16 Eylül 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - En fazla insani yardım yapan ülke pozisyondayız

En fazla insani yardım yapan ülke pozisyondayız

Haberton - Haberton
9 Ekim 2024
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
En fazla insani yardım yapan ülke pozisyondayız

En fazla insani yardım yapan ülke pozisyondayız

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, 5 kıta 70 ülkede insani yardım faaliyetlerini yürüttüklerini belirtip, “2018- 2022 yılı Küresel İnsan Yardım Raporu incelendiğinde her yıl neredeyse Türkiye Cumhuriyeti Devleti gayrisafi milli hasılası orantılandığında en fazla insani yardım yapan ülke pozisyondayız” dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 2024- 2025 akademik yılı açılış tören İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törene, AFAD Başkanı Okay Memiş, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Programda AFAD Başkanı Okay Memiş, ‘Türkiye’de Afet Yönetimi ve 6 Şubat Depremi’ konulu açılış dersini verdi.

‘AFAD OLARAK DÜNYADA DA BU İŞİ EN İYİ BİLEN EKİPLERDEN BİRİSİYİZ’

AFAD Başkanı Okay Memiş, 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş depremi ile ilgili yapılan ve yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Memiş, “Sizlere şu ana kadar anlattığım operasyon dünyanın en büyük afet sonrası iyileştirme operasyonudur. Bunu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve aziz Türk milleti başarmıştır. Eksiklerimiz vardır ama bu operasyon bu kadar kısa sürede yapılan en büyük operasyonudur. Bunu dünyadaki diğer afetleri inceleyerek söyledik. Devletin, milletimizin gösterdiği refleks gerçekten takdire şayandır. Afet yönetiminin 3 ayağı vardır. Bir, afet öncesi. İki, afetlere müdahale. Üç, afet sonrası iyileştirme. Az önce de söyledim. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve aziz Türk milleti olarak afetlere müdahale de ve afet sonrası iyileştirmede dünyanın en iyi memleketlerinden birisiyiz. Ancak risk azaltmada daha epeyce mesafe almamız gerektiğinin de bilincinde farkındayız” dedi.

‘YAPMAMIZ GEREKEN, SAĞLAM ZEMİNE YIKILMAYACAK BİNALAR İNŞA ETMEK’

Deprem afeti açısından risk azaltmanın yolunun ‘kentsel dönüşüm’ olduğunu vurgulayan Memiş, “Çanakkale’de şayet risk varsa riskli binaları tespit edip yerel yönetimlerimiz ve vatandaşlarımız marifetiyle mutlaka dönüşümünü gerçekleştirmemiz lazım. Bunu yapamazsak yıkımlarla karşı karşıya kalacağız. Bu bizim için çok önemli. Bina Deprem Yönetmeliği’ni güncelliyoruz, güncelledik. Akademik çalışmayı mühendislerimizle, hocalarımızla bitirdik. Kamuoyuyla, Bakanlar Kurulu’na sunduktan sonra paylaşacağız. Binaların daha sağlam şekilde yapılması ile ilgili çalışma.

‘Eskiden niye yapmadınız’ diyecek olursanız; her depremin mühendislik açısından öğrettiği hususlar var. Yaşanan depremin büyüklüğünden sonra sistemi yeniden kurgulamak zorunlu hale geldi. Dolayısıyla risk azaltmaya yönelik de çalışma yapmamız gerekiyor. Müdahale kapasitemizi geliştiriyoruz ve arttırıyoruz. Bizim yapmamız gereken, sağlam zemine yıkılmayacak binalar inşa etmek. Kahraman ordumuzu, Türk Silahlı Kuvvetlerimizi, jandarmamızı, polisimizi eğitmeye başladık. Önce kamudan başladık. Onlara verdiğimiz eğitimlerle enkazlarda ve afetlerde müdahale kapasitemiz arttırmaya başladık. Çalışmalarımız devam ediyor. Bu artarak devam edecek” diye konuştu.

‘AFAD DÜNYADA DA BU İŞİ EN İYİ BİLEN EKİPLERDEN BİRİ’

Eğitim alanı ve eğitmen kapasitesini artırdıklarına değinen Memiş, sözlerine şöyle devam etti:

“Arama kurtarma eğitmeni de çok önemli. Biz sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde özellikle hem gönül coğrafyamızda hem Türk Cumhuriyetleri’nde mentörlük yapıyoruz. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği Sivil Koruma mekanizmasının da üyesiyiz ve uluslararası akreditasyona sahip olan bir kurumuz. AFAD olarak dünyada da bu işi en iyi bilen ekiplerden birisiyiz. Keşke dramatik tecrübelerimiz olmasa da bunu söylemesek. Arama-kurtarma malzemelerini yerli ve milli hale getiriyoruz. 7/24 dört hiçbir ayrım yapmaksızın Anadolu’nun 85 milyonunda 81 vilayetteki bütün kardeşlerimizin hem emrindeyiz hem de onların yanındayız. Bütün imkanlarımızı onlar için seferber etmeye gayret ediyoruz.”

‘5 KITA 70 ÜLKEDE İNSANİ YARDIM FAALİYETLERİNİ YÜRÜTÜYORUZ’

Sadece Türkiye’de değil dünyada da insani yardım çalışmalarına devam ettiklerini vurgulayan AFAD Başkanı Okay Memiş, “5 kıta 70 ülkede insani yardım faaliyetlerini yürütüyoruz. Onu da özellikle ifade etmek isterim. 2018- 2022 yılı Küresel İnsan Yardım Raporu incelendiğinde her yıl neredeyse Türkiye Cumhuriyeti Devleti gayrisafi milli hasılası orantılandığında en fazla insani yardım yapan ülke pozisyondayız. Bunları anlatırken yer yer eleştiriler ve sosyal medyada haksız linçlere de maruz kalıyoruz. Biz kendi ülkemizin vatandaşlarını asla ihmal etmeden bu yardımları yapıyoruz. Biz Maraş’ta, Hatay’da, Adıyaman’da, Malatya’daki vatandaşlarımızı asla ihmal etmeden bu işleri yapıyoruz. Gazze’ye toplamda 80 bin ton insani yardım yapıyoruz.

Her ay neredeyse Mısır’a, Kahire’ye kendim bizzat gidiyorum. Refah Sınır Kapısı’ndan insani yardım malzemelerini ulaştırmaya gayret ediyoruz ama çok büyük güçlüklerle karşı karşıya kalıyoruz. Biz AFAD olarak Mısır ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden iyi şekilde başlamasına vesile olduğumuzu söyleyebiliriz. Sürekli orada afet diplomasisiyle, oradaki hükümetlerle güven telkin ederek bizim iyi niyetimizi anladılar. Biz de onlara birçok konuda yardımcı oluyoruz ve yeniden bu şeylere başlattık diyebilirim. Sadece Gazze’ye değil şu an Başkan Yardımcımız Bosna Hersek’te. Orada en son bir sel meydana geldi, 18 kişi hayatını kaybetti. 40 kişi kayıptı, oradayız. Bangladeş’te sel oldu, oradaydık. Afganistan’da, Pakistan’da, Sudan’da, Somali’de, şimdi Lübnan’da bir şey var. Güneyimizde, 2 saat mesafede, adeta bir savaş ortamı var. Dolayısıyla duyarlı şekilde bekliyoruz” diye konuştu.

Etiketler: AFAD
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Nihai hedefin neresi olduğunu çok net görebiliyoruz

Sonraki Haber

564 yıllık Hasandede Camii’si yangında küle döndü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

MHP'li isimden yeni yasa önerisi: "Siyasi parti kurmak, şirket kurmaktan kolay"
Politika

MHP’li isimden yeni yasa önerisi: “Siyasi parti kurmak, şirket kurmaktan kolay”

15 Eylül 2026
Genelkurmay Başkanı Bayraktaroğlu, NATO Askeri Komite Başkanı ile görüştü
Politika

Bayraktaroğlu-Dragone görüşmesinde bölgesel savunma gündemi

15 Eylül 2026
Hakan Fidan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından kabul edildi
Politika

Hakan Fidan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından kabul edildi

15 Eylül 2026
Bakan Yardımcısı Bulut: Teknik kapasitemizi, Suriye’nin yeniden imar sürecine sunmaya hazırız
Politika

Bakan Yardımcısı Bulut: Teknik kapasitemizi, Suriye’nin yeniden imar sürecine sunmaya hazırız

15 Eylül 2026
'Terörsüz Türkiye' hedefinde yeni dönem: "Güven ve huzur ortamına kolay ulaşılmadı"
Politika

‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde yeni dönem: “Güven ve huzur ortamına kolay ulaşılmadı”

15 Eylül 2026
Dışişleri Bakanı Fidan: Karadeniz’i çatışmanın dışında tutma çabamız sürüyor
Politika

Fidan’dan Karadeniz için kritik mesaj

15 Eylül 2026
Sonraki Haber
564 yıllık Hasandede Camii'si yangında küle döndü

564 yıllık Hasandede Camii'si yangında küle döndü

En Güncel Haberler

İstanbul’daki e-ihracat zirvesinde 1,4 milyar dolarlık ticaret potansiyeli ortaya çıktı
İş Dünyası

İstanbul’daki e-ihracat zirvesinde 1,4 milyar dolarlık ticaret potansiyeli ortaya çıktı

15 Eylül 2026
Fenerbahçe’nin kadın ve erkek basketboldaki yeni isim sponsoru için imza töreni düzenlendi
Spor Haberleri

Fenerbahçe’nin kadın ve erkek basketboldaki yeni isim sponsoru için imza töreni düzenlendi

15 Eylül 2026
Trabzon'da okul çevrelerinde güvenlik denetimi yapıldı
Yerel Haberler

Okul çevrelerinde kuş uçurtulmuyor: Trabzon’da güvenlik denetimi yapıldı

15 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Üzüm üreticileri TMO’ya akın etti: Traktör kuyruğu oluştu

15 Eylül 2026
Yaşam

Ankara merkezli 15 ilde FETÖ operasyonu: 26 şüpheli yakalandı

15 Eylül 2026
Yaşam

TÜGVA’da ‘Akademide Siyonist Baskı Raporu’ açıklandı: “Bilgi siyonizm tarafından esir alınıyor”

15 Eylül 2026
Yaşam

Burdur’da Ahilik Haftası programı: ‘Yılın Ahisi’ne cübbesi giydirildi

15 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Boğazına oyuncak kaçan Mehmet, 20 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

Boğazına oyuncak kaçan Mehmet, 20 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

- Haberton
15 Eylül 2026

Mardin’de boğazına oyuncak kaçan Mehmet Selim Baran (5), İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 20 günlük yaşam mücadelesini kaybetti. Olay, 26 Ağustos’ta...

Sonbahar alerjileri: Küf sporları ve iç mekân hava kalitesi neden daha fazla önem kazanıyor?

Çocuk ders çalışmak istemiyorsa ne yapılmalı? Uzmanların önerdiği etkili yöntemler

EYT’den emekli olup çalışmaya devam edenlerin hakları neler? Maaş, kıdem, izin ve SGDP ayrıntıları

İkinci el otomobil alırken motorun iyi olduğu nasıl anlaşılır? Ustaların baktığı kritik işaretler

Güncel Haber

İstanbul’daki e-ihracat zirvesinde 1,4 milyar dolarlık ticaret potansiyeli ortaya çıktı

İstanbul’daki e-ihracat zirvesinde 1,4 milyar dolarlık ticaret potansiyeli ortaya çıktı

15 Eylül 2026
Fenerbahçe’nin kadın ve erkek basketboldaki yeni isim sponsoru için imza töreni düzenlendi

Fenerbahçe’nin kadın ve erkek basketboldaki yeni isim sponsoru için imza töreni düzenlendi

15 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton