpan alkollü sürücüye gözaltı

- Haberton
5 Ağustos 2026

Düzce'de, alkollü sürücünün kullandığı cip motosikletle çarpıştı. Kazanın ardından kaçarken cipiyle otomobile çarpan sürücü gözaltına alındı. Daha önce ehliyetine el...

Yapay zekâ dolandırıcılığı nedir? Sesinizi ve görüntünüzü kopyalayarak hedef alabiliyorlar

İnsanlar neden giderek daha unutkan oluyor? Günlük alışkanlıklar hafızayı sessizce zayıflatıyor

Sürekli terleme hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Kelebekler gerçekten sadece 1 gün mü yaşıyor? Yıllardır doğru sanılan bilgi ortaya çıktı

Güncel Haber

Üsküdar Belediyesi'nde başkanvekili Sibel Tan Çetinkaya seçildi

Üsküdar Belediyesi’nde başkanvekili Sibel Tan Çetinkaya seçildi

5 Ağustos 2026
Tunceli'de ot yangını; alevlerin ormana sıçramaması için seferber oldular

Tunceli’de ot yangını; alevlerin ormana sıçramaması için seferber oldular

5 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton