26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Emekliye 20 bin lirayı reva gören zihniyet, vatandaşı tarihi geçmiş gıdaya mahkûm ediyor

Emekliye 20 bin lirayı reva gören zihniyet, vatandaşı tarihi geçmiş gıdaya mahkûm ediyor

Haberton - Haberton
23 Ocak 2026
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Emekliye 20 bin lirayı reva gören zihniyet, vatandaşı tarihi geçmiş gıdaya mahkûm ediyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

DEVA Partili Karal, tüketim tarihi geçmiş ürünlerin satışını Meclis’e taşıdı: “Emekliye 20 bin lirayı reva gören zihniyet, vatandaşı tarihi geçmiş gıdaya mahkûm ediyor” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, artan yoksulluk ve düşük gelir politikalarının halk sağlığını tehdit eden vahim bir tabloyu ortaya çıkardığını belirterek, dar gelirli vatandaşların fiilen tarihi geçmiş gıda ürünlerine yönelmek zorunda bırakıldığını söyledi. Soru önergesi veren Karal, “Vatandaşların ‘tarihi geçmiş ürünlerin hedef kitlesi’ haline gelmesi, tüketici hakkı ihlali değil midir?” diye sordu.

DEVA Partili Hasan Karal, bu tabloyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat’nın yanıtlaması istemiyle iki ayrı yazılı soru önergesi verdi. Birçok ilde faaliyet gösteren bazı market zincirlerinde, tavsiye edilen tüketim tarihi aylar hatta bir yıla yakın süre geçmiş ürünlere özellikle emekliler, öğrenciler, engelliler ve dar gelirli vatandaşlar tarafından rağbet olduğunu kaydeden Karal, bu tablonun gelir politikaları, gıda güvenliği ve kamu denetimi açısından açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.

“Bu durum insan onuru ve sosyal devlet meselesidir”

Karal, “Emekliye 20 bin lirayı yeterli gören bir anlayışın, vatandaşı sağlıklı gıdaya erişimden de mahrum bıraktığını” vurgulayarak, bu tablonun doğrudan halk sağlığı, insan onuru ve sosyal devlet meselesi olduğunun altını çizdi.

Tarım ve Orman Bakanı’na sorulan sorular

Milletvekili Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

  1. Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) geçmiş ürünlerin satıldığı marketlerde, vatandaşların “en az riskli olanı seçmek zorunda kalması”, Bakanlığınızca halk sağlığı açısından kabul edilebilir bir durum olarak mı değerlendirilmektedir?
  2. Türkiye genelinde TETT’si geçmiş gıdaların satışına izin verilen açık, bağlayıcı ve ürün bazlı bir üst süre bulunmakta mıdır? Varsa bu süreler hangi bilimsel kriterlere dayanmaktadır?
  3. TETT’si aylar hatta bir yıla yakın süre geçmiş gıdaların, yoksulluk nedeniyle emekli, öğrenci, engelli ve dar gelirli vatandaşlar tarafından düzenli olarak satın alındığı, vatandaş beyanları ve saha gözlemleriyle açıkça ortadayken; Bakanlığınız bu durumu halk sağlığı ve güvenli gıdaya erişim açısından bir kriz olarak görmekte midir?
  4. Mevzuat gereği mikrobiyolojik açıdan riskli olduğu için STT kullanılan et, süt ve süt ürünleri gibi gıdaların, TETT gerekçesiyle fiilen satışa sunulduğu iddiaları doğru mudur? Bu tür satışlar tespit edilmiş midir?
  5. Son 5 yıl içinde, TETT veya STT’si geçmiş ürünlerin tüketimiyle ilişkili olduğu değerlendirilen gıda zehirlenmesi, hastane başvurusu veya ölüm vakası bulunmakta mıdır? Varsa sayıları ve ürün grupları nelerdir?
  6. TETT’si geçmiş ürünlerin satışa sunulduğu işletmelerde yapılan denetimlerde; kaç işletmede ihlal tespit edilmiştir? Kaçına idari para cezası uygulanmıştır? Kaçı hakkında faaliyetten men veya kapatma işlemi yapılmıştır?
  7. Bakanlığınızca, TETT’si geçmiş ürünlerin hangi koşullarda imha edilmesi gerektiğine ilişkin açık ve zorlayıcı bir uygulama bulunmakta mıdır? Yoksa imha yerine satışın fiilen teşvik edildiği bir sistem mi oluşmuştur?
  8. Gıda israfının önlenmesi amacıyla, TETT’si geçen ürünlerin piyasada satılması yerine, gıda bankacılığı, sosyal yardım veya kontrollü bağış mekanizmalarıyla değerlendirilmesine yönelik neden yeterli bir kamu modeli oluşturulmamıştır?
  9. Vatandaşların, ekonomik zorunluluk nedeniyle “tarihi geçmiş gıda tüketmek zorunda kalması”, Bakanlığınızca sosyal devlet ilkesiyle bağdaşır bir tablo olarak mı görülmektedir?
  10. Bakanlığınız, TETT’si ve STT’si geçmiş gıdaların piyasada yaygın biçimde bulunmasının beslenme güvenliğini, kronik hastalık risklerini, toplum sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkilerini izlemekte midir?

Ticaret Bakanı’na sorulan sorular

Karal, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan ise şu soruları yanıtlanmasını istedi:

  1. Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT’si aylar hatta bir yıla yakın süre geçmiş gıda ürünlerinin; “indirim”, “fırsat”, “israf karşıtı” veya benzeri ifadelerle satışa sunulması, Bakanlığınızca tüketiciyi yanıltıcı ticari uygulama kapsamında değerlendirilmekte midir?
  2. TETT’si geçmiş ürünlerin satışında, tüketicinin sağlık riskleri konusunda açık, anlaşılır ve yeterli biçimde bilgilendirilmesini zorunlu kılan bağlayıcı bir düzenleme bulunmakta mıdır?
  3. TETT’si geçmiş ürünlerin özellikle dar gelirli, emekli, öğrenci ve engelli vatandaşlar tarafından ekonomik zorunluluk nedeniyle düzenli olarak satın alındığına dair saha verileri Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? Bu tablo, tüketicinin korunması politikaları açısından bir alarm durumu olarak değerlendirilmekte midir?
  4. Son 3 yıl içinde, TETT veya STT’ye ilişkin yanıltıcı etiketleme, eksik bilgilendirme veya aldatıcı tanıtım nedeniyle denetlenen market sayısı kaçtır? Kaçına idari yaptırım uygulanmıştır?
  5. TETT’si geçmiş ürünlerin, piyasa fiyatlarının çok altında sunulmasının tüketiciyi sağlık risklerini göz ardı etmeye zorlayan haksız ve dengesiz bir ticari yönlendirme oluşturduğu değerlendirilmekte midir?
  6. TETT’si geçmiş ürünlerin internet üzerinden satışında, tüketicinin bilgilendirilmesine yönelik özel bir denetim veya ilave yükümlülük uygulanmakta mıdır? Uygulanıyorsa bu denetimler hangi sıklıkla yapılmaktadır?
  7. Ekonomik kırılganlığı yüksek grupların, fiilen “tarihi geçmiş ürünlerin hedef kitlesi” hâline gelmesi, Bakanlığınızca adil piyasa düzeni ve tüketici hakkı ihlali olarak görülmekte midir?
  8. TETT’si geçmiş ürünlerin satışının yaygınlaşmasının, normal perakende piyasasında fiyat dengelerini bozduğu ve düşük gelirli tüketiciler için sağlıksız bir alternatif pazar yarattığı yönünde Bakanlığınızca yapılmış bir değerlendirme var mıdır?
  9. Bakanlığınız, TETT’si ve STT’si geçmiş ürünlerin “ucuzluk” gerekçesiyle pazarlanmasının, yoksulluğu yöneten ancak çözmeyen bir ticaret pratiğine dönüştüğü eleştirilerine katılmakta mıdır?
  10. Tüketicinin, ekonomik zorunluluk nedeniyle sağlık riski taşıyan ürünleri tercih etmek zorunda kalması, Bakanlığınızca tüketicinin korunması ve sosyal devlet ilkeleriyle bağdaşır bir tablo olarak mı değerlendirilmektedir?
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İşsizlik Fonu teşvik kasası değildir

Sonraki Haber

Çocuk koruma kanununda tedbir var, uygulamalar yetersiz

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü

26 Nisan 2026
Bakan Çiftçi, 'Dünya Pilotlar Günü'nü kutladı
Politika

Bakan Çiftçi, ‘Dünya Pilotlar Günü’nü kutladı

26 Nisan 2026
Mustafa Destici'den mehteran eleştirisi: Hangisinden rahatsız oldun ey CHP il başkanı?
Politika

Mustafa Destici’den mehteran eleştirisi: Hangisinden rahatsız oldun ey CHP il başkanı?

26 Nisan 2026
AK Parti’li Yenişehirlioğlu: Türkiye’yi yükseltmek zorundayız
Politika

Türkiye’yi yükseltmek zorundayız

26 Nisan 2026
TBMM'de bu hafta fahiş site aidatlarına yönelik teklif görüşülecek
Politika

TBMM’de bu hafta fahiş site aidatlarına yönelik teklif görüşülecek

26 Nisan 2026
Cevdet Yılmaz: Bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri insani değerlerle birlikte geliştireceğiz
Politika

Cevdet Yılmaz: Bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri insani değerlerle birlikte geliştireceğiz

26 Nisan 2026
Sonraki Haber
Çocuk koruma kanununda tedbir var, uygulamalar yetersiz

Çocuk koruma kanununda tedbir var, uygulamalar yetersiz

En Güncel Haberler

Domenico Tedesco: Penaltı kırılma noktası oldu
Spor Haberleri

Domenico Tedesco: Penaltı kırılma noktası oldu

26 Nisan 2026
Adana’da epilepsi hastası düştüğü nehirde hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Adana’da epilepsi hastası düştüğü nehirde hayatını kaybetti

26 Nisan 2026
Ertan Torunoğulları: 'Sakın ha sezonu' herkese hayırlı olsun
Spor Haberleri

Ertan Torunoğulları: ‘Sakın ha sezonu’ herkese hayırlı olsun

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Edirne ve Tekirdağ’da Galatasaray taraftarları galibiyeti kutladı

26 Nisan 2026
Yaşam

Küçükçekmece Sahili’nde yunuslar görüntülendi

26 Nisan 2026
Yaşam

Dev derbide ‘Dezenformasyona kırmızı kart’ mesajı

26 Nisan 2026
Yaşam

Elazığ’da dolu yağışı etkili oldu

26 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Dev derbide 'Dezenformasyona kırmızı kart' mesajı

Dev derbide ‘Dezenformasyona kırmızı kart’ mesajı

- Haberton
26 Nisan 2026

Galatasaray- Fenerbahçe derbisi, bu kez sadece yeşil sahadaki rekabetle değil, toplumsal farkındalık için atılan anlamlı bir adımla da tarihe geçti....

Kadına şiddet vakalarında artış iddiası: Gerçek tablo ne?

Gençlerde anksiyete ve depresyon artıyor mu? Uzmanlar uyardı

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahte nasıl ayırt edilir?

Orta Doğu’da tansiyon yükseliyor: Türkiye nasıl etkilenecek?

Güncel Haber

Domenico Tedesco: Penaltı kırılma noktası oldu

Domenico Tedesco: Penaltı kırılma noktası oldu

26 Nisan 2026
Edirne ve Tekirdağ'da Galatasaray taraftarları galibiyeti kutladı

Edirne ve Tekirdağ’da Galatasaray taraftarları galibiyeti kutladı

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton