16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Düğünlerde imitasyon altın takılıyor

Düğünlerde imitasyon altın takılıyor

Haberton - Haberton
2 Ekim 2020 - Güncellenme Tarihi 5 Mayıs 2022
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Düğünlerde imitasyon altın takılıyor

Düğünlerde imitasyon altın takılıyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte düğünlerde bazı davetliler, gelin ve damada gerçeğinden ayırt edilemeyen imitasyon altın takıyor.

Takıları bozdurmak için kuyumcuya gelen gelin ve damat, altınların imitasyon olduğu anlaşılınca hüsrana uğruyor. İmitasyon takının altının yükselmesiyle çoğaldığına dikkat çeken Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Yunus Öner, “Özellikle artık bunun dükkanını açanlar var, sadece imitasyon takı satıyorlar. Art niyetli insanlar aldıkları bu imitasyon altınları götürüp, düğünlerde altınmış gibi takmaya başladılar, sonradan düğün sahipleri bunları kuyumcuya getirip, altın olmadığını öğrenince şok yaşıyorlar” dedi.

Evlenen çoğu çift, düğünde kendilerine takılacak takılarla düğün masraflarını karşılamanın hesabını yapıyor. Ancak altın fiyatlarının yükselmesiyle çoğu düğünde, bazı davetliler, gerçeğinden ayırt edilemeyen ve imitasyon olarak adlandırılan sahte altın takmaya başladı. Takılardaki sahte altın ise ancak kuyumcuya bozdurmak için getirildiğinde anlaşılabiliyor.

‘DÜĞÜN SAHİPLERİ BU DURUMU ÖĞRENİNCE ŞOK YAŞIYOR’

Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Yunus Öner, son zamanlarda imitasyon takı takma oranında çoğalma olduğuna dikkat çekti. Düğün sahiplerinin takıları kuyumcuya getirip, bunların altın olmadığını öğrendiğinde şok yaşadıklarını belirten Öner, her bütçeye uygun altın olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“İmitasyon takı, maalesef son zamanlarda altının yükselmesiyle çoğaldı. Özellikle artık bunun dükkanını açanlar var, sadece imitasyon takı satıyorlar. Bu da bizim sektörümüze zarar vermektedir. Kötü niyetli, art niyetli insanlar bu imitasyondan aldıkları altınları götürüp, düğünlerde altınmış gibi takmaya başladılar. Sonradan düğün sahipleri bunları kuyumcuya getirip, bunun altın olmadığını öğrenince şok yaşıyorlar.

Altının yükselmesinden dolayı herkes altın alamayabilir ama bizim tavsiyemiz, çeyrek, gram gibi her bütçeye göre altın var, hatta yarım gram altın da çıktı. 22 ayar bir gram 450 TL ise 22 ayar yarım gram 225 TL’ye alınabilir. İnsanlar gidip 100 liraya ya da 200 liraya imitasyon bilezik veya kolye alarak götürüp, düğünde takmaktansa, yarım gram alsınlar bütçelerine göre. Böyle yaparlarsa en azından düğün sahibine bir katkı sunabilirler.”

‘ALTINLA BİREBİR OLAN İMİTASYONLAR YASAKLANMALI’

Altınla birebir olan imitasyonların yasaklanmasını talep eden Yunus Öner, 50 liraya, 100 liraya alınan imitasyon bileziğin kuyumcuya getirilip, ‘ben bunu senden aldım’ denmesinden korktuklarını söyleyerek, “Bizim talebimiz, tamamen altınla birebir olan imitasyonların yasaklanmasını istiyoruz. Çünkü bundan da korkar oldu kuyumcu. Örneğin gidip 50 liraya, 100 liraya bir imitasyon bilezik alıp, kuyumcuya ‘ben bunu senden aldım’ demesinden korkuyoruz.

Çünkü aynısını, birebirini yapıyorlar, hatta gramı bile tutuyor. Şu an 30 gram bir bilezik 13 bin lira civarındayken gidip, bunu 50 lira, 60 lira ya da 100 liraya alıyor. Tabi bizim sattığımız bileziğin içinde ayarı yazar, yapılan firmanın ismi yazar, aynı zamanda kuyumcu buna garanti belgesi verir. Ama imitasyonun içinde demo yazar ya da bazılarında hiçbir şey yazmaz, bunun yazılmaması da kötü” dedi.

‘DÜĞÜNDE TAKILAN SETİN KOMPLESİ SAHTE ÇIKTI’

Düğününde sahte altın takılan bir müşterisiyle yaşadıklarını da anlatan Öner, “Bir müşterimiz düğünde takılan bir set getirdi, küpesinin bir yeri kırılmıştı, bunun tamiratını yapmamızı istedi. Biz küpeye baktığımızda ‘bu altın değil’ dedik, ‘nasıl olur bunun seti var, bu düğünde takıldı bize’ dedi. ‘Seti komple getir o zaman’ dedik kendisine, seti getirdi, baktık ki setin komplesi altın değil. Bunu takana söyleyin bu altın değil dedik, onlar da bilsinler diye. Bunu takana gidip, söylemişler, onlar da ‘bizde adettir, altın alamadığımız için gidip imitasyon aldık’ demişler” diye konuştu.

‘EN ÇOK ÇEYREK VE BİLEZİKTE İMİTASYON ÇIKIYOR’

Diyarbakır’daki tarihi kuyumcular çarşısındaki kuyumcu esnafı Hasan Tokur ise imitasyon olarak düğünlerde daha çok çeyrek altın ve bileziğin takıldığını söyledi. Yeni evli bir müşterisinin düğünde takılan takıları getirdiğinde 20 adet çeyrek altından 5 tanesinin sahte çıktığını anlatan Tokur, şöyle konuştu:

“Düğünlerde imitasyon olan altınları takıyorlar, damat ve gelin daha sonra topladıkları takıları satmak için bize getiriyor, bakıyoruz içinden özellikle çeyrek altınlarda ve bileziklerde imitasyon çıkıyor. Bunlar satılıyor, kişi de gidip oradan alıp, düğünde takıyor. Sonra gelip, bize bunlar benim düğünümde geldi diyorlar. Düğün sahiplerinin buna dikkat etmesi lazım. Burada devletin de yapacağı bir şey yok, yasal olarak satılıyor, alan, kuyumcudan da bir kutu alıyor, kurdele takıp, götürüp, takı olarak takıyor. Bir düğün sahibi 20 tane çeyrek getirdi, 5 tanesi imitasyon çıktı, yapacak bir şey olmadığı için hüsrana uğradı gelinle damat.”

EVLENECEK GENÇLER DURUMA TEPKİLİ

Evlilik hayali kuran gençler ise bu durumla karşı karşıya kalmak istemediklerini belirtti. 15 günlük evli Seval Ötünç, “Sahte altını kimin taktığını bulsaydım tüm ilişkilerimi koparırdım. Kişi düğününe gittiği gelin ve damadı gerçekten seviyor ve değer veriyorsa sahte altın takmamalı” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

200 basamaklı merdiven görenleri şaşırtıyor

Sonraki Haber

Takısını satıp öğrencisine televizyon aldı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Öne Çıkan

Otobüs bileti iptalinde yeni dönem: 12 saat kuralı başladı

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

SunExpress uçağındaki bomba ihbarı asılsız çıktı

16 Mayıs 2026
Trump: Terör örgütü DEAŞ'ın ikinci adamını etkisiz hale getirdik
Öne Çıkan

Donald Trump duyurdu: Terör örgütü DEAŞ’ın ikinci adamı öldürüldü!

16 Mayıs 2026
ABD: İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes 45 gün daha uzatıldı
Öne Çıkan

İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes 45 gün daha uzatıldı

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

İran’da her şeyi iki günde yok edebiliriz

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Şampiyon Galatasaray kupasına kavuştu

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Takısını satıp öğrencisine televizyon aldı

Takısını satıp öğrencisine televizyon aldı

En Güncel Haberler

64 il merkezli 'siber suç' operasyonları: 319 tutuklama
Yerel Haberler

64 il merkezli ‘siber suç’ operasyonları: 319 tutuklama

16 Mayıs 2026
ABD'den ‘Hürmüz Boğazı’ açıklaması
Dış Haberler

ABD’den ‘Hürmüz Boğazı’ açıklaması

16 Mayıs 2026
Düzce’de 1 milyon liralık sentetik hap ele geçirildi; 1 gözaltı
Yerel Haberler

Düzce’de 1 milyon liralık sentetik hap ele geçirildi; 1 gözaltı

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

New York’ta ‘Türk Günü Yürüyüşü’ için bayrak çekme töreni

16 Mayıs 2026
Yaşam

Binalarına sızan suya çözüm istiyorlar

16 Mayıs 2026
Yaşam

Kırşehir’de kent merkezine inen karaca kamerada

16 Mayıs 2026
Yaşam

Avcılar sahilinde erkek cesedi bulundu

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Binalarına sızan suya çözüm istiyorlar

Binalarına sızan suya çözüm istiyorlar

- Haberton
16 Mayıs 2026

Samsun’un İlkadım ilçesinde, Mert Irmağı’nda yürütülen ıslah çalışmaları sonrası bölgede yaşayanlardan bazıları, evlerine su sızmaya başladığını iddia ederek soruna çözüm...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

New York’ta 'Türk Günü Yürüyüşü' için bayrak çekme töreni

New York’ta ‘Türk Günü Yürüyüşü’ için bayrak çekme töreni

16 Mayıs 2026
64 il merkezli 'siber suç' operasyonları: 319 tutuklama

64 il merkezli ‘siber suç’ operasyonları: 319 tutuklama

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton