25 Ağustos 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yerel Haberler - Edirne Sarayı’nın 17’nci yüzyıldaki halini gösteren gravür bulundu

Edirne Sarayı’nın 17’nci yüzyıldaki halini gösteren gravür bulundu

Haberton - Haberton
13 Mayıs 2025
- Yerel Haberler
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Edirne Sarayı'nın 17'nci yüzyıldaki halini gösteren gravür bulundu
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Trakya Üniversitesi’nden öğretim görevlisi sanat tarihçi Altay Bayatlı, Edirne Sarayı’nın 17’nci yüzyıldaki halini en net gösteren gravürü bulduklarını söyledi.

Gravüre İsviçre’nin Zürih kentindeki arşivlerde rastladıklarını söyleyen Bayatlı, “Haritada bir detay var; köşedeki lejantında diyor ki ‘Biz, bu haritayı hazırlarken Katip Çelebi’den faydalandık.’ Bu çok önemli bir detay. Çünkü Katip Çelebi, matematikçi olduğu kadar, Osmanlı haritacısıdır. Onların bunları biliyor olup, bunlardan faydalanarak çizmesi, bizim için çok önemli bir kaynak. Böylelikle Edirne Sarayı’nın, takriben 17’nci yüzyıldaki halini tarif ettiğini düşünmekteyiz” dedi.

Edirne Sarayı'nın 17'nci yüzyıldaki halini gösteren gravür bulundu
Edirne Sarayı’nın 17’nci yüzyıldaki halini gösteren gravür bulundu

Osmanlı padişahı 2’nci Murad döneminde 1450 yılında yapımına başlanan ve Fatih Sultan Mehmet döneminde yapımı tamamlanan Edirne Sarayı; savaşlar, yaşanan deprem ve yangınlar sonucu uğradığı tahribatlar nedeniyle yıkıldı. Sarayda Cihannüma Kasrı, Adalet Kasrı, Kum Kasrı, Hamam ve Mutfağı ile saray giriş kapısının bir bölümü bugüne kadar ulaştı.

Ayakta kalan yapılarla birlikte kaybolan diğer kısımların yeniden açığa çıkarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Valiliği ve Trakya Üniversitesi, alanda 2010 yılında ortak kazı ve restorasyon çalışması başlattı. Çalışmalardan sonra, mutfak ve hamam restore edilip ayağa kaldırıldı. Kazılar ve diğer yapıların ihya edilmesi çalışmaları devam etti. Kazı çalışmaları, 18 Ekim 2023’te Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı’na devredildi. Milli Saraylar Başkanlığı tarafından ihya çalışmalarının sürdüğü saray, akademisyenlerin araştırmalarına konu olmaya da devam ediyor.

‘SİYAH-BEYAZ BİR ÇİZİMİ VARDI’

Trakya Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, sanat tarihçisi Altay Bayatlı, İsviçre’nin Zürih kentinin internette açık kaynaklarındaki arşivlerinde yaptıkları araştırmalarda, sarayın 17’nci yüzyıldaki durumunu harita üzerinde en net gösteren gravüre rastladıklarını söyledi. Edirne Sarayı’nın tasvir edildiği gravürün, Türkiye’de siyah-beyaz bir çiziminin olduğunu belirten Bayatlı, “Tosyavizade Rıfat Osman’ın, 1881 yılında yayınlanmış Antonie Galland’ın günlüklerine ait bir yayından bize aktardığı siyah-beyaz bir çizim vardı.

Daha sonra Süheyl Ünver hocamız, bunu 1957 yılında ‘Edirne Sarayı’ diye Türk Tarih Kurumu’nda yayınladı, çok özel bir kitaptır zaten. Orada Edirne Sarayı ile ilgili siyah-beyaz bir çizim vardır. Biz buna Zürih arşivinde rastladık. Enteresan bir haritanın üzerinde, farklı bir şekilde, daha net, daha düzgün bir şekilde çizilmiş. Sonra anladık ki bu çizim, bunların öncüsü. Yani önce Edirne hakkında bilgi verilirken Galland’ın günlüklerinde kullanılmış. Daha sonra da Rıfat Osman, bunu kendi kalemiyle çizerek bize aktarmış, Süheyl hoca da Edirne Sarayı kitabında bunu kullanmış. Bu silsileyi takip ettik” dedi.

‘GÜNÜMÜZE AKTARILAN TÜM YAYINLARIN ÖNCÜSÜ’

Gravürün bulunduğu haritanın, bugüne kadar gelen tüm yayınların öncüsü niteliğinde olduğunu söyleyen Bayatlı, “Bu soylu, o dönemin oryantalist dediğimiz soylularından. Özellikle Orta Doğu’da atlarla ilgilenen birisi. Ona bu haritayı Joseph Riedl adında, o zamanların ünlü bir haritacısı çizip, hediye etmek için yola çıkıyor. Carl Stein diye birinden faydalanıyor. Carl Stein’i araştırdık. Stein de gravürler üzerine dönemin bir uzmanı. Haritanın üzerinde Edirne ile İstanbul’un bir planı var. Bu planın üzerinde Topkapı’yı tercih etmeyip, Edirne Sarayı’nı çok güzel şekilde gravür hale getirmiş.

Harita, büyük bir harita fakat özellikle dijitalde yaklaştığınız zaman Edirne Sarayı’nı detaylı, gravür halinde çizmiş. Tabi bu çizim 1812 yılına ait, bahsettiğim tüm yayınların öncüsü. Biz bunu keşfetmiş olduk ve detaylı bir şekilde Edirne Sarayı hakkında bize bilgi vermekte. Bu doğrultuda Edirne Sarayı’nın etrafındaki bazı yapıları da görebiliyoruz. Çünkü aktarılan çizimde alt taraf kullanılmamış, bu görselde net bir şekilde görünmekte” diye konuştu.

Bayatlı, haritanın üzerindeki bilgilerden, görselin sarayın 17’nci yüzyıldaki halini yansıttığını belirterek, “Saray hakkında, anladığımız kadarıyla 1600’lü yıllardaki haline bir atıf yapmakta, yani tam 1812’deki haline değil de daha erken haline. Çünkü haritada çok önemli bir detay var; köşedeki lejantında diyor ki, ‘Biz, bu haritayı hazırlarken Katip Çelebi’den faydalandık.’ Bu çok önemli bir detay. Çünkü Katip Çelebi, matematikçi olduğu kadar, aynı zamanda Osmanlı haritacısıdır. Onların bunları biliyor olup, bunlardan faydalanarak çizmesi, bizim için çok önemli. Bundan dolayı bizim için çok önemli bir kaynak. Böylelikle Edirne Sarayı’nın, takriben 17’nci yüzyıldaki halini tarif ettiğini düşünmekteyiz. Tahrip edilmeden önceki hali” dedi.

‘EDİRNE SARAYI’NIN TERCİH EDİLMESİ ENTERESAN’

Gravürde Topkapı Sarayı yerine Edirne Sarayı’na yer verilmesine de dikkat çeken Bayatlı, “Haritada İstanbul’un konumunu görebiliyoruz. Zaten haritanın alt tarafında hem Edirne’nin hem de İstanbul’un yakın bir planını da vermişler. Beni en çok etkileyen kısmı, Topkapı Sarayı’nı değil de Edirne Sarayı’nın burada gravür olarak kullanılması çok enteresan bir tercih. Bunu da haritanın hediye edildiği Rzewuski’ye bağlıyorum. Çünkü Osmanlı ve Orta Doğu, Rzewuski’nin çok ilgilendiği bir nokta ve ona hediye olarak verileceği için, onun ilgisini çekecek yerin tercih edildiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘YAPILARIN TESPİTİNDE FAYDALI OLABİLİR’

Gravürün, bugün yapılan çalışmalara da ışık tutması açısından faydalı olabileceğini kaydeden Bayatlı, “Bu tarz kayıp olan ya da menşeini bilmediğimiz gravür ya da çizimleri, bazen haritalar üzerinde kullanıyorlar. O açıdan bize en azından Edirne Sarayı’yla ilgili göremediğimiz ya da çevresinde olan ve günümüzde varlığını sürdürmeyen bazı yapıların tespitinde faydalı olabilir. Küçük detayları eğer net görebilirsek, bunlar bize şu anki yapılan çalışmalarda fayda sağlayabilir. O yüzden ben bunları çok önemli buluyorum” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Şehrin sessiz sembolleri: Su kapakları ve renklerinin gizemi

Sonraki Haber

17 il 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Hastane yakınındaki kazada yaralanan sürücüye, doktor duvardan atlayarak müdahale etti
Yerel Haberler

Hastane yakınındaki kazada yaralanan sürücüye, doktor duvardan atlayarak müdahale etti

25 Ağustos 2026
Bakırköy’de aynı noktada peş peşe iki ayrı motosiklet kazası; 1'i ağır 3 yaralı
Yerel Haberler

Bakırköy’de aynı noktada peş peşe iki ayrı motosiklet kazası; 1’i ağır 3 yaralı

25 Ağustos 2026
Avcılar’da TIR parkında yangın: 5 araç kullanılamaz hale geldi
Yerel Haberler

Avcılar’da TIR parkında yangın: 5 araç kullanılamaz hale geldi

25 Ağustos 2026
Otomobil takla attı: 1 yaralı
Yerel Haberler

Otomobil takla attı: 1 yaralı

25 Ağustos 2026
İnşaatta kablo döşerken akıma kapılan 15 yaşındaki Eren öldü
Yerel Haberler

İnşaatta kablo döşerken akıma kapılan 15 yaşındaki Eren öldü

25 Ağustos 2026
Komşuların keserli, yumruklu kavgası kamerada
Yerel Haberler

Komşuların keserli, yumruklu kavgası kamerada

25 Ağustos 2026
Sonraki Haber
17 il 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı

17 il 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı

En Güncel Haberler

Bakan Göktaş, Yenimahalle Belediye Başkanı Yaşar'ı kabul etti
Politika

Bakan Göktaş, Yenimahalle Belediye Başkanı Yaşar’ı kabul etti

25 Ağustos 2026
Hastane yakınındaki kazada yaralanan sürücüye, doktor duvardan atlayarak müdahale etti
Yerel Haberler

Hastane yakınındaki kazada yaralanan sürücüye, doktor duvardan atlayarak müdahale etti

25 Ağustos 2026
Kocaelisporlu futbolculardan maç sonu değerlendirmeleri
Spor Haberleri

Kocaelisporlu futbolculardan maç sonu değerlendirmeleri

25 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

DMM: Dış kaynaklı ve maksatlı bir psikolojik harekat stratejisinin devreye sokulmaya çalışıldığı tespit edilmiştir

25 Ağustos 2026
Yaşam

Kütahya’da sportif balıkçılar 7 günlük kampta tuttukları 12 balığı doğaya saldı

24 Ağustos 2026
Yaşam

Yardıma koştu, hayatının acısını yaşadı! Kazada ölenin oğlu olduğunu görünce yıkıldı

24 Ağustos 2026
Yaşam

Yalçın Sevim Akademi’den YKS’de büyük başarı!

24 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Komşuların keserli, yumruklu kavgası kamerada

Komşuların keserli, yumruklu kavgası kamerada

- Haberton
25 Ağustos 2026

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde aralarında husumet bulunan komşu aileler arasında keserin de kullanıldığı kavga çıktı. Cep telefonu kamerası ile kayıt altına...

Çamaşırlarınız yıkandıktan sonra neden kötü kokuyor? En sık yapılan hatalar ve kesin çözümleri

Telefonunuz çaldığında tehlike başlamış olabilir: Dolandırıcıların yeni yöntemi numaranın çok ötesinde

Ayağa kalkınca neden başımız döner? Göz kararmasının arkasındaki gizli fizyolojik ve tıbbi nedenler

İstifa eden çalışan hangi haklarını kaybeder? İş Kanunu’na göre istifa ve fesih rehberi

Güncel Haber

Bakan Göktaş, Yenimahalle Belediye Başkanı Yaşar'ı kabul etti

Bakan Göktaş, Yenimahalle Belediye Başkanı Yaşar’ı kabul etti

25 Ağustos 2026
Hastane yakınındaki kazada yaralanan sürücüye, doktor duvardan atlayarak müdahale etti

Hastane yakınındaki kazada yaralanan sürücüye, doktor duvardan atlayarak müdahale etti

25 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton