5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Doğuştan eksik dudak ve damak yarığıyla dünyaya gelen Kosovalı Derviş, Türkiye’de tedavi oldu

Doğuştan eksik dudak ve damak yarığıyla dünyaya gelen Kosovalı Derviş, Türkiye’de tedavi oldu

Haberton - Haberton
26 Eylül 2024
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Doğuştan eksik dudak ve damak yarığıyla dünyaya gelen Kosovalı Derviş, Türkiye’de tedavi oldu

Doğuştan eksik dudak ve damak yarığıyla dünyaya gelen Kosovalı Derviş, Türkiye’de tedavi oldu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Doğuştan eksik dudak ve damak yarığıyla dünyaya gelen Kosovalı Derviş Mazrek (13), küçük yaşlardan itibaren 6 ameliyat geçirdi. Bu ameliyatlarda Mezrek’in yaşamsal risk oluşturacak sorunları çözüldü. Ancak ameliyatlar sebebiyle Mazrek’in üst çenesi yeteri kadar gelişmedi. Zaman içerisinde yemek yemesi ve konuşması zorlaşan Mazrek, yüzünün görünüşü sebebiyle akran zorbalığına da uğradı. Bunun üzerine tedavi için arayışa giren aile, Türkiye’de Prof. Dr. Altan Varol’a ulaştı. Mazrek’in üst çenesi, başarılı bir ameliyatla 17 milimetre uzatıldı.

Geçen yıl açılan (BAU) Bahçeşehir Üniversitesi Diş Hastanesi bugüne kadar 49 ülkeden hasta kabul etti. O hastalardan birisi de doğuştan üst çenesi gelişmediği için görünüşü sebebiyle akran zorbalığına uğrayan Kosovalı Derviş Mazrek oldu.

BAU Diş hastanesinde tedavi gören Derviş Mazrek’in amcası da 9’cu sınıf öğrencisi ve okul birincisi olan yeğeniyle ilgili süreci anlattı. Kosova’da sağlık sektöründe faaliyet gösteren amca Raci Mazrek’İn verdiği bilgiye göre, 13 yaşındaki Derviş Mazrek, küçük yaşlardan itibaren 6 ameliyat geçirdi. Bu ameliyatlarda Mezrek’in yaşamsal risk oluşturacak sorunları çözüldü. Ancak ameliyatlar sebebiyle Mazrek’in üst çenesi yeteri kadar gelişmedi. Mazrek’in zaman içerisinde yemek yemesi ve konuşması zorlaştı. Mazrek, yaşadığı zorluklara rağmen okulunda birinci oldu fakat yüzünün görünüşü sebebiyle akran zorbalığına uğramaya başladı. Durumu ailesiyle paylaşan Mazrek için tedavi arayışına girildi. Kosova’da sağlık sektörüyle ilgili çalışmalar yapan amca Raci Mazrek yaptığı araştırmalar sonucu BAU Diş Hastanesi ve Prof. Dr. Altan Varol’a ulaştı.

Derviş Mazrek’i muayene eden Varol, operasyon için planlama yaptı. Dört ay önce Derviş Mazrek’in üst çenesini uzatmak için operasyon yapıldı. Ameliyatla üst çenesine ve kafatası çevresine metal aparatlar yerleştirilen Mazrek , 4 ay boyunca bu metallerle yaşadı. Bu süreçte üst çenenin uzatılması için işlemler gerçekleştirildi. Mazrek geçen hafta bir operasyon daha geçirdi. 13 yaşındaki çocuğun üst çene gelişimi için uygulanan metal çubukların büyük bölümü çıkarıldı.

PROF. DR. VAROL UZATARAK KEMİK OLUŞTURULDU

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Altan Varol, tedavi sürecini şu şekilde anlattı:

“Üst çenenin üst kısmı eksik ve üst çene inanılmaz gerideydi. Geçmişte yaşanan ameliyatlar sebebiyle üst çene gelişmemişti. Tabi bu ameliyatlar hayati olduğu için mecburen yapılması gereken operasyonlardı. Derviş’in alt çenesi 17 milimetre kadar ilerdeydi. Bu sebeple geride olan üst çene için ‘uzatarak kemik oluşturma’ yöntemini izledik. Bunun için dış external distraktörler kullandık. Bu kafa tası dışında uygulanan sistem 3 boyutlu olarak her yöne çevirip, vakayı istediğiniz şekilde uzatabiliyorsunuz. Çıkartırken de daha kolay bir yöntem. Derviş’in büyüme sürecinin devam etmesi sebebiyle, bunu da hesaba katarak, üst çeneyi gereken miktarda uzattık.”

PROF. DR. KIRCELLİ: ORTODONTİK TEDAVİSİNİ YÜRÜTECEĞİZ

Derviş Mazrek’in meslek hayatında gördüğü, çene gelişimi bu denli geri kalmış 4-5 vakadan biri olduğunu belirten Prof. Dr. Varol, bu aşamadan sonra ortodontik tedavinin bir süre daha devam edeceğini söyledi.

Ortodontik tedavi sürecini gerçekleştirecek olan Prof. Dr. Beyza Hancıoğlu Kırcelli ise 2 yıl aralıklarla devam edecek tedaviyle ilgili “Hastamızın üst çenesinin ön bölgesinde eksiklik olan, premaxilla dediğimiz bölgesinin hiç oluşmadığı bir hasta. Çok başarılı bir ameliyat geçirdi. Bundan sonraki süreçte üst çenesini genişletip, dişlerindeki düzensizlikleri gidererek, fonksiyonel bir kapanış sağlamak için ortodontik tedavisini yürüteceğiz” dedi.

‘AKRAN ZORBALIĞINA UĞRAYINCA KENDİSİ İSTEDİ’

Kafatası çevresindeki metallerle geçirdiği 4 ayın ardından yüzünde gözle görülür bir değişim olan Derviş Mazrek’in babası Buran Mazrek ve annesi Müesser Mazrek telleri çıkarılan oğullarının ameliyatının başarılı olmasından mutlu olduklarını belirtirken şunları söyledi:

“Derviş küçük yaşından beri önemli ameliyatlar oluyordu. Bu ameliyat onu korkutuyordu. Ancak akran zorbalığına uğrayınca, bunu kendisi istedi. Sağlık sektöründe çalışan kuzenimin araştırmalarının ardından burayı tercih ettik. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.”

DOĞAN: YÜKSEK KALİTEDE HİZMET SUNAN KURUM HALİNE GELDİ

Almanya, ABD, İngiltere gibi ülkelerden hasta kabul ettiklerini ifade eden BAU Diş Hastanesi Uluslararası İş Geliştirme Direktörü Bahar Doğan, “Türkiye’de bulunan üniversite diş hastaneleri hem akademik hem de tıbbi açıdan yüksek kalitede hizmet sunan kurumlar haline geldi. Bu yönüyle uluslararası arenada tanınırlığımız giderek artıyor. Özellikle ‘Dental implant tedavileri’, ‘Dijital gülüş tasarımı’ Türkiye’yi dünyada üst sıralara taşımış ve dental turizminde cazip bir merkez haline getirmiştir. Buna ciddi yatırımların yapıldığı bir üniversite diş hastanesi olarak katkıda bulunmaktan dolayı mutlu oluyoruz” dedi.

‘TÜRKİYE’Yİ TERCİH ETTİLER’

Bahçeşehir Üniversitesi Hastanesi’nin kısa bir zaman önce açılmasına rağmen riskli ve ehil ellere ihtiyaç duyan operasyonların yapıldığını belirten Bahar Doğan, tedavi gören uluslararası hastalardan birinin de Kosovalı Derviş Mazrek olduğunu söyledi. Doğuştan damak yarığı ve eksik dudakla dünyaya gelen ve 6 farklı ameliyat geçiren Mazrek’i yakınlarıyla birlikte ağırladıklarını söyleyen Bahar Doğan, ailenin araştırmalar sonucunda tedavi için Türkiye’yi tercih ettiklerini söyledi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

CHP’den ‘Vergi paketi’ için AYM’ye iptal başvurusu

Sonraki Haber

3,5 milyar dolar tutarında tahvil ihracını tamamladık

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Dünya MS Günü’nde hareketin gücüne dikkat çekildi
Sağlık Haberleri

Dünya MS Günü’nde hareketin gücüne dikkat çekildi

5 Haziran 2026
‘Böbrek kanseri çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor’
Sağlık Haberleri

Böbrek kanseri çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor

5 Haziran 2026
Attan düşen kadının organları 4 hastaya umut oldu
Sağlık Haberleri

Attan düşen kadının organları 4 hastaya umut oldu

4 Haziran 2026
Özel Adatıp Hastanesi'nde yeni radyoterapi cihazı hizmete girdi
Sağlık Haberleri

Özel Adatıp Hastanesi’nde yeni radyoterapi cihazı hizmete girdi

4 Haziran 2026
Bebelac, ‘Mutlu Bebekler Mutlu Anneler’ projesiyle Ankara’da annelerle buluştu
Sağlık Haberleri

Bebelac, ‘Mutlu Bebekler Mutlu Anneler’ projesiyle Ankara’da annelerle buluştu

4 Haziran 2026
Medicana International İstanbul Hastanesi, AACI akreditasyonunu yeniledi
Sağlık Haberleri

Medicana International İstanbul Hastanesi, AACI akreditasyonunu yeniledi

4 Haziran 2026
Sonraki Haber
3,5 milyar dolar tutarında tahvil ihracını tamamladık

3,5 milyar dolar tutarında tahvil ihracını tamamladık

En Güncel Haberler

Hava basılan traktör lastiği patladı, 2 işçinin yaralandığı o anlar kamerada
Yerel Haberler

Hava basılan traktör lastiği patladı, 2 işçinin yaralandığı o anlar kamerada

5 Haziran 2026
Bakan Ersoy: Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir
Yerel Haberler

Bakan Ersoy: Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir

5 Haziran 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç Kralı Gustaf tarafından kabul edildi
Dış Haberler

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç Kralı Gustaf tarafından kabul edildi

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Vali Karakaya: Nemrut’u dünya turizmine daha güçlü şekilde kazandırmak istiyoruz

5 Haziran 2026
Yaşam

Dervişoğlu: Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır

5 Haziran 2026
Yaşam

Kars Çayı’na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

5 Haziran 2026
Yaşam

Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Dışişleri Bakanı Fidan, Bangladeş'te mülteci kamplarını ziyaret etti

Dışişleri Bakanı Fidan, Bangladeş’te mülteci kamplarını ziyaret etti

- Haberton
5 Haziran 2026

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bangladeş ziyareti kapsamında Cox's Bazar'da bulunan Rohingya mülteci kamplarını ziyaret ederek, Türk kurumlarının bölgedeki insani yardım...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Hava basılan traktör lastiği patladı, 2 işçinin yaralandığı o anlar kamerada

Hava basılan traktör lastiği patladı, 2 işçinin yaralandığı o anlar kamerada

5 Haziran 2026
Bakan Ersoy: Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir

Bakan Ersoy: Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton