7 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Dünya olarak dümdüz kaosa sürükleniyoruz

Dünya olarak dümdüz kaosa sürükleniyoruz

Haberton - Haberton
18 Nisan 2025 - Güncellenme Tarihi 20 Mayıs 2025
- İş Dünyası
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
 Dünya olarak dümdüz kaosa sürükleniyoruz
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Nobel ödüllü Ekonomist Prof. Nouriel Roubini, Donald Trump’ın başlattığı tarife savaşlarının belirsizliği ve güvensizliği artırdığına değinerek, ” Dünya olarak dümdüz kaosa sürükleniyoruz” dedi.

Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından düzenlenen Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2025), bu yıl 14’üncü kez Türkiye ve dünyanın saygın siyasetçilerini, iş dünyası liderlerini ve akademisyenlerini ağırladı.

UEZ 2025’te key note konuşmacı olarak, ‘kriz kahini’ diye bilinen Roubini Macro Associates, LLC Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Prof. Nouriel Roubini yer aldı. ‘Trump 2.0 Devrinde Yeni Küresel Düzen ya da Düzensizlik’ başlığında düzenlenen özel oturumun sponsoru Figopara oldu.

Figopara Kurucu Ortağı ve CEO’su Koray Bahar, şunları söyledi:

“Uluslararası Ekonomi Zirvesi 2025’e yoğun bir ilgi var. Dünya ve Türkiye ekonomisine dair çok değerli görüşler dinliyoruz. Bunlardan biri de dünyaca ünlü ekonomist ve ‘Kriz Kahini’ olarak bilinen Prof. Roubini’nin ekonomiye dair keskin öngörüleri oldu. Figopara olarak Prof. Roubini’nin oturum sponsoru olmaktan mutluluk duyuyoruz.”

‘ÇOK KUTUPLU BİR DÜNYAYA GİDİLİYOR’

Dünya çapında olağandışı belirsizlikler yaşandığını söyleyen Prof. Nouriel Roubini ise ekonomik, politik ve jeopolitik dalgalanmaların büyük sorunları da beraberinde getireceğini kaydetti. Roubini, “Dünya olarak dalgalanmalara, hatta dümdüz kaosa sürükleniyoruz. Çok kutuplu bir dünyaya gidiyoruz, Çin, ABD, Avrupa, Rusya, Hindistan. Kim haklıdan, kim kuvvetliye doğru gidiyoruz. Orman kanunu geçerli. Mesela ABD ve Çin gibi büyük önemli ülkeler arasında ekonomik savaş var. Tayvan’da da gelişmeler görebiliriz” dedi.

Serbest olmayan demokrasiye, kleptokrasiye, oligarşiye ve otokrasiye geçildiğini anlatan Roubini, şöyle konuştu:

“Güvensizlikler insanları ekonomik popülizme doğru itiyor. Neoliberalizmden ekonomik popülizme, küreselleşmeden uzaklaşıp korumacılığa geçtik. Serbest iş gücü dolaşımından çeşitli göçlerin engellenmesine geldik. Rezerv dolardan bahsediliyordu. Şimdi de-dolarizasyondan bahsediliyor. Şimdi bir yapay zeka patlamasına doğru gidiyoruz. Kovid krizi sonrası yüksek enflasyon ve tedarik şokları vardı. Herkes savunmaya para harcayacak ama savunma yüksek teknolojili olacak. İklim değişikliği ile mücadele için de gelişmeler oluyor.

ABD Çin’in önünde olabilir ama Çin geleceğin teknolojisinin yatırımcısı ve ABD’yi geçebilir. Bugün pek çok insan Trump tarifelerinden bahsediyor. Ben septiğim bu konuda. Tarifeler kısa sürede daralmaya neden olur. Ama orta vadede büyüme yüzde 2’den yüzde 4’e çıkacak. Ben diyorum ki kötü politika sınırlı etkili olacak. Başkan Trump önümüzdeki yıl seçimlerle karşı karşıya. Çin’deki mali hamleler çok önemli. Çin’de yapısal reformlar hayat geçirilebilir. Bazı metallerin ihracatı kısıtlanabilir. Apple gibi şirketleri cezalandırabilir. Çin nükleer seçeneği de kullanabilir. Tahvilleri de yükseltebilir. Çin’in eli daha kuvvetli ama orta vadede tersine dönebilir. Çünkü ABD’ye yoğun ihracat yapıyor. Çin’in büyümesi yüzde 2 gerileyebilir.”

TRUMP VE Xİ JİNPİNG ARASINDA İLK GÖZ KIRPAN KİM OLACAK?

ABD’nin Çin hariç herkesle müzakere başlattığını dile getiren Roubini, ‘Trump ve Xi Jinping arasında ilk göz kırpan kim olacak?’ diye sordu. Roubini, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu durum stagflasyona mı neden olacak dünyanın geri kalanı için? Yüksek enflasyon ve düşük büyüme mi göreceğiz? ABD yerine başka ülkelere satışlar yapacak ve oralarda damping etkisi yaratacak. Ticaret savaşında dolayısıyla büyüme negatif etkilenecek. Sorular soruluyor, acaba ABD’de resesyon olacak mı, borsada çökme devam edecek mi, dolar ve krediler ne olacak? İlk senaryo, iyimser senaryo. Görüşmelerde tarifeler düşürülebilir. Sıfır tarife olmayacak ama yüzde 10 olacak, bununla yaşamaya devam edeceğiz. İkinci senaryo, tarifelerin olumsuz etkileri görülür ve sonra müzakereler başlar.

Ekstrem senaryoda ise müzakereler başlar ve olumsuz sonuçlanır. Tarifeler yerinde kalır. Böyle bir durumda ABD’de küçülme başlar ve borsalarda tam anlamıyla çöküş görülebilir.

Bence ortada bir yerde olacak, bir anlaşma olacak, tarifeler yarıya düşürülecek. Çin’le anlaşmaya ise varılamayacak. Trump’ın istediği ile Xi Jinping’in kesiştikleri nokta yok. Pek çok ABD’li şirketin önüne Çin çıkıyor.”

Roubini, “Neredeyse küresel bir resesyona gireriz. Çok sert bir resesyon olmaz ama ABD ve Çin birbiri ile didişmeye devam edecek. Büyüme yavaşlayacak ve bunun neticelerini hep beraber göreceğiz.

İnsanlar diyor ki dolar çakılacak, rezerv para olmayacak artık. Ama ben şöyle düşünüyorum, dolar bitti diyenler büyük ölçüde mübalağa ediyorlar. Şu anda siyasi kaos var ABD’de. Hem Çin’i hem de müttefiklerini huzursuz ediyor Trump. Eğer teknoloji Trump’ı ve tarifeyi aşabilirse yüzde 4 büyüme olabilir. ABD varlıklarına yatırım yapmakta fayda var, orada çünkü büyüme potansiyeli var” dedi.

TAYVAN’DA SICAK ÇATIŞMA RİSKİ VAR

Ülkelerin karar vermek zorunda kalabileceğini söyleyen Prof. Roubini, “ABD ile mi Çin ile mi kalmak isteyecekler. Kuzey Kore, İran ve Çin gibi ülkeler bir ittifak kurabilirler. Tayvan’da sıcak çatışma riski vardır. Çin Tayvan’a girer, ABD de savaşa katılır. Orada konvansiyonel olmayan bir savaş olur. Çok çirkin bir durumla karşı karşıya kalırız. Çok senaryolu bir dünyaya doğru gidiyoruz. Tamamen bir ayrışma olursa ABD ve Çin arasında bu çok çok çirkin bir dünya olur. Küreselleşme son bulur” diye konuştu.

Etiketler: Ekonomi
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Hindistan Başbakanı Modi, Elon Musk ile görüştü

Sonraki Haber

Tutuklama istinaden uygulanması lazım

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Turkcell'in GNÇYTNK programı ile 252 öğrenci kariyerine ilk adımı attı
İş Dünyası

Turkcell’in GNÇYTNK programı ile 252 öğrenci kariyerine ilk adımı attı

7 Ağustos 2026
SunExpress'in üç gün üst üste günlük yolcu sayısı 71 bini aştı
İş Dünyası

SunExpress’in üç gün üst üste günlük yolcu sayısı 71 bini aştı

7 Ağustos 2026
İş Dünyası

EPDK, Petrol Piyasası 2025 Yılı Sektör Raporu’nu yayımladı

7 Ağustos 2026
Gercüş’te arıcılar son 10 yılın en iyi bal hasadını bekliyor
İş Dünyası

Gercüş’te arıcılar son 10 yılın en iyi bal hasadını bekliyor

7 Ağustos 2026
Kaplıcalarıyla ünlü Yalova'daki termal tesisler sıcak havaya rağmen doldu
İş Dünyası

Kaplıcalarıyla ünlü Yalova’daki termal tesisler sıcak havaya rağmen doldu

7 Ağustos 2026
Türkiye ile Vietnam arasında haftalık yolcu sefer sayısı 42'ye çıkacak
İş Dünyası

Türkiye ile Vietnam arasında haftalık yolcu sefer sayısı 42’ye çıkacak

6 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Tutuklama istinaden uygulanması lazım

Tutuklama istinaden uygulanması lazım

En Güncel Haberler

Avcılar Belediyesi’ne yönelik operasyon: 12 şüpheliye tutuklama talebi
Öne Çıkan

Avcılar Belediyesi’ne yönelik operasyon: 12 şüpheliye tutuklama talebi

7 Ağustos 2026
'Casperlar' suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava
Öne Çıkan

‘Casperlar’ suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

7 Ağustos 2026
İzmit Belediyesi'nde 'rüşvet' iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar'ın ifadesi ortaya çıktı
Öne Çıkan

İzmit Belediyesi’nde ‘rüşvet’ iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar’ın ifadesi ortaya çıktı

7 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tekirdağ’da Kur’an kursu öğrencileri, harçlıklarını Filistin’e bağışladı

7 Ağustos 2026
Yaşam

Böbrek hastası Zehra’nın ‘Ay’ı gözlemleme hayali’ gerçek oldu

7 Ağustos 2026
Yaşam

İtfaiyeci baba, kızını kortlarda şampiyonluğa hazırlıyor

7 Ağustos 2026
Yaşam

3’üncü Selim’in türbesinin örtüsü, Diyarbakır’da ilmek ilmek işleniyor

7 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

6 yaşındaki Miraç ve Yaman’ın, Saros Körfezi’nde paramotorla uçuş heyecanı

6 yaşındaki Miraç ve Yaman’ın, Saros Körfezi’nde paramotorla uçuş heyecanı

- Haberton
7 Ağustos 2026

Edirne’nin Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan Enez ilçesine bağlı Karaincirli köyü sahilinde paramotorla ilk kez uçuş yapan Miraç Sarı (6) ve...

Aşırı Kıskançlık Neden Olur? Sürekli Kıskanma Hissinin Altında Hangi Nedenler Yatabilir?

Para Biriktirmeye Nereden Başlanmalı? Uzmanlardan Etkili Tasarruf İçin İlk Adımlar

Sabah uyanınca ilk 10 dakikada yapılan bu hata gün boyu yorgun hissettiriyor

Yazın Araç Neden Hararet Yapar? En Yaygın Nedenler ve Alınabilecek Önlemler

Güncel Haber

Avcılar Belediyesi’ne yönelik operasyon: 12 şüpheliye tutuklama talebi

Avcılar Belediyesi’ne yönelik operasyon: 12 şüpheliye tutuklama talebi

7 Ağustos 2026
'Casperlar' suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

‘Casperlar’ suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

7 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton