7 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - Dünyanın daha önce hiç görmediği bir ekonomik patlamanın eşiğindeyiz

Dünyanın daha önce hiç görmediği bir ekonomik patlamanın eşiğindeyiz

Haberton - Haberton
18 Aralık 2025
- Dış Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Dünyanın daha önce hiç görmediği bir ekonomik patlamanın eşiğindeyiz
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump, Ulusa Sesleniş konuşmasında, “Ülkemiz her zamankinden daha güçlü bir şekilde geri döndü. Dünyanın daha önce hiç görmediği bir ekonomik patlamanın eşiğindeyiz” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’dan yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında, ikinci dönemindeki icraatlarını ve öne çıkan gelişmeleri ele aldı. Kendi yönetiminden övgüyle bahseden Trump, “Son 11 ayda Washington’a, Amerikan tarihindeki tüm yönetimlerden daha fazla olumlu değişimler getirdik. Bunun eşi benzeri görülmemiştir” ifadelerini kullandı.

Gümrük vergileri sayesinde Amerika’nın elinin kuvvetlendiğine dikkat çeken Trump, hayata geçirdikleri hamleler neticesinde tüm dünyada yeniden saygı duyulan bir ülke konumuna eriştiklerini belirtti.

‘YÜKSEK FİYATLARI ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE DÜŞÜRÜYORUM’

Göreve geldiğinde enflasyonun son 48 yılın, kimilerine göre ise tarihin en vahim noktasında olduğunu vurgulayan Trump, bu durumun fiyatları rekor seviyeye taşıdığını ve milyonlarca vatandaşı hayat pahalılığıyla boğuşmak zorunda bıraktığını dile getirdi. İzlediği stratejiyi ‘Amerika’yı ilk sıraya koymak’ olarak tanımlayan Trump, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Amerika’yı yeniden büyük yapıyoruz. 11 ay sonra sınırlarımız güvenli hale geldi. Enflasyon durdu. Maaşlar yükseldi, fiyatlar düştü. Ülkemiz güçlü. Amerika saygı görüyor ve ülkemiz her zamankinden daha güçlü bir şekilde geri döndü. Dünyanın daha önce hiç görmediği bir ekonomik patlamanın eşiğindeyiz.”

ABD’nin geçmişte tarihin en başarısız ticaret anlaşmalarına imza attığını ancak bunu tersine çevirdiklerini kaydeden Trump, “Ekonomimizi yıkımın eşiğinden geri getiriyoruz. Son yönetim ve Kongre’deki müttefikleri, hazinemizi trilyonlarca dolar yağmalayarak fiyatları ve her şeyi daha önce hiç görülmemiş seviyelere çıkardı. Bu yüksek fiyatları çok hızlı bir şekilde düşürüyorum” diye konuştu.

‘EN SEVDİĞİM KELİME TARİFE’

İş gücü piyasasındaki büyümeye değinen Trump, kendi döneminde oluşan istihdamın tamamının özel sektör kaynaklı olduğunu savundu. Ülkeye 18 trilyon dolar tutarında rekor düzeyde yatırım girişi olduğunu tekrarlayan Trump, “Bu başarının büyük bir kısmı tarifeler sayesinde elde edildi. En sevdiğim kelime olan tarife, onlarca yıldır diğer ülkeler tarafından bize karşı başarıyla kullanıldı, ancak artık öyle değil” ifadelerini kullandı.

Gelecek sene ABD tarihinin en kapsamlı vergi kesintilerinin meyvelerinin toplanacağını aktaran Trump, yeni düzenlemeler ve gümrük vergileri ile birlikte yaklaşan vergi döneminin tüm zamanların en büyük vergi iadesi sezonu olarak kayıtlara geçeceğini bildirdi.

Fed’in başına geçecek ismi kısa süre içinde duyuracağını açıklayan Trump, “Yakında faiz oranlarının önemli ölçüde düşürülmesi gerektiğine inanan yeni Fed başkanını açıklayacağım. Yeni yılın başında mortgage ödemeleri daha da düşecek. Bunu yeni yılda göreceksiniz, Amerikan tarihinin en agresif konut reform planlarından bazılarını açıklayacağım” ifadelerini kullandı.

‘SON 7 AYDIR ÜLKEMİZE HİÇBİR YASA DIŞI GÖÇMENİN GİRİLMESİNE İZİN VERİLMEDİ’

Joe Biden yönetiminin en büyük yanlışının sınır güvenliğinin kalmaması olduğunu söyleyen Trump, “Biden yönetiminin ülkemize yaptığı en kötü şey sınırdaki işgaldi. Sınırlarımız açıktı ve bu nedenle ülkemiz, 25 milyon kişilik bir ordunun istilasına uğradı. Bunlar uyuşturucu satıcıları, çete üyeleri ve hatta bazıları katildi. Biden yönetimi bunun olmasına izin verdi ve bunun bir daha asla tekrarlanmasına izin verilemez” diye konuştu.

Görev süresi boyunca sınırdan yasa dışı geçişleri tamamen bitirdiklerini anlatan Trump, bu konudaki kararlı duruşlarını sürdüreceklerini vurgulayarak, “İlk günden itibaren güney sınırımıza yönelik istilayı durdurmak için hemen harekete geçtim. Son 7 aydır ülkemize hiçbir yasa dışı göçmenin girilmesine izin verilmedi. Joe Biden’ın sınırın kapatılması için Kongre’nin yasa çıkarması gerektiğini söylediğini hatırlıyor musunuz? O her zaman Kongre’yi suçluyordu. Sonuçta, yasaya ihtiyacımız olmadığı ortaya çıktı. Sadece yeni bir başkana ihtiyacımız varmış” ifadelerini kullandı.

ABD’ye kara ve deniz yoluyla sokulan uyuşturucu miktarını yüzde 94 oranında düşürdüklerini belirten Trump, askerlere yönelik bir müjde de verdi. Trump, Noel tatili öncesinde orduda görevli 1,4 milyonu aşkın personele, ABD’nin kuruluş tarihini simgeleyen 1776 dolarlık ikramiye çeklerinin iletileceğini açıkladı.

‘3 BİN YILDIR İLK KEZ ORTA DOĞU’YA BARIŞ GETİRDİM’

Konuşmasında bir bölümünde Gazze’deki ateşkes ve İran konularına değinen Trump, “Amerika’nın gücünü yeniden tesis ettim, 10 ayda 8 savaşı çözüme kavuşturdum, İran’ın nükleer tehdidini ortadan kaldırdım ve Gazze’deki savaşı sona erdirdim. Böylece 3 bin yıldır ilk kez Orta Doğu’ya barış getirdim. Hayatta olan ve hayatını kaybeden esirlerin serbest bırakılmasını sağladım” ifadelerini kullandı.

Etiketler: Donald Trump
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Aleyna Tilki’nin avukatından açıklama

Sonraki Haber

Milli boksörler, Avrupa Boks Şampiyonası’nı 12 madalya ile tamamladı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile görüştü
Dış Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile görüştü

7 Ağustos 2026
Bangladeş'te iki yolcu otobüsü çarpıştı: 8 ölü, 25 yaralı
Dış Haberler

Bangladeş’te iki yolcu otobüsü çarpıştı: 8 ölü, 25 yaralı

7 Ağustos 2026
KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman: BM'nin mayın temizleme önerisini Rum tarafı reddetti
Dış Haberler

Tufan Erhürman’dan Kıbrıs açıklaması! BM’nin önerisine Türk tarafından kabul, Rum kesiminden ret

7 Ağustos 2026
İran'dan ABD’ye çağrı: Taahhütlerinizi yerine getirin
Dış Haberler

İran’dan ABD’ye çağrı: Taahhütlerinizi yerine getirin

7 Ağustos 2026
Tayland'da okula silahlı saldırı: 6 ölü, 15 yaralı
Dış Haberler

Tayland’da okula silahlı saldırı: 6 ölü, 15 yaralı

7 Ağustos 2026
Trump'tan doğumla vatandaşlık hakkına kısıtlama
Dış Haberler

Trump’tan doğumla vatandaşlıkta yeni hamle! İki kararnameye birden imza attı

7 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Milli boksörler, Avrupa Boks Şampiyonası’nı 12 madalya ile tamamladı

Milli boksörler, Avrupa Boks Şampiyonası’nı 12 madalya ile tamamladı

En Güncel Haberler

Avcılar Belediyesi’ne yönelik operasyon: 12 şüpheliye tutuklama talebi
Öne Çıkan

Avcılar Belediyesi’ne yönelik operasyon: 12 şüpheliye tutuklama talebi

7 Ağustos 2026
'Casperlar' suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava
Öne Çıkan

‘Casperlar’ suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

7 Ağustos 2026
İzmit Belediyesi'nde 'rüşvet' iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar'ın ifadesi ortaya çıktı
Öne Çıkan

İzmit Belediyesi’nde ‘rüşvet’ iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar’ın ifadesi ortaya çıktı

7 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tekirdağ’da Kur’an kursu öğrencileri, harçlıklarını Filistin’e bağışladı

7 Ağustos 2026
Yaşam

Böbrek hastası Zehra’nın ‘Ay’ı gözlemleme hayali’ gerçek oldu

7 Ağustos 2026
Yaşam

İtfaiyeci baba, kızını kortlarda şampiyonluğa hazırlıyor

7 Ağustos 2026
Yaşam

3’üncü Selim’in türbesinin örtüsü, Diyarbakır’da ilmek ilmek işleniyor

7 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

6 yaşındaki Miraç ve Yaman’ın, Saros Körfezi’nde paramotorla uçuş heyecanı

6 yaşındaki Miraç ve Yaman’ın, Saros Körfezi’nde paramotorla uçuş heyecanı

- Haberton
7 Ağustos 2026

Edirne’nin Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan Enez ilçesine bağlı Karaincirli köyü sahilinde paramotorla ilk kez uçuş yapan Miraç Sarı (6) ve...

Aşırı Kıskançlık Neden Olur? Sürekli Kıskanma Hissinin Altında Hangi Nedenler Yatabilir?

Para Biriktirmeye Nereden Başlanmalı? Uzmanlardan Etkili Tasarruf İçin İlk Adımlar

Sabah uyanınca ilk 10 dakikada yapılan bu hata gün boyu yorgun hissettiriyor

Yazın Araç Neden Hararet Yapar? En Yaygın Nedenler ve Alınabilecek Önlemler

Güncel Haber

Avcılar Belediyesi’ne yönelik operasyon: 12 şüpheliye tutuklama talebi

Avcılar Belediyesi’ne yönelik operasyon: 12 şüpheliye tutuklama talebi

7 Ağustos 2026
'Casperlar' suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

‘Casperlar’ suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

7 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton