7 Ekim 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yerel Haberler - Edirne’de ayçiçeğini kuraklık vurdu

Edirne’de ayçiçeğini kuraklık vurdu

Haberton - Haberton
7 Ağustos 2025
- Yerel Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Edirne'de ayçiçeğini kuraklık vurdu
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Edirne’de ayçiçeğini kuraklık vurdu. Yağışların az olması ve yüksek sıcaklık nedeniyle ekili tarlalarda ürünler kuruma noktasına geldi.

Türkiye’nin en çok yağlık ayçiçeği üretiminin yapıldığı kentte, kış yağışlarının yetersiz kalması yazın da yüksek sıcaklıklar nedeniyle kuraklık oluştu. Bölgede tarımsal sulamada kullanılan Tunca Nehri’nde debi 4 metreküp/saniyeye düşerken, bazı noktalarda su akışı durdu. Meriç Nehri’nde ise debi 44 metreküp/saniyeye düştü. Sıcak hava dalgasının etkisini göstermeye devam ederken, üretici ayçiçeğinde erken hasada başladı.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kuraklığın 2 yıldır sürdüğünü belirterek, “Geçtiğimiz yıl hiç ayçiçeği biçemeyen, 20-30 kilo biçen üreticilerimiz vardı. Bu yıl yine aynı hiç biçilmeyecek ayçiçeklerimiz var. Yani belki 30 kilo, 40 kilo biçecek üreticilerimiz var. Genel olarak baktığımızda sıfır ile 100 kilogram arasında değişen bir ayçiçeği hasadımız var bölgede. Yani çok nadirdir 100 kilonun üzerine çıkan 110-120 kilo biçen üreticimiz çok az, duyduğumuz. Yani bugün 120-130 kilogramın altı zaten kurtarmıyor. Yani maliyet diyoruz biz, 120-130 kilogramlar. O yüzden bizim üreticimiz zaten ayçiçeğinden 2 yıldır para kazanamıyor” dedi.

Üreticinin 2 yıl art arda aynı üründe zarar etmesi halinde ürünün sürdürülebilirliğinin zor hale geleceğini söyleyen Arabacı, “Şu an ben birçok üreticimle konuşuyorum, duyuyorum. ‘Gelecek yıl ayçiçeği ekiminden vazgeçeceğim. Ben geçen yıl zarar ettim. Bu yıl yine zarar ettim. Gelecek yıl buğday ekeceğim, kanola ekeceğim, arpa ekeceğim’ diyen var. Ayçiçeği stratejik ürünün bölgemizde ekilişleri, şu son 2 yılda ciddi anlamda artmıştı ama 2 yıldır da ardı ardına kuraklığın yaşanması ve bu kuraklık yaşandığı için Bakanlığımızla ekstra bir kuraklık desteği vermemesi, ayçiçeği üreticimizi zora sokmuştur. O yüzden hem Trakya Birlik hem Bakanlığımızdan bu konuyla ilgili ciddi çalışmalar bekliyoruz. Eğer ki bu çalışmaları yaparlarsa üreticilerimizin bir nebze olsun rahat nefes almasını sağlar ve ayçiçeği üretiminin sürdürülebilirliği açısından da çok önem arz ediyor” diye konuştu.

‘BULGARİSTAN’DAN SU SALINDI’

Kurumlarla, kooperatiflerle birlikte mücadele ederek sulamada dönüşümlü sisteme geçilip, can suyu olabilecek şekilde sulama sistemini uygulamaya çalıştıklarını anlatan Arabacı, “Uzun zamandan beri Tunca ve Meriç Nehri’nde su sıkıntısı yaşıyoruz. Can suyu yeterli oluyor mu? Tabii ki bazı bölgelerde zarar gören üreticilerimiz var. Ama bunu en aza düşmek için mücadele ediyoruz. Bunun giderilmesi için her şeyden önce su debilerinin yükselmesi gerekiyor. Yani su debisi yükselirse anca o zaman net bir çözüm olur. Şu ana kadar Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Bulgaristan’la görüşmeler yapıldı.

Oradan bir miktar su salındığı söylenildi. Baktığımızda şu an Meriç Nehri’nde bir nebze olsun hafif yükselme gördük ama Tunca Nehri üzerinde bugüne kadar hiçbir şey görmedik. Hatta bu sabah baktığımda Tunca’ya, ilk kez debinin biraz yükseldiğini gördüm. İnşallah önümüzdeki günlerde de bu seviyeler devam eder. Zaten ağustos ayının 20’si ve sonuna kadar bizim için çok önem arz ediyor. İnşallah bu süreçte su seviyeleri biraz daha yükselir. Biraz daha bu dönüşümlü sistemde de daha faydalı olur. Her üreticinin su almasını sağlarız. Gerçekten zor dönemden geçiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BARAJ PROJELERİNİ BİTİRMEMİZ LAZIM’

Arabacı, 2020’de de 2025 yılında da kuraklıktan bahsettiklerini dile getirerek, “Bunları çözmek için bizim acilen başlatılmış olan baraj projelerimizi bitirmemiz lazım. Bu da nasıl olur? Çömlekköy Barajı çalışması devam ediyor. Şu an hızlı bir şekilde devam ediyor. Hız kesmeden devam edip, acilen rötuşlarını suyla buluşturmamız gerekiyor. Burada Bulgaristan sınırından sonraki ilk su depolama alanımız Çömleköy Barajımız. Bu olursa alt tarafı da Çakmak Barajımızın yapımı hala devam ediyor. Bu yıl baraja su basmak için 1-2 kilometrelik iletim hattımız vardı. Şu an bitmiş durumda. İnşallah önümüzdeki kış boyunca baraja su basılacak ve denize kadar olan kısımda su sorunu inşallah giderilmiş olacak diye umuyorum. Yani Çakmak Barajı’ndan aşağıya belki çok sıkıntı yaşamayız gelecek yıl. Çünkü Çakmak Barajı doldurabilirsek gelecek yıl faydası olacak.

Bunun Edirne iline komple faydası olması için Çömlekköy Barajı’nı da acilen bitirip sınırdan aşağıya kadar her alanı kontrol altında tutabilelim. Kendi suyumuzu kendimiz yönetebilir hale gelmemiz lazım. Bakanlığımızdan talebimiz; ödenekleri kesmeyip bu barajlarla ilgili ödenekleri arttırıp hızın artmasını talep ediyoruz ve ölçeğimizi bir an önce suyla doldurmalarını talep ediyoruz. İnşallah bunları açtığımız süre içerisinde gelecek yıllarda bunları konuşmuyor oluruz” diye konuştu.

Etiketler: Edirne
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Damla Kent Projesi’nde talep toplama için son gün yarın

Sonraki Haber

Ağustos ayında elma ağacı çiçek açtı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Uluslararası suç örgütü lideri Fatih'te sahte kimlikle yakalandı
Yerel Haberler

Uluslararası suç örgütü lideri Fatih’te sahte kimlikle yakalandı

7 Ekim 2026
Güvercin kümesinde uyuşturucu bulundu; 1 tutuklama
Yerel Haberler

Güvercin kümesinde uyuşturucu bulundu; 1 tutuklama

7 Ekim 2026
Elazığ'da mevzuata aykırı tıbbi atık imhasına 501 milyon 568 bin TL ceza
Yerel Haberler

Elazığ’da mevzuata aykırı tıbbi atık imhasına 501 milyon 568 bin TL ceza

7 Ekim 2026
Çekmeköy’de 2 işçiyi uzun namlulu silahla tehdit eden 2 şüpheli yakalandı
Yerel Haberler

Çekmeköy’de 2 işçiyi uzun namlulu silahla tehdit eden 2 şüpheli yakalandı

7 Ekim 2026
Polisin 'dur' ihtarına uymayan alkollü sürücüye 343 bin lira ceza
Yerel Haberler

Polisin ‘dur’ ihtarına uymayan alkollü sürücüye 343 bin lira ceza

7 Ekim 2026
KKTC'de gemi kazasında cansız bedenine ulaşılan Mahmut toprağa verildi
Yerel Haberler

KKTC’de gemi kazasında cansız bedenine ulaşılan Mahmut toprağa verildi

7 Ekim 2026
Sonraki Haber
Ağustos ayında elma ağacı çiçek açtı

Ağustos ayında elma ağacı çiçek açtı

En Güncel Haberler

AK Parti'li Çelik: Hiçbir karanlık nokta kalmayacaktır
Politika

AK Parti’li Çelik: Hiçbir karanlık nokta kalmayacaktır

7 Ekim 2026
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 178’e yükseldi
Dış Haberler

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Ebola salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 178’e yükseldi

7 Ekim 2026
Pezeşkiyan ile Putin telefonda görüştü
Dış Haberler

Pezeşkiyan ile Putin telefonda görüştü

7 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Malatya’da otizmli bireyler için özel eğitim sınıfı açıldı

7 Ekim 2026
Yaşam

Gazze için Antalya’da sessiz yürüyüş; binlerce öğrenci tek yürek oldu

7 Ekim 2026
Yaşam

Kahramanmaraş’tan başlayan kutsal yolculuk: Yürüyerek ve otostop çekerek umreye gidiyor

7 Ekim 2026
Yaşam

Türk devletleriyle ortak uzay modülü hedefi

7 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Türk sinemasının "Altın Çocuğu" Göksel Arsoy son yolculuğuna uğurlandı

Türk sinemasının “Altın Çocuğu” Göksel Arsoy son yolculuğuna uğurlandı

- Haberton
7 Ekim 2026

Hayatını kaybeden usta oyuncu Göksel Arsoy, Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrası Zincirlikuyu Mezarlığı’nda son...

7 Ekim 2023’ten bugüne Gazze: Üç yılda on binlerce ölüm, büyük yıkım

Yapay zekâ etiği ve AI regülasyonu: Türkiye’de yapay zekâ için hukuki sorumluluk dönemi başlıyor mu?

Ahilikten e-ticarete: 800 yıllık esnaf kültürü dönüşüyor

Gençlerde kanser vakaları artıyor mu? Dünya Kanser Araştırma Fonu yeni verileri açıkladı

Güncel Haber

AK Parti'li Çelik: Hiçbir karanlık nokta kalmayacaktır

AK Parti’li Çelik: Hiçbir karanlık nokta kalmayacaktır

7 Ekim 2026
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 178’e yükseldi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Ebola salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 178’e yükseldi

7 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton