7 Ekim 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Gündem - Eğitim-Bir-Sen’den eğitimde şiddete karşı basın açıklaması

Eğitim-Bir-Sen’den eğitimde şiddete karşı basın açıklaması

Haberton - Haberton
15 Nisan 2026
- Gündem
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Eğitim-Bir-Sen, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir okulda meydana gelen silahlı saldırının ardından eğitimde artan şiddet olaylarına dikkat çekmek amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde basın açıklaması yaptı.

Grup adına açıklamayı Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz yaptı. Yavuz konuşmasında, “Şiddet olayları toplum içinde yaygınlaşmış, eğitim kurumları şiddet olaylarının sıklıkla yaşandığı alanlara dönüşmüş, eğitim çalışanları şiddetin adeta açık bir hedefi olmuştur. Bu manzara, toplumsal değerlerin çöküş göstergesidir. Bu yaşananlar karşısında herkesin başını iki elinin arasına alıp, nereye bu gidiş sorusunu sormalı, sorumluluğunu düşünmelidir. Öğretmenin itibarsızlaşması, toplumsal değerlerin çöküş alametidir. Bu topraklarda, bin yıldır var olan, ‘Bir harf öğretene 40 yıl hizmet etmek gerekir’ anlayışı terk edildi. Eğitimciler, her türlü mecra kullanılarak yıpratılan, şikâyete dilen, darp edilen insanlara dönüştürüldü. Bu yanlış iklimin sonucunda, Siverek’te yaşadığımız vahim tablo ortaya çıkmıştır. Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde sıklıkla görülen silahlı okul baskınının bir benzerinin ülkemizde gerçekleşmesi, bugüne kadar yaşananlar sebebiyle görevleri başında can güvenliğinden endişe duyan eğitim çalışanlarını, daha büyük bir endişeye sevk etmektedir. Tüm Türkiye’de bir gün iş bırakarak gösterdiğimiz tepki bu büyük endişenin görülmesini sağlamak amacı taşımaktadır” dedi.

Talat Yavuz, “Her yıl öğretmenler günü kutlamaları yapılıyor. Öğretmenliğin değerine dair güzel sözler söyleniyor, öğretmenlerle yaşanmış kıymetli hatıralar paylaşılıyor. Ama hemen ertesinde hiçbir şeyin değişmediğini görüyoruz. Gösterilen, geliştirilen, kurulan mekanizmalar, toplumun üzerine boca edilen haberlerle öğretmenin itibarı yok olmaya devam ediyor. Biz öğretmene değer her şeye değer derken toplumda öğretmen sahipsizdir, vuranın yanına kar kalır düşüncesi hâkim olmaktadır. Bu iklimde maalesef öğretmenler, öğrencisinden ve velisinden korkar hâle gelmiştir. Bu tablo doğru değildir. Bu tablodan ülkemize fayda gelmez. Yarınlarımız aydınlanmaz. Bu tablodan sevgi çıkmaz, saygı çıkmaz. Bu tabloyu biz kabul etmiyoruz. Yakın zamanda İstanbul’da Fatma Nur Çelik öğretmenimizin şehit edilmesi, Ankara Pursaklar’da bir grubun okula saldırarak öğretmeni darp etmesi ve dün Siverek’te öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi, polisimizi ve vatandaşlarımızı hedef alan menfur saldırı bizi 81 ilde iş bırakmaya ve kitlesel eylem kararı almaya mecbur bırakmıştır. Bu saldırılar sadece bireylere değil; eğitime, topluma ve doğrudan geleceğimize yapılmaktadır. Siverek’te Ahmet Koyuncu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eski bir öğrenci tarafından gerçekleştirilen saldırı, bir kez daha göstermiştir ki; okullarımızda eğitimcilerimize ve öğrencilerimize yönelen şiddet artık münferit değil, yaygın bir toplumsal sorundur. Bu durum, toplumsal çürümeyi açıkça gözler önüne sermektedir” dedi.

Yavuz, “Bugün daha iyi bir eğitim için müfredatı, pedagojiyi ve geleceği konuşmamız gerekirken, şiddeti konuşmak zorunda kalıyoruz. Bunun sebebi, şiddetin artan toplumsal maliyetine rağmen, çözüm üretmekte yetersiz kalınmasıdır. Artık öyle bir noktadayız ki, eğitim çağındaki çocuklar şiddetin faili hâline gelmekte, silaha erişim kolaylaşmakta ve okullar güvenli alanlar olmaktan uzaklaşmaktadır. Aklı olanın da olmayanın da öğretmene, öğrenciye ve eğitim çalışanına yöneldiği bir zemin oluşmaktadır. Bu gidiş kabul edilemez. Eğitimciye yönelik şiddet, bireysel bir suç olmaktan çıkmış; doğrudan bir iş güvenliği sorunu hâline gelmiştir. Eğitimcilerimize yönelik her saldırı, geleceğimizi karartmakta, eğitim ortamını zehirlemekte ve toplumsal huzuru tehdit etmektedir. Buradan açık ve net söylüyoruz. Siverek’te yaşanan bu hadise, failin sanal medya üzerinden yaptığı tehditlerin zamanında tespit edilmesiyle önlenebilirdi. Eğitim-Bir-Sen olarak Sanal medya üzerinden yapılan tehditler tespit edilmeli ve bölgedeki güvenlik birimleri harekete geçirilmelidir. Eğitim hakkını korumak eğitim ortamında güvenlik ve huzuru sağlamak için öğrenci disiplin yönetmeliği yenilenmelidir. Dijital mecralar yoluyla yapılan istismar, tehditler ve akran zorbalığı konusunda ebeveynlere sorumluluk yüklenmelidir. Okul polisi uygulaması yaygınlaştırılmalıdır. Her okula rehber öğretmen normu verilmeli, okullardaki rehberlik hizmetleri artırılmalıdır. Sanal dünyada yapılanların gerçek ve bağlayıcı adli sonuçları olduğu bilinci öğrencilere kazandırılmalıdır. Bilişim ve çocuk suçlarında adli ihtisaslaşma sağlanmalıdır. İnternet üzerinden okullara veya şahıslara yöneltilen tehditlerin soruşturulmasında, adli süreçler daha etkin ve hızlı işletilmelidir. Çocukları ve gençleri şiddete özendiren oyunlar ile ahlaki yozlaşmaya sebep olan sosyal medya içeriklerine karşı gerekli tedbirler ivedilikle alınmalı ve bu içeriklerin yaygınlaşması engellenmelidir” diye konuştu.

Talat Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı:

“Velilere de açıkça sesleniyoruz. Öğretmenler sizlerin en kıymetli varlığınız olan çocuklarınıza hizmet için, dişini tırnağına takarak çalışmaktadır. Bu temel gerçeği kabul etmek gerekir. Çok basit konularla şikâyet edilmek, okulda derste yaşananların aslını öğrenmeden tepki göstermek ve hedef haline getirmekle hiçbir yere varılamaz. Bizler ülkemizin geleceği için sizin kıymetlileriniz çocuklarınız için buradayız. Öğretmeni değersizleştiren, hedef hâline getiren anlayış en büyük zararını ilk başta çocuklarımıza ve ailelerine vermektedir. Biz bu kötü anlayışın karşısında öğretmenlerimizin itibarını korumak kadar, çocuklarımızı ve ülkemizin yarınlarını korumak içinde duruyoruz. Bugün Siverekli çocuklar için buradayız. Siverekli öğretmenlerimiz için buradayız. Şunu herkes bilmelidir. Öğretmene uzanan el, geleceğe uzanmıştır. Öğretmene yapılan saldırı, bu milletin vicdanına yapılmıştır. Bu bir uyarıdır. Eğitimciler sahipsiz değildir. Şiddeti normalleştiren, görmezden gelen ve gerekli tedbirleri almayan herkes bu tablonun sorumlusudur. Artık sabrımız kalmamıştır. Devletin en temel yükümlülüğü, vatandaşlarının can güvenliğini sağlamaktır. Eğitimcilerin ve öğrencilerin güvenliğini sağlamak, okullarda huzurlu bir eğitim ortamı oluşturmak ertelenemez bir sorumluluktur. Eğitimciler savunmasız, korumasız ve yalnız bırakılmamalıdır. Yaptıkları işin onuruna yakışır güvenlik ve çalışma şartları derhal sağlanmalıdır. Öğretmene sahip çıkmak, bu ülkenin geleceğine sahip çıkmaktır. Gerekli adımlar atılmazsa, bu sürecin takipçisi olacağımızı ve mücadeleyi her platformda büyüteceğimizi ilan ediyoruz. Şiddeti nefretle kınıyor, saldırıya uğrayan öğrenci, öğretmen ve okul çalışanlarına acil şifalar diliyoruz.”

Etiketler: AnkaraEğitimİstanbulKarÖğretmenOkulŞanlıurfaŞehitŞiddetSosyal Medya
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Türk müziğini bilen, çok iyi icra eden entelektüeller yetişsin

Sonraki Haber

Zonguldak’ta öğretmenlerden Siverek’te yaşanan okul saldırısına tepki

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Berna Laçin'e soruşturma başlatıldı
Gündem

Berna Laçin’e soruşturma başlatıldı

7 Ekim 2026
KKTC'de gemi kazasında cansız bedenine ulaşılan üniversiteli Özgür toprağa verildi
Gündem

KKTC’de gemi kazasında cansız bedenine ulaşılan üniversiteli Özgür toprağa verildi

7 Ekim 2026
Girne açıklarında 1 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı
Gündem

Girne açıklarındaki gemi kazasında arama çalışmaları sürüyor: 1 naaşa daha ulaşıldı

7 Ekim 2026
2026 Davet Tatbikatı başladı
Gündem

2026 Davet Tatbikatı başladı: Dost ve müttefik ülkeler de katıldı

7 Ekim 2026
Devlet korumasındaki 394 genç kamu kurumlarına yerleştirildi
Gündem

Devlet korumasındaki 394 genç kamu kurumlarına yerleştirildi

7 Ekim 2026
Güneşin kendini göstermesiyle doluluk oranları azaldı: İstanbul Barajlarında doluluk oranı yüzde 38,81'e geriledi
Gündem

Güneşin kendini göstermesiyle doluluk oranları azaldı: İstanbul Barajlarında doluluk oranı yüzde 38,81’e geriledi

7 Ekim 2026
Sonraki Haber
Zonguldak'ta öğretmenlerden Siverek'te yaşanan okul saldırısına tepki

Zonguldak'ta öğretmenlerden Siverek'te yaşanan okul saldırısına tepki

En Güncel Haberler

Esenyurt'ta öğrenciler arasında kavga; 2 yaralı -1
Yerel Haberler

Esenyurt’ta öğrenciler arasında kavga; 2 yaralı -1

7 Ekim 2026
Kayserispor'un FIFA'dan 'öde-kaldır' yasağı sayısı 5’e yükseldi
Spor Haberleri

Kayserispor’un FIFA’dan ‘öde-kaldır’ yasağı sayısı 5’e yükseldi

7 Ekim 2026
TFF Genel Sekreteri Abdullah Ayaz, görevinden istifa etti
Spor Haberleri

TFF Genel Sekreteri Abdullah Ayaz, görevinden istifa etti

7 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Doğadan topladığı atıkları dönüştürüp sanata çeviriyor

7 Ekim 2026
Yaşam

Malatya’da otizmli bireyler için özel eğitim sınıfı açıldı

7 Ekim 2026
Yaşam

Gazze için Antalya’da sessiz yürüyüş; binlerce öğrenci tek yürek oldu

7 Ekim 2026
Yaşam

Kahramanmaraş’tan başlayan kutsal yolculuk: Yürüyerek ve otostop çekerek umreye gidiyor

7 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bilikte yaşadığı kadını tüfekle vurarak ağır yaraladı

Aydın’dan acı haber: Birlikte yaşadığı kadını tüfekle vurarak ağır yaraladı

- Haberton
7 Ekim 2026

Aydın'ın İncirliova ilçesinde Salih S. (45), birlikte yaşadığı Emel B.'yi (40) tüfekle vurarak ağır yaraladı. Olay, saat 09.00 sıralarında Hürriyet...

7 Ekim’den 2023’ten bugüne Gazze: Üç yılda on binlerce ölüm, büyük yıkım

Yapay zekâ etiği ve AI regülasyonu: Türkiye’de yapay zekâ için hukuki sorumluluk dönemi başlıyor mu?

Ahilikten e-ticarete: 800 yıllık esnaf kültürü dönüşüyor

Gençlerde kanser vakaları artıyor mu? Dünya Kanser Araştırma Fonu yeni verileri açıkladı

Güncel Haber

Doğadan topladığı atıkları dönüştürüp sanata çeviriyor

Doğadan topladığı atıkları dönüştürüp sanata çeviriyor

7 Ekim 2026
Esenyurt'ta öğrenciler arasında kavga; 2 yaralı -1

Esenyurt’ta öğrenciler arasında kavga; 2 yaralı -1

7 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton