16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Doğal gazda dışa bağımlılığı yüzde 30 oranında azaltacağız

Doğal gazda dışa bağımlılığı yüzde 30 oranında azaltacağız

Haberton - Haberton
13 Ekim 2023
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Doğal gazda dışa bağımlılığı yüzde 30 oranında azaltacağız

Doğal gazda dışa bağımlılığı yüzde 30 oranında azaltacağız

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Sisteme verdiğimiz günlük 4 milyon metreküplük gazla yaklaşık 1,5 milyon hanenin günlük ihtiyacını karşılayabiliyoruz. İlk aşamada bu üretim günlük 10 milyon metreküpe, birkaç yılda ise 40 milyon metreküpe çıkacak. Böylece doğal gazda dışa bağımlılığımızı yaklaşık yüzde 30 oranında azaltmış olacağız” dedi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nca Zonguldak’a alınacak bin 500 kişi kura çekim töreni düzenlendi. Site Kapalı Spor Salonu’ndaki törene; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TTK Genel Müdürü Muharrem Kira, protokolü, maden işçileri ile aileleri katıldı. Burada konuşan Bakan Bayraktar, son 20 yılda Türkiye’deki elektrik ve doğal gaz ihtiyacının 3 kat arttığını belirterek, “Yalnızca elektrikte her yıl ortalama yüzde 4,7’lik bir talep artışı yaşanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak temel görevimiz, büyük ve güçlü Türkiye’nin artan bu enerji talebini karşılamak ve bu enerjiyi kesintisiz, kaliteli ve ucuz bir şekilde vatandaşlarımıza sunmaktır. Elbette bu hedefi gerçekleştirirken enerji ithalatını azaltmayı da hedefliyoruz. Bunun için en öncelikli konumuz, yerli kaynakların tüketimi karşılama oranını yükseltmek. Hepinizin malumu olduğu üzere, Karadeniz’de, Sakarya Gaz Sahası’nda keşfettiğimiz yerli gazımızı üretmeye başladık.

Geçtiğimiz nisan ayında karaya çıkardığımız gazı, BOTAŞ hattına bağladık. Şu an için sisteme verdiğimiz günlük 4 milyon metreküplük gazla yaklaşık 1,5 milyon hanenin günlük ihtiyacını karşılayabiliyoruz. İlk aşamada bu üretim günlük 10 milyon metreküpe, birkaç yılda ise 40 milyon metreküpe çıkacak. Böylece doğal gazda dışa bağımlılığımızı yaklaşık yüzde 30 oranında azaltmış olacağız. Bunun cari açığın azaltılması noktasında da büyük katkısı olacak” dedi.

’39 MİLYON TON KÖMÜR İTHAL ETTİK’

Bayraktar, 2022 yılında 39 milyon ton kömür ithal ettiklerini belirterek, “Bunun ekonomik karşılığı ise yaklaşık 10 milyar dolar. Bu açığı gidermenin yolu da yerli üretimden geçiyor. 2022 yılında kömür üretimimiz, 105 milyon tonu aştı ancak bu yeterli değil. Toplam kömür rezervimizin yaklaşık 21 milyar ton olduğunu hesap ediyoruz. Dolayısıyla bu kaynağın ekonomiye kazandırılması için daha fazla çaba göstermemiz, daha fazla üretim yapmamız gerekiyor. Türkiye 2022 yılında elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 35’ini kömür santrallerinden karşıladı.

Aynı yıl küresel elektrik üretiminde kömürün payı yüzde 36, Avrupa Birliği’nde ise yüzde 17 oldu. Bu oran, Almanya’da yüzde 33, Polonya’da yüzde 72, Çin’de ise yüzde 63 düzeyinde. Öyle söylendiği gibi dünya, kömürden vazgeçmiyor. Hatta kapalı olan kömür santrallerini de tekrar kullanıma açıyor. Hal böyleyken bizim kendi kaynağımızı toprak altında bırakmamızı istemek, enerjide dışa bağımlı olmamızı istemekle eş değerdir. Kim ne derse desin bu zenginliğimizi ekonomiye kazandırmaya, bu yolla ülkemizin büyümesine ve cari açığın azaltılmasına katkı sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

‘TAŞ KÖMÜRÜNÜN HER ZAMAN ÖNEMLİ BİR PAYI OLMUŞTUR’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise önümüzdeki hafta Bartın’da 400, Karabük’te 100 işçinin Türkiye Taşkömürü Kurumu bünyesinde istihdam edileceğini belirterek, “Özellikle Zonguldak şehrimizle özdeşleşen taş kömürünün hikayesi, çok eski tarihlere dayanmakla birlikte ülkemizin ekonomik, endüstriyel ve toplumsal gelişiminde her zaman önemli bir payı olmuştur. Taş kömürü, aynı zamanda çeşitlendirilmiş enerji kaynaklarına olan bağımlılığımızı azaltma konusunda da oldukça önemli bir görevi ifa etmektedir. 1848 yılından beri ülkemizin kömür madenciliği sektörüne öncülük eden Türkiye Taşkömürü Kurumu da yaklaşık 9 bin personeliyle bu alın terine ev sahipliği yaparak enerji sektöründe kritik bir rol oynamaktadır” dedi.

‘MADEN İŞÇİLERİMİZİN GÜVENLİĞİ VE REFAHI HER ŞEYDEN DAHA ÖNEMLİ’

Bakan Işıkhan, iş sağlığı ve güvenliğinin madencilik mesleği için ilk akla gelen alanlardan birisi olduğuna dikkat çekerek, “Bizim de öncelikle insani olarak, sonra da çalışma alanımız dolayısıyla en fazla önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Maden işçilerimizin güvenliği ve refahı, bizim için her şeyden daha önemlidir. Bu konuda bugüne kadar çok kıymetli uygulamaları hayata geçirdik. Madende çalışanlara asgari ücretin en az 2 kat olarak uygulanmasını sağladık.

Yer altında çalışan maden işçilerinin emeklilik yaşını 50’ye düşürdük. Maden kazalarında hayatını kaybedenlerin SGK borçlarının silinmesini, hak sahiplerine koşulsuz ölüm aylığı bağlanmasını, yakınlarına kamuda istihdam hakkı sağladık. Yer altı madenlerinde personel takip sistemi, sığınma odaları ve oksijenli kurtarıcıların kullanılmasını zorunlu kıldık. Böyle hayati konularda gerekli tüm düzenlemeleri tereddütsüz hayata geçirerek madencilerimizin yanında olduğumuzu hep gösterdik” diye konuştu.

Öte yandan Bakan Alparslan Bayraktar, Armutçuk’taki maden ocağındaki göçükte hayatını kaybeden Ramazan Yıldırım’ın ailesini ziyaret etti.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

’28. Routes World’ İstanbul’da gerçekleştirilecek

Sonraki Haber

Kurtulmuş, BAE Federal Konsey Başkanı ile görüştü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Politika

Emine Erdoğan’dan Kazakistan paylaşımı

16 Mayıs 2026
Bakan Uraloğlu: Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde
Politika

Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi
Politika

İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi

15 Mayıs 2026
Büyük Birlik Partisi'nin 13'üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak
Politika

Büyük Birlik Partisi’nin 13’üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak

15 Mayıs 2026
Bakan Göktaş: Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak
Politika

Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak

15 Mayıs 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz
Politika

Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Kurtulmuş, BAE Federal Konsey Başkanı ile görüştü

Kurtulmuş, BAE Federal Konsey Başkanı ile görüştü

En Güncel Haberler

ABD'den ‘Hürmüz Boğazı’ açıklaması
Dış Haberler

ABD’den ‘Hürmüz Boğazı’ açıklaması

16 Mayıs 2026
Düzce’de 1 milyon liralık sentetik hap ele geçirildi; 1 gözaltı
Yerel Haberler

Düzce’de 1 milyon liralık sentetik hap ele geçirildi; 1 gözaltı

16 Mayıs 2026
Arnavutköy’de trafikte tartıştığı kadın sürücüye saldıran sanal medya ünlüsüne 180 bin lira ceza
Yerel Haberler

Arnavutköy’de trafikte tartıştığı kadın sürücüye saldıran sanal medya ünlüsüne 180 bin lira ceza

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Binalarına sızan suya çözüm istiyorlar

16 Mayıs 2026
Yaşam

Kırşehir’de kent merkezine inen karaca kamerada

16 Mayıs 2026
Yaşam

Avcılar sahilinde erkek cesedi bulundu

16 Mayıs 2026
Yaşam

Beykoz ve Pendik’te uyuşturucu operasyonu; 2 şüpheli gözaltına alındı

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Avcılar sahilinde erkek cesedi bulundu

- Haberton
16 Mayıs 2026

Avcılar’da kıyıya vuran erkek cesedi bulundu. Aykut Ateş’e (36) ait olduğu tespit edilen ceset, otopsi işlemleri için Adli Tıp Kurumu’na...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

ABD'den ‘Hürmüz Boğazı’ açıklaması

ABD’den ‘Hürmüz Boğazı’ açıklaması

16 Mayıs 2026
Düzce’de 1 milyon liralık sentetik hap ele geçirildi; 1 gözaltı

Düzce’de 1 milyon liralık sentetik hap ele geçirildi; 1 gözaltı

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton