17 Mayıs 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Erken teşhisle akciğer kanserinde başarı oranı yüzde 90’ın üzerinde

Erken teşhisle akciğer kanserinde başarı oranı yüzde 90’ın üzerinde

Haberton - Haberton
4 Şubat 2026
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Erken teşhisle akciğer kanserinde başarı oranı yüzde 90’ın üzerinde
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Medipol Sağlık Grubu uzmanları, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Türkiye’deki kanser tablosunu değerlendirdi. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Güven Sadi Sunam, “Erken teşhisle akciğer kanserinde başarı oranı yüzde 90’ın üzerinde” dedi.

Kanser, günümüzde hala en çok korkulan hastalıkların başında gelse de gelişen tıp teknolojisi ve erken tanı yöntemleri, hastalığın kaderini değiştiriyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Güven Sadi Sunam, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İsa Aykut Özdemir ve MedipolBahçelievler Üniversite Hastanesi’nden Meme Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sina Ferahman akciğer, jinekolojik ve meme kanserlerinde erken teşhisin önemine dair veriler paylaştı.

Akciğer kanserinin doğru zamanda yakalandığında başarıyla tedavi edilebildiğini belirten Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Güven Sadi Sunam, “Teşhis ettiğimiz her hastalığı maalesef tedavi edemiyoruz. Ancak akciğer kanserini edebiliyoruz. Bu bizim için büyük bir şanstır. Günümüzde en önemli teşhis yöntemi radyolojik incelemelerdir. Hasta bize herhangi bir şikâyetle gelmese bile; ailesinde akciğer kanseri varsa, sigara kullanıyorsa ya da geçirilmiş bir kanser hastalığı bulunuyorsa mutlaka yılda bir, en geç iki yılda bir tarama amacıyla bilgisayarlı tomografi çektirmelidir” dedi.

‘AKCİĞER KANSERİNİN TEDAVİSİNDE KABUL EDİLEBİLİR EN İYİ YÖNTEM CERRAHİDİR’

Şüpheli bir bulguda zaman kaybedilmemesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sunam, “Bu çekimlerin ardından şüphemiz olursa tanıyı kesinleştirip hemen tedavi yöntemini belirliyoruz. Akciğer kanserinin tedavisinde kabul edilebilir en iyi yöntem cerrahidir. Erken teşhiste cerrahi tedavinin başarı oranı yüzde 90’ın üzerindedir. Robotik ve endoskopik cerrahinin gelişmesiyle bu başarı oranları günümüzde daha da yükselmiştir. Erken teşhis ve erken tedavi, akciğer kanserinin en önemli çıkış yoludur” diye konuştu.

‘KADIN KANSERLERİNDE UMUT VEREN GELİŞMELER’

Dünya Kanser Günü’nün önemine değinerek Türkiye’deki tabloyu değerlendiren Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İsa Aykut Özdemir, “Dünya Kanser Günü, kanser hakkında toplumu bilinçlendirmek amacıyla belirlenmiş özel bir gündür. Geçtiğimiz yıl ülkemizde yaklaşık 225 bin kişi kanser tanısı aldı. Kanser tedavisinde en önemli süreç, hastayı erken evrede yakalayarak tedaviyi en az zararla tamamlayabilmektir” ifadesini kullandı.

‘HEDEF ÇOCUK SAHİBİ OLMAYI KORUMAK’

Jinekolojik kanserlerle ilgili önemli bilgiler paylaşan Prof. Dr. Özdemir, “Ülkemizde yılda yaklaşık 6–7 bin endometriumkanseri, 4 bin over kanseri ve yaklaşık 2 bin serviks kanseri görülmektedir. Bu kanserlerin tedavisinde temel hedef, hastaların sağ kalım sürelerini beklenen düzeye ulaştırmak ve özellikle genç hastalarda fertiliteyi, yani çocuk sahibi olabilme şansını korumaktır. Endometrium kanserinde obezite ve genetik faktörler ön plandayken, over kanserlerinde genetik ve çevresel etkenler daha belirleyicidir. Hastalarımız en ufak bir şüphede bile vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır” uyarısında bulundu.

‘EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ’

Meme kanserinin dünya genelinde en sık görülen kanser türü olduğunu hatırlatan Meme Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sina Ferahman, “Kanser deyince belki de en sık görülen tür olan meme kanserini konuşmak gerekiyor. Neredeyse her gün çevremizde birinin meme kanseri tanısı aldığını duyuyoruz. En önemli risk faktörü kadın olmaktır. Bunun yanında aile öyküsü, obezite, kötü beslenme, uykusuzluk ve sigara gibi faktörler de riski artırıyor” dedi.

‘KORKU YÜZÜNDEN GEÇ KALIYORUZ’

Geç başvurunun tedaviyi zorlaştırdığının altını çizen Doç. Dr. Ferahman, “Günlük pratiğimizde hastaların yüzde 25’ini tanı anında metastatik, yani ileri evrede görüyoruz. Oysa meme kanseri erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün ve oldukça kolaydır. Hatta bazen kemoterapiye bile gerek kalmadan küçük bir ameliyatla hastalar sağlığına kavuşabiliyor. En sık duyduğum cümle ‘Hocam korktum’ oluyor. Oysa korkmak yerine muayeneye gitmek gerekir. Ele gelen bir kitle mutlaka değerlendirilmelidir. Beklemek her geçen gün hastanın aleyhine işler. Erken tanı gerçekten hayat kurtarır. Lütfen korkmayın ve kontrollerinizi aksatmayın” diye konuştu.

Etiketler: Kanser
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Brezilya’da otobüs devrildi: 16 ölü, 44 yaralı

Sonraki Haber

Elleri olmayan ressam, ‘Sevgililer Günü’ için aldığı siparişleri hazırlıyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Gıda Mühendisi Akdağ: Gıdadaki bilgi kirliliği toplum sağlığını olumsuz etkiliyor
Sağlık Haberleri

Gıdadaki bilgi kirliliği toplum sağlığını olumsuz etkiliyor

16 Mayıs 2026
Lokman Hekim Akay Hastanesi’nde Toumai cerrahi robotu ile torasik kurulum gerçekleştirildi
Sağlık Haberleri

Lokman Hekim Akay Hastanesi’nde Toumai cerrahi robotu ile torasik kurulum gerçekleştirildi

16 Mayıs 2026
‘Her 3 yetişkinden biri hipertansiyon hastası’
Sağlık Haberleri

Her 3 yetişkinden biri hipertansiyon hastası

16 Mayıs 2026
Sağlık Haberleri

Obezite oranları Türkiye’de hızla artıyor

16 Mayıs 2026
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Karahan: Sanal medyada kanser hastalarını suistimal edenler olabilir
Sağlık Haberleri

Sanal medyada kanser hastalarını suistimal edenler olabilir

15 Mayıs 2026
Uzmanı uyardı: Şekli değişen benler dikkate alınmalı
Sağlık Haberleri

Uzmanı uyardı: Şekli değişen benler dikkate alınmalı

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Elleri olmayan ressam, 'Sevgililer Günü' için aldığı siparişleri hazırlıyor

Elleri olmayan ressam, 'Sevgililer Günü' için aldığı siparişleri hazırlıyor

En Güncel Haberler

Protez tırnak mı jel tırnak mı?
Moda ve Kadın

Protez tırnak mı jel tırnak mı?

17 Mayıs 2026
Retinol nedir? Cilde gerçekten ne yapıyor?
Moda ve Kadın

Retinol nedir? Cilde gerçekten ne yapıyor?

17 Mayıs 2026
Bursa'da tekstil atölyesinde yangın
Yerel Haberler

Bursa’da tekstil atölyesinde yangın

17 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

‘İstanbul’un Fethi Edirne’den Başlar’ etkinliği coşkuyla gerçekleştirildi

17 Mayıs 2026
Yaşam

Osmaniye’de ‘Lezzet Festivali’ renkli görüntülerle başladı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayin için Nevşehir’e geldi

16 Mayıs 2026
Yaşam

Erzincan’da saklı cennet; Sohmarik Yaylası

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Samsunspor – Göztepe maçının ardından

Samsunspor – Göztepe maçının ardından

- Haberton
17 Mayıs 2026

Süper Lig’in 34’üncü haftasında Samsunspor, kendi sahasında karşılaştığı Göztepe’yi 3-0 mağlup etti. Maçın ardından Samsunspor Teknik Direktörü Thorsten Fink ve...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Protez tırnak mı jel tırnak mı?

Protez tırnak mı jel tırnak mı?

17 Mayıs 2026
Retinol nedir? Cilde gerçekten ne yapıyor?

Retinol nedir? Cilde gerçekten ne yapıyor?

17 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton