19 Eylül 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - Diyarbakır E Tipi Cezaevi, müzeye dönüştürülüyor

Diyarbakır E Tipi Cezaevi, müzeye dönüştürülüyor

Haberton - Haberton
5 Mart 2025
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Diyarbakır E Tipi Cezaevi, müzeye dönüştürülüyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

12 Eylül darbesi sonrası askeri cezaevi olarak kullanılan Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin ‘Anı ve Etnografya Müzesi’ olması kararının ardından başlatılan çalışmalarda, ilk etabın yüzde 67’si tamamlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Ekim 2023’te toplu açılış töreni için geldiği Diyarbakır’da, 12 Eylül darbesi sonrası askeri cezaevi olarak kullanılan Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin müze olacağını ifade ederek, “Bugün buraya müjdeyle geliyorum. Son ziyaretimde Diyarbakır Cezaevi’ni boşaltma ve kültür merkezi yapma sözü vermiştim. Sözümüzü tuttuk.

Adalet Bakanlığımız cezaevini tamamen boşalttı. Kültür ve Turizm Bakanlığımız eski cezaevinin restorasyonu için gereken projeleri hazırladı. İçinde müzeden kütüphaneye, kültür ve sanat birimlerine kadar pek çok bölümün yer alacağı bu eserin, şimdiden Diyarbakır’ımıza hayırlı olmasını diliyorum. Diyarbakır Cezaevi, müze oluyor” ifadelerini kullandı. Bunun üzerine cezaevi içerisinde bulunan 270 tutuklu ve 170 personel, kentteki diğer cezaevine nakledildi. Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da cezaevinin kapısına kilit vurarak anahtarını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a verdi.

MÜZEYE DEVREDİLDİ

27 Ekim’de, cezaevinin çevresine terör olaylarına karşı kurulan 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğinde her biri 7 tonluk beton bloklar da kaldırıldı. ‘Anı ve Etnografya Müzesi’ olarak hizmet verecek olan cezaevi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından Diyarbakır Müze Müdürlüğü’ne devredildi. İçindeki bazı yapıların yıkımı için kurul kararı çıkarılırken, bazılarının da güçlendirilmesinin yapılması planlandı. 5 bloktan oluşan, toplam parsel alanı 49 bin 204 metrekare, kapalı alanı da 16 bin 462 metrekareden oluşan yapıda, 2 giriş kapısı planlandı.

Cezaevine sonradan eklenen askeri gazino, lojman gibi yapılar da yıkıldı. 2023 yılında lazer tarama yöntemiyle belgeleme yapılan cezaevinde, 1980 sonrası cezaevine sonradan eklenilen koğuş ve hücreler de yıkılıp Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmalarına başlandı. 1980’deki aslına dönüştürülecek cezaevinde 2 etaptan oluşan çalışmalarda, ilk etabın Haziran’da tamamlanması bekleniyor.

‘CEZAEVİNDE KALMIŞ OLAN DÖNEMİN TANIKLARI İLE İSTİŞARELER GERÇEKLEŞTİRİLDİ’

Cezaevi’nde yaşanan olayların en doğru şekilde ifade edilerek anlatılabilmesi amacıyla 1980-1984 yılları arasında kalan tanıklarla toplantı ve istişareler gerçekleştirildiğini belirten Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, “Ülkemizin hafızasına acı hatıralarla kazınan Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevinin 12 Ekim 2022 tarihinde bakanlığımıza teslim edilmesi ve 24 Ekim 2022 tarihinde tabelasının indirilmesinden sonra Anı Müzesi ve Kültür Merkezi olarak işlevlendirilmesine yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Öncelikli olarak 2023-2024 yılları arasında projelendirme çalışmaları büyük bir titizlikle sürdürülmüştür.

Bu kapsamda cezaevinin özgün haline dönüştürülmesine ilişkin restorasyon projeleri hazırlanarak 17 Eylül 2024 tarihinde birinci etap restorasyon çalışmaları başlatılmıştır. İlk etapta özellikle yerleşke içerisinde bulunan binaların ve cezaevinin muhdes eklerinden arındırılması ile ilgili yıkım ve söküm işleri, hafriyat temizlikleri yapıldı. Çatı imalatları zarar gördüğü için çatının tümü değiştirildi. Yapı içerisinde yapılan raspa ve söküm çalışmaları sonrasında taşıyıcı sistemde statik sorunların olduğu tespit edilmiştir.

Gerek müze ziyarete açıldığında yoğun insan sirkülasyonu olacağı, gerekse yakın dönemde bölgemizde yaşanan depremlerden kaynaklı olarak özellikle güçlendirme projelerinin revize edilmesine ilişkin çalışmalar başlatılarak revize restorasyon projeleri ve güçlendirme projeleri hazırlanarak ilgili koruma kurulundan onaylatılmıştır. Güçlendirme projeleri kapsamında döşeme, kolon, kiriş ve duvarlarda yüksek statik dayanıma sahip tamir harçları ve fiber karbon güçlendirme yöntemi ile ilgili güçlendirme çalışmalarımız devam etmektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Kültür Vakıfları Müzeler Genel Müdürlüğümüz tarafından müze teşhir tanzim içeriğinin oluşturulması ile ilgili konunun hassasiyeti göz önünde bulundurarak Diyarbakır Cezaevi Danışma Kurulu oluşturulmuştur. Cezaevinde yaşanan olayların en doğru şekilde ifade edilerek anlatılabilmesi amacıyla yazılı ve görsel kaynak araştırmaları yapılarak, proje çalışmaları aşamasında 1980-1984 döneminde cezaevinde kalmış olan dönemin tanıkları ile istişare ve toplantılar gerçekleştirilmiştir” dedi.

‘2026 KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NE YETİŞTİRİLMESİ HEDEFLENMEKTEDİR’

Yapılan restorasyon çalışmalarında şu ana kadar birinci etabın yüzde 67’sinin tamamlandığını belirten Koç, şöyle devam etti:

“Cezaevinde sadece Anı Müzesi değil aynı zamanda kütüphane, eğitim atölyeleri, çok amaçlı sergi salonları, sahne sanatlarının sergileneceği çok amaçlı salon, arkeolojik sergi alanı ve bunun dışında yeşil alan açık etkinlik alanları ve otopark olarak düzenlenmesi ile ilgili projeler hazırlanmıştır. Restorasyon çevre düzenleme ve teşhir tanzime yönelik uygulamaların 2026 Ekim ayında düzenlenecek olan Kültür Yolu Festivali’ne yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Çalışmalar etaplar halinde sürdürülecek şu an birinci etap uygulamasındayız. Daha çok yapıların yıkım ve söküm çalışmaları mevcut cezaevi binasındaki muhdes yapıların arındırılmasıyla ile ilgili işlemler yürütülmektedir.

Şu an birinci etapta yüzde 67’lik bir fiziki gerçekleşme sağlanmış durumdadır. 2 etap halinde bitirilmesi planlanmaktadır. Yapılan sıva raspaları ve söküm çalışmaları sonrasında yapıda gözle görülür nitelikte statik sorunların oluştuğu tespit edilmiştir. Bu çerçevede özellikle kolon ve kirişlerin güçlendirilmesiyle ilgili proje revizyonları gerçekleştirildi ve ilgili koruma kurulundan onaylandı. Yapının depremsel gücünün artırılmasına yönelik güçlendirme faaliyetleri devam ediyor. Kolon kiriş ve döşemelerin, duvarların yüksek dayanımlı tamir harçları ve fiber karbon ile güçlendirme çalışmaları devam etmektedir. Yapılan güçlendirme çalışmaları neticesinde depreme dayanıklı hale gelecektir” diye konuştu.

Etiketler: Diyarbakır
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sahura kalkmadan oruç tutmak vücut için dezavantaj oluşturuyor

Sonraki Haber

Obezite oranı yüzde 16’ya ulaştı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Claude Monet’nin hiç sergilenmemiş eserleri satışa çıkıyor: ‘Iris’e 30 milyon avroya kadar değer biçildi
Kültür ve Sanat

Claude Monet’nin hiç sergilenmemiş eserleri satışa çıkıyor: ‘Iris’e 30 milyon avroya kadar değer biçildi

18 Eylül 2026
‘Vakıf Eserleri Envanteri Projesi’ kapsamında Bursa için hazırlanan kitap tanıtıldı
Kültür ve Sanat

‘Vakıf Eserleri Envanteri Projesi’ kapsamında Bursa için hazırlanan kitap tanıtıldı

18 Eylül 2026
Kültür ve Sanat

Betül Fırat’a Magnova’dan “Müzikte Söz Yazarlığı Başarı Ödülü”

18 Eylül 2026
Cemre Baysel’in performansı çok konuşuluyor
Kültür ve Sanat

Cemre Baysel’in performansı çok konuşuluyor

18 Eylül 2026
İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde tarihi dönüşüm
Kültür ve Sanat

İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde tarihi dönüşüm

18 Eylül 2026
İstanbul Devlet Opera ve Balesi yeni sezona Beethoven'ın '9.Senfonisi' ile başlıyor
Kültür ve Sanat

İstanbul Devlet Opera ve Balesi yeni sezona Beethoven’ın ‘9.Senfonisi’ ile başlıyor

18 Eylül 2026
Sonraki Haber
Obezite oranı yüzde 16'ya ulaştı

Obezite oranı yüzde 16'ya ulaştı

En Güncel Haberler

Babasını darbeden kişiyi tabancayla bacağından yaraladı; o anlar kamerada
Yerel Haberler

Babasını darbeden kişiyi tabancayla bacağından yaraladı; o anlar kamerada

19 Eylül 2026
Aracın çarptığı yaya öldü; sürücüsü kaçtı
Yerel Haberler

Aracın çarptığı yaya öldü; sürücüsü kaçtı

19 Eylül 2026
Tekirdağ'da kamyonette 19 kaçak göçmen yakalandı
Yerel Haberler

Tekirdağ’da kamyonette 19 kaçak göçmen yakalandı

18 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bingöl’de ayı ve kurtlar, çöpten yiyecek ararken görüntülendi

18 Eylül 2026
Yaşam

30 yılda seçimlerde 19 kez aday olmuştu; hayatını kaybetti

18 Eylül 2026
Yaşam

Kazada şehit olan polis memurunun cenazesi Giresun’a gönderildi

18 Eylül 2026
Yaşam

Rize’de korkutan yolculuk: İlkel teleferikle metrelerce gittiler

18 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Avustralya göç oranını düşürmeyi hedefliyor: Vize ihlali yapan turistlere gözaltı ve sınır dışı kararı

Avustralya göç oranını düşürmeyi hedefliyor: Vize ihlali yapan turistlere gözaltı ve sınır dışı kararı

- Haberton
18 Eylül 2026

Avusturalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Matt Thistlethwaite, göç oranlarını düşürme hedefi doğrultusunda vize süresini aşan turistlerin göçmen gözaltı merkezlerine yerleştirileceğini ve...

Nootropik takviyeler beyni güçlendiriyor mu? Bilim hafıza ve odaklanma için ne diyor?

SGK hizmet dökümünde “eksik gün” görüyorsanız dikkat: Emeklilik hesabınızı doğrudan etkileyebilir

Sıcak havada en hızlı bozulan yiyecekler belli oldu: Bu besinleri dışarıda bekletirken dikkat

Kullanmadığınız banka hesaplarını açık bırakmak riskli mi? Yıllardır dokunmadığınız hesaplara dikkat

Güncel Haber

Babasını darbeden kişiyi tabancayla bacağından yaraladı; o anlar kamerada

Babasını darbeden kişiyi tabancayla bacağından yaraladı; o anlar kamerada

19 Eylül 2026
Aracın çarptığı yaya öldü; sürücüsü kaçtı

Aracın çarptığı yaya öldü; sürücüsü kaçtı

19 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton