5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Donörden kıkırdak nakli ile sağlığına kavuştu

Donörden kıkırdak nakli ile sağlığına kavuştu

Haberton - Haberton
11 Ekim 2022
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Donörden kıkırdak nakli ile sağlığına kavuştu

Donörden kıkırdak nakli ile sağlığına kavuştu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Gerçekleştirilen tedavilere rağmen şikâyetleri geçmeyen Büşra Şükriye Şahin (41)’e, Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Gökhan Meriç ve ekibi tarafından donörden kıkırdak nakli gerçekleştirildi.

Genç yaşına rağmen dizinde gelişen kıkırdak hasarı nedeniyle gündelik hayatına devam etmekte zorlanan Büşra Şükriye Şahin, donörden alınarak gerçekleştirilen kıkırdak nakli ile eski hayatına dönebildi. Prof. Dr. Gökhan Meriç, kıkırdak nakli ameliyatlarının başarı şansının oldukça yüksek olduğunu söyleyerek, doku naklinin de en az organ nakli kadar önemli olduğunu vurguladı.

“DÜZ YOLDA YÜRÜMEKTE BİLE ZORLANIYORDUM”

Diş hekimi asistanlığı yapan Şahin, 2020 yılında başlayan şiddetli diz ağrılarının önce iş hayatını sonra da yürümesini etkilediğini belirterek yaşadıklarını şöyle aktardı:

“Önceleri ağrıları ciddiye almazken hem gündelik yaşantımı hem de çalışma düzenimi etkilemeye başlamıştı. Öyle ki artık düz yolda yürüyemez hale gelmiştim. 10-15 merdiven çıktığımda ağrılarım artıyor ve yürüyemiyordum. Bunun üzerine tedavi olmam gerektiğine karar verdim. 2021 yılında o dönemi daha rahat atlatabilmem için kapalı ameliyat yapıldı.

Ancak ağrılarım tam olarak bitmedi ve şikayetlerim devam etti.  Prof. Dr. Gökhan Meriç ile devam eden görüşmelerimiz sonucunda benim kıkırdak nakli için uygun bir aday olduğumu belirterek tedaviyi anlattı. Donörden kıkırdak nakli yapılmasına karar verdik. Bu arada dönor arayışı başladı ve Sağlık Bakanlığı Doku Nakli biriminin desteği ile uygun donör bulunması ile nakil gerçekleştirildi.”

Donörden kıkırdak nakli ile sağlığına kavuştu

“HASTAMIZIN DİZ KAPAĞINDA GENİŞ BİR KIKIRDAK HASARI VARDI” 

Ameliyat sonrası kısa sürede normal hayatına dönen Şahin’in sağlığının şu an gayet iyi olduğunu belirten Prof. Dr. Gökhan Meriç, süreci şöyle anlattı: 

“Hemşire olan hastamız özellikle merdiven inip çıkarken dizinde oluşan ciddi ağrı şikâyetiyle 2 yıl önce bize başvurdu. Yaptığımız ilk incelemelerde hastamızın diz kapağında geniş bir kıkırdak hasarı olduğunu gördük. Daha önce hiçbir tedavi görmediği için önce egzersiz ve enjeksiyon tedavisi uyguladık. Ancak ağrıları geçmedi. Ardından kıkırdağı canlandırmak ve iyileştirmek amacıyla kendisine kapalı bir ameliyat gerçekleştirdik.

Bu süreçte hastanın şikayetleri azalmasına rağmen ağrının tamamen geçmediğini fark ettik. Hala günlük işlerini yapmakta zorluk çekiyordu. Hastamızın yaşının genç olması kıkırdak hasarının dizin geniş bölümünde yer alması ve diğer tedavilerin istediğimiz düzeyde başarılı olmaması sebebiyle hastamıza taze kıkırdak nakli yapmayı planladık.

“ARTIK ÖZGÜRCE HAREKET EDEBİLİYORUM”

Ameliyattan sonra fizik tedavi sürecini de tamamladığını söyleyen Şahin, “Fizik tedavim yaklaşık 3 hafta sürdü. Sonrasında koltuk değnekleriyle rahat bir şekilde yürümeye başladım. Ameliyatımın ikinci ayından sonra da iş hayatıma geri döndüm. Artık ayakta durabiliyor, yolda yürüyebiliyor, sporumu yapabiliyor, yüzmeye gidebiliyor kısacası bütün aktivitelerimi rahatlıkla gerçekleştirebiliyorum. Özgürce hareket etmenin mutluluğunu yaşıyorum” diye konuştu.

 “AMACIMIZ KIKIRDAĞIN DEVAMLILIĞINI SAĞLAMAK”

Kıkırdak nakli, aynı organ nakli gibi bir doku nakli olduğunu belirten Prof. Dr. Gökhan Meriç, nakil süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Herhangi bir donör organlarını bağışladığı gibi dokularını da bağışlayabilir. Biz bu dokulardan kıkırdakları alıyor, testleri yapıyoruz dokuların saklanması ve testleri Sağlık Bakanlığının onayladığı laboratuvarlarda yapılıyor ve kıkırdaklar canlılığını kaybetmeden hastalara naklediyoruz. Bizim amacımız kıkırdağın devamlılığını sağlayarak hastalarımızın ileride daha büyük cerrahi operasyonlardan olabildiğince korumaya çalışmak.”

Gerçekleştirilen tedavilere rağmen şikâyetleri geçmeyen Büşra Şükriye Şahin (41)’e, Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Gökhan Meriç ve ekibi tarafından donörden kıkırdak nakli gerçekleştirildi.

“KIKIRDAK NAKLİYLE İLERİDE OLUŞABİLECEK CİDDİ HASARLARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİYOR” 

Kıkırdak naklinin başarı şansının oldukça yüksek olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gökhan Meriç, “Yapılan araştırmalar da ortaya koyuyor ki dokuların 10 yıllık sağ kalım oranları yüzde 80-85’dir. Genç yaşta kıkırdak hasarı olan birinin ileride protez gerektirecek ciddi bir kıkırdak hasarının olmasını engellemek için yapılan bir tedavidir. Dizin belirli bir bölgesini değiştirerek ileride tamamının ciddi şekilde hasarlanmasını engellemeye çalışıyoruz. Ancak dizinde protez gerektirecek kadar ileri kıkırdak aşınması olan hastalar için bir alternatif değildir” şeklinde konuştu. 

DOKU UYUMUNA İHTİYAÇ YOK

Doku nakilleri ile ilgili önemli konulara da değinen Prof. Dr. Meriç,  organ naklinde bir doku uyumuna ihtiyaç olduğunu ama kıkırdak gibi dokuların naklinde bu uyuma gerek olmadığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“Çünkü kıkırdaklarımız eklem sıvısından beslenir. Zaten kandan beslenmediği için kendi kendisini iyileştiremiyor. Eklem sıvısından beslendiği için bu hastalarda doku uyumuna ya da kan grubu uyumuna ihtiyaç duymuyoruz. Kıkırdak nakli sonrasında hastalara organ naklinde yapıldığı gibi bir ilaç tedavisi de vermiyoruz. Tedavi sonrası ağrı kesici ya da antibiyotik tedavisine başlayıp evine yolluyoruz.”

“ORGAN NAKLİYLE BERABER DOKU NAKLİ DE ÇOK ÖNEMLİ” 

Organ naklinin çok önemli olduğunu fakat doku naklinin de en az organ nakli kadar önemli olduğunun altını çizen Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Meriç, “Bu dokulara, kıkırdak dokusuna ihtiyacı olan insanlar var.

Bu sayede, genç yaşta günlük işini yapamayacak düzeyde diz ağrısı ya da eklem ağrısı çeken, diğer tedavi yöntemlerinin yapılamadığı kişilerin, o dokuları alarak günlük hayatına devam edebilmelerini, ağrılarını azaltmayı ve iş görmelerini sağlayabiliriz. O yüzden organ nakliyle beraber doku naklinin de önemli olduğunu söylüyor ve insanlardan organlarını bağışlayacakları zaman dokularını da bağışlamalarını rica ediyoruz” dedi. 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Kaçak ve kalitesiz kömüre geçit yok

Sonraki Haber

Erzurum’da Dilara Köç’ün sır ölümü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Dünya MS Günü’nde hareketin gücüne dikkat çekildi
Sağlık Haberleri

Dünya MS Günü’nde hareketin gücüne dikkat çekildi

5 Haziran 2026
‘Böbrek kanseri çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor’
Sağlık Haberleri

Böbrek kanseri çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor

5 Haziran 2026
Attan düşen kadının organları 4 hastaya umut oldu
Sağlık Haberleri

Attan düşen kadının organları 4 hastaya umut oldu

4 Haziran 2026
Özel Adatıp Hastanesi'nde yeni radyoterapi cihazı hizmete girdi
Sağlık Haberleri

Özel Adatıp Hastanesi’nde yeni radyoterapi cihazı hizmete girdi

4 Haziran 2026
Bebelac, ‘Mutlu Bebekler Mutlu Anneler’ projesiyle Ankara’da annelerle buluştu
Sağlık Haberleri

Bebelac, ‘Mutlu Bebekler Mutlu Anneler’ projesiyle Ankara’da annelerle buluştu

4 Haziran 2026
Medicana International İstanbul Hastanesi, AACI akreditasyonunu yeniledi
Sağlık Haberleri

Medicana International İstanbul Hastanesi, AACI akreditasyonunu yeniledi

4 Haziran 2026
Sonraki Haber
Erzurum'da Dilara Köç'ün sır ölümü

Erzurum'da Dilara Köç'ün sır ölümü

En Güncel Haberler

Goalball Milli Takımı Çin’e gitti
Spor Haberleri

Goalball Milli Takımı Çin’e gitti

5 Haziran 2026
Öne Çıkan

MHP’nin Şanlıurfa teşkilatı feshedildi

5 Haziran 2026
MSB: BALTOPS-2026 Tatbikatı'na hazırız
Dış Haberler

MSB duyurdu; BALTOPS-2026 Tatbikatı’na hazırız

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Komşusu kadını bıçaklayarak öldürdü, suç aletiyle yakalandı

5 Haziran 2026
Yaşam

Yola inen bozayı ile 2 yavrusu görüntülendi

5 Haziran 2026
Yaşam

Elektrik akımına kapılan işçi, 4’üncü kattan düştü

5 Haziran 2026
Yaşam

5’inci kattan düşen Ebrar bebek, toprağa verildi

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bakan Tekin Rami Kütüphanesi'nde açılan 'Geleceğin Yazarları' fuarında öğrencilerle biraraya geldi

Yusuf Tekin, ‘Geleceğin Yazarları’ fuarında öğrencilerle biraraya geldi

- Haberton
5 Haziran 2026

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Geleceğin Yazarları' projesi kapsamında düzenlenen İstanbul İl Fuarı'nın 3'üncüsü Rami Kütüphanesi'nde yapıldı. Milli...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Komşusu kadını bıçaklayarak öldürdü, suç aletiyle yakalandı

Komşusu kadını bıçaklayarak öldürdü, suç aletiyle yakalandı

5 Haziran 2026
Goalball Milli Takımı Çin’e gitti

Goalball Milli Takımı Çin’e gitti

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton