26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Enflasyonu düşürmek için tüm politika araçlarını kullanacağız

Enflasyonu düşürmek için tüm politika araçlarını kullanacağız

Haberton - Haberton
11 Ağustos 2023 - Güncellenme Tarihi 13 Mart 2026
- Politika
Okuma Süresi:8 dakikalık okuma
A A
0
Enflasyonu düşürmek için tüm politika araçlarını kullanacağız

Enflasyonu düşürmek için tüm politika araçlarını kullanacağız

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonu düşürmek için bütün politika araçlarını kullanacaklarını belirterek, “Fiyat istikrarı sağlandığında, ülkemizin çok daha hızlı büyüyeceğini geçmişte gösterdik. 2022’ye kadar, yani 1923 ve 2002 arası ortalama büyümeye oranla son 20 yıldaki ortalama büyüme oranını karşılaştırdığınız zaman, 1 puan daha yukarıdayız. Çünkü uzun bir süre enflasyonu tek hanede tutabildik. O, büyüme performansımızı artırdı” dedi.

Batman’a gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, organize sanayi bölgesinde bir firmaya ait Ar- Ge merkezinin açılış programına katıldı. Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Zekeriya Kaya, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu Cumhuriyet Başsavcısı Murat Şahingöz’ün de yer aldığı açılışta konuşan Bakan Şimşek, Batman’daki organize sanayi bölgesinin 1991’de kurulduğunu ifade ederek, “Yaklaşık 1000 dönüm üzerine kurulu olan ve 2002 yılına kadar, yani AK Parti hükümetine kadar bir tane fabrika burada kurulu ve faaldi.

O da bir un fabrikası. Bugün 500 yatırımcımız sırada yer bekliyor. 128 tane faal fabrikamız var. 12 binin üzerinde her gün üreten, her gün bu üretim üssü sayesinde evine aş götüren kardeşimiz, hemşehrimiz var. 12 bin, önemli bir rakam. OSB’yi biz büyüttük. 1000 dönüm ile başlayan OSB süreci bugün 3 bin 800 dönüme yakın bir alanda 128 faal fabrika; dolayısıyla bizim en büyük önceliğimiz Batmanlı hemşehrilerimize iş, aş ise, organize sanayi bölgesini tekrar kat kat büyütmemiz lazım. Yani 2002 sonrasında neredeyse 4’e katladıysak, tekrar belki 4’e katlamamız gerekecek. Size çok abartılı gelebilir 12 milyon metrekare ama ben inanıyorum ki Batman, bu potansiyele sahiptir. Artık sadece ülkeler yarışmıyor.

Ülkelerin içerisinde iller de yarışıyor, rekabet içerisinde. Batman’ın hedefi, tabii ki Güneydoğu’da Gaziantep ile birlikte liderlik rolüdür. Ben inanıyorum ki bunu başarabilir. Zaten bugüne kadar ki performans da bunu gösteriyor. Bugün biz bir merkezin açılışı için bir aradayız. Orta-düşük teknolojiden bahsetmiyoruz. Aslında ürün niteliği ön planda olan, bunu geliştirmeye yönelik bir Ar- Ge merkezinin açılışında beraberiz. Bu sıçramayı yapmak için bütün koşullar var. Genç bir nüfus var, üniversitemiz var. Eğitime çok büyük yatırımlar yaptık. Hava yolu bağlantısından kara yolu bağlantısına kadar, demir yolu anlamında bütün altyapıya da ciddi yatırımlar yaptık. Önümüzdeki dönemde bu yatırımlar devam edecek.

Beşeri sermaye var, eğitilmiş insan noktasında sadece dışarıdan buraya nitelikli insan da çekmemiz gerekiyor. Nitelikli yöneticiler çekmemiz gerekiyor. Nitelikli Ar-Ge elemanları çekmemiz gerekiyor. Az önce Ar-Ge merkezine çalışan kardeşlerimizle ayaküstü sohbet ederken Almanya’dan buraya gelmiş ve şu anda burada çalışan bir kardeşimizle tanıştık. Dolayısıyla altyapıda bir darboğazımız yok. Ar-Ge merkezlerine çok ciddi teşvikler veriyoruz. Ama burada 100 lira yatırım yapana, abartmıyorum 6’ncı bölge olması hasebiyle 118 liralık destek veriyoruz.

Kurumlar vergisinden gelirler vergisine kadar, faiz teşvikinden KDV muafiyetine kadar bütün 6’ncı bölgedeki illerimize 12 yıla varan teşvikler veriyoruz. Dolayısıyla altyapımız var, beşeri sermayemiz var ve teşvik var. Geriye sadece Necat amca gibi vizyon sahibi insanlara, girişimcilere ihtiyaç var. Batman’da da bu girişimcilik ruhunu biz görüyoruz” diye konuştu.

Enflasyonu düşürmek için tüm politika araçlarını kullanacağız

‘PARA POLİTİKASINDA RASYONELLEŞMEYE GİDİYORUZ’

Yeni dönemde en büyük önceliklerinin makro finansal istikrarın pekiştirilmesi olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, “Bunun için, bildiğiniz gibi para politikasında rasyonelleşmeye gidiyoruz. Maliye politikasında deprem etkisi ki bir kerelik etkidir, onun dışında kalan alanda yine Türkiye’nin bütçeden gelirini Maastricht kriterleri ölçüsünde şekillendiriyoruz. Dolayısıyla bir yandan mali disiplini tesis ediyoruz, bir taraftan para politikasında enflasyonu tek haneye düşürecek bir çaba içerisine girmiş bulunmaktayız.

Bunları destekleyecek bir de yapısal reform gündemimiz var. Eylülün başında orta vadeli programı açıklayacağız. Orta vadeli programda biz yapısal reformlar noktasında da yol haritamızı paylaşacağız. Dolayısıyla orta vadeli program hem özel sektör için, hem kamu için önemli bir rehber, yol haritası fonksiyonunu ifa edecek. Enflasyon patikasını Merkez Bankası paylaştı. 2024 ve sonrasında gerek para politikasını, gerek maliye politikasını, gerekse gelirler politikasını biz bu çerçevede şekillendireceğiz” ifadelerini kullandı. 

‘BÜTÜN POLİTİKA ARAÇLARINI KULLANACAĞIZ’

Bakan Şimşek, enflasyonu tekrar tek hanelere düşürmek için bütün politika araçlarını kullanacaklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Fiyat istikrarı sağlandığında, ülkemizin çok daha hızlı büyüyeceğini geçmişte gösterdik. 2022’ye kadar, yani 1923 ve 2002 arası ortalama büyümeye oranla son 20 yıldaki ortalama büyüme oranını karşılaştırdığınız zaman, 1 puan daha yukarıdayız. Çünkü uzun bir süre enflasyonu tek hanede tutabildik. O, büyüme performansımızı arttırdı. 1 puan diye geçiştirip durmayın, 100 yıllık bir perspektifle baktınız zaman, Türkiye ekonomisi ölçeğinde 1 puan, 1 trilyon dolara denk geliyor. Dolayısıyla ekonomimizi eğer biz fiyat istikrarını sağlayabilirsek ki bu konuda kararlıyız ve büyümemizi yukarıya çekebiliriz. Bu Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle arayı daha hızlı kapatmasını sağlayacak.

Bizim en büyük önceliğimiz, ihracat. İhracatı önceliklendirdiğimizi nereden anlayacaksınız, ihracat reeskont kredilerini biz şimdi günlük 5 katına çıkartma kararı aldık yaklaşık olarak. Yani günlük 350 milyon liralık, o civarda bir kaynak tahsis edilmişti, şimdi biz onu günlük 1,5 milyara çıkartma kararı aldık. Dolayısıyla ihracatçının finansmana erişim sorununu önemli ölçüde çözeceğiz. Körfeze yaptığımız ziyaretlerde biz özellikle ihracatın finansmanını ön planda tuttuk. Ve inanıyorum ki, körfez merkezli finans kuruluşlarından da ihracatın finansmanına yönelik çok önemli imkanlar Türkiye’ye tahsis edilecek.

Dolayısıyla ihracatçımızın finansmana erişim sorununu büyük ölçüde çözmüş olacağız. Tabi ihracat yapmak için üretim yapmak lazım. Üretim için de yatırım lazım. Dolayısıyla bizim esas önceliğimiz yatırım. Teşviki oraya vereceğiz, kredi imkanlarını, sınırlı imkanları biz yatırımlara yönlendireceğiz. Üretim için istihdam lazım. Bu döngü, Türkiye’yi müreffeh yapacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde iç talebi yeniden dengelememiz gerekiyor. Sadece krediyle, sadece iç taleple büyüyen bir ekonomi, sürdürülebilir yüksek büyümeyi yakalayamaz. Sürdürülebilir yüksek büyümeyi yakalamak için, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat döngüsünün önceliklendirilmesi lazım. Bu konuda son derece kararlıyız. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonu düşürmek için bütün politika araçlarını kullanacaklarını belirterek, “Fiyat istikrarı sağlandığında, ülkemizin çok daha hızlı büyüyeceğini geçmişte gösterdik. 2022’ye kadar, yani 1923 ve 2002 arası ortalama büyümeye oranla son 20 yıldaki ortalama büyüme oranını karşılaştırdığınız zaman, 1 puan daha yukarıdayız. Çünkü uzun bir süre enflasyonu tek hanede tutabildik. O, büyüme performansımızı artırdı” dedi.

‘BATMAN’IN ÖNEMLİ BİR BÜYÜME MOTORU OLACAĞINA İNANIYORUM’

Batman’ın Türkiye’nin önemli bir büyüme motoru olacağına inandığını aktaran Bakan Şimşek, “Burada bir ekip ruhuyla, bu potansiyelin gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Ben ve ekibim, Ankara’da tabi ki bütün Türkiye’nin hizmetindeyiz. Ama Batman’ın da Doğu’nun, Güneydoğu’nun da diğer bütün bölgelerin de sorunlarının çözümünde her zaman sizlerin hizmetindeyiz. Makro konularda biz yanınızdayız. Benden bireysel sorunların çözümünü istiyorsanız, zor. Tam aksine eğer biz organize sanayi bölgesini ikiye, üçe katlarsak, ilave 500 fabrika devreye girerse, o zaman belki ilave 50 bin istihdam ihtiyacı olacak.

Belki Batman’da istihdam anlamında yeterli eleman bile bulunamayacak. Size hayal gibi gelebilir, ancak her şey hayalle başlar. Bu söylediklerimin hiç birisi de hayal değil. Şu anda sırada bekleyenler var. Hangi bölgede OSB kurulacaksa, onun takibini yapacağız. En önemli konumuz, iş, aştır. Çünkü biz hizmet siyaseti yapıyoruz. Hizmet siyaseti, esastır. Öbürleri sadece yapıcı olmayan eleştirel bir yaklaşımla sürekli olumsuzlukları ön plana çıkarıyor. Tabi ki eksikliklerimiz olabilir, eleştirilere açığız. Yapıcı eleştiriler başımızın üstünde yeri var.

Ama önemli olan ortaya çözüm koyabilmektir. Çözüm koyabildiğimiz ölçüde biz başarılı oluruz. Bugün Ar- Ge merkezini açıyoruz. İnşaat malzemeleri konusunda bana verilen bilgilere göre, Doğu ve Güneydoğu’da açılmış ilk Ar- Ge merkezidir. Batman’ımızı ve Fernas ailesini de tebrik ediyorum. Bütün çalışanlarını tebrik ediyorum, önemli bir başarı. Patent başvuruları da var, sonuç bekliyorlar. Dolayısıyla biz Batman’da teknoloji üreteceğiz inşallah. Küresel katma değer üreteceğiz, katma değer zincirinde ülkemizin yukarılara çıkmasında Batman katkıda bulunacak.

Bu çok önemli. Bugün bu anlamda bir Ar-Ge merkezi var. Ben inanıyorum ki diğer girişimcilerimiz için örnek olacak. Duyduğum kadarıyla Gaziantep’te 6-7 adet Ar-Ge merkezi varmış. Bizim mutlaka arayı kapatmaya başlamamız lazım. 6 tane organize sanayi bölgesi var orada, 1200’ün üzerinde fabrika var. Alın size hedef. Dolayısıyla, yine duyduğum kadarıyla burada biyomedikal alanda teknoloji üretecek bir firmamız da yatırım yapıyor, inşallah onlar da yatırımlarını tamamladığında onların da açılışına geleceğiz. Batman üretecek, Batman ülkemizin büyüme motorlarından biri olacak, biz buna inanıyoruz” dedi.

Etiketler: Enflasyon
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Kahraman silah arkadaşları intikamını aldı

Sonraki Haber

Erdoğan, Eren Bülbül ve Ferhat Gedik’i andı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanlığı Hocalı Katliamı'na ilişkin anma mesajı yayınladı
Politika

Dışişleri’nden Mali’deki terör saldırılarına kınama

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı

25 Nisan 2026
Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz
Politika

Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz

25 Nisan 2026
Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz
Politika

Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu'nda kafede vatandaşlarla sohbet etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu’nda kafede vatandaşlarla sohbet etti

25 Nisan 2026
Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul'da bir araya geldi
Politika

Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul’da bir araya geldi

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Erdoğan, Eren Bülbül ve Ferhat Gedik'i andı

Erdoğan, Eren Bülbül ve Ferhat Gedik'i andı

En Güncel Haberler

Bursa'da  polisin 'dur' ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada
Yerel Haberler

Bursa’da polisin ‘dur’ ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada

26 Nisan 2026
Bursa'da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

26 Nisan 2026
Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı
Yerel Haberler

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Sivas'ta 2 katlı müstakil ev yan yattı

Sivas’ta 2 katlı müstakil ev yan yattı

- Haberton
25 Nisan 2026

Sivas'ta iki katlı müstakil evde kısmen çökme meydana geldi. Yan yatan binada yalnız yaşayan Süleyman Yabancı (66) kendi imkanlarıyla dışarı...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Bursa'da  polisin 'dur' ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada

Bursa’da polisin ‘dur’ ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada

26 Nisan 2026
Bursa'da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Bursa’da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton