4 Ağustos 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - Earth: Bir tablonun gizemi

Earth: Bir tablonun gizemi

Emine Öykü Güner - Emine Öykü Güner
5 Haziran 2024
- Yazarlar
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Earth: Bir tablonun gizemi

Earth: Bir tablonun gizemi

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Moskova’daki Treyakov Devlet Galerisi’ne bir yolculuk yapalım. Tabi bu yolculuğumuzun baş karakteri Rus ressam Vasili Pukirev’in 1862 yılında yaptığı ‘Eşit Olmayan Evlilik’ adlı eseri.

Bu eser üzerine çok şey söylendi ama gizemi hala çözülmüş değil. Resmi ilk gördüğüm anda çok etkilenmiştim ve zihnimde yarattığı etkiyi dile getirmek istedim.

Şöyle geriye doğru çekilip bakacak olursak sahnede neler yaşandığını hemen anlayabiliyoruz. İfadeler oldukça güçlü. Sanatçı yansıtmak istediği ifadeleri sanki tiyatro oyuncuları gibi canlı ve apaçık bir şekilde ortaya koymuş. Gözümüze ilk çarpan figürler nelerdir dersek yaşlı bir damat ve hüzünlü bir genç gelin. Ortama ve olaya göz atacak olursak karanlık bir kilise atmosferinde rahip tarafından yürütülen düğüne tanıklık edebiliriz. Ancak bu düğünde normalde olması gereken o beklediğimiz sevinç ve mutluluğun hâkim olmadığını görüyoruz.

Pukirev’in fırça darbelerini en parlak hissettiğimiz unsur yüz, omuz ve beyaz kıyafeti ile capcanlı tasvir ettiği, ilk bakışta dikkatlerimizi üzerine çekerek resmin odak noktası olduğunu zaten bize gösterir, genç gelindir. Tasviri canlı ama kendisi bir o kadar mutsuz ve çaresizce elini yüzüğü takmayı sabırsızlıkla bekleyen rahibe uzatan bir gelin. Gelinin yanındaki yaşlı figür ise maalesef damat. Maalesef diyorum çünkü bu damat oldukça yaşlı ve gelinden yaşça büyük. Damadın kıyafetlerine dikkat etiğimizde ise göğsün madalya ve nişan takılı olduğunu görüyoruz. Belli ki yüksek makamlardan varlıklı bir kişi bu yaşlı damat. Bakışları ise geline doğru oldukça tuhaf bakmaktadır. 10 figür var resimde. Evet gelin kadar ayrıntılı ve renkli olarak işlenmemiş ancak o figürler bu resmin hikayesinin derinliğini ortaya koyuyor. İşte bu yüzden tablonun vermek istediği mesajı daha iyi anlamak için başroldeki figürler dışında kalan figürlerin de yüz ifadesine baktığımız zaman zaten yolunda gitmeyen şeylerin olduğunu rahatlıkla anlayabiliyoruz.

Gelinin arkasında bir hayli öfkeli gözüken kolları bağlı olan figüre dikkatinizi çekmek isterim. Damadımıza bakışları çok manidar. Bakışlarından öfke hissettim. Sadece onun değil davetli erkeklerin hepsinde bir tatsızlık, huzursuzluk hâkim. Arka plandaki figür gelinin sevgilisi ya da kardeşi olabilir mi? Bunu tahmin etmesi zor ama ucu açıklık insanın resme bakıp kendi hikâyesini yazmasını sağlıyor. Bence sanatın en büyük güçlerinden biri de bu. Gelinin arkasındaki figürün hikâyedeki rolü nedir belirsiz ancak o ressamımızın ta kendisi. Evet evet Vasili Purkirev. Kendisine tabloda yer vermesinin birçok sebebi olabilir ancak benim ilk aklıma gelen kendi hayatından bir kesit aktarıyor. Sevdiğinin başkası ile evleniyor oluşuna tanıklık ediyor. Benim kanımca ondandır bu öfke huzursuzluk. Romanlar misali üçüncü kişili bir anlatımın anlatıcısı rolünde de olabilir. Tablodaki bu gerçekliği ilk olasılığa bağlamayı tercih ederek devam ediyorum.

Bir düğün var deyip duruyoruz bir düğünden ziyade bir satış sözleşmesi gibi. Evet bir satış sözleşmesine tanıklık ediyoruz ve bu suça bu figürlerle beraber izleyici de dahil oluyor. Ressamın böyle bir konuyu tasvir etmesinin nedeni yaşadığı dönemde bu tarz evliliklerin yaygın olmasından dolayı eleştirel bir bakış açısı getirmek istemesi olabilir. Zaten bu resmi yapıldığı döneme göre yorumlamazsak yanlış yargılara varabiliriz. 

Başka bir ayrıntı dikkatimizi çekiyor. Ellerinde umudun ve inancın sembolü olarak yanan birer mum tutuyorlar. Ancak gelin mumu tuttuğu elini aşağı indirmiş ve mum gelinin başını öne eğdiği gibi durmaktadır. Yani artık geleceğe dair umut ve inancı kalmamış bu evlilikle kırılmış imajını vermektedir.

İşte bu tablo ve onun hikayesi Halil Cibran’ın Kırık Kanatlar eserini bana hatırlattı. Kitabı okurken düğün sahnesini Purkirev’in resmettiği gibi zihnimde canlandırmıştım. Zaten tabloyu gördüğüm anda Cibran’ın satırları aklıma geldi. Tablo hakkında daha çok bilgi edindikçe onları birbirine daha da yakınlaştırdım. Hangi yönlerden dersek: 

Bazı kaynaklarda olayın Cibran’ın hayatından bir kesit olduğu ifade edilir. Purkirev’in tabloya kendini çizmesi de kendinden bir kesiti yansıtma çabası- böyle bir olasılıktan bahsetmiştik- vardır. 

Cibran’ın satırları da tablomuzun tarihçesinde olduğu gibi zamanının sorunlarını ele alan bir eser.

Cibran’ın eserinde Psikopos’un yeğeni ile istemeyerek evlenmek zorunda olan Selma isimli bir genç kızdan bahsediliyor. Tam da tablomuzdaki gibi mutsuz bir gelin baş rolde. Selma’nın o güzelliğini perdeleyen hüznü, acıyı Purkirev’in tablosunda gördüm. Tablonun bir adı da Kırık Kanatlar olarak kaldı benim içimde.

Selma Karami ‘Ah Tanrım! Bana merhamet et ve kırık kanatlarımı iyileştir’ diye haykırır. Kitabın isminin manidarlığını ve o çaresizliği çok güzel ortaya koyuyor bu haykırış. ‘The Unequal/Arranged Marrage’ Eşit Olmayan Evlilik ismi ve içeriğinde de aynı uyum var

1800’lü yıllar biri Rusyalı bir ressam diğeri Lübnanlı bir yazar ama işledikleri konu ve işleyiş benzer. Sanatın gücü aynı konudan binlerce kombinasyon çıkarabilmek.  Farklı alanlarda bunu yapabilen iki örnek: Vasili Purkirev & Halil Cibran

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Oyuncu Fatma Karanfil son yolculuğuna uğurlandı

Sonraki Haber

Saadet Partisi’nden İsrail protestolarına sert müdahaleye tepki

Emine Öykü Güner

Emine Öykü Güner

Emine Öykü Güner, 2001 yılında Ankara'da doğdu. Çocukluk yıllarından itibaren kitaplar ve edebiyatla haşır neşir oldu. Bu edebiyat merakını okuduğu bölümün de etkisi ile birleştiren yazılar kaleme almaya başladı. Hali hazırda özellikle tıp ve edebiyatı harmanlayan çeşitli denemeler, resimler ortaya koymaya devam ediyor. Aynı zamanda Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde okuyor.

İlgili Haberler

Renklerin gizli dilini hiç düşündün mü?
Yazarlar

Renklerin gizli dilini hiç düşündün mü?

4 Ağustos 2026
Sorgulamamanın sessizliği
Yazarlar

Sorgulamamanın sessizliği

3 Ağustos 2026
Ankara insanı ile sarı etiketin dillere destan hikâyesi
Yazarlar

Ankara insanı ile sarı etiketin dillere destan hikâyesi

3 Ağustos 2026
Gamsız mektup
Yazarlar

Gamsız mektup

2 Ağustos 2026
Ankara’nın parklarında romantizm sökmez, racon işler!
Yazarlar

Ankara’nın parklarında romantizm sökmez, racon işler!

2 Ağustos 2026
Yarın da avukat olmak istiyorum!
Yazarlar

Yarın da avukat olmak istiyorum!

1 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Saadet Partisi’nden İsrail protestolarına sert müdahaleye tepki

Saadet Partisi’nden İsrail protestolarına sert müdahaleye tepki

En Güncel Haberler

Renklerin gizli dilini hiç düşündün mü?
Yazarlar

Renklerin gizli dilini hiç düşündün mü?

4 Ağustos 2026
Özgür Özel hakkında fezleke düzenlendi
Öne Çıkan

Özgür Özel hakkında fezleke düzenlendi

4 Ağustos 2026
Bahçelievler'de metrobüsün çarptığı kadın ağır yaralandı
Yerel Haberler

Bahçelievler’de metrobüsün çarptığı kadın ağır yaralandı

4 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Muğla’da yangından etkilenen üreticiler için hasar tespit çalışmaları sürüyor

4 Ağustos 2026
Yaşam

Diyarbakır’da iki aile arasında arazi anlaşmazlığı kavgası: 7 yaralı

4 Ağustos 2026
Yaşam

Vücutlarında 1 kilo 392 gram metamfetamin taşıyan 4 şüpheli tutuklandı

4 Ağustos 2026
Yaşam

Kahverengi kokarcaya karşı 1 milyon 650 bin samuray arısı

4 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Ankara'da kamyonet, kamyona arkadan çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

Ankara’da kamyonet, kamyona arkadan çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

- Haberton
4 Ağustos 2026

Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde kamyonetin, kamyona arkadan çarptığı kazada 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Kaza, saat 14.00 sıralarında Kahramankazan ilçesine...

Yapay zekâ dolandırıcılığı nedir? Sesinizi ve görüntünüzü kopyalayarak hedef alabiliyorlar

İnsanlar neden giderek daha unutkan oluyor? Günlük alışkanlıklar hafızayı sessizce zayıflatıyor

Sürekli terleme hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Kelebekler gerçekten sadece 1 gün mü yaşıyor? Yıllardır doğru sanılan bilgi ortaya çıktı

Güncel Haber

Renklerin gizli dilini hiç düşündün mü?

Renklerin gizli dilini hiç düşündün mü?

4 Ağustos 2026
Özgür Özel hakkında fezleke düzenlendi

Özgür Özel hakkında fezleke düzenlendi

4 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton