18 Ağustos 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Dünyada her 100 çocuktan birinde otizm spektrum bozukluğu görülüyor

Dünyada her 100 çocuktan birinde otizm spektrum bozukluğu görülüyor

Haberton - Haberton
17 Nisan 2026
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Emrah Gülboy, “Amerikan verilerini dikkate aldığımızda her 31 çocuktan birinde, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre ise her 100 çocuktan birinde otizm spektrum bozukluğu görüldüğünü biliyoruz” dedi.

Samsun Valiliği öncülüğünde, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve OMÜ iş birliğiyle, II. Otizm Eylem Planı kapsamında ‘II. OGEM Otizm Sempozyumu: Kuramdan Uygulamaya Uygulamalı Davranış Analizi’ konulu sempozyum Samsun Büyükşehir Belediyesi Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon’da düzenlendi. Programa Samsun Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Müslim Selçuk Babillioğlu, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Alper Kesten, akademisyenler, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Samsun Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Müslim Selçuk Babillioğlu, “Otizm; bir eksiklik değil, farklı bir gelişim yolculuğudur. Bizlere düşen görev ise bu farklılığı sadece fark etmek değil; bilimsel yöntemlerle destekleyerek otizmli bireylerin toplumsal hayata tam ve etkin katılımını sağlamaktır. Sempozyumumuzun ana odağını oluşturan Uygulamalı Davranış Analizi, otizmli bireylerin gelişimini desteklemede tüm dünyada kabul görmüş, etkili ve bilimsel bir yaklaşımdır. Bugün burada yalnızca teoriyi konuşmayacak; kuramı uygulamayla buluşturarak çocuklarımızın hayatına nasıl daha güçlü dokunabileceğimizi birlikte değerlendireceğiz. Bizim hedefimiz yalnızca farkındalık oluşturmak değildir. Asıl amacımız; toplumsal kabulü güçlendirmek, birlikte yaşam kültürünü yaygınlaştırmak ve otizmli bireylerimizin hayatın her alanında ‘ben de varım’ diyebilmesine imkan tanımaktır” dedi.

Amaçlarının sempozyumları geleneksel hale getirmek olduğunu belirten OMÜ Gelişimsel Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (OGEM) Müdürü ve OMÜ Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Emrah Gülboy, “Programımız ikinci kez düzenleniyor. Aslında geleneksel hale getirmeye çalıştığımız bir program. Temel amacımız şu, bildiğiniz üzere ülkemizde otizm eylem planları hayata geçirildi ve ilki tamamlandıktan sonra ikincisi şu anda yürürlükte. Dolayısıyla biz de Samsun’da Otizm İl Eylem Planı kapsamında bu sempozyumları geleneksel hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu yıl ikincisini düzenledik ve önümüzdeki yıllarda devam niteliğinde sempozyumlarımızı geleneksel hale getirmeyi planlıyoruz. Temel amacımız şu aslında, otizm en hızlı artış gösteren yetersizlik türlerinden bir tanesi” diye konuştu.

DÜNYADA HER 100 ÇOCUKTAN BİRİNDE OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU GÖRÜLÜYOR

Günümüz verilerine göre Amerikan verilerini dikkate aldığımızda her 31 çocuktan birinde, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre ise her 100 çocuktan birinde otizm spektrum bozukluğu görüldüğünü biliyoruz. Dolayısıyla biz de ülkemiz açısından konuşacak olursak elimizde DSÖ’nün verilerini kullanmanın daha sağlıklı olacağı kanaatindeyiz. Ve yaygınlık oranı en hızlı şekilde artış gösteren bu yetersizlik türünü hem dikkat çekmek hem de farkındalık sağlamak amacıyla sempozyum düzenlemiş bulunuyoruz. Otizm aslında nöro-gelişimsel bir bozukluk ve otizm spektrum bozukluğu olarak aslında tam adı bir spektrumdan bahsediyoruz. Yani bu spektrumda yer alan bireylerden bazıları otizmden ağır düzeyde etkilenip sürekli desteğe ve eğitime ihtiyaç duyarken, bundan sınırlı düzeyde etkilenip yüksek işlevli dediğimiz otizmli bireylere de rastlamamız mümkün. Dolayısıyla yelpazemiz çok geniş” diye konuştu.

Etiketler: EğitimSamsun
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Akdeniz Bölgesi ve Ankara çevreleri için sağanak uyarısı

Sonraki Haber

Eskişehir’de barlar sokağındaki bıçaklı kavgaya ilişkin 10 gözaltı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Diyarbakır’da 60 yataklı erişkin yoğun bakım ünitesi hizmete açıldı
Sağlık Haberleri

Diyarbakır’da 60 yataklı erişkin, yoğun bakım ünitesi hizmete açıldı

17 Ağustos 2026
Sağlık Haberleri

Lipödemde doğru beslenme yaşam kalitesini artırabilir

17 Ağustos 2026
Uzmanı uyardı: Karaciğerdeki her kitle kanser değil
Sağlık Haberleri

Uzmanı uyardı: Karaciğerdeki her kitle kanser değil

17 Ağustos 2026
75 yaşındaki hasta, diz ağrılarından gördüğü tedaviyle kurtuldu
Sağlık Haberleri

75 yaşındaki hasta, gördüğü tedaviyle diz ağrılarından kurtuldu

17 Ağustos 2026
Sağlık Haberleri

“Sağlıklı beslenenler de kanser riski taşır”

17 Ağustos 2026
Iraklı 3 kadın hasta Türkiye’de takılan mesane piliyle sağlığına kavuştu
Sağlık Haberleri

Iraklı 3 kadın hasta, Türkiye’de takılan mesane piliyle sağlığına kavuştu

16 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Eskişehir'de barlar sokağındaki bıçaklı kavgaya ilişkin 10 gözaltı

Eskişehir'de barlar sokağındaki bıçaklı kavgaya ilişkin 10 gözaltı

En Güncel Haberler

Manavgat’ta 6 araç zincirleme kazaya karıştı; 17 yaralı
Yerel Haberler

Manavgat’ta 6 araç zincirleme kazaya karıştı: 17 yaralı

18 Ağustos 2026
Malatya'da şantiyede işçilerin kaldığı konteynerde yangın - 1
Yerel Haberler

Malatya’da şantiyede işçilerin kaldığı konteynerde yangın

18 Ağustos 2026
Bursa'da otomobil refüje çarptı: 1 ölü, 1 ağır yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da otomobil refüje çarptı: 1 ölü, 1 ağır yaralı

18 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Irak sınırında 6 gündür bekletilen Filistin Konvoyu, Türkiye’ye döndü

17 Ağustos 2026
Yaşam

Kandıra’da deniz yasağı kalktı, plajlarda yoğunluk oluştu

17 Ağustos 2026
Yaşam

Filistin için ‘İnsanlığı Sesi’ çağrısı öncesinde İstanbul’da basın toplantısı yapıldı

17 Ağustos 2026
Yaşam

Balçıkta mahsur kalan leyleği itfaiye ekipleri kurtardı

17 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Samsun’da nefes kesen mücadele: Samsunspor ile Göztepe puanları paylaştı

- Haberton
18 Ağustos 2026

Trendyol Süper Lig’in ilk haftasında Samsunspor, 19 Mayıs Stadyumu’nda ağırladığı Göztepe ile gol düellolarının yaşandığı maçta 3-3 berabere kaldı. Toplam...

İlişkilerde iletişim neden bozuluyor? Çiftleri birbirinden uzaklaştıran davranışlara dikkat

Küçük yatırımcı için en az riskli yatırım araçları hangileri? Parayı korumak isteyenler nelere dikkat etmeli?

Sosyal medya hesabınız çalındıysa ne yapmalısınız? İlk dakikalarda bu adımlara dikkat

Kilo verememenizin nedeni yavaş metabolizma olabilir mi? İşte metabolizma hızını etkileyen faktörler

Güncel Haber

Manavgat’ta 6 araç zincirleme kazaya karıştı; 17 yaralı

Manavgat’ta 6 araç zincirleme kazaya karıştı: 17 yaralı

18 Ağustos 2026
Malatya'da şantiyede işçilerin kaldığı konteynerde yangın - 1

Malatya’da şantiyede işçilerin kaldığı konteynerde yangın

18 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton