27 Ekim 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Elektronik oylama tartışması bugünün konusu değil

Elektronik oylama tartışması bugünün konusu değil

Haberton - Haberton
13 Kasım 2024
- Politika
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Elektronik oylama tartışması bugünün konusu değil
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

CHP Seçim ve Parti Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci Binici’den elektronik oylama açıklaması.

CHP Seçim ve Parti Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci Binici, Türkiye’deki seçim sisteminde sandığı yerinden oynatacak ve oy verme şeklini değiştirecek şartların olmadığını belirtti.

ABD’de geçtiğimiz hafta gerçekleşen başkanlık seçimlerine gözlemci olarak katılan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener yaptığı açıklamada elektronik oylama sistemine ilişkin gözlemlerde bulunduklarını belirterek “ABD’deki gözlemlerimizi Türkiye’ye döndükten sonra kurulumuzda değerlendirilip ABD’deki seçim sistemlerinin bizdeki seçim sistemine yansıması ne olur değerlendirmesinde bulunacağız” ifadelerini kullanmıştı. Söz konusu açıklamaların ardından da Yener’in “Elektronik oylama sistemi için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Karar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde” dediği iddia edilmişti.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Seçim ve Parti Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci Binici, elektronik oylama tartışmalarının bugünün konusu olmadığını, Türkiye’de bilinen usullerle oy verme işleminde dahi sorunların yaşandığını belirtti.

“Şu an Türkiye’de sandığı yerinden oynatacak ortam ve düzen yok” diyen Çiftci Binici şu ifadeleri kullandı:

“ABD’deki sisteme baktığımızda tam bir elektronik sistemden bahsedemeyiz. Posta yoluyla oy kullanma ve seçim günü bilinen tarzda oy verme uygulamaları da var. Ancak oradaki elektronik oy verme işlemi işaretleme ve daha sonra da optik okuyucuya benzer bir yöntemle okunuyor, eğer ismi işaretlemek yerine elle yazarsanız bu kez de bilinen usullerle sayım işlemi yapılıyor. Dolayısıyla ABD’deki seçimler elektronik oylamayla yapılıyor gibi bir durum tam olarak yok. Belçika’da elektronik oy pusulası üzerine birtakım çalışmalar yapılmıştı ancak daha sonra maliyetler nedeniyle bu işlemden vazgeçildi. Hollanda’da 2012 öncesi denendi ancak dışarıdan müdahaleye açıklık nedeniyle nedeniyle vazgeçildi.

Tüm bunların yanında ülkemizde seçim ve sandık güvenliği vatandaşların en mesafeli yaklaştığı konuların başında geliyor. Oy veren vatandaş sandığı beklemek, oy sayım döküm işlemlerinde gözlemci olarak kalmak istiyor. Biz seçim günü sandık kurulu üyesi, gözlemci ve avukatlarımızla hazır bulunuyor. Tüm bunların gerekçesi ise ülkemizde oy verme gününde yaşananlar. Seçim gününden öte, seçmen listelerinin askıya çıkarıldığı günden sonuçların kesinleştiği güne kadar seçmenin güvensizliği varken yapılan bu açıklamalar seçim sistemimize olan güvensizliği bir kat daha artıyor.”

‘SEÇİM GÜNÜ ENERJİ KESİNTİLERİNİ HATIRLIYORUZ’

Elektronik oy verme işleminde en önemli konunun kesintisiz bir internet ve elektrik ihtiyacı olduğunu da belirten Çiftci Binici, “Seçim gününden öte bazı köylerimizde hatta ilçelerimizde internet hizmet hala sorunlu, seçim günü köyleri veya uzak yerleşimlerini bırakın Yüksek Seçim Kurulu’nda dahi elektrik kesintisine karşın jeneratör bulunduruluyor. Geçmiş seçimlerde bu konularda nasıl tecrübelerimizin olduğunu herkes biliyor. Mükerrer oy kullanımına, seçim günü usulsüzlüklere ilişkin onlarca örnek varken, seçim günü yapılan enerji kesintilerini hatırlarken elektronik oylama tartışmalarını yersiz görüyorum. Bugün YSK’nın yapması gereken en önemli hizmet, seçim takviminin başlangıcından sonuçların kesinleştiği güne kadar hem seçmende hem de muhalefet partilerinde oluşan soru işaretlerini ortadan kaldırmak olmalıdır” şeklinde konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

AJet, tüm yurt içi uçuşlarında indirimli bilet kampanyası başlattı

Sonraki Haber

Yabancıya konut satışında sert düşüş devam ediyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Güler'den Yunanistan ve Ege mesajı: "Gerilimi artıran yaklaşımları kabul etmeyiz"
Politika

Bakan Güler’den Yunanistan ve Ege mesajı: “Gerilimi artıran yaklaşımları kabul etmeyiz”

27 Ekim 2026
Bakan Bolat, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay ile görüştü
Politika

Bakan Bolat, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile görüştü

27 Ekim 2026
30 üniversiteye 'TYÇ logosu' kullanım hakkı
Politika

30 üniversiteye ‘TYÇ logosu’ kullanım hakkı

27 Ekim 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, TÜRKPA Genel Sekreteri Hasan'ı kabul etti
Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş, TÜRKPA Genel Sekreteri Hasan’ı kabul etti

27 Ekim 2026
TBMM Dışişleri Komisyonu’nda ‘Mekke Anlaşması’ kabul edildi
Politika

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda ‘Mekke Anlaşması’ kabul edildi

27 Ekim 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kuzey Makedonya Devlet Bakanı Zeynula'yı kabul etti
Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kuzey Makedonya Devlet Bakanı Zeynula’yı kabul etti

27 Ekim 2026
Sonraki Haber
Yabancıya konut satışında sert düşüş devam ediyor

Yabancıya konut satışında sert düşüş devam ediyor

En Güncel Haberler

Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye derbi sonrası sert yanıt: “Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış!”
Spor Haberleri

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye derbi sonrası sert yanıt: “Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış!”

27 Ekim 2026
DMM'den tutuklu Hasan Mutlu'nun sağlık durumuna ilişkin açıklama
Öne Çıkan

DMM’den tutuklu Hasan Mutlu’nun sağlık durumuna ilişkin açıklama

27 Ekim 2026
MHP'li Murat Saral cinayetinde karar! Çocukluk arkadaşı tutuklandı
Gündem

MHP’li Murat Saral cinayetinde karar! Çocukluk arkadaşı tutuklandı

27 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Antalya’da su altı ekosistemini koruma projesi: ‘Üç Adalar’ saha ziyareti gerçekleştirildi

27 Ekim 2026
Yaşam

Datça’da sağanak nedeniyle yollar göle döndü

27 Ekim 2026
Yaşam

‘Polisiz’ deyip 1,2 kilo altını alarak dolandıran 3 şüpheli tutuklandı: “14 yıllık emeğimizi istiyorum”

27 Ekim 2026
Yaşam

Bingöl’de 7 büyüklüğünde deprem senaryolu tatbikat

27 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Güllü’nün kızı Tuğyan Ülkem Gülter hakkında ‘hastalara eziyet’ iddiasıyla soruşturma

- Haberton
27 Ekim 2026

Yalova’da ‘Güllü’ adıyla tanınan annesi şarkıcı Gül Tut’u (52) öldürdüğü gerekçesiyle yargılandığı davada 'Kadına ve üstsoya karşı kasten öldürme' suçundan...

Okulda akran zorbalığı, tehdit ve şiddet varsa ne yapılmalı? Veliler nereye şikâyet edebilir, öğrencilere hangi cezalar uygulanır?

Sonbaharda zihninizi dinlendiren 7 farkındalık egzersizi! Doğada mindfulness ile stresten uzaklaşmanın yolları

Kasım indirimleri öncesi e-ticarette büyük hareketlilik bekleniyor! Gözler yılın en yoğun alışveriş döneminde

Türkiye’de saatler neden geri alınmıyor? Kalıcı yaz saati uygulamasının günlük yaşama etkileri

Güncel Haber

Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye derbi sonrası sert yanıt: “Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış!”

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye derbi sonrası sert yanıt: “Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış!”

27 Ekim 2026
DMM'den tutuklu Hasan Mutlu'nun sağlık durumuna ilişkin açıklama

DMM’den tutuklu Hasan Mutlu’nun sağlık durumuna ilişkin açıklama

27 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton