19 Eylül 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Dönmez: Karadeniz gazı için ilk kaynak 2022 baharında

Dönmez: Karadeniz gazı için ilk kaynak 2022 baharında

Haberton - Haberton
22 Kasım 2021
- Politika
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Dönmez: Karadeniz gazı için ilk kaynak 2022 baharında

Dönmez: Karadeniz gazı için ilk kaynak 2022 baharında

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Bakan Dönmez doğal gazın çıkarılması için 2022’nin baharında Karadeniz’in derinliklerine borular yerleştirilip, ilk kaynak yapılacağını söyledi

Türkiye enerji piyasasının kamu ve özel sektör birlikteliğiyle gerçekleştirilen en büyük organizasyonu ’11’inci Türkiye Enerji Zirvesi ve 5’inci Enerji Ticareti ve Tedariki Zirvesi (ISTRADE 2021)’, ‘Enerjinin kalbi Antalya’da atıyor’ sloganıyla Serik ilçesi Belek turizm bölgesindeki otelde başladı. 23 Kasım’da sona erecek zirvenin açılış programına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye Enerji Zirvesi Başkanı Mustafa Karahan ve enerji sektörünün temsilcileri katıldı.

" Alanında uzman yetkin ve üst seviyedeki bir şirketle inşallah bu süreci yürüteceğiz"
” Alanında uzman yetkin ve üst seviyedeki bir şirketle inşallah bu süreci yürüteceğiz”

‘GÜNLÜK 650 BİN METREKÜP GAZ AKIŞINA ULAŞTIK’

Enerji yatırımları hakkında bilgi veren Bakan Dönmez, Karadeniz doğal gazına ayrı parantez açmak gerektiğini söyledi. Dönmez, “Bu yılın temmuz ayında Türkali-2 kuyumuzun Rezervuar-2 ve Rezervuar-3 testlerini başarıyla tamamlamıştık. Karadeniz gazını ilk defa o gün orada yaktık. Bu hafta da yine aynı kuyuda Türkali-2 kuyumuzun Rezervuar-2 testinde, günlük 650 bin metreküp gaz akışına ulaştık. Sakarya gaz sahasına ilişkin bütün mühendislik çalışmalarını da tamamlamış durumdayız. Öte yandan projede kullanılacak yüksek nitelikli boruların siparişini verdik, imalatları başladı. Alanında uzman yetkin ve üst seviyedeki bir şirketle inşallah bu süreci yürüteceğiz. 2022’nin baharında da suyun altına, Karadeniz’in derinliklerine boruları yerleştirerek ilk kaynağı yapacağız inşallah” dedi.

‘DÜNYADA SADECE 5 TANE VAR’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta 4’üncü derin sondaj gemisinin alımını müjdelediğini kaydeden Bakan Dönmez, “7’nci nesil bir gemi ve dünyada sadece 5 tane var. Bunlardan biri de bizde ve gemimiz inşallah bahar aylarında ülkemize doğru demir alacak. 4’üncü gemimiz çift kule tasarımına sahip, daha sert deniz şartlarında çalışabilecek kabiliyette, yüksek basınçlı rezervuarlarda daha emniyetli bir şekilde çalışabiliyor. Karadeniz gazında bütün hesabı kitabı 2023’e göre yaptık. Her şeyi bilimsel çerçevede ele alıyoruz ve inşallah hedefimize de ulaşacağız” diye konuştu. 

TRT VE ENERJİ FONUNDAN YILDA 3 MİLYARLIK DESTEK

‘Türkiye Enerji Zirvesi’nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dünyada enerji fiyatlarında hiç kimsenin öngörmediği düzeyde hızlı yükseliş olduğunu belirterek, geçen yılın başına göre dünyada petrol fiyatının 2 kat, kömürün 5 kat, doğal gazın ise 9-10 katına kadar rekorlar kırarak yükseldiğini, elektrik fiyatlarının ise Avrupa’da da zirvede olduğunu anlattı.

Bu süreçten etkilenen Türkiye’nin en hızlı toparlanan ülkelerden biri olduğunu belirten Dönmez, mevcut sıkıntıları aşmak için hükümetin bütün önlemleri aldığını; vatandaş, üretici, sanayici, müteşebbisleri korumak için her türlü aracı ve imkanı seferber ettiklerini kaydetti. Elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarındaki sübvansiyonla vatandaşa 127 milyar liralık destek sağlandığını belirten Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı, faturalardaki TRT ve enerji fonunun kaldırılmasıyla birlikte vatandaşa yıllık yaklaşık 3 milyar lira seviyesinde destek verileceğini söyledi.

Eleştirilere de yanıt veren Bakan Dönmez, “Bizler milletimiz için ter dökerken, öte yandan psikolojik baskılarla çeşitli manipülasyonlarla karalamalar, yalan yanlış istatistiklerle Türkiye’de yatırımcılar üzerinde olumsuz bir hava yaratmak isteyen bir grup var. Öyle ki uluslararası kuruluşlara ve yatırımcılara ‘Türkiye’ye yatırım yapmayın’ diyecek kadar pervasızlaşan bir grup. Kendi milletini ve devletini dışarıya şikayet edebilecek ve ‘Burada yatırım yapmayın’ diyebilecek kadar gözleri ve kalpleri kararmış bir topluluk maalesef. Öyle ki enerji sektörü içinde kara senaryolar yazanlar, yatırımcılar için kara bulutlar estirmeye kalkanlar Türkiye’nin enerjide nereden nereye geldiğini aslında en iyi bilenlerdir” dedi.

ENERJİDE ZİHNİYET DEĞİŞİMİ 

Enerjide büyük bir zihniyet değişimi ve dönüşümü yaşandığı dile getiren Bakan Dönmez, “İçine kapalı, monopol devlet tekelindeki enerji sektörü hızla yatırımcılara açıldı. Devletin daha önce yatırım yapmadığı rüzgar, güneş gibi alanlarda büyük sıçrama yaşandı. Doğal gaz kullanımı belirli bir alana sıkışmışken, sadece 5 büyük ilimizin 50 ilçesinde doğal gaz varken, bugün 81 ilin tamamında birçok ilçesi, beldelerimizde dahi gaz kullanılıyor hale geldi. Bugün artık nükleerden Karadeniz gazından, yerli lityumdan, rekor kıran altın üretimi, yerli enerji teknolojilerinden, 100 bin megavata yaklaşık elektrik kurulu gücünden bahsedebiliyoruz” diye konuştu.

Yenilenebilir enerji kurulu gücün 2021 Ekim sonu itibarıyla yaklaşık 53 bin megavata ulaştığını, toplam kurulu gücün yüzde 53.4’lük kısmının yenilenebilir enerji kaynakları olduğunu açıklayan Bakan Dönmez, Türkiye’nin 2020 yılında yenilenebilir enerji kurulu gücünü en çok artıran dünyada 9’uncu, Avrupa’da 4’üncü ülke olduğunu kaydetti. Dönmez, 2017’den bu yana ‘Milli Enerji ve Maden Politikası’ kapsamında devreye alınan 24 bin 709 megavat kurulu gücün yüzde 74’ü, 18 bin 309 megavatının yenilenebilir kaynaklar olduğunu söyledi.

KIŞ SAATİ UYGULAMASINDA 6 MİLYARLIK TASARRUF

Kış saati uygulamasına ilişkin eleştirilere, rakamlar ve istatistiklerle cevap vereceklerini belirten Bakan Dönmez, “Kış saati uygulamasına başlanan 2016 yılından bugüne kadar elde edilen toplam tasarruf 6.82 milyar kilovat/saat oldu. Bu tasarrufun parasal karşılığı ise yaklaşık 6 milyar lira. Biz 2016’da başladık, 26 Mart 2019’da Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilen oylamayla AB’de mevsimsel saat değişikliği uygulamasına son verilmesi önerisi kabul edildi. O açıdan bugünlerde tekrar bu işleri gündeme getirmek isteyenler var. İşleriyle gündeme gelemeyenlerin maalesef tek işi var, o da sağa sola sataşmak” dedi.

‘TEMİZ ENERJİ YAPABİLECEK GÜÇTEYİZ’

Paris İklim Anlaşması ile birlikte enerji sektörünün dönüşüme gireceğine de vurgu yapan Bakan Dönmez, “Bugüne kadar AB raporlarına da olumlu yansıyan pek çok adım attık. Enerji dönüşümünde Türkiye’nin ‘mış’ gibi yapma lüksü yok. Bakanlık olarak planlarımızı yaptık, temiz enerji devrimi yapabilecek güçteyiz. Düşük maliyetli yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin yaygınlaşması, yeşil dönüşümün kilit anahtarlarından biri olacak. Türkiye son dönemde inanılmaz verimlilik atılımı yaptı. Enerji verimliliğinde son 3 yılda 1.11 milyar dolarlık tasarruf elde etti” diye konuştu. 

MİLLİ AKILLI SAYAÇ SİSTEMİ

Zirvede konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise sektördeki dijitalleşme projeleri ve yerli yazılımların kullanımının artırılması konusunda çalışmalar yaptıklarından bahsedip, ilerleyen günlerde sektörle birlikte geliştirilen ‘Milli Akıllı Sayaç Sistemi’ projesinin kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı. Yılmaz, kısa adı MAS olan projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Sayaç arızalanma durumlarını dağıtım şirketine ileterek yönlendirme yapabilen bir mobil uygulama sistemini hayata geçireceğiz"
“Sayaç arızalanma durumlarını dağıtım şirketine ileterek yönlendirme yapabilen bir mobil uygulama sistemini hayata geçireceğiz”

“Harcadığımız enerjinin miktarını ve kalitesini ölçen, bu enerjinin en verimli ve en kısa yoldan müşterilerin hizmetine nasıl sunulacağı hususunda önemli bilgiler içeren, sayaçlara yapılan müdahale veya sayaç arızalanma durumlarını dağıtım şirketine ileterek yönlendirme yapabilen bir mobil uygulama sistemini hayata geçireceğiz.”

ZİRVEDE NELER KONUŞULUYOR?

3 gün boyunca Türkiye ve küresel enerji sektöründeki son gelişme ve trendlerin ele alınacağı zirvede; yeşil mutabakatın etkileri, enerji yatırım finansmanı, elektrik ve doğal gaz piyasaları, elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji yatırımları, akaryakıt ve LPG piyasaları, pandemi ve küresel ekonomik gelişmelerin emtia piyasalarına etkileri, Akdeniz enerji piyasaları, karbon piyasaları-IREC ve YEK-G, elektrik depolama ve dijitalleşme başta olmak üzere sektörü yakından ilgilendiren önemli konular, üst düzey sektör temsilcileri ve uzmanlar tarafından konuşuluyor.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Dansta özgürlük özgünlük aksında izlenimsel çağrışım

Sonraki Haber

Uzman Çavuş Çetin Torun kazada öldü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Özgür Özel: Sandıktan kaçamazlar
Politika

Özgür Özel: Sandıktan kaçamazlar

18 Eylül 2026
İstanbul Havalimanı faaliyetlerinde dev istihdam: "472 bin kişilik istihdama ulaşmayı öngörüyoruz"
Politika

İstanbul Havalimanı faaliyetlerinde dev istihdam: “472 bin kişilik istihdama ulaşmayı öngörüyoruz”

18 Eylül 2026
Vedat Işıkhan'dan kardeşlik mesajı: "Terörsüz Türkiye'nin kazananı, 86 milyon vatandaşımız olacaktır"
Politika

Vedat Işıkhan’dan kardeşlik mesajı: “Terörsüz Türkiye’nin kazananı, 86 milyon vatandaşımız olacaktır”

18 Eylül 2026
Bakan Memişoğlu, ABD'de sağlık ve biyoteknoloji merkezlerini ziyaret etti
Politika

Bakan Memişoğlu, ABD’de sağlık ve biyoteknoloji merkezlerini ziyaret etti

18 Eylül 2026
Özgür Özel’den Tera Fon çıkışı: “Bazı isimlere tek tek soracağım, hazırlansınlar”
Politika

Özgür Özel’den Tera Fon çıkışı: “Bazı isimlere tek tek soracağım, hazırlansınlar”

18 Eylül 2026
İstanbul’da kiralık sosyal konutta tarih belli oldu: İlk 1071 konut 10 bin TL’den kiraya verilecek
Politika

İstanbul’da kiralık sosyal konutta tarih belli oldu: İlk 1071 konut 10 bin TL’den kiraya verilecek

18 Eylül 2026
Sonraki Haber
Uzman Çavuş Çetin Torun kazada öldü

Uzman Çavuş Çetin Torun kazada öldü

En Güncel Haberler

Babasını darbeden kişiyi tabancayla bacağından yaraladı; o anlar kamerada
Yerel Haberler

Babasını darbeden kişiyi tabancayla bacağından yaraladı; o anlar kamerada

19 Eylül 2026
Aracın çarptığı yaya öldü; sürücüsü kaçtı
Yerel Haberler

Aracın çarptığı yaya öldü; sürücüsü kaçtı

19 Eylül 2026
Tekirdağ'da kamyonette 19 kaçak göçmen yakalandı
Yerel Haberler

Tekirdağ’da kamyonette 19 kaçak göçmen yakalandı

18 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bingöl’de ayı ve kurtlar, çöpten yiyecek ararken görüntülendi

18 Eylül 2026
Yaşam

30 yılda seçimlerde 19 kez aday olmuştu; hayatını kaybetti

18 Eylül 2026
Yaşam

Kazada şehit olan polis memurunun cenazesi Giresun’a gönderildi

18 Eylül 2026
Yaşam

Rize’de korkutan yolculuk: İlkel teleferikle metrelerce gittiler

18 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Avustralya göç oranını düşürmeyi hedefliyor: Vize ihlali yapan turistlere gözaltı ve sınır dışı kararı

Avustralya göç oranını düşürmeyi hedefliyor: Vize ihlali yapan turistlere gözaltı ve sınır dışı kararı

- Haberton
18 Eylül 2026

Avusturalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Matt Thistlethwaite, göç oranlarını düşürme hedefi doğrultusunda vize süresini aşan turistlerin göçmen gözaltı merkezlerine yerleştirileceğini ve...

Nootropik takviyeler beyni güçlendiriyor mu? Bilim hafıza ve odaklanma için ne diyor?

SGK hizmet dökümünde “eksik gün” görüyorsanız dikkat: Emeklilik hesabınızı doğrudan etkileyebilir

Sıcak havada en hızlı bozulan yiyecekler belli oldu: Bu besinleri dışarıda bekletirken dikkat

Kullanmadığınız banka hesaplarını açık bırakmak riskli mi? Yıllardır dokunmadığınız hesaplara dikkat

Güncel Haber

Babasını darbeden kişiyi tabancayla bacağından yaraladı; o anlar kamerada

Babasını darbeden kişiyi tabancayla bacağından yaraladı; o anlar kamerada

19 Eylül 2026
Aracın çarptığı yaya öldü; sürücüsü kaçtı

Aracın çarptığı yaya öldü; sürücüsü kaçtı

19 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton