17 Ağustos 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Dünya mirasının kalbi İstanbul’da atacak

Dünya mirasının kalbi İstanbul’da atacak

Haberton - Haberton
17 Ağustos 2026
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Dünya mirasının kalbi İstanbul'da atacak

Dünya mirasının kalbi İstanbul'da atacak

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türkiye’nin dönem başkanlığında, 2027 yılında İstanbul’da gerçekleştirilecek UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 49’uncu Dönem Toplantısı’na yönelik hazırlık çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz ile bir araya gelerek, 2027’de İstanbul’da yapılacak büyük buluşmanın hazırlıklarını masaya yatırdı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 49’uncu Dönem Toplantısı için hazırlık süreci resmen başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz ile bir araya gelerek, hazırlıkların yalnızca toplantının organizasyonuyla sınırlı tutulmamasını; Türkiye’nin kültürel mirasını ve bu alandaki yaklaşımını dünyaya anlatacak güçlü yan etkinliklerin planlanmasını, ulusal ve uluslararası basının sürece etkin biçimde dahil edilerek dünya kamuoyuna taşınmasını istedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda gerçekleştirilen ön görüşmede değerlendirmelerde bulunan Bakan Ersoy, Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek toplantının Dünya Miras Sözleşmesinin uygulanmasına yönelik uluslararası iş birliğinin daha da güçlendirilmesine ve ortak mirasın korunmasına ilişkin yeni yaklaşımların geliştirilmesine önemli katkılar sunacağını söyledi. Organizasyondan ulaşıma, iletişim çalışmalarından yan etkinliklere kadar hazırlık sürecinin ana başlıklarının değerlendirildiği toplantıda Ersoy, Türkiye’nin ev sahipliğini güçlü bir tanıtım fırsatına dönüştürecek çalışmalar için talimat verdi.

TGA DA SÜRECE DAHİL EDİLECEK

Toplantı hazırlıklarının vakit kaybedilmeden başlatılmasını isteyen Bakan Ersoy, organizasyonun teknik ve operasyonel süreçlerinin bu alanda deneyimli profesyonel ekiplerle yürütülmesi gerektiğini belirterek, hazırlıkların bütün unsurlarının aynı yapı içinde koordine edilmesine işaret etti. Ersoy, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) da sürece dahil edilerek organizasyon hazırlıklarının profesyonel bir şekilde tamamlanacağını söyledi. Toplantı için ihtiyaç duyulacak altyapının oluşturulabileceğini belirten Bakan Ersoy, UNESCO Dünya Miras Merkezinden iletilecek koşulların incelenerek ihtiyaçların net biçimde ortaya konulmasını istedi. Ersoy, organizasyonun internet altyapısı ve diğer teknik çalışmalarının da profesyonel ekipler tarafından hazırlanarak işler hale getirilmesi gerektiğine işaret etti. Toplantının gerçekleştirileceği mekana ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bakan Ersoy, ihtiyaç duyulan salon ve toplantı alanlarının İstanbul’daki mevcut imkanlarla karşılanabileceğini ifade etti. Ersoy, UNESCO ekipleriyle doğrudan ve hızlı iletişim kurulmasının önemine dikkat çekerek, sürecin aksaklığa meydan verilmeden yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

DÜNYA BASINI İSTANBUL’A ÇEKİLECEK

Bakan Ersoy’un görüşmede üzerinde özellikle durduğu başlıklardan biri de uluslararası basın oldu. Ersoy, Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nın oluşturacağı uluslararası ilgiden Türkiye’nin tanıtımı için güçlü biçimde yararlanılması gerektiğini vurguladı. Uluslararası basının toplantıya ilgisinin Türkiye’nin kültürel mirasının dünyaya anlatılması için değerlendirilmesini isteyen Bakan Ersoy, Türkiye’ye ilişkin tanıtım çalışmalarının yapılması ve basının ilgisini çekecek ve Türkiye’nin mirasını korunmasında yaptığı güçlü atılımların da içeriklerin oluşturulması gerektiğini belirtti. Toplantının, yalnızca bir organizasyon olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Ersoy, Türkiye’nin de kendi kültürel mirasının ve bu mirasın korunması ile tanıtımına ilişkin çalışmaların anlatabileceği daha özel etkinliklerin düzenlenmesi yönünde çalışılmasını istedi.

HAZIRLIKLAR ÇOK BOYUTLU YÜRÜTÜLECEK

Hazırlıkların erkenden tamamlanmasına önem veren Bakan Ersoy, ulaşım ve organizasyon süreçleri ele alınırken çalışmalara gecikmeden başlanması gerektiğini ifade etti. Toplantıya katılacak heyetlerin ulaşımı ve İstanbul’daki hareketliliğine ilişkin hazırlıklara da değinen Bakan Ersoy, kurumlarla iş birliği içerisinde çalışılmasının önemine işaret etti. İstanbul’un ev sahipliğinde 2027 yılında gerçekleştirilecek 49’uncu Dönem Dünya Miras Komitesi Toplantısı için hazırlıkların geniş bir organizasyon yapısıyla yürütülmesi planlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan çalışma kapsamında, Dünya Miras Merkezi tarafından anlaşma metni ile Gereklilikler Beyanı’nın iletilmesinin ardından ilgili kurumlarla istişare toplantısı düzenlenmesi ve görev dağılımına ilişkin protokol imzalanması öngörülüyor. Hazırlıklar için oluşturulacak görev gücünde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TGA’nın yanı sıra Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve ilgili idarelerin yer alması planlanıyor. Hazırlıkların en önemli başlıklarından birini, Dünya Miras Merkezi tarafından belirtilen altyapı ve kapasite şartları doğrultusunda toplantının gerçekleştirileceği kongre merkezinin belirlenmesi oluşturuyor. Bu kapsamda ayrıca; uluslararası organizasyonun ölçeğine uygun biçimde web sayfasının tasarlanması, toplantı kayıt ve akreditasyon sistemi ile oturumların canlı yayınlanabilmesi için uluslararası yayın altyapısının oluşturulması da planlanıyor. Hazırlık sürecinde güvenlik önlemleri, atık yönetimi ve çevresel tedbirler, acil sağlık ve ilk yardım hizmetleri ile erişilebilirlik ve engelli erişimi konusunda UNESCO Dünya Miras Merkezi tarafından belirtilen yükümlülüklerin de yerine getirilmesi öngörülüyor.

Komite toplantısına paralel gerçekleştirilecek Dünya Mirasına özel yan etkinlikler de hazırlıkların önemli ayaklarından birini oluşturacak. Yan etkinliklerin taraf devletlere, UNESCO’ya, danışma organlarına, sivil toplum kuruluşlarına, uzmanlara ve diğer kuruluşlara projelerini sunma, deneyimlerini paylaşma ve dünya mirası ile ilgili girişimlerini tanıtma imkanı sağlaması öngörülüyor.

TÜRKİYE’NİN DÜNYA MİRASINA ÖZEL SAYI

Toplantı kapsamında, Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ne kayıtlı alanlarına ilişkin özel bir bölümün de yer alacağı UNESCO’nun ‘World Heritage Dergisi’nin özel sayısının hazırlanması ve İngilizce, Fransızca, Türkçe olarak basılması planlanıyor. Dünya mirasının en popüler tanıtım materyallerinden biri olan Dünya Miras Haritası’nın ise Türkiye’den bir dünya miras alanının öne çıkarılarak İngilizce, Fransızca ve İspanyolca basılması planlanıyor. Toplantı yalnızca komite oturumlarından oluşmayacak. Hazırlık programında açılış ve kapanış seremonilerinin yanı sıra katılımcılara müzik dinletileri, alan ve müze ziyaretleri ile opera ve bale gösterileri gibi çeşitli etkinlikler de yer alacak. 49’uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı kapsamında; Dünya Mirası Genç Profesyoneller Forumu ile Dünya Miras Alan Yöneticileri Forumu’nun da organize edilmesi planlanıyor.

Etiketler: Dışişleri BakanlığıİstanbulTurizmTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Artvin Kafkasör Yaylası’nda enduro yarışı heyacanı

Sonraki Haber

Doğal sinek kovucu özelliğine sahip fesleğen satışlarında yaz yoğunluğu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Evlenecek gençlere 250 bin TL destek! Bakan Bayraktar yeni rakamları açıkladı
Politika

Evlenecek gençlere 250 bin TL destek! Bakan Bayraktar yeni rakamları açıkladı

17 Ağustos 2026
Bakan Gürlek’ten Alihan Kuriş suç örgütü açıklaması: “Dini değerler suç faaliyetlerinin kalkanı olamaz”
Politika

Bakan Gürlek’ten Alihan Kuriş suç örgütü açıklaması: “Dini değerler suç faaliyetlerinin kalkanı olamaz”

17 Ağustos 2026
Bakan Uraloğlu: İstanbul Havalimanı günlük yolcu rekoru kırdı
Politika

İstanbul Havalimanı’ndan tarihi rekor! Avrupa’da tüm zamanların zirvesine çıktı

17 Ağustos 2026
CHP’li Gürer’den gıda fiyatları çıkışı: “Emekli pazarda ürüne bakıp geçiyor”
Politika

CHP’li Gürer’den gıda fiyatları çıkışı: “Emekli pazarda ürüne bakıp geçiyor”

17 Ağustos 2026
Onur Demirel’den 17 Ağustos’ta Isparta için deprem uyarısı: “Belediyecilik sadece yol ve kaldırım yapmak değildir”
Politika

Onur Demirel’den 17 Ağustos’ta Isparta için deprem uyarısı: “Belediyecilik sadece yol ve kaldırım yapmak değildir”

17 Ağustos 2026
Politika

Özgür Özel’den seçim çıkışı: “Hacı Bektaş’ın huzurunda namus sözümüzdür”

17 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Doğal sinek kovucu özelliğine sahip fesleğen satışlarında yaz yoğunluğu

Doğal sinek kovucu özelliğine sahip fesleğen satışlarında yaz yoğunluğu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Ankara ayazının ve esnaf tezgahının anatomisi: Donduk la, bi çay ver!
Yazarlar

Ankara ayazının ve esnaf tezgahının anatomisi: Donduk la, bi çay ver!

17 Ağustos 2026
İstanbul'da 'banka güvenlik koordinatörüyüm' diyerek 22 milyon lira dolandıran şüpheliler yakalandı
Yerel Haberler

İstanbul’da ‘banka güvenlik koordinatörüyüm’ diyerek 22 milyon lira dolandıran şüpheliler yakalandı

17 Ağustos 2026
İnsanlar artık birbirine bakmıyor
Yazarlar

İnsanlar artık birbirine bakmıyor

17 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Silahlı olaylarda öldürülen çocuklar için yürüyor

17 Ağustos 2026
Yaşam

Ağrı Dağı’na tırmanan dağcıların saçlarını kırağı tuttu

17 Ağustos 2026
Yaşam

Şırnak’ta kayalıklarda mahsur kalan 4 keçi kurtarıldı

17 Ağustos 2026
Yaşam

22 aylık Zümra bebek gen tedavisi için Almanya’ya gidiyor

17 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Muğla'da ahır ve saman deposu yandı; 4 büyükbaş öldü

Muğla’da ahır ve saman deposu yandı; 4 büyükbaş öldü

- Haberton
17 Ağustos 2026

Muğla'nın Ula ilçesinde ahır ve saman deposunda çıkan yangında 4 büyükbaş hayvan öldü, 1500 saman balyası yandı. Ula ilçesi Portakallık...

İlişkilerde iletişim neden bozuluyor? Çiftleri birbirinden uzaklaştıran davranışlara dikkat

Küçük yatırımcı için en az riskli yatırım araçları hangileri? Parayı korumak isteyenler nelere dikkat etmeli?

Sosyal medya hesabınız çalındıysa ne yapmalısınız? İlk dakikalarda bu adımlara dikkat

Kilo verememenizin nedeni yavaş metabolizma olabilir mi? İşte metabolizma hızını etkileyen faktörler

Güncel Haber

Ankara ayazının ve esnaf tezgahının anatomisi: Donduk la, bi çay ver!

Ankara ayazının ve esnaf tezgahının anatomisi: Donduk la, bi çay ver!

17 Ağustos 2026
Silahlı olaylarda öldürülen çocuklar için yürüyor

Silahlı olaylarda öldürülen çocuklar için yürüyor

17 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton