16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Erken uyarı sistemi bir deprem tahmini değil

Erken uyarı sistemi bir deprem tahmini değil

Haberton - Haberton
7 Aralık 2023
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Erken uyarı sistemi bir deprem tahmini değil

Erken uyarı sistemi bir deprem tahmini değil

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Serbes, Erken uyarı sisteminin bir deprem tahmini olmadığını belirtti.

Gemlik Körfezi’nde meydana gelen ve İstanbul’da da hissedilen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki iki deprem öncesi android işletim sistemi bulunan bazı cep telefonlarına deprem olacağı yönünde uyarı mesajı gitti.

Telefonlara giden erken uyarı mesajıyla ilgili konuşan Prof. Dr. Ahmet Serbes, “Bu uygulama bir deprem tahmini değil. Aslında deprem gerçekleşmiş oluyor; fakat deprem gerçekleştikten sonra yıkıcı etkilerinin bize ulaşması belli bir süreyi bulduğu için depremin bize ulaşmasından önce bir uyarı gönderiyor” diye konuştu. Prof. Dr. Serbes, “Prof. Dr. Serbes, “İki tür bildirim var; küçük depremler için ‘Farkında Ol’ uyarısı, büyük depremler için ise  ‘Önlem Al’ uyarısı. Telefonumuz rahatsız etme modunda olsa bile büyük bir deprem olduğunda ‘Önlem al’ bildirisi sesli ve görsel olarak kullanıcıyı uyarıyor zaten.” dedi. 

Marmara Denizi Gemlik Körfezi’nde ilki saat 10.42’de 5.1, ikincisi 10:45’te 4.5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem, İstanbul dahil olmak üzere çevre illerde hissedildi. Depremden saniyeler önce bazı Android kullanıcılarına deprem beklendiğine yönelik bildirimler gitti. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Serbes, telefonlara gelen bu bildirimlerin gerçek bir deprem tahmini olmadığını, bildirimler telefona geldiği sırada aslında depremin gerçeklemiş olduğunu belirtti.

Erken uyarı sistemi bir deprem tahmini değil
Erken uyarı sistemi bir deprem tahmini değil

“TELEFONLARIN İÇERİSİNDEKİ İVME ÖLÇERLER SİSMİK DALGALARI ALGILIYOR”

Deprem öncesi gelen bildirimlerin sismik dalgaların algılanmasıyla oluştuğunu kaydeden Prof. Dr. Ahmet Serbes, “Google bazı telefonlara 7 ile 20 saniye öncesinden deprem olabileceği bilgisini gönderdi. Bir deprem sırasında depremin merkez üssünden çeşitli türde sismik dalgalar yayılıyor. Temel olarak iki tip dalga var. P dalgası ve S dalgası. P dalgası cisim dalgası, S dalgası yüzey dalgası. P dalgaları çok hızlı yayılıyor fakat biz insanlar olarak bunu algılayamıyoruz; çünkü yıkıcı değil. S dalgaları ise çok daha yavaş yayılıyor ve daha yıkıcı bir etkiye sahip.

P dalgaları S dalgalarından yaklaşık 1.7 ile 1.8 kat daha hızlı yayılıyor. Günümüzde akıllı telefonların her birinin içerisinde ivme ölçerler var. İvme ölçerler hareketi, ivmeyi, titreşimleri ve titreşimlerin hızını ölçebilen sensörler. Google android telefonlara gönderdiği deprem uyarı sisteminde cep telefonlarının içerisindeki ivme ölçerleri kullanarak P dalgalarını daha S dalgaları bize ulaşmadan önce algılayabiliyor. Telefon deprem olabileceğini düşündüğü herhangi bir P dalgası geldiğinde, herhangi bir titreşim algıladığında Google bunu deprem algılama sunucusuna gönderiyor.

Etraftaki birçok telefondan da benzer sinyaller Google deprem sunucusunda birleştiriliyor. Birleştirildikten sonra birleştirilen bilgilerden depremin merkez üssü ve şiddeti kestiriliyor. Ardından yıkıcı etkisi olan, daha güçlü hissedilen S dalgası bize ulaşmadan önce kullanıcılara bildirim gönderiliyor. İki tür bildirim var; küçük depremler için ‘Farkında Ol’ uyarısı, büyük depremler için ise  ‘Önlem Al’ uyarısı. Telefonumuz rahatsız etme modunda olsa bile bir deprem olduğunda önlem al bildirisi sesli ve görsel olarak kullanıcıyı uyarıyor zaten.

Depremin merkez üssüne bağlı olarak örneğin bu depremde Bursa’dakiler depremden 7 saniye önce bildirim alırken, İstanbul’dakiler 15-20 saniye önce bildirim alıyorlar. Çünkü yıkıcı etkisi olan ve güçlü hissedilen S dalgaları Bursa’ya yaklaşık 6-7 saniyede ulaşırken, İstanbul’a 15-20 saniye sonra ulaştı. Merkez üssünden uzaklaştıkça önlem almak için daha fazla zamanımız oluyor” dedi.

“BU SİSTEM 20’DEN FAZLA ÜLKEDE KULLANILIYOR”

Prof. Dr. Serbes, “Bu sistem şu anda Yunanistan, Yeni Zelanda, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Filipinler, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan ve Pakistan dahil 20’den fazla ülkede kullanılıyor. Google bunu kullanıma açtı, daha fazla bölgeye de kullanım alanı gelecekte açacağını söylüyor. Bu uygulama ilk olarak Kaliforniya’da, depremlerin çok sık gerçekleştiği bölgede gerçek sismograflarla denendi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Serbes, Erken uyarı sisteminin bir deprem tahmini olmadığını belirtti.
Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Serbes, Erken uyarı sisteminin bir deprem tahmini olmadığını belirtti.

Daha sonra Google bunu telefonların içerisindeki ivme ölçerleri sismograf olarak kullanabileceği bir sisteme doğru genişletti. İlk önce Amerika’da kullanıma açıldı. Bu uygulama bir deprem tahmini değil. Aslında deprem gerçekleşmiş oluyor fakat deprem gerçekleştikten sonra yıkıcı etkilerinin bize ulaşması belli bir süreyi bulduğu için depremin bize ulaşmasından önce bize bir uyarı gönderiyor.

Şöyle düşünebiliriz; bir yıldırım düştüğünde biz onun görüntüsünü hemen görüyoruz. Fakat sesi bize çok daha sonra ulaşıyor. Benzer şekilde P dalgaları çok daha hızlı ilerliyor, daha erken geliyor. S dalgaları ise çok daha sonra geliyor. P dalgaları ve S dalgaları arasındaki zaman farkından faydalanarak erken uyarı gönderilmiş gibi oluyor. Aslında bu sırada deprem gerçekleşti. Bize ulaşması 6-7 saniyeyi bulurken daha önceden Google bize uyarı gönderiyor” ifadelerini kullandı.

“15-20 SANİYE BİLE ÇOK ÖNEMLİ” 

Kahramanmaraş depremini yaşayan Buğrahan Çevirici ise, “Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş depreminde ben de depremzedeydim. Bu erken uyarı sistemlerinin gelmesi gerçekten iyi birşey. Çünkü deprem anında özellikle çoğu kişi hazırlıksız yakalandı. Kahramanmaraş depremi de gece olmuştu, herkes hazırlıksız yakalandı, uyuyorlardı. İnsanlar şok halindeydi.

Herkes o an ne yapacağını bilemedi. Bir kargaşa vardı. Erken uyarı sistemlerinin gelmesi bu konuda çok iyi bir şey. Çünkü en azından bir 10-15 saniye erken haberi olsa insanın hazırlıklı olabilir. Hazırladığı bir planı, deprem çantası varsa ona göre hareket edebilir. Önceden haberimiz olduğu zaman her şey daha planlı olur. 15-20 saniye bile çok önemli birşey” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ayrılmak istediği sevgilisi ve 2 arkadaşı tarafından kaçırıldı

Sonraki Haber

Azerbaycan’da 5,6 büyüklüğünde deprem

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Öne Çıkan

Mansur Yavaş, yeniden Tarihi Kentler Birliği Başkanı seçildi

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Otobüs bileti iptalinde yeni dönem: 12 saat kuralı başladı

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

SunExpress uçağındaki bomba ihbarı asılsız çıktı

16 Mayıs 2026
Trump: Terör örgütü DEAŞ'ın ikinci adamını etkisiz hale getirdik
Öne Çıkan

Donald Trump duyurdu: Terör örgütü DEAŞ’ın ikinci adamı öldürüldü!

16 Mayıs 2026
ABD: İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes 45 gün daha uzatıldı
Öne Çıkan

İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes 45 gün daha uzatıldı

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

İran’da her şeyi iki günde yok edebiliriz

16 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Azerbaycan'da 5,6 büyüklüğünde deprem

Azerbaycan'da 5,6 büyüklüğünde deprem

En Güncel Haberler

Bakan Osman Aşkın Bak: Beşiktaş’ın Türk sporuna çok kıymetli hizmetleri var / Metin ve fotoğraf eklendi
Spor Haberleri

Bakan Osman Aşkın Bak: Beşiktaş’ın Türk sporuna çok kıymetli hizmetleri var / Metin ve fotoğraf eklendi

16 Mayıs 2026
Kağıthane’de ‘Uçurtma Şenliği’ renkli görüntülere sahne oldu
Yerel Haberler

Kağıthane’de ‘Uçurtma Şenliği’ renkli görüntülere sahne oldu

16 Mayıs 2026
Diyarbakır'da tekme ve yumruklu kavga; 3 yaralı
Yerel Haberler

Diyarbakır’da tekme ve yumruklu kavga; 3 yaralı

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

20 yıllık madenciye emeklilik şakası; elbiseleri parçalandı, üzerine yağ döküldü

16 Mayıs 2026
Yaşam

Ordu’da Çamaş Kanyonu ilgi odağı oluyor

16 Mayıs 2026
Yaşam

Ankara’da 27 kilogram esrar ele geçirildi; 4 gözaltı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Esenyurt’ta makas atan sürücünün ehliyetine el konuldu; 96 bin lira ceza yazıldı

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Rize'de 19 Mayıs coşkusu; bisiklet turunda 4 kilometre pedal çevirdiler

Rize’de 19 Mayıs coşkusu; bisiklet turunda 4 kilometre pedal çevirdiler

- Haberton
16 Mayıs 2026

Rize'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen bisiklet turuna...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Bakan Osman Aşkın Bak: Beşiktaş’ın Türk sporuna çok kıymetli hizmetleri var / Metin ve fotoğraf eklendi

Bakan Osman Aşkın Bak: Beşiktaş’ın Türk sporuna çok kıymetli hizmetleri var / Metin ve fotoğraf eklendi

16 Mayıs 2026
20 yıllık madenciye emeklilik şakası; elbiseleri parçalandı, üzerine yağ döküldü

20 yıllık madenciye emeklilik şakası; elbiseleri parçalandı, üzerine yağ döküldü

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton