17 Temmuz 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Erdoğan’dan nargileyle mücadele sinyali

Erdoğan’dan nargileyle mücadele sinyali

Haberton - Haberton
31 Mayıs 2022
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Erdoğan'dan nargileyle mücadele sinyali

Erdoğan'dan nargileyle mücadele sinyali

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan nargileyle mücadeleye ilişkin, “Son zamanlarda nargile olayı ortada. Nargile sigaradan daha az zararlı değil, çok daha fazla zararı var. Zarardan da milletimizi kurtarmak için buna yönelik de bazı hazırlıklar yapıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Dünya Tütünsüz Günü Gençlik Buluşması’na katıldı. Oyuncu, sporcu ve alanında uzman olan gençlerle sohbet eden Erdoğan, “Dünyamız geçtiğimiz yıllarda koronavirüs salgını ve bunun yol açtığı vahim sonuçlar ile yüzleşti. Halbuki tütün salgını önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alması sebebiyle en büyük küresel sağlık tehdididir.

Dünyada her yıl 7 milyon, ülkemizde 100 bin insanın tütün kullanımına bağlı hastalıklardan öldüğü gerçeğine rağmen maalesef bu salgınla mücadelede henüz arzu ettiğimiz yerde değiliz. Biz gençlik yıllarımızdan beri bu mücadelenin en ön safında olduk. Kendi yakın çevremizden başlayarak karşılaştığımız herkesi tütün ürünlerinin zararlarına karşı ikaz ediyoruz, hatta sigara paketine el koyuyoruz.

Hükumetimizin sağlık ve gençlik politikalarını, tütün, alkol, uyuşturucu gibi insan vücuduna zararlı ürünlerin kullanımıyla mücadele eksenli olarak bunu sürdürdük. Ülkemizde kapalı mekanlarda sigara içme yasağından, yüksek vergi uygulamasına kadar tütün ürünleri kullanımıyla en etkin mücadeleyi bizim gerçekleştirdiğimizi kimse inkar edemez.

Araştırmalar bu sayede ülkemizde sigara kullanımında kısmi bir gerileme yaşandığını da gösteriyor. Gerçi bilinen sigara markaları yerine nargile, puro, elektronik sigara gibi ürünlere yönelerek bu mücadelenin arkasından dolanmak isteyenler de yok değil” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan nargileyle mücadele sinyali

’14 YIL ÖNCE ANNEMDEN SİGARA PAKETİNİ ALMIŞTINIZ’

4 yaşındayken kamu spotunda oynayan 18 yaşındaki oyuncu Berat Efe Parlar, “Tam 14 sene önce kamu spotunu çektiğimizde Ankara’ya, sizlerin yanına gelmiştim. Annemle beraber gelmiştim. Anneme, ‘sigara kullanıyor musunuz?’ diye sormuştunuz, o zaman annem ‘maalesef kullanıyorum’ demişti. Siz de ‘acilen bırakman lazım’ demiştiniz.

Annem şu anda kanser hastası, bir hastalıkla mücadele ediyoruz 8 senedir. Doktorun anneme ilk sorusu ‘sigara kullanıyor musun?’ oldu. Annem o soruyu duyduktan sonra sigarayı bıraktı. Annem o gün bugündür ne sigara içer ne de yanında sigara içirtir. Annemden sigara paketini almıştınız” dedi.

‘ELİNDE SİGARA VARSA PAKETİ ALMAYA YELTENİYORUM’

Erdoğan, sigaranın zararının kapalı alanlarda daha fazla olduğuna dikkat çekerek, “Sigaranın kapalı mekandaki zararı, açık mekandakine göre çok çok daha zararlı. Doktorun ilk sorusu; ‘Sigara içiyor musun?’ Bunu kime soruyor, kanserli hastaya soruyor. Sigara içiyorsa ‘seni sevdiğimiz için gel sigarayı bırak’ diyorum. Elinde sigara varsa paketi almaya yelteniyorum, Cumhurbaşkanı olarak. Yapmam gereken ona zarar verecek bir şeyi ondan almak. Burada da ufak sigara müzesi neredeyse kurduk. Karşımızdaki tabloya baktığımda güzel işler yapmışız” diye konuştu.

STADYUMLARDA SİGARA KULLANIMI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, araçta sigara kullanımının yasak olduğunu anımsatarak, “Bizde de araçta sigara kullanmak yasak; ama bu yasağa herkes uyuyor mu? Maalesef. Bir yandan araç kullanıyor, bir yandan da sigara içmeye devam ediyor. Ben araçtan işaret ediyorum ‘at’ diye; ama umurunda değil. Stadyumlardaki olumsuz tezahüratların ortadan kalkması için ‘hanımları da statlara alalım’ dedik. Hanımları görünce belki erkekler olumsuz tezahüratta bulanmaz; ama nerede? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan nargileyle mücadeleye ilişkin, “Son zamanlarda nargile olayı ortada. Nargile sigaradan daha az zararlı değil, çok daha fazla zararı var. Zarardan da milletimizi kurtarmak için buna yönelik de bazı hazırlıklar yapıyoruz” dedi.

Sigaraya gelince stadyumlarda hiç mi hiç dinlenmiyor, kadını da erkeği de sigaraya stadyumlarda devam. Bu kurusu, sulusu da var. Onların yanında şişesi ile gelip polislere rağmen bira, farklı farklı onları da içenler var. Hem kuru hem sulu, bunların hepsi kime zarar, ‘o stadyumda sporcuları seyredeyim’ diye gelen benim vatandaşıma zararı oluyor. Kötü tezahürata da neden oluyor. Zaman zaman kavgaya da neden oluyor” ifadesini kullandı.

‘BAYAĞI SKOR YAPTIM’

Paletli yüzme sporcusu Ömer Faruk Saydam’ın, astım hastalığını yenmek için yüzmeye başladığını ve hastalığı yendiğini söylemesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, program öncesinde basketbol maçında olduğunu belirterek, “Ben de buraya basket maçından geliyorum. Bayağı skor yaptım, 36 sayı yaptım. 50’nin 36’sı bizde. Biz kazandık” diye konuştu.

‘NARGİLE SİGARADAN AZ ZARARLI DEĞİL’

Paralimpik milli yelkenci Miray Ulaş’ın, pasif içiciliğe maruz kaldığı dönemde rahatsızlandığını ve antrenmanlara katılamadığını belirtmesi üzerine Erdoğan, “Elektronik sigara falan söylüyorlar, bunların hepsi aldatmaca. Hepsi ‘nasıl para kazanırız’ bunun yolları. Elektronik sigara denilen öbüründen farklı değil. Hem keseye hem vücuda zarar veriyor. Fırsat vermeyeceğiz, elimizden geleni yapacağız. Son zamanlarda nargile olayı ortada. Nargile sigaradan daha az zararlı değil, çok daha fazla zararı var. Zarardan da milletimizi kurtarmak için buna yönelik bazı hazırlıklar yapıyoruz” dedi.

‘İLMİNİ YAPANLAR BİZİ ÜZÜYOR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elon Musk ile ilk görüşmemde diyeceğim ki; ‘Bu sigara tüketimine karşı mücadeleye de harca.’ Sigara karşıtı reklamlara biraz para harcamasını isteyeceğim. Buna da harcarlarsa bu işi çok daha çabuk başarırız. Dijitalle propaganda işimizi zora sokuyor” dedi.

Erdoğan’dan nargileyle mücadele sinyali

Sigara ve alkolde vergiyi artırdıklarını belirten Erdoğan, “Hem suluda hem de sigarada arttırıyoruz. Hayret; aç, sefil geziyor ama onu almaktan geri durmuyor; rakıyı, birayı almaktan geri durmuyor. ‘Yeter ki alayım’ diyor. Bana doktor kardeşlerimiz kızacak; ne yazık ki onların da gerek sigara gerek alkol bağımlılığı beni ciddi manada rahatsız ediyor. ‘Doktor’ dediğimizde doktorların birinci derecede sigara içmemesi lazım, alkol almaması lazım.

Onlar örnek olacak, onların örnek olması ile başarıya gideceğiz. Yaşam noktasında zararlı olduğunu biliyoruz, zararlı olduğunu bildiğimiz halde sigarasını da alkolünü de alıyoruz. Hele hele bunun ilmini yapanlar bizi ciddi manada üzüyor. Doktorlarımızdan çok ciddi seferberlik bekliyoruz, onlar adım atmalı. O adım ile beraber seferberliği yaygınlaştırmamız lazım. Kanser hastalarının sayısı azalsın istiyoruz” dedi.

‘2-3 YAŞINDAKİ ÇOCUKLARDA TELEFON’

Çocuklarda telefon merakına da değinen Erdoğan, “Bir bakıyorsunuz 2-3 yaşındaki çocuklarda elinde telefon. Bu telefonu bırakmıyor, annesi almaya çalışırsa annesinin üzerine gidiyor. Bunun mücadelesini televizyonda zaman zaman veren anneleri görüyoruz. Neredeyse annesine elindeki telefonu atacak derecede ileriye giden çocuklar var. Bu bağımlılık da mücadele edeceğimiz alan haline geldi. Bakıyorsunuz 3- 4 yaşındaki çocuklar bu işin yaşam mücadelesini veriyor, elinden bırakmıyor, kendini yerden yere vuruyor. Bu ortak mücadeleyi halkımız evlerinde vermek sureti ile çocuklarımızı bu bağımlılıktan kurtarma başarısını gösterirler.” 

Etiketler: CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Marmara’da pusula denizanaları arttı

Sonraki Haber

Kasapoğlu, Gazi Üniversitesi Genç Ofis’i açtı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: Mavi vatanımızda çıkarlarımızı koruyacağız
Politika

Mavi vatanımızda çıkarlarımızı koruyacağız

16 Temmuz 2026
Tarım ve Orman Bakanlığı 1874 personel alımı sürecini başlatıyor
Politika

Tarım ve Orman Bakanlığı 1.874 personel alımı sürecini başlatıyor

16 Temmuz 2026
Bakan Güler, Kuveyt Genelkurmay Başkanı Al-Shuraian'ı kabul etti
Politika

Bakan Güler, Kuveyt Genelkurmay Başkanı Al-Shuraian’ı kabul etti

16 Temmuz 2026
Bahçeli, DEM Parti heyeti ile bir araya geldi
Politika

Devlet Bahçeli, DEM Parti heyeti ile bir araya geldi

16 Temmuz 2026
Bakan Gürlek: Sivil toplum, hukuki denetimden kaçmanın kalkanı olamaz
Politika

Sivil toplum, hukuki denetimden kaçmanın kalkanı olamaz

16 Temmuz 2026
Bakan Kurum'un ismi, Malatya'da caddeye verildi
Politika

Bakan Kurum’un ismi, Malatya’da caddeye verildi

16 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Kasapoğlu, Gazi Üniversitesi Genç Ofis'i açtı

Kasapoğlu, Gazi Üniversitesi Genç Ofis'i açtı

En Güncel Haberler

Tekirdağ'da devrilen TIR'ın sürücüsü öldü
Yerel Haberler

Tekirdağ’da devrilen TIR’ın sürücüsü öldü

17 Temmuz 2026
Baraj gölünde boğulan Arda’nın cansız bedenine ulaşıldı
Yerel Haberler

Baraj gölünde boğulan Arda’nın cansız bedenine ulaşıldı

17 Temmuz 2026
Türkiye Minikler Taekwondo Şampiyonası Sinop'ta başladı
Spor Haberleri

Türkiye Minikler Taekwondo Şampiyonası Sinop’ta başladı

17 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Gençlik ve Spor Bakanlığı 550 personel alımı yapacak

17 Temmuz 2026
Yaşam

TÜBİTAK’tan köy okullarına bilim ve teknoloji desteği

16 Temmuz 2026
Yaşam

Tekirdağ açıklarında yunuslar görüntülendi

16 Temmuz 2026
Yaşam

Zeytinburnu’nda taksici cinayetinde ilk duruşma

16 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Arnavutköy'de seyir halindeki otomobil alev alev yandı

Arnavutköy’de seyir halindeki otomobil alev alev yandı

- Haberton
16 Temmuz 2026

Arnavutköy'de seyir halindeki otomobilden yükselen alevler kısa sürede büyüyerek aracı sardı. Yangın, olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın,...

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Uzmanlar merak edilen soruyu yanıtladı

İcra dosyası kendiliğinden silinir mi? İşte icra dosyalarının düşme süresi ve bilinmesi gerekenler

Denizler alarm veriyor! Deniz suyu sıcaklığındaki artışın anlamı uzmanları endişelendiriyor

Yeni dolandırıcılık yöntemi alarmı! Bu mesajı görür görmez sakın tıklamayın

Güncel Haber

Gençlik ve Spor Bakanlığı 550 personel alımı yapacak

Gençlik ve Spor Bakanlığı 550 personel alımı yapacak

17 Temmuz 2026
Tekirdağ'da devrilen TIR'ın sürücüsü öldü

Tekirdağ’da devrilen TIR’ın sürücüsü öldü

17 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton