10 Eylül 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - EUA Konferansı İstanbul’da başladı: Üniversiteler için yeni yol haritası ele alınıyor

EUA Konferansı İstanbul’da başladı: Üniversiteler için yeni yol haritası ele alınıyor

Haberton - Haberton
16 Nisan 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Avrupa’daki yaklaşık 900 üniversiteyi temsil eden ve yükseköğretimde stratejik kararların şekillendiği platformlardan biri olarak kabul edilen Avrupa Üniversiteler Birliği’nin Yıllık Konferansı, ilk kez Türkiye’de gerçekleştiriliyor.

Yeditepe Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl 29’uncusu düzenlenen konferans kapsamında, 41 ülkeden 260 kurumdan rektörler, üniversite yöneticileri, politika yapıcılar ve uzmanlar olmak üzere yaklaşık 500 katılımcı İstanbul’da bir araya geldi.

‘Değişen Bağlamlarda Üniversiteler Arası İş Birliği’ ana temasıyla iki gün sürecek konferansta, yükseköğretim ile ilgili başlıklar ele alınıyor. Oturumlarda, Avrupa üniversitelerinin önümüzdeki dönemde izleyeceği yol haritası, ortak hareket alanları ve değişen küresel koşullara uyum stratejileri değerlendiriliyor. Eğitim programlarının dönüşümü, araştırma ve inovasyonda ortak projeler, üniversite-sanayi iş birlikleri ve gençlerin değişen beklentileri konferansın başlıkları arasında yer alıyor. Konferansta ayrıca Avrupa Birliği’nin yükseköğretime yönelik yeni fon ve destek programları, toplumsal güven, sürdürülebilirlik, iklim krizi ve toplumsal dönüşüm gibi küresel konular da ele alınıyor.

Üniversitelerin kamu kurumları ve özel sektörle daha güçlü iş birlikleri kurma yolları ile dijitalleşmenin eğitim ve araştırma üzerindeki etkileri de tartışılıyor.

Avrupa Üniversiteler Birliği Başkanı Josep Maria Garrell, üniversitelerin karşı karşıya olduğu zorluklar, yapay zekanın etkileri ve uluslararası iş birliklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Garrell, üniversitelerin temel rolünün “Eğitimli bireyler yetiştirmek ve toplumsal faydaya katkı sağlamak” olduğunu belirterek, sistemin gelişimi için uluslararası iş birliklerinin kritik önem taşıdığını söyledi.

Garrell, üniversitelerin karşı karşıya olduğu zorluklara da değinerek “Avrupa’daki üniversitelere baktığınızda büyük ölçüde benzer zorluklarla karşı karşıya olduklarını görürsünüz. Örneğin üniversitelerin finansmanı ya da üniversitelerin yürüttüğü çok sayıda faaliyeti destekleyecek yasal çerçevenin nasıl şekillendiği önemli başlıklar arasında yer alıyor. Bu zorlukları fırsata çevirebilirsek, aslında çok geniş bir alan olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Garrell: Üniversitelerin Ana Rollerinden Biri İnsanları Eğitimli Bireyler Haline Getirmek

Üniversitelerin temel işlevine de değinen Garrell, “Üniversitelerin ana rollerinden biri, insanları eğitimli bireyler haline getirmek ve bulundukları ülkelerde ortak faydaya katkı sağlamaktır. Eğitim, bilgi üretimi ve araştırma alanlarında çalışmak için pek çok fırsat bulunuyor. Ancak üniversitelerin bu hedefleri gerçekleştirebilmesi için gerekli araçlara sahip olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yapay Zeka Büyük Bir Fırsat Olabilir

Yapay zeka ve teknoloji konusuna da değinen Garrell, teknolojinin tek başına iyi ya da kötü olarak nitelendirilemeyeceğini vurgulayarak, “Önemli olan teknolojinin nasıl kullanıldığıdır. Yapay zeka, diğer teknolojilerle birlikte herkes için büyük bir fırsat olabilir. Ancak aynı zamanda bazı riskleri de beraberinde getiriyor. En önemli risklerden biri, yapay zekanın çok hızlı ve katlanarak gelişmesidir. Bu durum, toplumun bu yeni araçları nasıl kullanacağını öğrenmesi için yeterli zaman bulamamasına yol açabilir. Aynı zamanda bu teknolojilerin doğru şekilde kullanılabilmesi için gerekli düzenlemelerin oluşturulması da önemli bir ihtiyaçtır” diye konuştu.

Türkiye’deki üniversitelerin Avrupa Yükseköğretim Alanı içindeki konumuna ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Garrell, “Türkiye’deki üniversiteler bu sistemin kurucu unsurlarından biri olarak sürece erken katılan ülkeler arasında yer aldı. O günden bu yana üniversite sistemi önemli ölçüde büyüdü. Uluslararası iş birlikleri ve uluslararası öğrenci sayıları açısından bakıldığında ciddi bir gelişim söz konusu. Bu da izlenen yolun doğru olduğunu gösteriyor. Uluslararası iş birliklerine dahil olmak ve Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın aktif bir parçası olmak büyük önem taşıyor” dedi.

Avrupa’daki Üniversitelerde En Temel Değerlerden Biri Açıklıktır

Önümüzdeki dönemde üniversiteler arası iş birliğinin önemine dikkat çeken Garrell, “Önümüzdeki dönem jeopolitik gerilimler ve değişimlerin etkisiyle oldukça zorlu olacak. Bu nedenle uluslararası iş birliğini derinleştirme imkanlarını dikkatle takip etmemiz gerekiyor. Avrupa’daki üniversitelere baktığınızda en temel değerlerden birinin açıklık, bağlantılılık ve uluslararası iş birliği olduğunu görürsünüz. Üniversitelerin ve yükseköğretimin özü açıklıktır. Ulusal ya da uluslararası düzeyde diğer kurumlarla iş birliği yapabilme kapasitesi en önemli güçlerinden biridir. Bu değeri korumamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Garrell, üniversitelerin küresel ölçekte karşılaştığı zorluklara rağmen, açıklık ve iş birliği temelinde hareket ederek gelişimini sürdüreceğini sözlerine ekledi

Durman: Üniversiteler Arası İş Birliği Vazgeçilmezdir

Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman da 6 bin yıllık tarihiyle medeniyetlerin, kültürlerin ve düşünce geleneklerinin buluşma noktası olan İstanbul’da bu konferansın düzenlenmesinin son derece anlamlı olduğunu ifade ederek, “Bugün üniversiteler de benzer bir misyon üstlenmektedir. İnsanları, disiplinleri, kurumları ve fikirleri sınırların ötesinde buluşturmak; çeşitliliği güç, yaratıcılık ve ortak ilerlemenin kaynağına dönüştürmek” dedi.

Yükseköğretimde derin bir dönüşüm sürecinden geçildiğini ifade eden Prof. Dr. Durman, şunları kaydetti:

“Dijitalleşme, yapay zeka, değişen beceri ihtiyaçları, küresel belirsizlikler ve karmaşık toplumsal sorunlar, üniversitelerin yalnızca ne yaptığını değil, toplumla, bilgiyle ve birbirleriyle ilişkilerini nasıl konumlandırdıklarını da yeniden şekillendiriyor. Böyle bir ortamda üniversiteler arası iş birliği artık yalnızca faydalı değil, vazgeçilmezdir. Ne kadar samimi ve stratejik iş birliği yaparsak, topluma katkı sağlama kapasitemiz de o kadar artacaktır.”

Amacımız Küresel Yetkinliklere Sahip Bireyler Yetiştirmek

Durman, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik perspektifinin, yalnızca ülkemiz için değil, Avrupa’nın daha güçlü, daha kapsayıcı ve daha ileriye dönük bir gelecek inşa etmesi açısından da kritik önemde olduğuna inanıyoruz. Yeditepe Üniversitesi olarak iş birliğini ikincil bir faaliyet olarak değil, kurumsal misyonumuzun temel bir unsuru olarak görüyoruz. Amacımız; küresel yetkinliklere sahip bireyler yetiştirmek, uluslararası bilimsel üretime katkı sağlamak ve anlamlı ortaklıklar aracılığıyla topluma değer sunmak” dedi.

Durman, “Elbette farklı düzenleyici yapılar, tanınma sistemleri, finansman modelleri, hareketlilik kalıpları ve kurumsal kapasiteler gibi çeşitli zorlukların farkındayız. Ancak bu farklılıklar bizi ayrışmaya değil; daha derin diyalog kurmaya, dayanışmayı güçlendirmeye ve daha akıllı, daha ilkesel iş birlikleri geliştirmeye yönlendirmelidir” dedi.

Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan da “Eğitim alanında faaliyet gösteren bu kurumun bir temsilcisi olmaktan onur duyuyorum. 41 yıl önce eğitime yönelik bir anlayışla yola çıktık ve bu süreçte dünyanın farklı bölgelerinde anaokulları, spor tesisleri ve ilkokullar kurduk. Bu üniversite de bu yapının bir devamı niteliğindedir. 26 yıl önce bu kampüsü hayata geçirdik” ifadelerini kullandı.

Etiketler: EğitimİstanbulTeknolojiTürkiyeYapay Zeka
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Tokat’ta uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Sonraki Haber

Mobilya sektöründeki 5 milyar dolarlık ihracat 50 milyar dolara çıkartılmalı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Efor Holding, Oldenburgische Landesbank AG (OLB) ile 44,5 milyon avroluk anlaşma imzaladı
İş Dünyası

Efor Holding, Oldenburgische Landesbank AG ile 44,5 milyon avroluk anlaşma imzaladı

9 Eylül 2026
Metro İstanbul ve Beykoz Üniversitesi’nden ‘Raylı Sistemler Temel Eğitim Sertifika Programı’
İş Dünyası

Metro İstanbul ve Beykoz Üniversitesi’nden ‘Raylı Sistemler Temel Eğitim Sertifika Programı’

9 Eylül 2026
Tekstil ve konfeksiyon sektörünün dünyadaki ihracat hacmi genişledi: Geçen yıl 858 milyar dolar oldu
İş Dünyası

Tekstil ve konfeksiyon sektörünün dünyadaki ihracat hacmi genişledi: Geçen yıl 858 milyar dolar oldu

9 Eylül 2026
Garanti BBVA'dan yatırımcılar için seçici ve planlı hareket dönemi: Düşük borçluluk ve uzun vadeli değer merkezde
İş Dünyası

Garanti BBVA’dan yatırımcılar için seçici ve planlı hareket dönemi: Düşük borçluluk ve uzun vadeli değer merkezde

9 Eylül 2026
COP31 öncesi şirketlerin sürdürülebilirlik yol haritası SAP Forumu’nda ele alındı
İş Dünyası

COP31 öncesi şirketlerin sürdürülebilirlik yol haritası SAP Forumu’nda ele alındı

9 Eylül 2026
Beymen sonbahar/kış sezonunu ‘Art of Style’ ile açıyor
İş Dünyası

Beymen sonbahar/kış sezonunu ‘Art of Style’ ile açıyor

9 Eylül 2026
Sonraki Haber
Ümit Özdağ: Mobilya sektöründeki 5 milyar dolarlık ihracat 50 milyar dolara çıkartılmalı

Mobilya sektöründeki 5 milyar dolarlık ihracat 50 milyar dolara çıkartılmalı

En Güncel Haberler

Çorum’da minibüs ile traktör çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı
Yerel Haberler

Çorum’da minibüs ile traktör çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

9 Eylül 2026
Otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü yaralandı
Yerel Haberler

Otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü yaralandı

9 Eylül 2026
Kilis'te otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
Yerel Haberler

Kilis’te otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

9 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Doğum gününden bir gün sonra acı son: Irmakta boğuldu

9 Eylül 2026
Yaşam

Kuşadası’na 1 günde, 2 kruvaziyerle denizden 7 bin 818 turist geldi

9 Eylül 2026
Yaşam

2 kuzen orman yangını sırasında rahatsızlanan keçiyi sırtlarında taşıdı

9 Eylül 2026
Yaşam

Öğretmenler kamelyayı, 200 metre mesafedeki yeni okula taşıdı

9 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Doğum gününden bir gün sonra acı son: Irmakta boğuldu

Doğum gününden bir gün sonra acı son: Irmakta boğuldu

- Haberton
9 Eylül 2026

Mersin’in Tarsus ilçesinde serinlemek için Berdan Irmağı’na giren 17 yaşındaki Efe Akar, akıntıya kapılarak boğuldu. Akar’ın bir gün önce doğum...

Yapay Zekâ ile tarım: Türkiye’de Precision Farming uygulamaları

Türkiye’de sağlık okuryazarlığı: Hastaları bilgilendirme sorunu var mı?

Telefonda ‘evet’ demek dolandırılmaya yol açar mı? Uzmanlar asıl riske dikkat çekiyor

Eylül, hasat mevsimi: Türkiye’nin tarımsal üretim takvimi

Güncel Haber

Çorum’da minibüs ile traktör çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Çorum’da minibüs ile traktör çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

9 Eylül 2026
Otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü yaralandı

Otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü yaralandı

9 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton