6 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Ev tesisatını düzenli olarak kontrol etmek en güvenli yol

Ev tesisatını düzenli olarak kontrol etmek en güvenli yol

Haberton - Haberton
12 Haziran 2025
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Ev tesisatını düzenli olarak kontrol etmek en güvenli yol
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden (BEUN) Prof. Dr. Rıfat Hacıoğlu, elektrik kaynaklı çıkan yangınlar ve akıma kapılma sonucu ölümlere ilişkin, “Ev tesisatını düzenli olarak kontrol etmek en güvenli yol” dedi.

BEUN Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıfat Hacıoğlu, elektrik enerjisinin sağladığı kolaylıkların yanı sıra yangın ve elektrik akımına kapılma sonucu ölümlere neden olabildiğini söyledi. Evde kullanılan elektriğin önlem alınmazsa ciddi sorunlara yol açacağını söyleyen Prof. Dr. Hacıoğlu, “Elektrik enerjisini çok fazla kullanıyor olsak da oldukça da tehlikeli. Ne kadar çok korunursak o kadar kolay elektrik enerjisini kullanabiliriz. Bunun için de çeşitli korunma yöntemleri var. Bunlardan bir tanesi de ‘kaçak akım rölesi. Elektrik iç tesisat yönetmeliğinde de yer alan kaçak akım rölesinin evlerimizde bulunması gerekiyor. Sigorta panoları içinde kaçak akım rölelerini görebiliriz” dedi.

KAÇAK AKIMA DİKKAT

Kaçak akım bulunan cihazlara temas anında elektrik çarpması olacağını belirten Prof. Dr. Hacıoğlu, “Eğer evimizde herhangi bir cihazda, buzdolabı, bulaşık makinasında kaçak akım varsa dokunduğumuz zaman, temas ettiğimiz zaman çarpılırız. Bu durumda kaçak akım rölesi devreye girmemiştir. Kaçak akım rölesi devreye girerse bu cihazlarımızın çalışmadığını fark ederiz. Cihazlarımızda bir arıza var veya tesisatımızda kullandığımız sigorta yeteri kadar yüksek akımlı değilse bu durumda da sigortamızın attığını fark ederiz” diye konuştu.

‘SİGORTA ATMAZSA YANGIN TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ’

Uzatma kablolarına veya prizlere aşırı enerji tüketen cihazların aynı anda bağlanması durumunda sigortaların atabileceğini, atmaması durumunda yangın riskiyle karşılaşılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Hacıoğlu, “Bu durumda sigortalar güvenliğimizi sağlayacaktır. Eğer sigorta atmıyorsa bu durumda, çektiğimiz fazla akımdan dolayı kablolarımız yanacak ve yangın tehlikesiyle karşı karşıya kalacağız. Prizinizde bir kararma varsa bu durumda artık oradaki kablolar sizin istediğiniz gibi verimli çalışmadığı gözlemlenebilir. Bu cihazın aşırı akım çekmesinden, ara kablo veya prizinizin yeterli olmadığından kaynaklıdır. Yanma durumları başlar. Günlük kullandığımız, evlerimizde bize tehlikeli olan kaçak akımların olması ya da seyyar kabloların özellikle deforme olması sonucunda kablolarının kopuyor olması ya da incelmesi durumunda çektiği akımdan dolayı biz fark etmeden yanması; bir kanepenin arkasında kalan kablonun tutuşması sonucunda kanepenin yanması, evin doğal olarak kullanılamaz hale gelmesi büyük sıkıntılarımız arasında yer almaktadır. Ev tesisatını düzenli olarak kontrol etmek en güvenli yol. Sigortalarımız sağlam mı, çalışıyor mu? Kablolarımızı eğer kullanmıyorsak, özellikle uzatma kablolarını prizden çıkartmak bunlar bizler için önemli. Elektrikli aletleri kullanmadığımız anda prizden çıkartmak güvenlik açısından önemli” ifadelerini kullandı.

‘PERİYODİK BAKIMLAR KESİNLİKLE YAPILMALI’

İnsan bedeninin 20 miliamper akımdan sonra çarpılacağını söyleyen Prof. Dr. Hacıoğlu, ampül değişikliği veya tamirat yaparken sigortaların indirilmesini veya yalıtımlı ayakkabı giyilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Bunu yapmıyorsanız, çarpılma riskiyle karşılaşabilirsiniz. Sigortayı kapatacak durumda değilseniz, kontrol kalemi gibi ölçü cihazıyla elektrik var mı, yok mu kontrol edip ondan sonra değişiklik yapılabilir. Bunun için de tedbirli olmak gerekir, mümkün mertebe kontrol ettikten sonra yalıtımı sağlamak yani bir plastik terlikle, ayakkabıyla bu işlemi gerçekleştirmek önemlidir. Bina içerisinde özellikle, duvarların içinden geçen tesisatta bir sıkıntı varsa uzman kişiler tarafından kontrol edilmelidir. Periyodik olarak özellikle ıslak zemin gibi yerlerde elektrik tesisatı periyodik bakımlar kesinlikle yapılmalıdır. Her yıl, kullanılan güvenlik cihazları çalışıyor mu, çalışmıyor mu sağlıklı mı değil mi kontrol edilmesi gerekir.”

Etiketler: Yangın
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Teknoloji ve finans uzmanları İstanbul Fintech Week’te buluştu

Sonraki Haber

‘Ege’den Hasat’ bezelyesi tüketiciyle buluştu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Banka yöneticilerinin isimlerini kullanıp 'yatırım dolandırıcılığı' yapan şebekeye operasyon: 79 tutuklama
Öne Çıkan

Banka yöneticilerinin isimlerini kullanıp ‘yatırım dolandırıcılığı’ yapan şebekeye operasyon: 79 tutuklama

5 Haziran 2026
Özel: Bu yürüyüşün parolası kararlılıktır
Öne Çıkan

Ant olsun ki baş vereceğim ama baş eğmeyeceğim

5 Haziran 2026 - Güncellenme Tarihi 6 Haziran 2026
İnşaatta ölü bulunan Dorukhan’ın annesi: İnsanlık suçu işlediler
Öne Çıkan

İnşaatta ölü bulunan Dorukhan’ın annesi: İnsanlık suçu işlediler

5 Haziran 2026
Öne Çıkan

Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında test sonuçları ortaya çıktı

5 Haziran 2026
CHP Sözcüsü Sarı: Kılıçdaroğlu, grup konuşmasını yapacak
Öne Çıkan

CHP Sözcüsü Müslim Sarı duyurdu; Kılıçdaroğlu, grup konuşmasını yapacak

5 Haziran 2026
Güzelbahçe'de Belediye Başkan Vekili Ayşe Akın oldu
Öne Çıkan

Güzelbahçe’de Belediye Başkan Vekili Ayşe Akın oldu

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
‘Ege'den Hasat’ bezelyesi tüketiciyle buluştu

‘Ege'den Hasat’ bezelyesi tüketiciyle buluştu

En Güncel Haberler

Karadeniz'de balıkçı teknesine saldırı; 1 ölü, 4 yaralı
Yerel Haberler

Karadeniz’de balıkçı teknesine saldırı; 1 ölü, 4 yaralı

6 Haziran 2026
Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama
Yerel Haberler

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu
Yerel Haberler

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mudanya’da denizden 2,5 ton atık çıkarıldı

5 Haziran 2026
Yaşam

Nemrut’u dünya turizmine daha güçlü şekilde kazandırmak istiyoruz

5 Haziran 2026
Yaşam

Kars Çayı’na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

5 Haziran 2026
Yaşam

Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Motosiklet ile otomobilin çarpıştığı kaza kamerada; 2 yaralı

Motosiklet ile otomobilin çarpıştığı kaza kamerada; 2 yaralı

- Haberton
5 Haziran 2026

Bursa’nın Mudanya ilçesinde otomobil ile motosikletin çarpışması sonucu 2 kişinin yaralandı. Kaza anı, bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza,...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Karadeniz'de balıkçı teknesine saldırı; 1 ölü, 4 yaralı

Karadeniz’de balıkçı teknesine saldırı; 1 ölü, 4 yaralı

6 Haziran 2026
Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton