15 Eylül 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Emlakçılara, ‘fiyat artışında yeni sözleşme yapın’ uyarısı

Emlakçılara, ‘fiyat artışında yeni sözleşme yapın’ uyarısı

Haberton - Haberton
2 Ekim 2024
- İş Dünyası
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Emlakçılara, 'fiyat artışında yeni sözleşme yapın' uyarısı

Emlakçılara, 'fiyat artışında yeni sözleşme yapın' uyarısı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, konut kredisi faiz oranlarında düşüş olacağı yönündeki haberler üzerine emlak ilan fiyatında fahiş artışına giden emlak işletmelerine para cezası kesildiğini belirterek hem konut sahiplerini hem de vatandaşları fiyat artışında yeni sözleşme yapmaları yönünde uyardı. Güleroğlu, “Mal sizin, fiyatınızı artırabilirsiniz ama yeni bir sözleşme yapmalısınız. Meslektaşlarıma da fiyat artışlarında, kesinlikle mal sahibinin yazılı onayını almaları gerektiğini söylüyorum. Aksi takdirde bunu ispatlayamazsanız ilanı veren kişi olarak bu konuda siz ceza yersiniz” dedi.

Ticaret Bakanlığı konut kredisi faiz oranlarında düşüş olacağı yönündeki haberler üzerine, emlak ilan fiyatında fahiş artışına giden 117 emlak işletmesine 100’er bin TL idari para cezası uyguladı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, son dönemlerde kredi faiz oranlarının düşeceği söylentisinin piyasayı hareketlendirdiğini söyleyerek konut fiyatlarının yukarı çıkmasının beklendiğini kaydetti. Son iki yıldır yeni inşaatların yüzde 70 oranında azaldığını anlatan Güleroğlu, vatandaşların konut kredisi kullanamamasına bağlı olarak yeni ev üretilmediğini söyledi. Konut piyasasına talebin doğru orantıda düşmesi sebebiyle müteahhitlerin yeni konut üretmediğini belirten Güleroğlu, “Mevcutlar da yetmiyor. Çünkü İzmir göç alan bir yer. Büyükşehirlerde bu dezavantaj var. Bu söylentiler bile rakamların yukarı çıkmasını tetikler. Mal sahibi, ‘Benim yerim 5 liraysa 7 lira yapın, 8 liraysa 9 yapın’ gibi taleplerde bulunuyor” diye konuştu.

‘KESİNLİKLE MAL SAHİBİNİN YAZILI ONAYI OLMALI’

“Bir emlakçı malın satılmasını ister. Biz malın ortağı da sahibi de değiliz. Ama yapılan ufak bir hatada benim emlakçım cezalandırılıyor” diyen Mesut Güleroğlu, “Türkiye’de 117 tane geçen ay fahiş fiyat üzerinde ilan giren meslektaşımın canı yandı. 100 bin liraya yakın para cezası ödediler. Mal sahibi ile aramızdaki örneğin 5 milyon lira üzerinden yapılan sözleşmeyi mal sahibi 7 milyon liraya çıkarmak istediğinde biz de aramızdaki hukuka göre rakamı yükseltebiliyorduk. Ama şimdi bunu yaptığımızda maliye mal sahibini arıyor, cezanın kendisine kesilmesini istemeyen vatandaş, ‘Ben artırmadım, emlakçı arttırmış’ diyebiliyor. Bu para cezası emlakçıya kesiliyor. Benim uyarım; mal sizin fiyatınızı arttırabilirsiniz ama yeni bir sözleşme yapmalısınız.

Meslektaşlarıma da fiyat artışlarında, kesinlikle mal sahibinin yazılı onayını almaları gerektiğini söylüyorum. Aksi takdirde bunu ispatlayamazsanız ilanı veren kişi olarak siz bu konuda ceza yersiniz. Mal sahibi yurt dışında bile olsa resmi mailinden ada, pafta, parseli belirterek, dairenin fiyat artışını onaylatın. Vatandaşın mail adresi yoksa WhatsApp mesajı da yeterli olur. Üyelerimiz bunları çıkartıp dosyasına koyduğunda canları yanmaz” dedi.

Emlakçılara, 'fiyat artışında yeni sözleşme yapın' uyarısı
Emlakçılara, ‘fiyat artışında yeni sözleşme yapın’ uyarısı

‘KAÇAK PAZARLAMAYA SON’

Taşınmaz ticaretinde 15 Eylül’de uygulanmaya başlanan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (Eids) Yetki Doğrulama Uygulaması ile ilgili de bilgi veren Güleroğlu, vatandaşların yasa gereği emlakçı ile aralarında yaptıkları sözleşmeyi e-devlet üzerinden doğrulayabileceğini belirterek, “E-devlet’e girildiğinde kullanıcının karşısına emlak firması çıkar. Kullanıcı firma ismine girip ilanı pazarlama yetkisi verir. Bu satış yetkisi değildir. Bu doğrulamayı yaptığınızda ben sizin ilanınızı elektronik ortamda verebilirim. Hem elinizde belge var hem elektronik doğrulama yaptınız. Fiyat artışında yazılı onay almak zorundasınız” diye konuştu.

Ticaret Bakanlığı’nın konuyla ilgili bir kamu spotu yayınlayarak doğru bilgiyi vatandaşlara ulaştırabileceğini söyleyen Güleroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“15 Eylül’de uygulama başladı. Biraz yumuşak bir geçiş var. 31 Aralık’tan sonra Eids doğrulaması yapılmayan hiçbir ilan yayınlanmayacak. Kaçak çalışanlar, daire pazarlayıp hizmet bedeli almak istiyordu. Bundan sonra ilanı siz, eşiniz, çocuğunuz ya da babanız verebilir birinci ve ikinci derece yakınlarınız olarak. Onun haricinde sadece emlakçıya yetki verebilirsiniz. Aksi takdirde bir kişi gelip ‘Sizin malınızı satayım’ deyip ilan giremez. Bu düzenleme meslektaşlarımızı koruyor, dolandırıcılığı önlüyor. Öğrenciler İzmir’de ev kiralıyor. Kapora gönderen bir öğrenci ertesi gün aynı numaradan kişiye ulaşamıyordu ya da uygun fiyatlı bir ev gören kişi 200 bin liraya kadar kapora gönderiyor ama sonra aynı numaraya ulaşamayabiliyordu. Bunun önü tamamen kesilecek. İlan doğrulama yapılmayan hiçbir ilan yayınlanmayacak. Kaçak göçek iş ortadan kalkmış olacak. Vatandaş da gönül rahatlığıyla o ilanlarla alışveriş yapabilecek.”

Etiketler: Konut
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bursa’da konteyner alev topuna döndü

Sonraki Haber

Tatlı sularda rastlanan ‘parmak kopartan böcek’, ilk kez deniz kıyısında görüldü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Yapı Kredi ve TÜBİTAK BİLGEM'den bankacılık ve ödeme altyapılarında yerli teknoloji dönemi
İş Dünyası

Yapı Kredi ve TÜBİTAK BİLGEM’den bankacılık ve ödeme altyapılarında yerli teknoloji dönemi

15 Eylül 2026
Merzigo’nun içerik modeli Uluslararası Emmy Akademisi’nde
İş Dünyası

Merzigo’nun içerik modeli Uluslararası Emmy Akademisi’nde

15 Eylül 2026
İş Dünyası

Savunma sanayisinde yeni istihdam hamlesi: 500 genç yetiştirilecek

15 Eylül 2026
'DTÖ Panel Raporu'ndaki bazı değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığı açıklandı: Tazminat veya mali borç doğurmadı
İş Dünyası

‘DTÖ Panel Raporu’ndaki bazı değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığı açıklandı: Tazminat veya mali borç doğurmadı

15 Eylül 2026
Huzur Koridoru'nun 2'nci etabı için ihale tarihi belli oldu
İş Dünyası

Huzur Koridoru’nun 2’nci etabı için ihale tarihi belli oldu

15 Eylül 2026
Kadın kooperatiflerine 4 milyar liralık kredi imkânı: Yeniden faydalanma süresine 1 yıl avantaj sağlandı
İş Dünyası

Kadın kooperatiflerine 4 milyar liralık kredi imkânı: Yeniden faydalanma süresine 1 yıl avantaj sağlandı

15 Eylül 2026
Sonraki Haber
Tatlı sularda rastlanan 'parmak kopartan böcek', ilk kez deniz kıyısında görüldü

Tatlı sularda rastlanan 'parmak kopartan böcek', ilk kez deniz kıyısında görüldü

En Güncel Haberler

Fenerbahçe’nin kadın ve erkek basketboldaki yeni isim sponsoru için imza töreni düzenlendi
Spor Haberleri

Fenerbahçe’nin kadın ve erkek basketboldaki yeni isim sponsoru için imza töreni düzenlendi

15 Eylül 2026
Trabzon'da okul çevrelerinde güvenlik denetimi yapıldı
Yerel Haberler

Okul çevrelerinde kuş uçurtulmuyor: Trabzon’da güvenlik denetimi yapıldı

15 Eylül 2026
Şanlıurfa'da döner bıçaklı kavga korku saçtı: 2 yaralı
Yerel Haberler

Şanlıurfa’da döner bıçaklı kavga korku saçtı: 2 yaralı

15 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Üzüm üreticileri TMO’ya akın etti: Traktör kuyruğu oluştu

15 Eylül 2026
Yaşam

Ankara merkezli 15 ilde FETÖ operasyonu: 26 şüpheli yakalandı

15 Eylül 2026
Yaşam

TÜGVA’da ‘Akademide Siyonist Baskı Raporu’ açıklandı: “Bilgi siyonizm tarafından esir alınıyor”

15 Eylül 2026
Yaşam

Burdur’da Ahilik Haftası programı: ‘Yılın Ahisi’ne cübbesi giydirildi

15 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kayıp zihinsel engelli, 5 saat sonra kayalıklarda bulundu

Kayıp zihinsel engelli, 5 saat sonra kayalıklarda bulundu

- Haberton
15 Eylül 2026

Siirt’in Pervari ilçesinde, evden çıktıktan sonra kendisinden haber alınamayan 42 yaşındaki zihinsel engelli, ekipler tarafından 5 saat sonra kayalıklarda bulundu....

Sonbahar alerjileri: Küf sporları ve iç mekân hava kalitesi neden daha fazla önem kazanıyor?

Çocuk ders çalışmak istemiyorsa ne yapılmalı? Uzmanların önerdiği etkili yöntemler

EYT’den emekli olup çalışmaya devam edenlerin hakları neler? Maaş, kıdem, izin ve SGDP ayrıntıları

İkinci el otomobil alırken motorun iyi olduğu nasıl anlaşılır? Ustaların baktığı kritik işaretler

Güncel Haber

Fenerbahçe’nin kadın ve erkek basketboldaki yeni isim sponsoru için imza töreni düzenlendi

Fenerbahçe’nin kadın ve erkek basketboldaki yeni isim sponsoru için imza töreni düzenlendi

15 Eylül 2026
Trabzon'da okul çevrelerinde güvenlik denetimi yapıldı

Okul çevrelerinde kuş uçurtulmuyor: Trabzon’da güvenlik denetimi yapıldı

15 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton