9 Temmuz 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Dünyanın en uzun metro hatlarından birini tamamlamış olduk

Dünyanın en uzun metro hatlarından birini tamamlamış olduk

Haberton - Haberton
18 Haziran 2026
- Politika
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Arnavutköy- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu 19 Haziran Cuma günü açılışı yapılacak Halkalı Metro Hattı'nda konuştu.

Bakan Uraloğlu, "Yarın hizmete açacağımız Halkalı-Arnavutköy kesimiyle 69 kilometre uzunluğuyla tamamı yeraltında olan metro sınıfında; Türkiye’nin en uzun ve en hızlı, dünyanın da en uzun metro hatlarından birini tamamlamış olduk. Bu son kesimimiz 22 kilometre uzunluğunda olup 5 yeni istasyon içermektedir" diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Arnavutköy-Halkalı Metro Hattı’nda basın açıklaması yaptı. Halkalı Metro İstasyonu’nda düzenlenen programa Bakan Uraloğlu’nun yanı sıra İstanbul Valisi Davut Gül ve yetkililer katıldı. Yetkililerden çalışmaların son durumu hakkında bilgi alan Bakan Uraloğlu Arnavutköy-Halkalı Metro Hattı’nı yerinde inceleyip trene bindi. Bakan Uraloğlu buradaki konuşmasında, "Hattımızda hizmet verecek araçlarımız da ülkemizin yerli ve milli üretim gücünün en güzel nişanelerinden birisi. Toplam 25 setten oluşan 100 adet metro aracı işleteceğimiz hattımızda, araçlarımızın ilk 10 seti sürücülü olarak, kalan 15 set ise Türkiye'de tamamen sürücüsüz standartlarda üretilmiştir" dedi.

Raylı Sistem Uzunluğu 180 Kilometreye Ulaştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Yarın, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle; İstanbul’un raylı sistem tarihine yeni bir mühür vuracak 69 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun ve en hızlı Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Halkalı Metro Hattının son etabı Halkalı-Arnavutköy kesimini hizmete sunarak; İstanbul’un kent içi raylı sistem ağını güçlendirecek en önemli projelerden birini daha başarıyla tamamlamanın gururunu yaşayacağız. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, ülkemizin dört bir yanında kent içi raylı sistem yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Ülkemizde yarın açılışını gerçekleştireceğimiz Halkalı-Arnavutköy kesimiyle birlikte bin 58 kilometrelik kent içi raylı sistem ağının 452 kilometresini bakanlık olarak biz inşa ettik. Şu anda da 116 kilometrelik yeni hat yapımlarımız halen devam etmektedir. 283 kilometrelik yeni hattımız ise planlama aşamasındadır. Bu doğrultuda bugüne kadar; Asrın projesi Marmaray ve Gebze-Halkalı Banliyö Hattıyla birlikte Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Arnavutköy kesimi, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı, Levent-Hisarüstü Metrosu, Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu, Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metrosu, Bakırköy Sahil-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar Kirazlı Metrosu ve yarın açılışını gerçekleştireceğimiz 22 kilometrelik Halkalı-Arnavutköy kesimiyle bakanlığımızca İstanbul’a kazandırılan toplam raylı sistem hattı uzunluğu 180 kilometreye ulaşmış olacak" dedi.

Yaklaşık 11 Kilometrelik Hatta Çalışmalarımız Sürüyor

Türkiye’nin en uzun ve en hızlı, dünyanın da en uzun metro hatlarından birini tamamladıklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, "Şu anda 4,5 kilometre uzunluğundaki Altunizade-Çamlıca Camii-Bosna Bulvarı Metro Hattımızla birlikte bu hattı Ümraniye Spor Köyü’ne kadar uzatacak 6,3 km’lik Yavuztürk-Kazım Karabekir-Topağacı-Ümraniye Spor Köyü Raylı Sistem Hattı olmak üzere; yaklaşık 11 kilometrelik hatta çalışmalarımıza halen devam ediyoruz. Bu hatlarımız da tamamlandığında İstanbul genelinde Bakanlık olarak inşa ettiğimiz toplam hat uzunluğu yaklaşık 191 kilometreye ulaşmış olacak. Yarın hizmete açacağımız Halkalı-Arnavutköy kesimiyle 69 km uzunluğuyla tamamı yer altından olan metro sınıfında; Türkiye’nin en uzun ve en hızlı, dünyanın da en uzun metro hatlarından birini tamamlamış olduk. Bu son kesimimiz 22 km uzunluğunda olup 5 yeni istasyon içermektedir. Bunlar; Başakşehir sınırlarındaki; İbn Haldun Üniversite, Kayaşehir ve Olimpiyatköy İstasyonları ile Küçükçekmece sınırları dahilindeki Halkalı Stadı ve Halkalı İstasyonlarıdır. Bu istasyonlarımızın tamamlanmasıyla; Kayaşehir İstasyonunda; Bakırköy-Kirazlı-Başakşehir-Kayaşehir Metrosuyla, Olimpiyatköy İstasyonunda; Ataköy-İkitelli-Olimpiyat Metrosuyla Halkalı Stadı İstasyonunda ise, yapımı devam eden Kabataş-Mecidiyeköy Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Metrosuyla, Halkalı İstasyonunda Yüksek Hızlı Tren Hatları, Halkalı-Bahçeşehir Banliyö Hattı, Yenikapı-Kirazlı-Halkalı Metrosu ve Marmaray ile entegrasyonu sağlamış olduk" dedi.

Hemşehrilerimiz Güvenli Ve Hızlı Yolculuk Edecek

Bakan Uraloğlu, "Bu entegrasyonlar sayesinde; Halkalı-İstanbul Havalimanı arası 30 dakikada, Halkalı-Göktürk arası 43 dakikada, Halkalı-Kağıthane arası 54 dakikada, Halkalı-Gayrettepe arası 57 dakikada, Küçükçekmece-Kemerburgaz arası 50 dakikada, Başakşehir (Metrokent)-Kağıthane arası ise 48 dakikada katedilebilir durumda olacak. Artık Başakşehir ve Küçükçekmece’de yaşayan yaklaşık 1,5 milyon İstanbullu vatandaşımız da doğrudan Halkalı-Gayrettepe arasında seyahat edebilecek. Marmaray üzerinden Gebze’ye kadar bütün istasyonlardan İstanbul’un neredeyse her yerine ulaşabilecek imkana kavuşmuş olacak. Özellikle işe gidiş ve işten çıkış saatlerinde metropole ulaşmak isteyen, sabah ve akşamın yoğun saatlerinde trafiğe mahkum olan hemşehrilerimiz, konforlu, hızlı ve güvenli raylı sistemle yolculuk edecektir" diye konuştu.

Yollarda Geçen Zamandan 117 Milyon Saat Tasarruf Edeceğiz

Uraloğlu, "Hattımızın 2043 yılına kadar olan projeksiyonda; yollarda geçen zamandan 117 milyon saat tasarruf edecek, böylece karayolu bakım ve işletme ve zaman kazancı gibi etkenlerden toplam ekonomik kazancın 935 milyon avro olacağını değerlendiriyoruz. Yaklaşık 1 milyar avrodan bahsediyoruz. Şu anda ülkemizin en hızlı metrosu olmasının yanı sıra başka birçok özelliğiyle de ilkleri ve enleri olan bir projeden bahsediyoruz. Türkiye’de ilk defa bir metro projesinde 10 adet Tbm’i aynı anda kullandık ve Tbm ilerlemelerinde; günde 64,5 metre, haftada 306 metre, ayda bin 233 metre kazıyla dünya rekorları kırdık. Halkalı-İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metro Projemizin teknolojik altyapısı ve araçları da ülkemizin yerli ve milli üretim gücünü yansıtıyor. Çünkü projemiz 69 kilometreyle Türkiye’nin en uzun metro hattı olduğu gibi Türkiye’nin sürücüsüz en hızlı ve uzun hattı da oldu. İlk defa yerli ve milli imkanlarla, bakanlığımızca desteklenen bir projeyle Aselsan tarafından geliştirilen sinyalizasyon sistemini bu hattımızda hayata geçirdik. Hattımızda hizmet verecek araçlarımız da ülkemizin yerli ve milli üretim gücünün en güzel nişanelerinden birisi. Toplam 25 setten oluşan 100 adet metro aracı işleteceğimiz hattımızda, araçlarımızın ilk 10 seti sürücülü olarak, kalan 15 set ise Türkiye’de tamamen sürücüsüz standartlarda üretilmiştir" dedi.

Araçlarımız Saatte 120 Kilometre Hıza Ulaşacak

Bakan Uraloğlu konuşmasının sonunda "Aselsan tarafından üretilen yerli sinyalizasyon sistemiyle donatılan araçlarımızın, tasarım hızı saatte 132 kilometre olup işletmede saatte 120 kilometre hıza ulaşacak ve her bir set bin 142 yolcu taşıma kapasitesine sahip olacaktır. Yarın itibariyle bu hattın tamamlanmasıyla birlikte işletmemizi tam otomatik sürücüsüz sisteme geçiriyoruz. Böylece hem daha yüksek kapasite hem de daha yüksek güvenlik ve konfor sunmuş olacağız. Bu proje sadece bir metro hattı değildir. İstanbul’un Avrupa Yakası’nın kalbinde bir yüzük gibi; batısını doğusuyla, kuzeyini güneyiyle kesintisiz bir ringle birleştiren, kentin nabzını güçlendiren ve tüm parçalarını birbirine sımsıkı bağlayan muhteşem bir eser haline gelmiştir. Yarın hizmete açılacak 22 kilometrelik Halkalı-Arnavutköy kesimimizin İstanbulumuza, İstanbullularımıza ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını Rabbimden niyaz ediyorum" dedi.Bakan Uraloğlu’nun açıklamalarının ardından program fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Bütün Metro Hatlarını Marmaray'a Entegre Etmiş Olacağız

Bakan Uraloğlu Halkalı'dan trene binip burada incelemelerde bulundu. Trende açıklama yapan Uraloğlu, "Havalimanı-Gayrettepe arasındaki, yani Gayrettepe'ye kadar gidecek olan metro hattımızın bütün heyetimizle, valimiz, genel müdürlerimiz, genel müdürlerimizle beraber, zaten testleri yapmışlardı, biz de deneyimliyoruz. Yarın inşallah Cumhurbaşkanımızın katılımıyla beraber açmış olacağız. 120 kilometre hıza ulaşan bir raylı sistem hattından, metro hattından bahsediyoruz ve şu anda tamamen sürücüsüz, otomasyona bağlı, merkezimizden arkadaşlarımız yönetiyorlar. Biz buradan paneli açarsak esasında, o 120 km hızlara eriştiğimizi göreceğiz; ama paneli özellikle açmadık ki yani buradan kumanda ediliyor düşüncesi verilmemiş olsun. 69 km'lik bir linkten bahsediyoruz, yani İstanbul'un Avrupa Yakası'ndaki en büyük hattı yani tamamını neredeyse, yani neredeyse değil, tamamını biz tam bir kuşak, çerçeve halinde geçmiş olacağız. Bütün metro hatları, başta Marmaray olmak üzere, entegre etmiş olacağız. Gerçekten İstanbulumuza, ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Emeği geçen arkadaşlarımıza tekrar teşekkür ediyoruz. Allah-u Teala daha güzel hizmetler yapmayı nasip etsin" dedi.

Etiketler: Abdulkadir UraloğluEsenyurtİstanbulRecep Tayyip ErdoğanTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Venezuela’nın Ankara Büyükelçisi Gutierrez, SANKON’u ziyaret etti

Sonraki Haber

Tekirdağ’da fabrikada silahlı ve bıçaklı kavga; 1 ölü, 1 yaralı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump: F-35'ler konusunda karar vermemiz gerekiyor
Politika

ABD Başkanı Trump: F-35’ler konusunda karar vermemiz gerekiyor

9 Temmuz 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: NATO birbirine güç katan müttefiklerin ittifakı olmalıdır
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: NATO birbirine güç katan müttefiklerin ittifakı olmalıdır

9 Temmuz 2026
Bakan Fidan: Avrupa-Atlantik güvenliğinin gündemindeki önemli meseleler etraflıca ele alındı
Politika

Bakan Fidan: Avrupa-Atlantik güvenliğinin gündemindeki önemli meseleler etraflıca ele alındı

9 Temmuz 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Costa ve AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'i kabul etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Costa ve AB Komisyonu Başkanı von der Leyen’i kabul etti

9 Temmuz 2026
Erdoğan'dan NATO Zirvesi kapsamında Ahmed Şara ile önemli görüşme
Politika

Erdoğan’dan NATO Zirvesi kapsamında Ahmed Şara ile önemli görüşme

8 Temmuz 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Starmer'i kabul etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Starmer’i kabul etti

8 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Tekirdağ'da fabrikada silahlı ve bıçaklı kavga; 1 ölü, 1 yaralı

Tekirdağ'da fabrikada silahlı ve bıçaklı kavga; 1 ölü, 1 yaralı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Ormanda iki grup arasında silahlı kavgada: 1 yaralı
Yerel Haberler

Ormanda iki grup arasında silahlı kavgada: 1 yaralı

9 Temmuz 2026
Bursa'da barakada çıkan yangında 1 kişi öldü
Yerel Haberler

Bursa’da barakada çıkan yangında 1 kişi öldü

9 Temmuz 2026
Bursa'da yanan TIR'ı 10 kilometre kullanıp itfaiyeye ulaştırdı
Yerel Haberler

Bursa’da yanan TIR’ı 10 kilometre kullanıp itfaiyeye ulaştırdı

9 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İzlanda Başbakanı Frostadottir, Ankara Kalesi’ni gezdi

9 Temmuz 2026
Yaşam

Tunceli’de engerek yılanının ısırdığı kişi helikopterle hastaneye kaldırıldı

8 Temmuz 2026
Yaşam

Beşiktaş’ta denizde kadın cesedi bulundu

8 Temmuz 2026
Yaşam

Bitlis’te temmuz ayında karla mücadele

8 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Costa ve AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'i kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Costa ve AB Komisyonu Başkanı von der Leyen’i kabul etti

- Haberton
9 Temmuz 2026

‘Erdoğan, Türkiye’nin Beklentisinin Avrupa Birliği Üyelik Sürecinin Canlandırılması Olduğunu İfade Etti’ İletişim Başkanlığı tarafından kabule ilişkin yapılan açıklamada, “Kabulde Türkiye-Avrupa...

Kredi notunuz düşükse dikkat! Bankaların en çok baktığı puanı yükseltmenin etkili yolları

Birikim yapamıyorum diyenler dikkat! Uzmanların önerdiği en etkili tasarruf yöntemleri

Gece sık idrara çıkıyorsanız dikkat! Masum sanılan belirti ciddi hastalıkların ilk işareti olabilir

Göbek çevresi yağlanması neden tehlikeli? Sessizce birçok hastalığın riskini artırabiliyor

Güncel Haber

Ormanda iki grup arasında silahlı kavgada: 1 yaralı

Ormanda iki grup arasında silahlı kavgada: 1 yaralı

9 Temmuz 2026
Bursa'da barakada çıkan yangında 1 kişi öldü

Bursa’da barakada çıkan yangında 1 kişi öldü

9 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton