7 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Dünyanın gözü İznik’te

Dünyanın gözü İznik’te

Haberton - Haberton
28 Kasım 2025
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Dünyanın gözü tarihi ziyaretin yapılacağı İznik'te
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Papa 14. Leo, İznik Konsili’nden 1700 yıl sonra, bugün burada olacak. Tarihi ziyaret öncesi dünyanın gözü İznik’e çevrildi.

Katolik dünyasının ruhani lideri, Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo, Birinci İznik Konsili’nin 1700’üncü yılında İznik’e gelerek ayine katılacak. Tarihi ziyarete saatler kala, dünyanın gözünün çevrildiği Bursa’nın İznik ilçesinde hazırlıklar tamamlandı, Papa’nın gelişi bekleniyor.

Hıristiyanlık tarihinde dönüm noktası kabul edilen Birinci İznik Konsili, Roma İmparatoru Birinci Konstantin’in çağrısıyla milattan sonra 325 yılında Bursa’nın İznik ilçesinde toplandı. Konsil, Hıristiyan dünyasının ilk ekümenik toplantısı olarak kayda geçti. Konsil’in en önemli sonuçlarından biri, İsa’nın Tanrı’nın oğlu olduğunu kabul eden İznik İnanç Bildirgesi’nin oluşturulmasıydı. Ayrıca Paskalyanın kutlanma tarihi de burada belirlendi. Hıristiyan inanç esaslarını belirleyen İznik İnanç Bildirgesi, tüm kiliseler tarafından kabul edildi. Kilise yönetimine ilişkin ilk kanonların, hukuk kurallarının kabul edildiği bildirge, Hıristiyanların temel inanç maddelerini ortak bir dille ortaya koyduğu için bir ‘iman ikrarı’ olarak 1700 yıldır kabul görüyor.

1700 YIL SONRA ANTİK BAZİLİKA’DA EKÜMENİK DUA

Hristiyanlığın kutsal kitabı İncil’in yüzlercesinin toplatılarak Matta, Markos, Luka ve Yuhanna isimleri ile 4 taneye düşürüldüğü ve diğerlerinin yakıldığı Birinci İznik Konsili’nin yapıldığı değerlendirilen ve 2014 yılında ortaya çıkan, 2015’te başlatılan su altı arkeolojik kazı ve araştırmalarının hala sürdüğü Aziz Neophytos Bazilikası, bugün tarihi bir ziyarete ev sahipliği yapacak. İlk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yapan, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo, Bazilika’nın kazı alanı yakınında düzenlenecek ekümenik dua törenine katılacak.

1000’E YAKIN BASIN MENSUBU TAKİP EDECEK

Papa 14’üncü Leo’nun gelmesine sayılı saatler kala, İznik’te günlerdir süren hazırlıklar tamamlanırken, yerli ve yabancı basın mensupları da tarihi ziyareti görüntülemek üzere Aziz Neophytos Bazilikası etrafındaki yerlerini aldı. Papa’nın ziyaretini 1000’e yakın gazeteci takip edecek. İlçede güvenlik önlemleri en üst düzeyde tutulurken, 2 bin 500 polis ziyaret için görevlendirildi. Önlemler sadece karada değil, Sahil Güvenlik ekipleri de botlarla İznik Gölü’nde devriye atıyor.

AYİNİN ARDINDAN İSTANBUL’A DÖNECEK

İstanbul’dan helikopterle İznik’e gelecek olan Papa 14’üncü Leo, Bazilika’daki ayinin ardından İznik Göl Bazilikası Ören Yeri Müzesi’nde kendisine takdim edilecek hediyeleri kabul edecek ve yeniden İstanbul’a dönecek.

‘BASİT BİR ‘HAC’ YA DA ‘TURİZM’ FAALİYETİ DEĞİL’

Katolik dünyasının ruhani lideri, Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo’nun İznik’e yapacağı ziyaret öncesinde program alanında toplanan Yeniden Refah Partili grup, basın açıklaması yaptı. Güvenlik güçleri, grubun alana girişine izin vermedi. Kısa süreli tartışmanın ardından açıklama yapan Yeniden Refah Partisi Bursa İl Başkanı Mehmet Kaygusuz, “Katolik Kilisesi lideri Papa 14’üncü Leo’nun, Birinci İznik Konsili’nin 1700’üncü yıl dönümü bahanesiyle, Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos ile birlikte gerçekleştirdikleri ve dün Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmeyle zirveye taşınan Türkiye ziyareti, basit bir ‘hac’ ya da ‘turizm’ faaliyeti olarak kabul edilemez. Bu ziyaretin zamanlaması, içeriği ve Vatikan’ın resmi açıklamalarında kullanılan dil ve ilk kez böyle bir ziyaret için düzenlenen, boğaz köprüsüne asılan haç ve İstanbul’u tarassut eden illuminati sembolü göz bulunan ziyaret logosu meselenin tamamen siyasi ve diplomatik bir ajanda taşıdığını açıkça göstermektedir” dedi.

‘ATATÜRK’ÜN GÖSTERDİĞİ BU KIRMIZI ÇİZGİNİN, BUGÜN GÖRMEZDEN GELİNMESİ KABUL EDİLEMEZ’

Kaygusuz, “1453’ten beri ecdadımızca her dönemde bu tarz istekler geri çevrilmiş, tüm Osmanlı sultanlarınca böyle bir izin verilmemiştir ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1924 yılında konsilin 1600’üncü yılı için benzer bir büyük Ortodoks ayinine, ‘Türkiye’nin dini ve milli egemenliğine gölge düşürülmesine neden olacağı için izin verilmeyeceği’ gerekçesiyle kesinlikle izin vermemiştir. Ecdadımızın ve Atatürk’ün gösterdiği bu kırmızı çizginin, bugün görmezden gelinmesi kabul edilemez” diye konuştu.

14’üncü Leo’nun ziyareti için Vatikan tarafından özel olarak hazırlanan logodaki sembolleri de eleştiren Mehmet Kaygusuz, “Ziyaretin stratejik hedefi odağındaki İznik’teki eski kilise ve şimdiki Ayasofya Orhan Cami’nin sembolik kullanımı, Hristiyan mezhepleri arası uzlaşma adı altında Türkiye topraklarında ekümenik bir diyalog merkezi oluşturma çabasının parçasıdır” dedi.

‘DİN GÖREVLİSİ OLMAKTAN ÖTEYE GEÇMEZ’

Vatikan’dan yapılan resmi açıklamalara ilişkin de konuşan Kaygusuz, “Ziyaretin en kritik ve tehlikeli noktası, Vatikan’ın resmi açıklamasında, Fener Rum Patrikhanesi’nden ve İznik’teki etkinlikten ‘ekümenik’ diye bahsetmesidir. Fener Patriği’nin hukuk önündeki statüsü, Fatih Kaymakamlığı’na bağlı bir din görevlisi olmaktan öteye geçmez. Fener Patriği’nin tüm Ortadoks Hristiyanların ruhani lideri olduğu iddiası, Fatih Müftüsünün kendisini tüm Müslümanların Halifesi ilan etmesi kadar temelsiz ve gerçek dışı bir iddiadır” diye konuştu.

‘MİLLİ EGEMENLİĞİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ KORUNMALI’

Milli egemenliğin pazarlık konusu yapılamayacağını söyleyen Mehmet Kaygusuz, “Hükümeti, bu ziyareti organize edenlerin gerçek niyetlerini net bir şekilde görmeye ve milli egemenliğimizin kırmızı çizgilerini korumaya davet ediyoruz” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Çeşme’de 7 tekne yandı

Sonraki Haber

Pendik’te ‘fakirlik belgesi’ almak isteyen kadın, muhatara saldırdı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

'Casperlar' suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava
Öne Çıkan

‘Casperlar’ suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

7 Ağustos 2026
İzmit Belediyesi'nde 'rüşvet' iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar'ın ifadesi ortaya çıktı
Öne Çıkan

İzmit Belediyesi’nde ‘rüşvet’ iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar’ın ifadesi ortaya çıktı

7 Ağustos 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast timinde yer alan FETÖ mensubunun ablasına gözaltı
Öne Çıkan

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast timinde yer alan FETÖ mensubunun ablasına gözaltı

7 Ağustos 2026
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi
Öne Çıkan

Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi

7 Ağustos 2026
Ahbap Derneği'nin faaliyetleri durduruldu, yönetimine kayyım atandı
Öne Çıkan

Ahbap Derneği’nin faaliyetleri durduruldu, yönetimine kayyım atandı

7 Ağustos 2026
Fatih'te 19 yaşındaki Ali'nin ölümüne ilişkin gözaltına alınan 8 şüpheli adliyeye sevk edildi
Öne Çıkan

Fatih’te 19 yaşındaki Ali’nin ölümüne ilişkin gözaltına alınan 8 şüpheli adliyeye sevk edildi

7 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Pendik'te 'fakirlik belgesi' almak isteyen kadın, muhatara saldırdı

Pendik'te 'fakirlik belgesi' almak isteyen kadın, muhatara saldırdı

En Güncel Haberler

'Casperlar' suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava
Öne Çıkan

‘Casperlar’ suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

7 Ağustos 2026
İzmit Belediyesi'nde 'rüşvet' iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar'ın ifadesi ortaya çıktı
Öne Çıkan

İzmit Belediyesi’nde ‘rüşvet’ iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar’ın ifadesi ortaya çıktı

7 Ağustos 2026
Yüksel Yıldırım: Gabriele Guarino, Samsunspor’a hayırlı olsun
Spor Haberleri

Yüksel Yıldırım: Gabriele Guarino, Samsunspor’a hayırlı olsun

7 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tekirdağ’da Kur’an kursu öğrencileri, harçlıklarını Filistin’e bağışladı

7 Ağustos 2026
Yaşam

Böbrek hastası Zehra’nın ‘Ay’ı gözlemleme hayali’ gerçek oldu

7 Ağustos 2026
Yaşam

İtfaiyeci baba, kızını kortlarda şampiyonluğa hazırlıyor

7 Ağustos 2026
Yaşam

3’üncü Selim’in türbesinin örtüsü, Diyarbakır’da ilmek ilmek işleniyor

7 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Altay'a ilk destek Folkart'tan

Altay’a ilk destek Folkart’tan

- Haberton
7 Ağustos 2026

3'üncü Lig'de mücadele edeceği yeni sezon öncesi mali ve idari sıkıntılar nedeniyle hazırlıklarına bugün başlayacak Altay'a ilk can suyu Folkart'tan...

Aşırı Kıskançlık Neden Olur? Sürekli Kıskanma Hissinin Altında Hangi Nedenler Yatabilir?

Para Biriktirmeye Nereden Başlanmalı? Uzmanlardan Etkili Tasarruf İçin İlk Adımlar

Sabah uyanınca ilk 10 dakikada yapılan bu hata gün boyu yorgun hissettiriyor

Yazın Araç Neden Hararet Yapar? En Yaygın Nedenler ve Alınabilecek Önlemler

Güncel Haber

'Casperlar' suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

‘Casperlar’ suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

7 Ağustos 2026
İzmit Belediyesi'nde 'rüşvet' iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar'ın ifadesi ortaya çıktı

İzmit Belediyesi’nde ‘rüşvet’ iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar’ın ifadesi ortaya çıktı

7 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton