26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yaşam - Diyarbakırlı öğrencilere uluslararası yarışmadan ödül

Diyarbakırlı öğrencilere uluslararası yarışmadan ödül

Haberton - Haberton
23 Haziran 2021
- Yaşam
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Diyarbakırlı öğrencilere uluslararası yarışmadan ödül

Diyarbakırlı öğrencilere uluslararası yarışmadan ödül

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Diyarbakırlı öğrencilere uluslararası yarışmadan ödül, GYSTB liseler arası proje yarışmasında iki proje ile ‘Dünya İkinciliği’ ve ‘Jüri Özel Ödülü’ almaya hak kazandı.

Okyanus Kolejleri Diyarbakır Kampüsü Fen Lisesi öğrencileri Melisa Kalkan ve Mustafa Yiğit Tüzün, Hong Kong’da düzenlenen otuzdan fazla ülkeden yüzlerce projenin katıldığı Uluslararası Global Youth Science and Technology Bowl (GYSTB) liseler arası proje yarışmasında iki proje ile ‘Dünya İkinciliği’ ve ‘Jüri Özel Ödülü’ almaya hak kazandı.

Hong Kong’da biyoloji, kimya, fizik ve mühendislik alanlarında uluslararası bir öğrenci bilim projesi yarışması olan Global Youth Science and Technology Bowl’a katılan Okyanus Kolejleri Diyarbakır Kampüsü Fen Lisesi 11’inci sınıf öğrencileri Melisa Kalkan (17) ve Mustafa Yiğit Tüzün (16), kimya alanında hazırladıkları iki proje ile ‘Dünya İkincisi’ ve ‘Jüri Özel Ödülü’ almaya hak kazandı.

Yarışma, bilim ve teknolojiyi teşvik etmeyi, küresel gençliğe yaratıcılıklarını ve bilimsel zihniyetlerini geliştirmeleri için bir platform sağlamayı ve tüm genç bilim adamları arasında bilimsel fikirlerin, ilgi alanlarının ve yeteneklerin değişimini kolaylaştırmayı amaçlayan küresel gençliğin bilimsel başarısının ve yenilikçiliğinin bir vitrini olarak kabul ediliyor ve dünyanın dört bir yanındaki bilim yetenekleri, araştırma raporları ve prototipleriyle yarışıyor.

“PROJE AKLIMA GELİNCE HOCAMIZIN YANINA KOŞTUK”

Diyarbakırlı öğrencilere uluslararası yarışmadan ödül
Diyarbakırlı öğrencilere uluslararası yarışmadan ödül

Hazırladıkları projelerle dünya ikinciliği ve jüri özel ödülünü almaya hak kazanan öğrencilerden Melisa Kalkan, 9’uncu sınıftan itibaren kimya alanında kendisini geliştirdiğini ve bu ödül öncesinde TÜBİTAK’a da katılarak ödül aldıklarını söyledi. Proje fikrini bir gece evde ayva çekirdeğiyle bulduğunu aktaran Kalkan, hedefinin iyi üniversitelerde moleküler mikrobiyoloji okumak olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

“Projeye başlamadan önce, proje, temel bilgileri gerektirdiği için biz öncelikle 9 ve 10’uncu sınıfta temelimizi geliştirdik. Projeye kimya alanında katıldık. Kimya dersindeki temelimizi tamamladıktan sonra TÜBİTAK gibi yarışmalara katılıp proje hazırladık. Ayva çekirdeğinin jelatin özelliği var, bir miktar suyun içinde beklettiğiniz zaman bir gecede jelatin kıvamını alıyor ve maske olarak kullanılabiliyor. Bunu yaptıktan sonra aklıma hocamın geçen yıl yaptığı karpuz kabuğundan biyofilm geldi. Yiğit’le hocamızın yanına koştuk hemen.

Hocama, ayva çekirdeğinin de böyle bir özelliği olduğunu söyledik ve ‘bunu kullanarak geliştirebilir miyiz?’ diye sorduk. Hocam da ‘araştıralım ve laboratuvarda başlayalım’ dedi. O şekilde heyecanla başladık ve yöntemlerimizi belirledik. Biraz uzun ve yorucu oldu ama çok keyifliydi. Ödül aldığımız açıklandığı zaman ciddi anlamda o mutluluğu bence her öğrencinin yaşaması gerekiyor. Çok büyük keyifli bir mutluluktu. Çok şaşırdık, heyecanlıydık, mutlu olduk, emeklerimizin karşılığını aldık, tarif edilemez bir duyguydu. Dünya ikincisi olmadan önce Türkiye’deki iyi üniversitelerde moleküler mikrobiyoloji okumayı düşünüyordum, Boğaziçi, ODTÜ veya Koç gibi üniversitelerde. Ama şu anda dünya ikinciliği aldıktan sonra okulumuzun da desteğiyle yurtdışı üniversitelerine başvurmayı düşünüyorum. Böyle bir kapımız da açılmış oldu.”

“ÖNCE TÜBİTAK’TA SONRA HONG KONG’DA ÖDÜL ALDIK”

Ödüllerin sahibi olan proje ortağı Mustafa Yiğit Tüzün de, hazırladıkları projelerle TÜBİTAK’ta bölge ikinciliği ödülünün sahibi olduklarını ve öğretmenlerinin yardımıyla hedeflerini büyüttüklerini dile getirdi. Dünya ikincisi olduklarını öğrenince çok mutlu olduğunu kaydeden Tüzün, hedefinin tıp alanında kendini geliştirmek olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Ben 10’uncu sınıftayken 11’inci sınıf ile ilgili bir şeyler yapmak istiyordum ve kendimi bu alanda duyurarak başarılı olmak istiyordum. 10’uncu sınıfın yazında öğretmenimizle bir proje yapma kararı aldık. Bu alanda öğretmenimize danıştık ne yapabiliriz diye. Sonucunda ayva çekirdeği ile film

kaplaması yapmaya karar verdik, et, süt, meyve türü ürünlerin kaplaması için. Eylül ayında çalışmalarımıza başladık, ilk başta TÜBİTAK’la sınırlı tuttuk bunu. TÜBİTAK’ta bölge ikinciliği elde edince alanımızı genişletmek istedik ve bize yardımcı olan, rehber olan öğretmenlerimizin yardımıyla da sınırları genişletip uluslararası bir yarışmaya katıldık Hong Kong’ta. Burada sunumumuzu yaptıktan sonra jürinin oylarıyla beraber diğer gün dünya ikincisi olduğumuzu öğrendik. Gerçekten çok mutlu olduk bu alanda başarılı olduğumuz için. Gurur duyuyorum kendimle. Koç Üniversitesi’nde okumak istiyorum, doktor olmak istiyorum, tıp alanında kendimi geliştirmek istiyorum. Araştırmalar yapmak, laboratuvarda ve yurtdışında çalışmalar yaparak hem kendimi geliştirmek, hem de dünyaya başarılı bir insan olmak istiyorum.”

“BUNUN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ”

Ödül alan öğrencileri eğiten ve hazırlayan Okyanus Koleji Kimya Öğretmeni Burcu Sezen Üğüten de, dünya ikinciliğinin haklı gururunu yaşadıklarını söyleyerek; “Güzel bir proje yaptık, bunu Hong Kong’ta sunduk ve jürilerin oylamalarıyla dünya ikinciliğini elde ettik. Dünya ikincisi olmak güzel bir şey, bunun haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

Diyarbakırlı öğrencilere uluslararası yarışmadan ödül, GYSTB liseler arası proje yarışmasında iki proje ile 'Dünya İkinciliği' ve 'Jüri Özel Ödülü' almaya hak kazandı.
Diyarbakırlı öğrencilere uluslararası yarışmadan ödül, GYSTB liseler arası proje yarışmasında iki proje ile ‘Dünya İkinciliği’ ve ‘Jüri Özel Ödülü’ almaya hak kazandı.

“PROJEYİ PATENTLE ÜLKEMİZE KAZANDIRMAK İSTİYORUZ”

Okyanus Kolejleri Diyarbakır Kampüsü Genel Müdürü Adnan Manay ise, hedeflerinin bu projeyi patentle ülkemize kazandırmak olduğunu belirterek; “Diyarbakır’da 3’üncü yılımız ve 3’üncü yılımızda böylesi büyük bir gurura imza atmak bizleri gerçekten çok gururlandırdı. Okulu ilk açtığımızdaki hedeflerimizden birisi buydu. Tabi ki üniversite sınavlarında başarı elde etmekti ama bunun yanında bilimsel araştırma ve geliştirmeye de önem veren bir kurumuz. Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz de bu konuda büyük katkı sunarak bizi dünya ikinciliğine taşıdılar. Umarım bu, ülkemiz için hayırlı bir gelişim olur. İleride bu projeyi patentle ülkemize kazandırmak istiyoruz, hayallerimizden birisi de bu” şeklinde konuştu.

BU İKİ PROJE ÖDÜL GETİRDİ

‘Ayva tohumları ile kaplayın, gıdaları güvenli bir şekilde saklayın’ başlığıyla dünya ikincisi olan proje ile doğal ve antibakteriyel bir biyofilm üretilmesi hedefleniyor. Projeyle ayrıca, ayva çekirdeği ekstraktlarından biyolojik olarak parçalanabilen film üretilerek gıdaların raf ömrünün uzatılması ve günümüzde büyük bir çevre sorunu olan plastik kullanımına alternatif sunulması planlanıyor.

‘Yarpuzla yaralarımızı sarıyoruz’ isimli Jüri Onur Ödülü alan projeyle de ‘Yarpuz’ bitkisinin sahip olduğu antienflamatuvar, antimikrobiyal ve antiseptik özelliklerinden yararlanarak, yaralarının iyileşme sürecini kısaltmak, tedavi sırasında kullanılan maddelerin olumsuz etkilerin ortadan kaldırmak, antibakteriyel ve yara iyileştirici özelliklere sahip hem ekonomik, hem de bitkisel kaynaklı sargı bezi elde etmek amaçlanıyor.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Akademisyenlerden Yağmur Hasadı projesi

Sonraki Haber

İdrar kaçırma sorunu artıyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali'nin açılışına katıldı
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Ankara'da hayvanseverlerden yürüyüş
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Durdurulan minibüste 60 tabanca ile mühimmat ele geçirildi
Yaşam

Durdurulan minibüste 60 tabanca ile mühimmat ele geçirildi

25 Nisan 2026
Afiş asarken üst geçitten düşüp, otomobilin altında kalarak öldü
Yaşam

Afiş asarken üst geçitten düşüp, otomobilin altında kalarak öldü

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
İdrar kaçırma sorunu artıyor

İdrar kaçırma sorunu artıyor

En Güncel Haberler

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı
Yerel Haberler

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

26 Nisan 2026
Avcılar'da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Avcılar’da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

26 Nisan 2026
Trabzon'da boks maçında kavga kamerada
Spor Haberleri

Trabzon’da boks maçında kavga kamerada

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Merih Demiral’lı Al-Ahli üst üste ikinci kez AFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu

Merih Demiral’lı Al-Ahli üst üste ikinci kez AFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu

- Haberton
25 Nisan 2026

Al-Ahli - Machida Zelvia: 1-0 Milli futbolcu Merih Demiral’ın formasını giydiği Al-Ahli, Afc Şampiyonlar Ligi finalinde Japonya ekibi Machida Zelvia’yı...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

26 Nisan 2026
Avcılar'da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Avcılar’da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton