6 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - Dr. Bhimrao Ramji Ambedkar; Modern Hindistan’ın Mimarı

Dr. Bhimrao Ramji Ambedkar; Modern Hindistan’ın Mimarı

Tuğçe Yenda - Tuğçe Yenda
29 Ocak 2025
- Yazarlar
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Dr. Bhimrao Ramji Ambedkar; Modern Hindistan'ın Mimarı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Dr. Bhimrao Ramji Ambedkar (1891–1956) sosyal reformcu, hukukçu, ekonomist ve Hindistan Anayasası’nın baş mimarıdır.

Hayatını kast sistemine dayalı ayrımcılıkla mücadeleye ve herkes için eşitliği sağlamaya adamıştır. Büyük sosyal ve ekonomik zorluklarla karşılaşmasına rağmen, Hindistan’ın en etkili liderlerinden biri olmuş ve ülkenin demokratik ve sosyal politikalarını şekillendirmiştir. 

Bhimrao Ramji Ambedkar, 14 Nisan 1891’de Hindistan’ın Madhya Pradesh eyaletindeki Mhow’da Mahar kastına mensup bir ailede doğdu. Babası Ramji Maloji Sakpal, Britanya Ordusu’nda görev yapıyordu ve annesi Bhimabai ev hanımıydı. Babası eğitim konusuna önem verse de Ambedkar çocukluğunda ağır ayrımcılığa maruz kaldı. 

Bir çocuk olarak, üst kastlardan gelen öğrencilerle aynı sırada oturmasına izin verilmezdi, kamuya açık su kaynaklarından su içemezdi ve okul malzemelerine dokunamazdı. Ancak akademik zekâsı fark edilmesini sağladı. Tüm bu zorluklara rağmen, 1907 yılında liseyi bitirdi ve bunu başaran ilk Dalitlerden (dokunulmazlar, en alt kastlardan) biri oldu. 

Ambedkar, Bombay Üniversitesi’ndeki Elphinstone Koleji’ne kabul edildi. 1912 yılında ekonomi ve siyaset bilimleri alanında mezun oldu. Üstün akademik başarısı nedeniyle Baroda Prensi tarafından kendisine burs verildi ve bu bursla yurtdışında eğitim alma fırsatı yakaladı. 

1913 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne giderek Columbia Üniversitesi’ne kaydoldu. 1915 yılında burada ekonomi alanında yüksek lisans yaptı ve tezinde Antik Hindistan’ın Ekonomik Yapısı konusunu ele aldı. Daha sonra Londra Ekonomi Okulu’nda eğitimine devam etti ve 1923 yılında ekonomi ve hukuk alanında doktora derecesi aldı. 

Döneminin en eğitimli Hintlilerinden biri olmasına rağmen, Hindistan’a döndüğünde kast ayrımcılığıyla mücadele etmeye devam etmek zorunda kaldı. 

Ambedkar, Dalitler ve diğer ezilen toplulukların haklarını savunmaya hayatını adadı. Önemli sosyal hareketlerinden bazıları şunlardır: 

  • Mahad Satyagraha (1927): Dalitlerin kamuya açık su kaynaklarını kullanma hakkı için büyük bir protestoya liderlik etti. 
  • Tapınaklara Giriş Hareketleri: Dalitlerin Hindu tapınaklarına giriş hakkı için mücadele etti. 
  • Kast Sisteminin Yok Edilmesi (1936): Kast Sisteminin Yok Edilmesi adlı kitabında Hindu kast sistemini eleştirerek köklü reformlar çağrısında bulundu.   

Hindistan 1947’de bağımsızlığını kazandıktan sonra Dr. Ambedkar, Hindistan Anayasası Hazırlama Komitesi’nin başkanı olarak atandı. Hindistan’ın demokratik yapısını oluşturmada büyük rol oynadı. Herkes için temel haklar ve sosyal adaletin sağlanması konusunda kritik katkılarda bulundu.

Her vatandaşın din, kast veya cinsiyet farkı gözetmeksizin eşit haklara sahip olmasını sağladı. Dalitler ve geri kalmış toplulukların eğitim ve devlet işlerinde fırsat eşitliği yakalaması için kota (rezervasyon) politikası oluşturdu.   

Ambedkar sadece hukuk ve sosyal reformlar alanında değil, aynı zamanda ekonomi alanında da önemli katkılar yaptı.

Rupi Sorunu adlı kitabı, Hindistan’ın finansal politikalarını etkiledi ve 1935 yılında Hindistan Merkez Bankası’nın (RBI) kurulmasına katkı sağladı. 

Hindistan’ın yoksulluğunu sona erdirmek için sanayileşmenin gerekli olduğunu savundu. 

Siyasi alanda ise Dalitlerin siyasi temsilini artırmak için Scheduled Castes Federation (SCF) ve daha sonra Republican Party of India (RPI) adlı partileri kurdu.

Hayatının ilerleyen dönemlerinde, Hinduizm’den duyduğu hayal kırıklığı nedeniyle Budizm’e yöneldi. 14 Ekim 1956’da Nagpur’da büyük bir törenle Budizm’e geçti ve binlerce takipçisi de onu izledi. Bu olay, Hindistan’daki Dalit Budist Hareketi’nin başlangıcı oldu. 

Dr. B. R. Ambedkar, 6 Aralık 1956’da Delhi’de hayatını kaybetti. Ölümünden sonra Hindistan’da sosyal adalet mücadelesinin sembolü haline geldi. 1990 yılında Hindistan’ın en yüksek sivil ödülü olan Bharat Ratna ile onurlandırıldı. 

Her yıl doğum günü Hindistan’da büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır.  [Ambedkar Jayanti, 14 Nisan]

Hindistan’ın dört bir yanında heykelleri ve portreleri bulunmaktadır. 

Kast Sisteminin Yok Edilmesi, Buda ve Öğretisi, Dilsel Devletler Üzerine Düşünceler gibi eserleri hala büyük ilgi görmektedir. 

Dr. B. R. Ambedkar, yalnızca Dalitlerin değil, tüm Hindistan halkının haklarını savunan bir liderdi. Onun vizyonu, Hindistan’ın sosyal adalet, demokrasi ve eşitlik anlayışını şekillendirdi. Eğitime, adalete olan bağlılığı ve azimli, güçlü duruşuyla milyonlarca insana ilham vermeye devam ediyor. 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ali Koç ve Metin Öztürk, PFDK’ya sevk edildi

Sonraki Haber

Grand Kartal otelin yangın alarmları bu yüzden kapatılmış

Tuğçe Yenda

Tuğçe Yenda

Tuğçe Yenda, Ankara Üniversitesi; İletişim Fakültesi, halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü mezunu. Lise yıllarından beri sanata ve edebiyata ilgisi var. Okumayı, yazmayı, seyahat etmeyi, yeni yerler görmeyi ve farklı kültürleri keşfetmeyi seviyor.

İlgili Haberler

Yazarlar

Şiddetin kadını, kızı, ırkı olmaz!

5 Haziran 2026
Yazarlar

Diploma yetmiyor: Gençler neden yeni becerilere muhtaç?

5 Haziran 2026
Ankara'nın sabah şifresi: "Hüdayda" ile mesaiye doğru
Yazarlar

Ankara’nın sabah şifresi: “Hüdayda” ile mesaiye doğru

5 Haziran 2026
Yazarlar

Diplomalı muhabir olarak bildiriyorum

4 Haziran 2026
Yazarlar

Haziran hazinleri

4 Haziran 2026
Zeynep Koltuk’tan samimi açıklamalar: “Kendi içime sinmeyen işi kabul etmem”
Yazarlar

Zeynep Koltuk’tan samimi açıklamalar: “Kendi içime sinmeyen işi kabul etmem”

4 Haziran 2026
Sonraki Haber
Grand Kartal otelin yangın alarmları bu yüzden kapatılmış

Grand Kartal otelin yangın alarmları bu yüzden kapatılmış

En Güncel Haberler

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama
Yerel Haberler

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu
Yerel Haberler

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama
Yerel Haberler

Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama

6 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mudanya’da denizden 2,5 ton atık çıkarıldı

5 Haziran 2026
Yaşam

Nemrut’u dünya turizmine daha güçlü şekilde kazandırmak istiyoruz

5 Haziran 2026
Yaşam

Kars Çayı’na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

5 Haziran 2026
Yaşam

Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Banka yöneticilerinin isimlerini kullanıp 'yatırım dolandırıcılığı' yapan şebekeye operasyon: 79 tutuklama

Banka yöneticilerinin isimlerini kullanıp ‘yatırım dolandırıcılığı’ yapan şebekeye operasyon: 79 tutuklama

- Haberton
5 Haziran 2026

İstanbul merkezli 27 ilde, banka yöneticileri ve yatırım uzmanlarının isim ve fotoğraflarını izinsiz kullanarak 'sahte yatırım grupları' oluşturan şüphelilere yönelik...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton