6 Eylül 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Down sendromlu Yakup, kadavradan böbrek nakliyle hayata tutundu

Down sendromlu Yakup, kadavradan böbrek nakliyle hayata tutundu

Haberton - Haberton
25 Temmuz 2026
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Şırnak’ta böbrek yetmezliği nedeniyle 5 yıldır periton diyalizle yaşamını sürdüren Down sendromlu Yakup Davut Yetik (9), İstanbul’da beyin ölümü gerçekleşen 17 yaşındaki hastanın bağışlanan böbreğiyle sağlığına kavuştu.

Operasyonu gerçekleştiren Turgut Özal Tıp Merkezi Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Turgut Pişkin, dünyada Yakup'un yaş gurubundaki çocuk ve Down sendromlu hastaya çok az sayıda kadavradan böbrek nakli gerçekleştirdiğini belirterek, “Bu işin asıl öznesi bu organın kadavra donörden gelmesiydi. Buradan organları bağışlayan aileye tebriklerimi ve teşekkürlerimi iletmek istiyorum” dedi.

Şırnak'ta böbrek yetmezliği nedeniyle 5 yıldır periton diyalize bağlı olarak yaşam mücadelesi veren Down sendromlu Yakup Davut Yetik ve ailesi, tedavi için Malatya’daki Turgut Özal Tıp Merkezi'ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonrası Yetik için böbrek nakline karar verildi. Yakup için gerekli olan böbrek, İstanbul’da ailesi tarafından organları bağışlanan 17 yaşındaki bir gençten geldi. İstanbul, Şırnak, Diyarbakır ve Malatya arasında kurulan umut köprüsünde hekimler, Malatya'da ilk kez Down sendromlu bir çocuk hastaya nakil için operasyon yaptı.

25 Haziran’da Turgut Özal Tıp Merkezi Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Turgut Pişkin liderliğindeki ekibin gerçekleştirdiği operasyonla Yakup Davut Yetik, sağlığına kavuştu.

Prof. Dr. Turgut Pişkin, Yetik’in yaklaşık 5 yıl önce böbrek yetmezliği nedeni ile tedavi görmeye başladığını belirterek, “Yakup, bakanlığın belirlediği sıra dahilinde kadavra kayıt listesindeki birinci sıra hastaydı ve yaklaşık bir ay önce kadavradan organ çıkınca, ameliyat öncesi gerekli testleri, muayenesi ve incelemeleri yapıldıktan sonra kadavra böbreğin Yakup'a uygun olduğunu tespit ettik. Naklimizi gerçekleştirdik. Bu süreç ve ameliyat çok güzel geçti. Ameliyat sonrası Yakup çok uyumlu davrandı ve rehabilitasyon süreci ile birlikte ameliyat sonrası süreci de güzel bir şekilde geçirip başardık. Bu sürecin asıl kahramanı Yakup'tur. Organın çıktığı andan itibaren belki de 100-150 kişinin çok büyük bir organizasyon ve süreci ile organ buraya kadar ulaşıyor. Yakup özel gereksinimleri olan bir birey. Daha önce böyle bir deneyimimiz yoktu ve bazı tereddütlerimiz de vardı. ‘Acaba ilaç kullanır mı?’ ‘Söylediklerimize uyumlu davranır mı?’ ‘Suyunu yeterli içer mi?’ ‘Kontrole geldiğinde kan verir mi?’ gibi kaygılarımız vardı. Ama Yakup bunların hepsini gerçekten çok çok iyi bir şekilde yaptı. Anne-baba da bu konuda bizi hep motive etti. Bu vesile ile aileyi de tebrik ediyorum” diye konuştu.

İşin Öznesi, Organın Kadavra Donörden Gelmesiydi

Dünyada Yakup'un yaş gurubundaki çocuk ve Down sendromlu hastaya çok az sayıda kadavra böbrek nakli gerçekleştirdiğini belirten Prof. Dr. Turgut Pişkin, “Bu işin asıl öznesi, bu organın kadavra donörden gelmesiydi. Buradan organları bağışlayan aileye tebriklerimi ve teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Hayatını kaybeden gencimize de Allah'tan rahmet diliyorum. Allah ailesine sabırlar versin. Çok büyük bir iyilik yaptılar ve sevap kazandılar. Yakup bugün hepimizin gözünün içine baktığı, mutlu olduğu küçük bir birey. Kaybettiğimizde ne kadar üzülüyorsak, karşılığında hayata dönene de o kadar mutlu oluyoruz. Bizim iki temel donör kaynağımız var. Biri canlı biri kadavra donör. Canlı donörler 4'üncü derece akrabalığa kadar aile içi bağışlarla yürüyen bir sistem ve ülkemizde sistem ağırlıklı olarak böyle yürüyor. Kadavrada ise Sağlık Bakanlığı’nın çok iyi yürüttüğü ve organize ettiği her zaman adil ve şeffaf olduğunu savunduğumuz bir organ bağış sistemimiz var. Bunun en objektif ve somut örneğini Yakup'ta gördük” dedi.

Organ Bağışına Duyarlı Olmalıyız

Organ bağışı konusunda herkesi duyarlılığa davet eden Prof. Dr. Pişkin, "Bugün ihtiyacımız yok gibi görülebilir. Ama yarın Yakup'un çektiği sıkıntıları biz veya ailemizden birileri de çekebilir. Bizim de bir organa ihtiyacımız olabilir. Başımıza gelmeden duyarlı olmalıyız ki zor günde birileri elimizden tutsun.

İnanılmaz senkronize, hızlı ve zamana karşı verilen bir yarış. Organ naklindeki soğuk süreç ne kadar uzarsa organın gelecekteki fonksiyonu o kadar bozuluyor. O yüzden hem hızlı hem titiz hem dikkatli hem de çok iyi koordine olmalısınız. İşin lojistik kısmı bile çok büyük bir emek.

Söylemesi kolay, yapması yürütmesi büyük bir orkestrayı yönetmek gibi. Bu orkestranın bir parçası olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Oğlumuz Artık Yürüyüp Koşabilecek

Böbreği bağışlayan aileye sonsuz teşekkürlerini ileten baba Mehmet Yetik, “Allah o aileden razı olsun. Rabb’im onlara sabırlar versin. Benim çocuğum onların sayesinde mutlu bir şekilde yürüyecek, oturup kalkacak, oynayacak. Ben memleketime gittiğimde her bulunduğum ortamda nakil ve bağışı teşvik edeceğim” dedi.

Herkesin organ bağışı yapmasını isteyen anne Kezban Yetik ise “Organı bağışlayan aile çocuklarını kaybettiler ama bizim için çok büyük bir umut oldular. Doktorlarımız, hemşirelerimiz, koordinatörler ellerinden geleni yaptılar bize. Ben dahil herkesin organ nakline duyarlı olmasını istiyorum. Bavulum hep hazırdı. Çok bekledik ve uyumlu nakil olduğunu duyduğumda şaşırdım. Bu süreci çok güzel bir şekilde atlattık ve inşallah böyle devam eder. Oğlum artık inşallah yürüyüp koşabilecek kendi yaşamını artık daha rahat yürütebilecek” diye konuştu.

Etiketler: DiyarbakırİstanbulMalatyaOperasyonSağlık Bakanlığı
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Pendik TEM Otoyolu’nda şoförün kontrolünü kaybettiği TIR bariyerlere çarptı

Sonraki Haber

Belediye özel kalem müdürü bisikletten düşüp öldü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Memişoğlu: "Tütün kullanımını bırakmak isteyen 1,5 milyondan fazla kişiye ücretsiz ilaç desteği sağladık"
Sağlık Haberleri

Sigara bağımlılığıyla mücadelede tam gaz: 1,5 milyondan fazla kişiye ücretsiz ilaç desteği sağlandı

6 Eylül 2026
6'ncı kattan düşen, doktorların 'yürüyemez' dediği üniversiteli Ceylan, ayağa kalktı
Sağlık Haberleri

6’ncı kattan düşen, doktorların ‘yürüyemez’ dediği üniversiteli Ceylan, ayağa kalktı

5 Eylül 2026
Bacak damarları tıkalı hastaya köprücük kemiğinin altından kalp kapağı takıldı
Sağlık Haberleri

Bacak damarları tıkalı hastaya köprücük kemiğinin altından kalp kapağı takıldı

5 Eylül 2026
SAHA eğitimleriyle yaklaşık 500 bin 'sağlık elçisi' yetiştirildi
Sağlık Haberleri

SAHA eğitimleriyle yaklaşık 500 bin ‘sağlık elçisi’ yetiştirildi

4 Eylül 2026
Baldırlarda bulunan kaslar, 'ikinci kalp' işlevi görüyor
Sağlık Haberleri

Baldırlarda bulunan kaslar, ‘ikinci kalp’ işlevi görüyor

4 Eylül 2026
Asla uzun süre oturmayın: Araştırmalar, kanserden ölüm riskini yüzde 9 arttırdığını ortaya koydu
Sağlık Haberleri

Asla uzun süre oturmayın: Araştırmalar, kanserden ölüm riskini yüzde 9 arttırdığını ortaya koydu

4 Eylül 2026
Sonraki Haber

Belediye özel kalem müdürü bisikletten düşüp öldü

En Güncel Haberler

Yolun karşısına geçerken otomobilin altında kalarak öldü; o anlar kamerada
Yerel Haberler

Yolun karşısına geçerken otomobilin altında kalarak öldü; o anlar kamerada

6 Eylül 2026
Sivas'ta otomobil şarampole devrildi: 5 yaralı
Yerel Haberler

Sivas’ta otomobil şarampole devrildi: 5 yaralı

6 Eylül 2026
Kırıkkale'de bıçaklı kavga: 4 yaralı
Yerel Haberler

Kırıkkale’de bıçaklı kavga: 4 yaralı

6 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Çıldır karayolu beyaza büründü

6 Eylül 2026
Yaşam

Kayseri’de polis, sınava geç kalan öğrencileri taşıdı

6 Eylül 2026
Yaşam

Ölen kız kardeşlerin bahçesindeki fındığın hasadını imece usulü mahalleli yaptı

6 Eylül 2026
Yaşam

Habur Sınır Kapısı’ndan 8 ayda 1 milyondan fazla araç geçiş yaptı

6 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Handüzü Yaylası'nda uluslararası bisiklet yarışı heyecanı

Handüzü Yaylası’nda uluslararası bisiklet yarışı heyecanı

- Haberton
6 Eylül 2026

Rize’nin Güneysu ilçesindeki bin 800 rakımlı Handüzü Yaylası'nda bu yıl 10'uncusu düzenlenen Uluslararası Yeşilay Handüzü Bisiklet Festivali kapsamında halk turu...

Türk genç nüfusu ve siyasal Katılım: Z kuşağı seçmen profili

Evinizde haberiniz olmadan kimler kayıtlı? Birkaç dakikada kontrol edebilirsiniz

Sonbahar melankolisi: Mevsimsel depresyonu anlama ve yönetme

Türkiye’de tarım ilacı kalıntıları: Meyve ve sebzeler ne kadar güvenli?

Güncel Haber

Yolun karşısına geçerken otomobilin altında kalarak öldü; o anlar kamerada

Yolun karşısına geçerken otomobilin altında kalarak öldü; o anlar kamerada

6 Eylül 2026
Sivas'ta otomobil şarampole devrildi: 5 yaralı

Sivas’ta otomobil şarampole devrildi: 5 yaralı

6 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton