17 Temmuz 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Dünya MS Günü’nde hareketin gücüne dikkat çekildi

Dünya MS Günü’nde hareketin gücüne dikkat çekildi

Haberton - Haberton
5 Haziran 2026
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Dünya MS Günü kapsamında Türkiye MS Derneği ve Merck iş birliğiyle İstanbul’daki bir spor salonunun ev sahipliğinde farkındalık etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, Multipl Skleroz (MS) ile yaşayan bireyler için hareketin ve fiziksel aktivitenin yaşam kalitesine katkısı uzman hekimlerin katılımıyla değerlendirildi.

Merkezi sinir sistemini etkileyen kronik bir hastalık olan Multipl Skleroz’un dünya genelinde yaklaşık 3,5 milyon, Türkiye’de ise 70 binin üzerinde bireyi etkilediği belirtildi. Genellikle 20-40 yaş arası genç yetişkinlerde görülen ve hastaların günlük yaşamlarını fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan etkileyen hastalığa dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinlikte, fiziksel aktivitenin MS hastalarının yaşam kalitesi üzerindeki etkileri ele alındı. Toplantıda, hareketin yalnızca fiziksel değil psikolojik açıdan da destekleyici rolü olduğu vurgulandı.

Etkinliğin moderatörlüğünü İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Yeşim Beckmann üstlendi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Sedat Şen, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Haluk Gümüş ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç. Dr. Cihat Uzunköprü de konuşmacı olarak programa katıldı.

Program kapsamında gerçekleştirilen oturumlarda; MS belirtileri, tanı süreci, günlük yaşam yönetimi ve güncel tedavi yaklaşımlarına ilişkin bilgiler paylaşıldı. Soru-cevap bölümünün ardından katılımcılar, düzenlenen spinning etkinliğiyle hareketin gücünü deneyimleme fırsatı buldu.

Dünya MS Günü kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte verilen ortak mesaj ise MS ile yaşayan bireylerin sosyal yaşamdan kopmadan aktif ve hareketli bir yaşam sürmelerinin önemine dikkat çekmek ve hastalığa yönelik toplumsal farkındalığı güçlendirmek oldu.

PROF. DR. GÜMÜŞ: EGZERSİZ SEMPTOMLARIN İYİLEŞMESİNE KATKI SAĞLIYOR

Etkinlikte konuşan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Haluk Gümüş, “Bugün aslında bir hastalığın farkındalığı için buradayız. MS hastalığı, özellikle genç kadınlarda sık görülen bir hastalık. Bu hastalığa yönelik farkındalığı artırmak için biz hekimler de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bunun bir parçası olarak bugün, MS hastalarında hareketin ve egzersizin ne kadar önemli olduğunu göstermek amacıyla bir etkinlikte buluştuk. Umarım herkes için faydalı olur. MS hastalığı fiziksel tutulum yapabilen bir hastalık. Aynı zamanda yorgunluk, depresyon ve unutkanlık gibi semptomlar da ortaya çıkabiliyor. Bu semptomların tedavisinde egzersiz, yürüyüş, hareket ve düzenli yaşamın etkileri oldukça önemli. O nedenle hareketli bir yaşam, hatta mümkünse günlük 45 dakikalık egzersiz, bu hastalarda birçok semptomun iyileşmesine katkı sağlayabiliyor” dedi.

‘YÜZME, PLATES VE YOGA ÖNERİYORUZ’

Hastaların bilinçsiz şekilde değil, mutlaka hekim desteği ve önerisiyle egzersiz yapması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Gümüş, “MS hastalığında egzersizi kesinlikle öneriyoruz ancak bunun için bazı şartlar gerekiyor. Hastaların bilinçsiz şekilde değil, mutlaka hekim desteği ve önerisiyle egzersiz yapması gerekiyor. Buradan hastalara vereceğim en önemli önerilerden biri de sıcak ortamda yapılan ağır egzersizlerden kaçınmalarıdır. Çünkü bu tür egzersizler MS’i kötüleştirebilir ve semptomları ağırlaştırabilir. Bu nedenle hastalarımızın çok fazla efor gerektiren, aşırı terlemeye neden olan sporlardan uzak durması gerekir. En çok önerdiğimiz sporlar ise yüzme, pilates ve yoga. Bunlar MS hastalarında oldukça etkili egzersizlerdir” ifadelerini kullandı.

PROF. DR. ŞEN: FİZİKSEL AKTİVİTE, MS HASTALARI İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ

Fiziksel aktivitenin MS hastaları için son derece önemli olduğunu söyleyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Sedat Şen ise “Bugün burada aslında çok değerli bir amaç için bulunuyoruz; farkındalık yaratmak için bir aradayız. Hem MS hastalarına, hem onların yakınlarına hem de MS’i olmayan bireylere hitap etmek istiyoruz. Fiziksel aktivitenin, egzersiz yapmanın ve pedal çevirmenin MS hastaları için ne kadar önemli olduğunu vurgulamayı amaçlıyoruz. Bu etkinlik, hastalarımızın yanında olduğumuzu göstermek ve onlara ilham verebilmek açısından bizim için çok değerli. Çünkü fiziksel aktivite, MS hastaları için son derece önemli. Hastaların kullandıkları tedaviler kadar beslenme şekilleri, kötü alışkanlıklardan uzak durmaları ve fiziksel aktivite yapmaları da büyük önem taşıyor. Hiçbir şey yapamasalar bile yürüyüş yapmaları, bisiklet sürmeleri, yoga ve pilates gibi egzersizlerle ilgilenmeleri yaşam kalitelerini önemli ölçüde artırıyor. Bu konuda son derece değerli sonuçlar elde ediliyor. Biz de bugün buna dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için buradayız” diye konuştu.

PROF. DR. BECKMANN: BİRLİKTE HAREKET EDELİM, BİRLİKTE YOL ALALIM

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Yeşim Beckmann da, “Bugün burada, Türkiye MS Derneği çatısı altında düzenlenen Dünya MS Günü farkındalık etkinliği için bir araya geldik. Dünya MS Günü, ilk kez 2009 yılında Uluslararası MS Federasyonu tarafından başlatıldı. Bu farkındalık gününün amacı; toplumda MS ile ilgili farkındalığı artırmak, bu konudaki bilinci yükseltmek ve multipl skleroz hastalarının yaşadığı zorluklara dikkat çekmektir. Aynı zamanda erken tanının önemini vurgulamak, tedavi süreçleri ve bu alanda yapılan araştırmalara destek olmak, MS’li bireylerin sosyal yaşamda dayanışmasını güçlendirmek de Dünya MS Günü’nün temel amaçları arasında yer alıyor. Bu yılın sloganı ise ‘Birlikte hareket edelim, birlikte yol alalım” dedi.

DOÇ. DR. UZUNKÖPRÜ: DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTE, HASTALIĞIN SEYRİNİ OLUMLU YÖNDE ETKİLİYOR

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç. Dr. Cihat Uzunköprü de “Düzenli fiziksel aktivite, hastalığın seyrini olumlu yönde etkiliyor. Öncelikle kişi fiziksel olarak kendini daha güçlü hissetmeye başlıyor. Bunun yanı sıra düzenli yapılan egzersiz ve fizik tedavi, bağışıklık sistemi üzerinde en az ilaçlar kadar olumlu etki sağlayabiliyor. Bu nedenle dengeli beslenme, yeterli sıvı tüketimi ve düzenli spor bizim açımızdan son derece önemli. Hastalarımıza her kontrolde, ilaçlarını düzenli kullanmaları gerektiğini söylediğimiz gibi düzenli egzersiz yapmalarını da mutlaka öneriyoruz. Hiçbir şey yapamasalar bile en azından yarım saat tempolu yürüyüş yapmalarını istiyoruz. Bunun çok olumlu etkileri var ve mutlaka yapılması gerekiyor. Buradaki temel noktalardan biri de şu; MS’li bireyler dışarıdan tamamen sağlıklı görünebilir ancak gün içerisinde gerçekten çeşitli zorluklar yaşayabiliyorlar. Bu nedenle toplumun da bu hastalık konusunda farkındalık sahibi olması ve buna göre yaklaşım göstermesi bizim için çok önemli. Bize destek verdiğiniz ve sesimizi duyurmamıza yardımcı olduğunuz için teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Etiketler: AtatürkEğitimİstanbulİzmirTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ölümle biten kalça dolgusunda doktorun da aralarında olduğu 6 kişi için hapis istendi

Sonraki Haber

Eşiyle ilişkisi olduğundan şüphelendiği için eniştesini ve kardeşini öldürmüş

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

‘İklim değişikliği inme riskini artırıyor’
Sağlık Haberleri

İklim değişikliği inme riskini artırıyor

17 Temmuz 2026
Bacaklardaki simetrik ağrı ve morarma, lipodemin işareti olabilir
Sağlık Haberleri

Bacaklardaki simetrik ağrı ve morarma, lipodemin işareti olabilir

16 Temmuz 2026
‘Kontrolsüz testosteron kullanımı kısırlığa neden olabilir’
Sağlık Haberleri

Kontrolsüz testosteron kullanımı kısırlığa neden olabilir

16 Temmuz 2026
Yaz aylarında doğru yıkanmayan sebze ve meyvelerde enfeksiyon riski
Sağlık Haberleri

Yaz aylarında doğru yıkanmayan sebze ve meyvelerde enfeksiyon riski

16 Temmuz 2026
‘İnek sütü bebeklerde kansızlık riskini artırabilir’
Sağlık Haberleri

İnek sütü bebeklerde kansızlık riskini artırabilir

16 Temmuz 2026
‘İnmede beynin iyileşmesi için en kritik dönem ilk ay’
Sağlık Haberleri

İnmede beynin iyileşmesi için en kritik dönem ilk ay

16 Temmuz 2026
Sonraki Haber

Eşiyle ilişkisi olduğundan şüphelendiği için eniştesini ve kardeşini öldürmüş

En Güncel Haberler

Şırnak’ta dağda mahsur kalan 2 mühendis, askeri helikopterle kurtarıldı
Yerel Haberler

Şırnak’ta dağda mahsur kalan 2 mühendis, askeri helikopterle kurtarıldı

17 Temmuz 2026
Eski sevgilisini öldürüp intihara kalkışan sanık, yüzünde kanama olduğunu söyleyip savunma yapmadı
Yerel Haberler

Eski sevgilisini öldürüp intihara kalkışan sanık, yüzünde kanama olduğunu söyleyip savunma yapmadı

17 Temmuz 2026
Nasuh Mahruki tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi
Öne Çıkan

Nasuh Mahruki tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi

17 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Traktör, gelin arabası oldu

17 Temmuz 2026
Yaşam

Ayağına ip dolanan yavru leylek kurtarıldı

17 Temmuz 2026
Yaşam

Uzak Doğulu turistlerden ‘sıcak’ önlemi

17 Temmuz 2026
Yaşam

Özel eğitimli köpeklerle 112 bin hektar tarandı, yer altında 22 ton trüf mantarı tespit edildi

17 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İtfaiyeye yol vermeyen sürücüye ceza uygulandı, otomobili trafikten menedildi

İtfaiyeye yol vermeyen sürücüye ceza uygulandı, otomobili trafikten menedildi

- Haberton
17 Temmuz 2026

Antalya'nın Alanya ilçesinde kaza ihbarına giden itfaiye aracına yol vermeyen otomobil sürücüsüne 46 bin lira ceza uygulandı. Ehliyetine 30 gün...

Otomatik şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Uzmanlar dikkat edilmesi gereken belirtileri açıkladı

Sürekli susamak neyin belirtisi? Uzmanlar dikkat çeken 7 nedeni açıkladı

Bankalar kredi başvurusunu neden reddeder? İşte En sık karşılaşılan 8 sebep

Enflasyon neden düşmüyor? Uzmanlar fiyat artışlarının önüne geçilememesinin 5 nedenini açıkladı

Güncel Haber

Şırnak’ta dağda mahsur kalan 2 mühendis, askeri helikopterle kurtarıldı

Şırnak’ta dağda mahsur kalan 2 mühendis, askeri helikopterle kurtarıldı

17 Temmuz 2026
Eski sevgilisini öldürüp intihara kalkışan sanık, yüzünde kanama olduğunu söyleyip savunma yapmadı

Eski sevgilisini öldürüp intihara kalkışan sanık, yüzünde kanama olduğunu söyleyip savunma yapmadı

17 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton