6 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Emeklilik hayatta kalma mücadelesine dönüştü

Emeklilik hayatta kalma mücadelesine dönüştü

Haberton - Haberton
25 Aralık 2025
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Emeklilik hayatta kalma mücadelesine dönüştü
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, “Emeklilik hayatta kalma mücadelesine dönüştü” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, TBMM Genel Kurulu’nda partisinin emeklilerin yaşadığı derin yoksulluk ve barınma krizinin araştırılmasına yönelik verdiği meclis araştırma önergesi üzerine yaptığı konuşmada, emeklilerin içinde bulunduğu tabloya dikkat çekti. Kısacık, en düşük emekli maaşının yoksulluk sınırının çok altında kaldığını vurgulayarak, “Devlet, emeklilerimize ‘yoksul yaşayacaksın ama sessiz yaşayacaksın’ diyor” ifadelerini kullandı.

“En düşük emekli maaşı yoksulluk sınırının altında”

En düşük emekli maaşının yoksulluk sınırı altında kaldığını belirten Kısacık, milyonlarca emeklinin yaşam mücadelesi verdiğini söyledi. “2024 itibarıyla Türkiye’de yaklaşık 16 milyon emekli var. En düşük emekli maaşı 16.881 TL. Ama Türkiye’de tek başına yaşayan bir insanın yoksulluk sınırı 24 bin TL’yi aşmış durumda. Yani devlet emeklisine, ‘Sen yoksul yaşayacaksın ama sessiz yaşayacaksın’, diyor. Türkiye’de emeklilik artık bir dinlenme dönemi değildir, emeklilik bugün bu ülkede hayatta kalma mücadelesidir.”

“Emekliler ucuz otel odalarında yaşıyor”

Emeklilerin ekonomik kriz karşısında yaşadığı geçim derdini istatistiki verilerle ortaya koyan Kısacık, “Emeklilerin %75’i geliriyle geçinemiyor, yüzde 65’i ev sahibi değil. EUROSTAT ve OECD verileri ortada. Türkiye emeklilere yapılan kamu sosyal harcamalarında Avrupa ortalamasının %40 altında” sözleriyle emeklilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.  Konuşmasında emeklilerin otel odalarında hayatlarını sürdürmeye çalıştığına yer veren Kısacık, “Büyükşehirlerde kira minimum 15 bin TL bandında. İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de bir emekli maaşı ile ev kiralamak mümkün değil. Kirasını ödeyemeyen emeklilerimiz bir otel odasına zorla sığınıyor. Evet, bu ülkede artık emekliler evde değil, günlük kiralanan ucuz otel odalarında yaşıyor. Ankara’da Ulus’ta, İstanbul’da, turizm bölgelerinde geceliği 200-400 TL arası olan, çoğu zaman ortak tuvaleti olan ve hatta banyosu olmayan 3-4 kişilik ranza sistemli odalarda emeklilerimiz yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Milletimizin gün görmüşleri, toplumsal hafızamızın temeli emeklilerimiz; yirmi beş otuz yıl çalışmış, prim ödemiş, vergi ödemiş insanlar. Peki yılların emeğinin karşılığı ne? Bir anahtar, bir oda ve bir yatak! Bu mu sizin insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışınız” şeklinde konuşarak iktidar sıralarına seslendi.

“İktidar olmanın koşulu ezileni, üşüyeni, sığınanı herkesten önce görmektir”

Emeklilerin otel odalarında kaldığını bakanlığın basın yoluyla öğrenip harekete geçmesini de geç kalınmış bir süreç olarak niteleyen Kısacık, “Bu ülkenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı herkesten önce Ankara/Ulus’taki otellerde emeklilerimizin çektiği dramı bilmeliydi, görmeliydi ve herkesten önce orada olmalıydı. Eğer siz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanıysanız bu ülkedeki dışlanmışları, ezilmişleri, bir yere sığınmışları, soğukta üşüyeni ilk önce siz göreceksiniz, yakacağı biteni ilk önce siz göreceksiniz, bir yetimin başını ilk önce siz okşayacaksınız; iktidar olmanın, sosyal devlet olmanın ilk koşulu budur” ifadeleriyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a tepkisini dile getirdi.

“Konut seferberliğinden yaşlılarımız ve emeklilerimiz de faydalansın”

Konuşmasında Anayasa’nın 57’nci maddesine atıf yapan Kısacık, barınma hakkının lütuf değil, anayasal bir hak olduğunu söyledi. Huzurevlerinde yıllar sonrasına randevu verildiğine dikkat çeken Kısacık, iktidarın konut politikalarında emeklileri ve yaşlıları görmezden gelmemesi gerektiğinin altını çizerek, “İktidar 1 saatte, hatta 1 dakikada konut yaptığıyla övünüyor. Peki biz yaşlılarımız ve emeklilerimiz için neden konut yapmıyoruz? Huzurevlerine bir yaşlımızı, bir yakınımızı yerleştiremiyoruz. Huzurevleri 2-3 yıl sonrasına gün veriyor. 81 ilde yaşlılarımıza ve emeklilerimize de konut yapalım. Bir an önce konut seferberliğinden yaşlılarımızı ve emeklilerimizi de faydalandıralım” dedi. Emeklilerin barınma sorunu ve emekli maaşları politikasının araştırılması ve iyileştirilmesi yönünde Kısacık’ın TBMM Başkanlığına sunduğu önerge, iktidar milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Çocuk yaşta evliliği savunan isim MEB okullarında ders veriyor

Sonraki Haber

Altay’da ilk aday Arif Benan Savaş

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Ersoy, Antalyalı çiftin nikah şahidi oldu
Politika

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Antalyalı çiftin nikah şahidi oldu

6 Haziran 2026
Bakan Bolat: Türkiye'miz son 10 yılda dünyada en hızlı büyüyen ekonomiler arasındadır
Politika

Türkiye’miz son 10 yılda dünyada en hızlı büyüyen ekonomiler arasındadır

6 Haziran 2026
Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Bahçelievler'deki bisiklet dağıtım törenine katıldı
Politika

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Bahçelievler’deki bisiklet dağıtım törenine katıldı

6 Haziran 2026
Bakan Tekin: Bilgiyi beceriye dönüştürecek paradigmayı inşa etmek gerekiyor
Politika

Bilgiyi beceriye dönüştürecek paradigmayı inşa etmek gerekiyor

6 Haziran 2026
Bakan Çiftçi: Savunma sanayi yatırımları, 'Türkiye Yüzyılı'nın en stratejik hamlelerindendir
Politika

Savunma sanayi yatırımları, ‘Türkiye Yüzyılı’nın en stratejik hamlelerindendir

6 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hizmet ihracatımız 2002 yılındaki 14 milyar dolardan geçen yıl 122,6 milyar dolara ulaştı
Politika

Hizmet ihracatımız 2002 yılındaki 14 milyar dolardan geçen yıl 122,6 milyar dolara ulaştı

6 Haziran 2026
Sonraki Haber
Altay'da ilk aday Arif Benan Savaş

Altay'da ilk aday Arif Benan Savaş

En Güncel Haberler

Derede akıntıya kapılan çocuğu itfaiye ekibi kurtardı
Yerel Haberler

Derede akıntıya kapılan çocuğu itfaiye ekibi kurtardı

6 Haziran 2026
Patpat kazasında ağır yaralanan genç, 11 gün sonra hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Patpat kazasında ağır yaralanan genç, 11 gün sonra hayatını kaybetti

6 Haziran 2026
Önce babasını vurarak yaralı, ardından aynı tabancayla intihar etti
Yerel Haberler

Önce babasını vurarak yaralı, ardından aynı tabancayla intihar etti

6 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bakan Uraloğlu: İstanbul-Çanakkale arası ulaşım süresi 3,5 saatten 2 saate düşecek

6 Haziran 2026
Yaşam

Dünya Kaykay İniş Şampiyonası Ergan Dağı’nda başladı

6 Haziran 2026
Yaşam

Bursa’da husumetli kardeşler birbirini bıçakladı; 1’i ağır yaralı

6 Haziran 2026
Yaşam

4 yaşındaki Ömer’e pazarda yorgun mermi isabet etti

6 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Eşini markette tüfekle vurmaya kalkıştı, engellenince bıçakladı

- Haberton
6 Haziran 2026

Mersin'in Silifke ilçesinde Ulaş D. (37), boşanma aşamasındaki eşi Latife D.'yi (34) markette alışveriş yaptığı sırada tüfekle vurmaya çalıştı. Market...

Dijital kumar bağımlılığı nedir? Fark edilmeden büyüyen tehlike

Sürekli kulak çınlaması neyin habercisi olabilir?

Yaz aylarında en sık yapılan gıda zehirlenmesi hataları

Sessiz susuzluk belirtileri: Vücut su kaybını nasıl haber veriyor?

Güncel Haber

Derede akıntıya kapılan çocuğu itfaiye ekibi kurtardı

Derede akıntıya kapılan çocuğu itfaiye ekibi kurtardı

6 Haziran 2026
Patpat kazasında ağır yaralanan genç, 11 gün sonra hayatını kaybetti

Patpat kazasında ağır yaralanan genç, 11 gün sonra hayatını kaybetti

6 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton