6 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Dış ticaret açığımızda 9 ayda yüzde 31,5 azalma var

Dış ticaret açığımızda 9 ayda yüzde 31,5 azalma var

Haberton - Haberton
2 Ekim 2024
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Dış ticaret açığımızda 9 ayda yüzde 31,5 azalma var

Dış ticaret açığımızda 9 ayda yüzde 31,5 azalma var

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Türkiye ilk 9 ayda 253 milyar dolar ithalat yaparken, ihracatımız da ilk 9 ayda 193 milyar dolar olmuştur. Böylece 9 ayda 60 milyar dolar dış ticaret açığı vermiş bulunuyoruz. Dış ticaret açığımızda 9 ayda yüzde 31,5 azalma var” dedi.

Bakan Bolat, dış ticaret verilerine ilişkin Bakanlıkta basın toplantı düzenledi. Bolat, dış ticarette dengelenmenin devam ettiğini belirterek, “Bu durumdan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu anlamda ilk 9 ayın verilerinde de olumlu yönde ilerleme olduğunu görüyoruz. Baktığımızda Türkiye ekonomisi, 2023 yılında dünyanın oldukça zayıf bir performans gösterdiği dönemde yüzde 5,1 büyümüş ve kişi başına düşen milli gelirimiz 13 bin dolara yükselmişti. Bu trend, 2024 yılında da devam etmekte. 1’inci çeyrekte yüzde 5,3 büyürken, bu büyümenin 2,5 puanlık katkısı net ihracattan gelmektedir. 2’nci çeyrekte büyümemizde, bir miktar iç talepte yavaşlama söz konusudur; yüzde 2,5 büyüdük. Onun da yarısı, yaklaşık 1,3 puanı net ihracatının katkısından gelmektedir. Bu sağlıklı ve istikrarlı bir büyümenin formülüdür. Bu anlamda da Türkiye’nin büyümesinin, net ihracat katkısıyla olmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ALTIN İHRACATI YÜZDE 66 GERİLEDİ’

Eylül ayında ihracatın 22 milyar 7 milyon dolara ulaştığını açıklayan Bolat, “İhracatçılarımızla birlikte çok büyük gayretler sarf ettik, bu rakam geçen yılın rakamına göre yüzde 1,8’lik küçük bir azalışı ifade etmekle beraber bunun en önemli sebebi, takvim etkisi olmaktadır. Takvim etkisi bazen olumlu katkı yapabiliyor, bazen olumsuz katkı da yapabiliyor. Geçen yıl eylül ayında 5 cuma ihracatımız varken; perşembe, cuma günleri biz 2 gün 2,4 milyar dolar ihracat yapabiliyoruz, ihracatımızın en az olduğu günler cumartesi ve pazar oluyor; bu sene eylül ayı içinde 5 tane pazar günü gerçekleşti. Bunun negatif takvim etkisi 1 milyar dolara tekabül etti. Bir pazar eksik olsaydı, biz 600 milyon dolar ihracat artışını sizlere müjdeliyor olacaktık.

Altın ihracatında yüzde 66’lık bir gerilememiz söz konusu. Altın ve enerjiyi çıkardığımızda ihracatımızdaki artış eylül ayında yüzde 3,3, yani 20,8 milyar dolara ulaşmış oldu. Son 14 ayın içinde 9 ay aylık ihracat rekorları kırdık. İthalatımızda eylül ayında azalma trendini görmekten memnuniyet duyuyoruz. İthalatımızda eylül ayında yüzde 1,4’lük bir azalış söz konusu oldu. Çeyreklik trend çok önemli. 2023 yılının 3’üncü çeyreği ile 2024 yılının 3’üncü çeyreğini; yani temmuz, ağustos, eylül ayı performanslarını karşılaştırdığımızda 2024 yılı 3’üncü çeyreğinde, geçen yılın 3’üncü çeyreğine göre ihracatta yüzde 4,4’lük artış var ve 3 milyar dolar ihracat artışına tekabül ediyor” dedi.

‘DIŞ TİCARET AÇIĞI 14 AYIN 11’İNDE AZALDI’

Devamında son 14 aylık dış ticaret verilerini değerlendiren Bolat, “Dış ticaret açığımız 14 ayın 11’inde azaldı. Çeyreklik bazda dış ticaret açığımız bu yıl 3’üncü çeyrek olan temmuz, ağustos, eylül toplamında 17,4 milyar dolara düşmüştü. Geçen yılın 3’üncü çeyreğinde 26,3 milyar dolardı. Demek ki yüzde 34’lük bir azalış söz konusu. 3’üncü çeyrekte ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıl yüzde 70,8 iken, bu yıl yüzde 79,2’ye yükselmiştir. Bu 3’üncü çeyrekte ortalama yüzde 80’lik ihracatın ithalatı karşılama oranını, ihracatçılarımızın sayesinde başarmış durumdayız. Eylül ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 81,1 olarak gerçekleşti. Geçen yıl yüzde 81,5 idi. 9 aylık ihracatımızda, 2023 yılının ilk 9 ayı ile mukayese ettiğimizde mal ihracatında yüzde 3,2’lik artış devam ediyor.

İthalata baktığımızda yüzde 8’lik bir azalış söz konusu, bu yılın ilk 9 ayında 253 milyar dolara gerilemiş durumda. İthalatımızda net 21,6 milyar dolar azalış var, ihracatta net 5,9 milyar dolar artışımız var. Türkiye ilk 9 ayda 253 milyar dolar ithalat yaparken, ihracatımız da ilk 9 ayda 193 milyar dolar olmuştur. Böylece 9 ayda 60 milyar dolar dış ticaret açığı vermiş bulunuyoruz. Dış ticaret açığımızda, 9 ayda yüzde 31,5 azalma var. 87,7 milyar dolardan 60,1 milyar dolara gerilemişiz. Bunun anlamı, dış ticaret açığının 27,6 milyar dolarlık azalması. İşte ekonomi programımızın en önemli başarılarından biri bu olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı, yılın 9 ayında yüzde 76,3’e yükselmiştir. 8,2 puanlık iyileşme söz konusu” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Beylikdüzü’nde alacak verecek tartışması kanlı bitti

Sonraki Haber

Kırıkkale’de kayıp kadını aramalar sürüyor; 2 kişi tutuklandı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Ersoy: Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir
Politika

Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir

5 Haziran 2026
Dervişoğlu: Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır
Politika

Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır

5 Haziran 2026
Özgür Özel'den CHP'lilere çağrı; "Öfke yerine iktidar diye bağırın"
Politika

Özgür Özel’den CHP’lilere çağrı; “Öfke yerine iktidar diye bağırın”

5 Haziran 2026
Bakan Uraloğlu: Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik
Politika

Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik

5 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir / Geniş haber
Politika

Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir

5 Haziran 2026
Bakan Bolat: Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek
Politika

Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Kırıkkale'de kayıp kadını aramalar sürüyor; 2 kişi tutuklandı

Kırıkkale'de kayıp kadını aramalar sürüyor; 2 kişi tutuklandı

En Güncel Haberler

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama
Yerel Haberler

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu
Yerel Haberler

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama
Yerel Haberler

Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama

6 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mudanya’da denizden 2,5 ton atık çıkarıldı

5 Haziran 2026
Yaşam

Nemrut’u dünya turizmine daha güçlü şekilde kazandırmak istiyoruz

5 Haziran 2026
Yaşam

Kars Çayı’na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

5 Haziran 2026
Yaşam

Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Banka yöneticilerinin isimlerini kullanıp 'yatırım dolandırıcılığı' yapan şebekeye operasyon: 79 tutuklama

Banka yöneticilerinin isimlerini kullanıp ‘yatırım dolandırıcılığı’ yapan şebekeye operasyon: 79 tutuklama

- Haberton
5 Haziran 2026

İstanbul merkezli 27 ilde, banka yöneticileri ve yatırım uzmanlarının isim ve fotoğraflarını izinsiz kullanarak 'sahte yatırım grupları' oluşturan şüphelilere yönelik...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton