5 Ağustos 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - E-Ticaretin sosyolojik yansıması

E-Ticaretin sosyolojik yansıması

Filozof Sosyolog - Filozof Sosyolog
1 Ağustos 2024
- Yazarlar
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
E-Ticaretin sosyolojik yansıması

E-Ticaretin sosyolojik yansıması

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Bilindiği üzere artık Dijital Çağa girmiş bulunmaktayız. Kırsaldan şehir merkezine tüm dünyada global yansımalarını görmekte ve etkilenmekteyiz.

Çağa ayak uydurabilmek için herkesin kendine göre bir çabası mevcuttur. E-ticaretin sosyolojik yansımaları kapsamında şunu diyebiliriz; toplumların bilgi alışveriş yöntem ve sürecini değiştirmesinin nedenlerinin araştırılmasını, alışveriş ve tüketim alışkanlıklarının, sosyal ilişkilerin ve ekonomik yapının dönüşümünü kapsamakla birlikte, bireylerin somut ve soyut olarak para kazanma ve daha fazla kitleye ulaşabilmelerini ayrıca istatistiksel veri analiz etmeyi de kolaylaştırmıştır.

Bu yansımaları sınıflandıracak olursak; E-Ticaret Platformları, İnstagram, Facebook, Youtube, Linkedin ve Tiktok gibi sosyal medya platformları ile e-ticaret siteleri arasında trafik sağlayarak, kullanıcılar yada diğer bir tabirle dijital alıcı ve dijital satıcılar arasında yeni bir tür sosyal etkileşimler yaratır yani sosyal ilişkiler açısından yeni sosyal ağlar kurar. Müşteri yorumları, değerlendirmeler, soru-cevap şeklinde bilgi alışverişi, sosyal medya paylaşımları, alışveriş deneyimini toplumsal bir etkinliğe dönüştürür, aynı zamanda kendi içinde zincirleme olarak o firmanın reklam ve tanıtımını yaparak referans vermiş olur. Dijital tüketiciler influence yaratır ve sürü psikolojisine hizmet etmiş olur. Hem firma, hem de ürünler hakkında kısa sürede fikir sahibi olmamızı sağlar.

E-Ticarete geçiş sağladığımızdan itibaren dikkat edersiniz ki toplumsal olarak tüketim kültürü ve tüketim alışkanlıklarımızı da değiştirdik. Zamanla “dijital tüketici” dolayısıyla “dijital toplum” olduk. Bunun yanı sıra İnteraktif bankacılıktan tutun da, vergi ödemelerimize kadar veya Cimer sayesinde yetkili merciilere ulaşma konusunda da şikayet, bilgi, talep vb. her türlü hizmeti dijital ortamda almaya başladık. Elektronik Ticaret, dijital tüketicilere istedikleri ürüne ve hizmete kolayca ulaşma imkanı sunduğu için, tüketim kültüründe değişiklikler ortaya çıkarmıştır.

Daha fazla ürün seçeneği ve alternatifleri olmasından dolayı kolay karşılaştırma, analiz yapma, ölçme, değerlendirme imkanı sağlamıştır. Tercih edilen ürünler, satın alınırken ödeme kolaylıkları, indirim kuponu, sadık müşterilere özel, premium yada elit müşteri statüsü sunularak, internet üzerinden yapılan alışverişlerin cazip hale gelmesini sağlamış ve hızlı teslimat seçenekleri bununla birlikte iade ve değişim kolaylığı sayesinde anında tatmin sağlayarak bekleme süresini azaltmıştır. Farklı bir bakış açısı olarak değerlendirecek olursam; insani olarak da duygularımızı pozitif yönde etkilemiş ve psikolojik olarak kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlamıştır.

E-Ticaret, KOBİ’lere geniş bir pazar ağı kurması açısından, pazara erişim imkanı sağlayarak yerel ekonomilerin güçlenmesine katkıda bulunmasını sağlamıştır. Hem fiziksel, hem de dijital olarak yerel işletmelerin ulusal olarak tanınılırlığını arttırarak, geleneksel pazara da ek katkı sunarak, daha geniş kitlelere hitap etmesi sürecine destek olmaktadır. Böylece geleneksel mağaza bazlı perakendecilik iş modelinden, dropshipping ve dijital mağazacılık gibi yeni iş modellerine geçişi hızlandırmaktadır.

Fiziksel çalışma sisteminden, zihinsel çalışma sistemine geçiş olmuş, hem evden (uzaktan), hem de ofisten çalışma yani hibrit çalışma modeline geçişi de sağlamıştır. Pandemi dönemi ile birlikte, E-Ticaretin yaygınlaşması, dijital pazarlama, müşteri hizmetleri ve lojistik gibi alanlarda uzaktan çalışmayı arttırdığından daha esnek bir çalışma düzeni getirmiştir. Bireylerin kendi iş modellerini kurmasına ilham olmuştur. Sosyal Medya Platformlarında bunların eğitimlerini veren sitelere rastlamak mümkündür. İnsanlar artık bilgilerini ürün statüsünde pazarlamaktadırlar. Pasif gelir kavramının ortaya çıkmasına da sebep olmuştur.

E-Ticaretin yaygınlaşması, kişisel verilerin korunması ve güvenliği konusunda endişeleri de arttırdığı bir gerçektir. Bu sebeple devletin yasal düzenlemeler ve denetim mekanizmaları aracılığıyla sağladığı bu güvence e-ticareti olumlu yönde etkiler, yasal düzenlemelerin ve güvenlik teknolojilerinin gelişmesini teşvik eder, kişisel verileri güvence altına alır. Gerekli yasal düzenlemeler ve tedbirlerle daha özgüvenli pazar ortamı sağlanır. Bireyler arasında güvene dayalı bir dijital pazar ortamı oluştuğundan, e-ticaretle büyüyen ekonomiye katkısı artar.

Toplumların dijital çağa dönüşüm sürecine ayak uydurması ve yeni teknolojik sosyal yapılar üzerindeki etkilerini anlamamıza yardımcı olan, e-ticaretin bu sosyolojik yansımaları bireysel olarak kendimizdeki değişimleri de fark etmemizi sağlar. Yapay Zeka ile ne kadar iç içe olduğumuzu ve/veya olmamız gerektiğini de hatırlatır. E-Ticaret ve Yapay Zeka bir bütündür ve insan o bütünün en önemli parçası ve yaratıcısıdır.

Etiketler: Yapay Zeka
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Son yolculuk

Sonraki Haber

Kutsal Sığırcık

Filozof Sosyolog

Filozof Sosyolog

Jale ERDOĞMUŞ, İstanbul'da doğdu. Muğla Üniversitesi İİBF Dış Ticaret ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İİBF İşletme ve yine aynı üniversitede Sosyoloji eğitimleri aldı. 2010 yılında Kanada Toronto LSC'de dil eğitimi, 2018'de Siyaset Akademisi, 2019 Kuantum Düşünce Teknikleri Eğitimi ve 2024'te İstanbul Üniversitesi Uzaktan Eğitim kapsamında Dijital Pazarlama Yönetimi Sertifika Eğitimleri aldı. Çeşitli internet gazetelerinde köşe yazarlığı ve içerik üretici yazarlığı yaptı. Kendine özgü yazılar yazmayı ve şiirler yazıp, yorumlamayı seviyor. Antoloji.com ve Edebiyat Defteri'nde şiirleri mevcuttur. Yayınlanmış çeşitli kitaplarda makaleleri yer almaktadır. Eseri: "Filozof Sosyolog Gözüyle Dijital Çağ: Toplumsal Çürümeye Yol açan Tiktok Sorunsalı" ve Filozof Kırmızısı Kitaplarının Yazarı (Yazım aşamasında, süreç devam ediyor)

İlgili Haberler

Renklerin gizli dilini hiç düşündün mü?
Yazarlar

Renklerin gizli dilini hiç düşündün mü?

4 Ağustos 2026
Sorgulamamanın sessizliği
Yazarlar

Sorgulamamanın sessizliği

3 Ağustos 2026
Ankara insanı ile sarı etiketin dillere destan hikâyesi
Yazarlar

Ankara insanı ile sarı etiketin dillere destan hikâyesi

3 Ağustos 2026
Gamsız mektup
Yazarlar

Gamsız mektup

2 Ağustos 2026
Ankara’nın parklarında romantizm sökmez, racon işler!
Yazarlar

Ankara’nın parklarında romantizm sökmez, racon işler!

2 Ağustos 2026
Yarın da avukat olmak istiyorum!
Yazarlar

Yarın da avukat olmak istiyorum!

1 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Kutsal Sığırcık

Kutsal Sığırcık

En Güncel Haberler

Kayıp engelli kişi için arama çalışması başlatıldı
Yerel Haberler

Kayıp engelli kişi için arama çalışması başlatıldı

5 Ağustos 2026
Edirne’de tek katlı metruk ev alev alev yandı
Yerel Haberler

Edirne’de tek katlı metruk ev alev alev yandı

5 Ağustos 2026
Şırnak Emniyet Müdürü Sazak: Uyuşturucu baronlarını şehrimizde yaşatmayacağız
Yerel Haberler

Şırnak Emniyet Müdürü Sazak: Uyuşturucu baronlarını şehrimizde yaşatmayacağız

5 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Srebrenitsa’dan yola çıkan ‘Filistin Konvoyu’ Konya’da

4 Ağustos 2026
Yaşam

Muğla’da yangından etkilenen üreticiler için hasar tespit çalışmaları sürüyor

4 Ağustos 2026
Yaşam

Diyarbakır’da iki aile arasında arazi anlaşmazlığı kavgası: 7 yaralı

4 Ağustos 2026
Yaşam

Vücutlarında 1 kilo 392 gram metamfetamin taşıyan 4 şüpheli tutuklandı

4 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Mardin'de dereye düşen 3 yaşındaki Eslem, hayatını kaybetti

Mardin’de dereye düşen 3 yaşındaki Eslem, hayatını kaybetti

- Haberton
4 Ağustos 2026

Mardin'in Derik ilçesinde dereye düşen 3 yaşındaki Eslem Talan, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Olay, akşam saatlerinde Derik ilçesine bağlı kırsal...

Yapay zekâ dolandırıcılığı nedir? Sesinizi ve görüntünüzü kopyalayarak hedef alabiliyorlar

İnsanlar neden giderek daha unutkan oluyor? Günlük alışkanlıklar hafızayı sessizce zayıflatıyor

Sürekli terleme hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Kelebekler gerçekten sadece 1 gün mü yaşıyor? Yıllardır doğru sanılan bilgi ortaya çıktı

Güncel Haber

Kayıp engelli kişi için arama çalışması başlatıldı

Kayıp engelli kişi için arama çalışması başlatıldı

5 Ağustos 2026
Edirne’de tek katlı metruk ev alev alev yandı

Edirne’de tek katlı metruk ev alev alev yandı

5 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton