16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Doğu Akdeniz’de yaşanan tüm krizlerde iş birliği yolları aradık

Doğu Akdeniz’de yaşanan tüm krizlerde iş birliği yolları aradık

Haberton - Haberton
9 Eylül 2020 - Güncellenme Tarihi 20 Ağustos 2021
- Politika, Ak Parti Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Bölgemizde ve özellikle Doğu Akdeniz'de yaşanan tüm krizlerde iş birliği yolları aradık, aramaya da devam ediyoruz.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Bölgemizde ve özellikle Doğu Akdeniz'de yaşanan tüm krizlerde iş birliği yolları aradık, aramaya da devam ediyoruz.

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Bölgemizde ve özellikle Doğu Akdeniz’de yaşanan tüm krizlerde iş birliği yolları aradık, aramaya da devam ediyoruz.

Oktay, “Gelişmeler de gösteriyor ki, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin bulunmadığı her girişim başarısızlığı mahkûmdur” dedi.

Fuat Oktay, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği ve Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin yer aldığı KKTC Ekonomik Örgütler Platformu ile çevrimiçi toplantı gerçekleştirdi. Toplantıdaki konuşmasında Türkiye’de ve KKTC’de yaşanan gelişmelere, salgın sürecinde birlikte verilen mücadeleye değinen Oktay, salgınla mücadelede başarılı ülkeler arasında yer alan Türkiye ve KKTC’nin, bu mücadeleyi tüm zorluklara rağmen başarıyla sürdürdüğünü söyledi.

2020 yılının ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 4,4 gibi güçlü bir büyüme performansı sergilediğini hatırlatan Oktay, ikinci çeyrekte salgının etkileriyle birçok ülke ekonomisinin süreçten olumsuz etkilendiğini, ABD ekonomisinin eksi 31,7, İngiltere’nin eksi 22,8 küçüldüğü ortamda Türkiye’nin eksi yüzde 9,9’la birçok ülkeye göre daha başarılı bir performans sergilediğini belirtti. Oktay, KKTC’nin gayri safi yurtiçi hasılasının yarısından fazlası ticaret ve hizmet sektörüne dayalı bir ekonomiye sahip olmasından dolayı salgından etkilendiğini, Mart-Haziran arasında yerel gelirlerde 82,1 milyon dolarlık gerileme gerçekleştiğini kaydetti.

‘BURADAN SU MÜJDESİNİ VERMEK İSTERİM’

Salgının ekonomiye olumsuz etkilerini en az seviyede tutmak üzere atılan normalleşme adımlarının etkisiyle Mayıs ayından itibaren KKTC ekonomisinin toparlanmaya başladığını ifade eden Oktay, KKTC’ye toplam 2,3 milyar lira destek içeren 2020 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nı 26 Mayıs’ta Başbakan Ersin Tatar ile imzaladıklarını belirtti.

Fuat Oktay, KKTC’ye 25,3 milyon liralık sağlık malzemesi ve gıda yardımı ulaştırdıklarını, Lefkoşa’da 100 yataklı acil durum hastanesi projesini başlattıklarını, Lefkoşa 500 yataklı hastane projesinin ön hazırlıklarını tamamladıklarını, KKTC’ye can suyu veren su temin projesinde meydana gelen arızanın giderilmesini yakından takip ettiklerini anlattı. Bugüne kadar KKTC’nin susuz bırakılmadığını ve arızayı tamir işlemlerinde sona gelindiği aktaran Oktay, 10 Eylül Perşembe günü çalışmaları yerinde inceledikten sonra deniz geçişi isale hattı üzerinden KKTC’ye suyun veriliş tarihini açıklayacaklarını bildirdi.

‘DOĞU AKDENİZ’DE TÜM KRİZLERDE İŞ BİRLİĞİ YOLLARI ARADIK’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz’de keşfettiği 320 milyar metreküp doğalgazın Türkiye’nin gücüne güç kattığını dile getirirken, “Bu keşfin haklı gurur ve mutluluğunu yaşarken, Doğu Akdeniz’deki çalışmalarımızı da aralıksız sürdürüyoruz. İnşallah burada da doğalgazı bularak müjdeli haberler vereceğiz. Bölgemizde ve özellikle Doğu Akdeniz’de yaşanan tüm krizlerde iş birliği yolları aradık, aramaya da devam ediyoruz. Anlaşmazlıkları yapıcı bir şekilde diplomasi yoluyla çözme gayreti içerisinde hareket ediyoruz. Gelişmeler de gösteriyor ki, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin bulunmadığı her girişim başarısızlığı mahkûmdur” mesajını verdi.

‘HAKKIMIZI YEDİRMEYİZ’

Oruç Reis sismik araştırma gemisinin faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Oktay, “Hidrokarbon faaliyetlerimiz bugüne kadar kendi kıta sahanlığımızda ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde hakkaniyet ilkesi çerçevesinde gerçekleştirildi; bundan sonra da aynı şuurla hareket edeceğiz. Yunanistan ise barış ve hakkaniyet anlayışından yoksun bir davranışla, 25-27 Ağustos 2020 tarihlerinde, büyük bir kısmı Oruç Reis gemimizin çalışma sahası ile örtüşen alanlarda gemi ve uçakların iştirakiyle askeri eğitimler yapacağına ilişkin bir NAVTEX mesajı yayınladı.

Her zaman söylüyoruz, bu tarz provokatif girişimler kimseye bir fayda sağlamaz, bizi haklı mücadelemizden asla döndürmez. Bizim mücadelemiz, bölgemizdeki barış, refah ve istikrar ortamının kurulmasına katkı sağlamak yönündedir. Hakkı her şeyin üzerinde tutan bir millet olarak biz kimsenin hakkını yemeyiz; ama kimseye de hakkımızı yedirmeyiz” diye konuştu.

‘KAPALI MARAŞ’IN AÇILMASI EKONOMİK HAREKETLENME OLUŞTURACAK’

Oktay, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs meselesinin çözümü için çalışıyor gözükürken, aslında hiçbir şeyi paylaşmak istemediğinin altını çizerek, “Biz de bu sözde konfor alanında onu rahat bırakmıyoruz. Bunun en iyi örneği, KKTC hükümetiyle yakın eşgüdüm halinde Kapalı Maraş’a yeniden hayat vermek yönünde başlattığımız çalışmalardır.

Bu konuda atacağımız adım KKTC’nin statükonun esiri olmadığını tüm dünyaya göstereceği gibi, ekonomik alanda da ciddi hareketlenme oluşturacaktır. Kıbrıs Rum Yönetiminin bu konuda uluslararası toplumu yanıltmak amacıyla asılsız iddialarla yürüttüğü propaganda faaliyetlerine de hukuk çerçevesinde gerekli yanıtları veriyoruz, vermeye devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu

Etiketler: EkonomiKKTC
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sağlık için hepimiz için sloganı ile kapsamlı virüs denetimi

Sonraki Haber

Muharrem İnce Bitlis’te esnaf ziyaretinde bulundu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde
Politika

Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi
Politika

İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi

15 Mayıs 2026
Büyük Birlik Partisi'nin 13'üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak
Politika

Büyük Birlik Partisi’nin 13’üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak

15 Mayıs 2026
Bakan Göktaş: Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak
Politika

Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak

15 Mayıs 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz
Politika

Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
Vali Gül: Bayram harçlığı olarak önümüzdeki burs 10 bin lira olacak
Politika

Bayram harçlığı olarak önümüzdeki burs 10 bin lira olacak

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
CHP eski Milletvekili Muharrem İnce 'Memleket Hareketi' kapsamında Bitlis'te esnaf ziyaretinde bulundu.

Muharrem İnce Bitlis'te esnaf ziyaretinde bulundu

En Güncel Haberler

Little girl repeating for her teacher at the table, she learning to read in a right way
Özel Haber

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

16 Mayıs 2026
İngiltere'de bir öğrenci menenjit nedeniyle hayatını kaybetti
Dış Haberler

İngiltere’de bir öğrenci menenjit nedeniyle hayatını kaybetti

16 Mayıs 2026
Trump: Terör örgütü DEAŞ'ın ikinci adamını etkisiz hale getirdik
Dış Haberler

Trump: Terör örgütü DEAŞ’ın ikinci adamını etkisiz hale getirdik

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Küçükçekmece D-100 Karayolu’nda otomobil bariyerlere çarparak takla attı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama

16 Mayıs 2026
Yaşam

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

- Haberton
16 Mayıs 2026

Muş’ta sürücüsünün kontrolünü yitirdiği otomobil, takla attı. Otomobil sürücüsü T.N.'nin (20) öldüğü kazada, yolcu konumundaki kardeşleri R.N., H.N. ve N.N....

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Instagram keşfete nasıl düşülür? 2026 algoritmasının öne çıkardığı kritik detaylar

Odaklanma sorunu nasıl çözülür? Telefon ve sosyal medya beyni nasıl etkiliyor?

Panik atak anında ne yapılır? İşte uzmanların hayat kurtaran önerileri

Güncel Haber

Little girl repeating for her teacher at the table, she learning to read in a right way

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

16 Mayıs 2026
İngiltere'de bir öğrenci menenjit nedeniyle hayatını kaybetti

İngiltere’de bir öğrenci menenjit nedeniyle hayatını kaybetti

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton