18 Temmuz 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Dünyanın 6’ncı büyük filolarına sahip ülke Türkiye

Dünyanın 6’ncı büyük filolarına sahip ülke Türkiye

Haberton - Haberton
1 Haziran 2025
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Dünyanın 6'ncı büyük filolarına sahip ülke Türkiye
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Şu anda Türkiye, dünyanın en modern derin deniz filolarına sahip ülkelerinden biri haline geldi. Dünyanın 6’ncı büyük filolarına sahip ülke Türkiye. İnşallah yakın zamanda ilk 4’e gireceğiz. Dünyadaki ilk 4 ülkeden ve şirketten biri olacak Türkiye Petrolleri” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, çeşitli programlara katılmak üzere Ankara’dan yüksek hızlı tren ile Eskişehir’e geldi. Eskişehir Valiliği’ne geçen Bakan Bayraktar’ı Vali Hüseyin Aksoy’un yanı sıra AK Parti Eskişehir milletvekilleri Nebi Hatipoğlu, Fatih Dönmez, AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak karşıladı. Bakan Bayraktar valilik şeref defterini imzaladıktan sonra Vali Aksoy’u makamında ziyaret etti ve kentteki yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, valilik ziyaretinin ardından partisinin bir oteldeki İl Danışma Meclisi toplantısına katıldı.

Otel girişinde partililerce çiçeklerle karşılanan Bakan Bayraktar, Avrupa’da yaşanan enerji krizine değinerek, enerjinin çok önemli olduğunu söyledi. Krizin İspanya, Portekiz ve kısmen Fransa’yı etkileyen ve adeta 60 milyon insanın hayatını felce uğratan bir durum olduğunu kaydeden Bakan Bayraktar, “Çok saatler süren bazı yerlerde günleri bulan elektrik kesintileri oldu. Şimdi; enerji var olduğu zaman aslında çok fazla kıymeti bilinmeyen veya fark edilmeyen hayatımızın en önemli idamesinde kullandığımız bir araç. Elektrik, doğalgaz, akaryakıt. Bunlar hayatın olağan akışının sürmesi için gerekli olan şeyler ve öyle bir dünyaya doğru gidiyoruz ki, artık elektriksiz bir hayatı düşünmek mümkün değil. Elektrik olmadan artık haberleşme yok, ulaştırma yok, elektrik olmadan bankacılık yok. Dolayısıyla gençler, sosyal medya yok, çünkü internet yok. Elektrik artık hayatımızın her alanında var ve çok yoğun bir şekilde bundan sonraki süreçte de yoğun bir şekilde olmaya devam edecek. Dolayısıyla bizim birinci görevimiz. Türkiye’de yaşayan 86 milyon vatandaşımıza, 7/24, gece gündüz olarak kaliteli ve kesintisiz bir şekilde enerjiyi ucuz bir şekilde temin edebilmek. Bu elbette ki günlük hayatın idaresi için önemli ama Türkiye’nin ekonomisi için de önemli. Bizim enerjideki arz güvenliği meselemiz, Türkiye’nin adeta bir millî güvenlik meselesi. Türkiye’de biz her gün 32 milyon araca yetecek akaryakıtı tedarik etmek zorundayız. Her gün 42 milyon haneye 7/24 elektrik getirmek zorundayız. Her gün 21 milyon haneye doğalgaz götürmek zorundayız” dedi.

‘ENERJİDE BAĞIMLILIĞI BİTİRMEK İÇİN ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜYORUZ’

Enerjide dışa bağımlılığını bitirmek için çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Bakan Bayraktar, Türkiye’nin son 22 yılda ithalata için ödediği paranın 1 trilyon dolar olduğunu söyledi. Bayraktar, “Türkiye 22 yılda bu kadar parayı enerji ithal etmek için dışarıya ödedi. O 1 trilyon dolar ile ne yapılır biliyor musunuz? 1 trilyon dolar ile 200 tane Atatürk Barajı yapılabilirdik ya da Akkuyu’da yaptığımız 4 reaktörü değil, 100 tane nükleer reaktör yapılabilirdik. 1 trilyon dolarla bugün bütün dünyanın gıpta ile izlediği İstanbul Havalimanı gibi 91 tane yapabilirdik. Dolayısıyla bizim enerjideki bağımsızlık hikayemiz, aslında ekonomideki bağımsızlık hikayemizle eş değerde bir konudur. Dolayısıyla biz bugüne kadar Türkiye’yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtarmakla alakalı büyük bir gayretin içerisindeyiz. Şu anda Türkiye, dünyanın en modern derin deniz filolarına sahip ülkelerinden biri haline geldi. Dünyanın 6’ncı büyük filolarına sahip ülke Türkiye. İnşallah yakın zamanda ilk 4’e gireceğiz. Dünyadaki ilk 4 ülkeden ve şirketten biri olacak Türkiye Petrolleri. Bugün hamdolsun Eskişehir dahil Türkiye’deki bütün hanelerde artık Türkiye’nin 4 milyon hanesine yetecek kadar doğalgazı kendi gazımız olarak üretiyoruz. Şimdi Türkiye yine tarihinin en büyük petrol keşfini yaptı. Şu anda günde 80 bin varil petrol üretir hale geldik. Bir dönem terörle kanla maalesef gözyaşıyla anılan Gabar’da bugün Türkiye, kendi petrolünü üretir hale geldi. Oradan her yıl 2 milyar dolar kasamıza para geliyor. İnşallah üretim arttıkça daha da fazla olacak. Ekonomik değeri büyük olmakla beraber artık Şırnak’ta, Gabar’da, 3 bin 200 kişiye istihdam sağladığımız bu projeyle, bundan sonra geliştireceğimiz projelerle artık o bölgenin çocuklarının, gençlerinin, kadınlarının gözlerinde umut var, hayata dair beklentiler ve büyük bir gelecek hayali var” şeklinde konuştu.

‘TERÖRDEN KURTULUNCA ÇOK BÜYÜK İŞLER YAPACAĞIZ’

Türkiye’nin terörden tümüyle kurtulduğunda daha aydınlık bir ülkeye doğru ilerleneceğini anlatan Bakan Bayraktar şunları söyledi:

“İnşallah ülkemiz terörden tümüyle kurtulduğunda çok daha büyük işler yapacağız. Daha aydınlık bir Türkiye’ye doğru hep beraber ilerleyeceğiz. Dediğim gibi bu işler çok önemli planlamalarla oluyor. İstikrarla, arka arkaya devam eden yönetimlerle oluyor. Bir başka önemli alan da Türkiye’nin 70 yıllık rüyası, bu hafta 27 Mayıs İhtilali’nin senei devriyesiydi. Adnan Menderes döneminde 1955-1956 yıllarında başlayan Türkiye’nin nükleer yapma hayali. Türkiye birçok ülke gibi nükleer enerjiye sahip olma ile alakalı hemen her iktidar döneminde planlamalar yaptı ama maalesef buna muvaffak olamadı. 2010 yılında Türkiye, Rusya Federasyonu ile bir anlaşma imzaladı. Hükumetler arası anlaşma yoluyla şu anda Akkuyu’da, 30 bin kişinin çalıştığı, dünyanın en büyük nükleer enerji şantiyesi, nükleer santral şantiyesi olan 4 reaktörün aynı anda yapıldığı ve cumhuriyet tarihinin en büyük dış yatırımı şu anda devam ediyor ve hızlı bir şekilde yükseliyor. İnşallah orası en kısa sürede birinci reaktörü devreye almak suretiyle ve tümünü 2028’de tamamlandığımızda Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Kendi doğalgazını arayan bulan, kendi petrolünü arayan bulan ve üreten, nükleeri enerjisine katan, yenilenebilir enerjiyi rüzgarı, güneşi, jeotermali biokütlesiyle beraber kullanan bir Türkiye. Elbette bu Türkiye’nin özellikle Eskişehir’e baktığımızda madenler çok önemli. Maden ithalatını azaltmış, kendi madenlerini üreten bir Türkiye hedefiyle biz bu yola yürümeye devam ediyoruz. Bu arada madende dünyada çeşitlik açısından en zengin ülkelerden biriyiz.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Organize suç örgütlerine karşı amansız bir mücadele yürütüyoruz

Sonraki Haber

Ankara Büyükşehir, bağımlılığa karşı harekete geçti

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Vatandaş neden Kızılay'a değil de Ahbap'a güvendi?
Politika

Vatandaş neden Kızılay’a değil de Ahbap’a güvendi?

17 Temmuz 2026
Bakan Ersoy, TİBU Rektörü Görmez ile bir araya geldi
Politika

Bakan Ersoy, TİBU Rektörü Görmez ile bir araya geldi

17 Temmuz 2026
CHP’li Sarıbal: Sürdürülebilir tarım politikası için yeni anlayışa ihtiyaç var
Politika

Sürdürülebilir tarım politikası için yeni anlayışa ihtiyaç var

17 Temmuz 2026
Arıcıya 140 lira verip 100 lirasını geri almak Deli Dumrul'un bile aklına gelmez
Politika

Arıcıya 140 lira verip 100 lirasını geri almak Deli Dumrul’un bile aklına gelmez

17 Temmuz 2026
AB'nin ülkemize yönelik değerlendirmeleri objektiflikten uzaktır
Politika

AB’nin ülkemize yönelik değerlendirmeleri objektiflikten uzaktır

17 Temmuz 2026
Bakan Memişoğlu: Dünyanın en iyi sağlık hizmetleri Türkiye'de
Politika

Dünyanın en iyi sağlık hizmetleri Türkiye’de

17 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Aydın merkezli suç örgütüne yönelik operasyonda 20 kişi tutuklandı

Aydın merkezli suç örgütüne yönelik operasyonda 20 kişi tutuklandı

En Güncel Haberler

Polise direnen alkollü sürücü biber gazı ile etkisiz hale getirildi
Yerel Haberler

Polise direnen alkollü sürücü biber gazı ile etkisiz hale getirildi

18 Temmuz 2026
Adana'da kimliğini gizlemek için kara çarşaf giyip, iş yerine kurşun yağdırdı
Yerel Haberler

Adana’da kimliğini gizlemek için kara çarşaf giyip, iş yerine kurşun yağdırdı

18 Temmuz 2026
Tahliye edilen eski Akçakoca belediye başkanı yeniden tutuklandı
Yerel Haberler

Tahliye edilen eski Akçakoca belediye başkanı yeniden tutuklandı

18 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Avcılar’da ‘Boyaya geleceğim’ yalanıyla saçını yaptırdı para vermeden gitti; ‘Bir daha dükkanıma gelmesin’

17 Temmuz 2026
Yaşam

Kasaplığa başlayınca veganlığı bıraktı

17 Temmuz 2026
Yaşam

İş Bankası’ndan lise öğrencileri için girişimcilik programı: WorkupOnBoard

17 Temmuz 2026
Yaşam

Norduz koyunları GPS ve uyduyla izleniyor; hedef iklim değişikliğine uyumlu sürü yönetimi

17 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

- Haberton
17 Temmuz 2026

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın eşi Olcay Baykal (89), Ankara’da son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine Kemal...

Otomatik şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Uzmanlar dikkat edilmesi gereken belirtileri açıkladı

Sürekli susamak neyin belirtisi? Uzmanlar dikkat çeken 7 nedeni açıkladı

Bankalar kredi başvurusunu neden reddeder? İşte En sık karşılaşılan 8 sebep

Enflasyon neden düşmüyor? Uzmanlar fiyat artışlarının önüne geçilememesinin 5 nedenini açıkladı

Güncel Haber

Polise direnen alkollü sürücü biber gazı ile etkisiz hale getirildi

Polise direnen alkollü sürücü biber gazı ile etkisiz hale getirildi

18 Temmuz 2026
Adana'da kimliğini gizlemek için kara çarşaf giyip, iş yerine kurşun yağdırdı

Adana’da kimliğini gizlemek için kara çarşaf giyip, iş yerine kurşun yağdırdı

18 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton