26 Ekim 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Dış kulak yolu enfeksiyonları her mevsim görülüyor

Dış kulak yolu enfeksiyonları her mevsim görülüyor

Haberton - Haberton
11 Eylül 2024
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Dış kulak yolu enfeksiyonları her mevsim görülüyor

Dış kulak yolu enfeksiyonları her mevsim görülüyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Genellikle havuz ve denizin daha yoğun kullanılmasına bağlı olarak dış kulak yolu enfeksiyonları yaz döneminde artış gösterse de aslında her dönemde ortaya çıkabilecek bir sorun. Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Meltem Bozacı Kılıçoğlu, özellikle bağışıklığı düşük olan kişilerde dış kulak yolu enfeksiyonunun kulak kemiğine, çevre yumuşak dokulara ve boyuna yayılıp daha yaygın enfeksiyon oluşumuna neden olabileceğine dikkat çekti.

Dış kulak yolu enfeksiyonları özellikle neden olduğu kaşıntı ve ağrıyla hem çocuk hem de yetişkinlerin hayat kalitesini etkiyen önemli bir sorun. Üstelik kaşıntıyı gidermek için yaygın olarak kullanılan kulak pamuğu ya da tırnakların enfeksiyonun ilerlemesine neden olabileceğine işaret eden, Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi’nden Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Meltem Bozacı Kılıçoğlu, “Dış kulak yolu enfeksiyonları bilinen aksine sadece yaz aylarında görülen bir sorun değildir. Her mevsimde ve her yaşta ortaya çıkar. Özellikle riskli grupta yer alan ve daha önce bu enfeksiyonu geçiren kişiler gerekli önlemleri almalı” diye konuştu.

“HER YAŞTA ORTAYA ÇIKABİLİYOR”

Opr. Dr. Kılıçoğlu, bu sorunun her yaşta ortaya çıkabildiğini hatırlatarak şu bilgileri verdi:

“Dış kulak yolu iltihabı, kulak kanalında genellikle bakterilerin neden olduğu akut bir enfeksiyondur. Dış kulak yolundaki cildin ödemlenip hastanın kulakta kaşıntı, ağrı ve dolgunluk şikayetiyle gelebilir. Genellikle bakterilerden ‘Pseudomonas aeruginosa’ ya bağlı olarak dış kulak yolu enfeksiyonu görülebilir. Sorun her yaşta ortaya çıktığı için tüm toplumu ilgilendiren bir durum.”

‘İŞİTME KAYBI GİBİ CİDDİ KULAK SORUNLARINA NEDEN OLABİLİR’

Op. Dr. Kılıçoğlu, sorunun neden bu denli önemli olduğunu şöyle açıkladı:

“Enfeksiyonun devam etmesi ve ilerlemesi durumunda kulakta yoğun ağrı neden olabilir. Bu ağrı özellikle çiğneme ya da başı hareket ettirme sırasında artar. Beraberinde şişlik ya da tıkanma gibi durumlar yaşanırsa hastada geçici işitme kaybı ya da daha ciddi kulak sorunlarına neden olabilir. Sorunun bir diğer önemli yanı da tekrar edebilir olması. Özellikle enfeksiyon için risk faktörleri olan nem ve suya maruziyet devam ediyorsa ya da hijyen koşulları sağlanamıyorsa tekrar etme riski var. Bu nedenle zamanında takip ve tedavi gerektirir.”

Dış kulak yolu enfeksiyonları her mevsim görülüyor
Dış kulak yolu enfeksiyonları her mevsim görülüyor

‘SADECE YAZ AYLARININ SORUNU DEĞİLDİR’

Dış kulak yolu enfeksiyonlarının sadece yaz aylarında ortaya çıktığına dair yaygın ve yanlış bir bilgi olduğunu söyleyen Opr. Dr. Kılıçoğlu, “Dış kulak yolu normalde ph ı asidiktir fakat kulağa fazla su kaçması ortamın daha nemli hale gelmesiyle beraber bazik (alkali) ph’a doğru kayar. Bu durumda enfeksiyonlara yatkınlık oluşturur. Hastanın deniz veya havuza girdiğinde bu bakteriyel veya mantar etkeniyle karşılaşınca hastada şikayetler daha sık görülmeye başlar. Dolayısıyla su sporları ve yüzme sonrasında dış kulak yolu normalden daha nemli olacağı için enfeksiyonun gelişimine zemin hazırlayan faktörlerden arasındadır. Bu nedenle yoğunluk yaz dönemi olmakla birlikte her mevsim yaşanabileceği unutulmamalı” dedi.

KULUK PAMUĞU KULLANIMI RİSKİ ARTIRIYOR

Sıklıkla yüzücü kulağı olarak bilinse de dış kulak kanalında salgı yapan bezlerin koruyucu yağ tabakasının ortadan kalkmasının da önemli sebeplerden biri olduğunu anlatan Op. Dr. Kılıçoğlu, “Yüksek nemli ve sıcak ortamlarda dış kulak yolu cildi ve kulak salgısının koruyucu bariyer özelliği ortadan kalktığı için risk artıyor. Sıklıkla kaşıntı ile başlıyor. Rahatlama amacıyla kulak içine sokulan kulak pamuğu veya tırnak ile ciltte zedelenme meydana geliyor. Böylece ciltte bakterilerin üremesi için daha rahat bir ortam oluşur” ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCE GEÇİRENLERDE RİSK DAHA FAZLA

Özellikle daha önceden dış kulak yolu enfeksiyonu geçirmiş kişilerin bu konuda risk altında olduğunu söyleyen Op. Dr. Kılıçoğlu, ayrıca bağışıklığı düşük kişilere de dikkat çekerek şunları anlattı:

“Şikayetler özellikle yüzme veya duş sonrası tekrarlayabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde enfeksiyon riski daha fazla olduğu için, özellikle şeker hastalığı olanlar, kemoterapi veya radyoterapi alanlar, HIV + hastalarda inatçı bir dış kulak yolu enfeksiyon öyküsü varsa mutlaka bir KBB uzmanına muayene olmalıdır. Çünkü bu hastalarda dış kulak yolu enfeksiyonu kulak kemiğine, çevre yumuşak dokulara ve boyuna yayılıp daha yaygın enfeksiyon oluşumuna neden olabilir.”

EGZAMAYLA KARIŞTIRILABİLİYOR!

Kulakta ağrı ve özellikle kaşıntı nedeniyle enfeksiyonun Perikondrit denilen kıkırdak enfeksiyonu, bazı egzama benzeri cilt hastalıklarıyla ve kronik orta kulak enfeksiyonları ile da karıştırılabildiğine işaret eden Op. Dr. Kılıçoğlu, doğru tanı ve zamanında tedavinin önemini şöyle anlattı:

“Tedavi edilmemiş bir dış kulak yolu enfeksiyonu sonucunda artmış kulakta ağrı, dış kulak yolunda şişme ve kulakta akıntı görülebilir. Bu enfeksiyon zamanla tedavi edilmezse yumuşak dokulara, yüze ve boyna yayılabilir. Özellikle bağışıklık sistemi baskılanan hastalarda yüzeyel enfeksiyon olarak başlayan hastalık bu bölgede olan yoğun lenf sistemi drenajı nedeniyle baş boyun bölgelerine yayılmasına zemin hazırlamaktadır.”

TEDAVİDE DÖRT TEMEL PRENSİBİ VAR

“Dış kulak yolu enfeksiyonunda tedavinin dört temel prensibi bulunmaktadır. Sık ve titiz temizleme, uygun antibiyotik başlanması, enflamasyon ve ağrının tedavisi, gelecekteki enfeksiyonların gelişimin önlemek için verilecek tavsiyelerdir” diyen Op. Dr. Kılıçoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Enfeksiyonu her evresinde hastanın aralıklarla görülüp dış kulak yolu temizliğinin yapılması hastanın kullanacağı kulak damlası kadar etkili olacaktır. Pürülan akıntı olmadığı evrede alüminyum asetatlu damlalar bakteri ve mantarların üremesini engelleyecektir. Enfeksiyon sıklıkla ‘Pseudomonas aeruginosa’ ya bağlı olduğu için bu etkeni kapsayacak antibiyotikli damla başlanması önerilir. Tedaviye kortizonlu kulak damlaları da eklenebilir. Dış kulak yolu enfeksiyonu kendiliğinden geçmez. Mutlaka bir KBB hekimi görüp tedaviye başlamalıdır. Her hastanın enfeksiyon aşamasında evresi farklı olduğu için başkasının tedavisinde iyi gelen önerileri alıp doktor kontrolünde olmadan damla ve antibiyotik tedavisine başlanmamalıdır.”

KKB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Meltem Bozacı Kılıçoğlu, enfeksiyondan korunmak için alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraları:

“Yüzme sırasında kulağa su kaçmasını engellemek için vazelinli pamuk kullanılmalı. Özellikle yüzülen havuz veya deniz suyunun temiz olmasına dikkat edilmeli. Kulak ıslandıktan yumuşak pamuk veya havluyla hafifçe kurulanmalı. Kulağı kaşımamalı ve kulak pamuğu veya başka yabancı cisimleri kulağa sokulmamalı.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

5 ilde ‘Siberağ-6’ operasyonları: 74 gözaltı

Sonraki Haber

Bursa’da büfede çıkan yangın bitişikteki mobilya imalathanesine sıçradı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Memişoğlu müjdeyi verdi: Milli gururumuz GÖKBEY sağlık filosuna katıldı
Sağlık Haberleri

Bakan Memişoğlu müjdeyi verdi: Milli gururumuz GÖKBEY sağlık filosuna katıldı

26 Ekim 2026
60 yaşındaki kadının beynindeki 10 santimetrelik kitle ameliyatla çıkarıldı
Sağlık Haberleri

60 yaşındaki kadının beynindeki 10 santimetrelik kitle ameliyatla çıkarıldı

26 Ekim 2026
Ani göz kapağı düşüklüğü ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir: "Dikkat edilmeli"
Sağlık Haberleri

Ani göz kapağı düşüklüğü ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir: “Dikkat edilmeli”

26 Ekim 2026
Kanser tedavisine bağlı eklem ağrılarına akupunktur çözümü: "Etkisi bilimsel çalışmalarla desteklendi"
Sağlık Haberleri

Kanser tedavisine bağlı eklem ağrılarına akupunktur çözümü: “Etkisi bilimsel çalışmalarla desteklendi”

26 Ekim 2026
Sonbaharın gelmesiyle uzmanlardan uyarı: "RSV, bebeklerde solunum sorunlarına yol açabilir"
Sağlık Haberleri

Sonbaharın gelmesiyle uzmanlardan uyarı: “RSV, bebeklerde solunum sorunlarına yol açabilir”

26 Ekim 2026
ZEISS Türkiye'den lösemili çocukların görme sağlığına destek: Eğitimde fırsat eşitliği amaçlanıyor
Sağlık Haberleri

ZEISS Türkiye’den lösemili çocukların görme sağlığına destek: Eğitimde fırsat eşitliği amaçlanıyor

26 Ekim 2026
Sonraki Haber
Bursa'da büfede çıkan yangın bitişikteki mobilya imalathanesine sıçradı

Bursa'da büfede çıkan yangın bitişikteki mobilya imalathanesine sıçradı

En Güncel Haberler

Gürsel Tekin: CHP’nin cumhurbaşkanı adayı var
Politika

Gürsel Tekin: CHP’nin cumhurbaşkanı adayı var

26 Ekim 2026
İki motosikletin çarpıştığı kaza kamerada; 3 yaralı
Yerel Haberler

İki motosikletin çarpıştığı kaza kamerada; 3 yaralı

26 Ekim 2026
Bakan Fidan, KKTC Başbakanı Üstel ile görüştü
Politika

Bakan Fidan, KKTC Başbakanı Üstel ile görüştü

26 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Şanlıurfa’da gerçeği aratmayan UMKE tatbikatı: Deprem senaryosu nefes kesti

26 Ekim 2026
Yaşam

Bodrum’da sağanak; yollar göle döndü, iş yerlerini su bastı

26 Ekim 2026
Yaşam

Amasra’da yola kaya parçaları düştü

26 Ekim 2026
Yaşam

Kızılay’dan kan bağışında dikkat çeken rakamlar: 9 ayda 2 milyon 260 bin ünite kan toplandı! En çok 20 yaşındakiler bağışladı

26 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Ümit Özdağ’dan Aydın Efeler Ziraat Odası’na ziyaret

- Haberton
26 Ekim 2026

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, beraberindeki parti heyetiyle birlikte Aydın Efeler Ziraat Odası’nı ziyaret ederek Oda Başkanı...

Okul öncesi eğitim neden bu kadar önemli? Türkiye’de 3-6 yaş döneminin çocukların geleceğine etkisi

Kış lastiği takmayanlara ceza var mı? 2026’da hangi araçlar için zorunlu, kimler muaf?

Hastaneye gitmeden önce bunları kontrol edin! MHRS randevusu, katkı payı ve muayenede bilinmesi gereken 10 kural

Şiddetli yağışta evinizi su basarsa ilk ne yapmalısınız? Sigorta, hasar tespiti ve tazminat rehberi

Güncel Haber

Gürsel Tekin: CHP’nin cumhurbaşkanı adayı var

Gürsel Tekin: CHP’nin cumhurbaşkanı adayı var

26 Ekim 2026
İki motosikletin çarpıştığı kaza kamerada; 3 yaralı

İki motosikletin çarpıştığı kaza kamerada; 3 yaralı

26 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton