4 Haziran 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Diş eti iltihabı gebe kalmayı geciktirebilir

Diş eti iltihabı gebe kalmayı geciktirebilir

Haberton - Haberton
9 Ağustos 2020 - Güncellenme Tarihi 17 Ağustos 2021
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Ağız ve diş eti iltihabı gebe kalmayı zorlaştırabileceğini belirten Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Periodontoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Begüm Alkan, önemli açıklamalarda bulundu.

Ağız ve diş eti iltihabı gebe kalmayı zorlaştırabileceğini belirten Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Periodontoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Begüm Alkan, önemli açıklamalarda bulundu.

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ağız ve diş eti iltihabı gebe kalmayı zorlaştırabileceğini belirten Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Periodontoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Begüm Alkan, önemli açıklamalarda bulundu.

Ağız ve diş sağlığıyla kısırlık arasında bir ilişki olabileceğini belirten Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Begüm Alkan, “3 binden fazla kadının ağız hijyeninin değerlendirildiği bir çalışmanın sonuçlarına göre gebe kalmakta zorlananların diş ve dişeti sağlığı, zorlanmayanlara göre belirgin derecede daha kötüydü. Bu kadınların, gebe kalmalarının yaklaşık 2 ay daha uzun sürdüğü gözlemlenmiştir” dedi.

Ağız ve diş hastalıklarının gebe kalmayı zorlaştırabileceğini belirten Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Periodontoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Begüm Alkan, önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Begüm Alkan, kısırlığın ‘Bir çiftin bir yıl veya daha uzun süre düzenli, korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamile kalamama veya bir hamileliği canlı doğuma taşıyamama’ olarak tanımlandığına işaret ederek “Dünya Sağlık Örgütü, çiftlerin yaklaşık yüzde 10’unun bebek sahibi olma sorunu yaşadığını belirtiyor. Bu yüksek oran, bilim dünyasını gebelik sürecini etkileyen faktörleri tekrar tekrar gözden geçirip değerlendirmeye itmiştir” diye konuştu.

SAĞLIKLI DİŞLER GEBELİK ŞANSINI ARTIRABİLİR

Bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyen diş ve dişeti hastalıklarının kadınlarda kısırlığa neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Alkan, 3 binden fazla kadının ağız hijyeninin değerlendirildiği bir çalışmanın sonuçlarına göre gebe kalmakta zorlananların diş ve dişeti sağlığı, zorlanmayanlara göre belirgin derecede daha kötü olduğunu, bu kadınların, gebe kalmalarının yaklaşık 2 ay daha uzun sürdüğü gözlemlendiğini belirtti. Dr. Alkan, şöyle devam etti:

“Kadın doğum ve üreme uzmanı araştırmacıların en sık ilgilendikleri konulardan biri, gebe kalmaya çalışılan sürecin, en sağlıklı ve verimli biçimde geçmesidir. Avustralya’da bundan yaklaşık 10 yıl önce yapılmaya başlanan bir taramanın sonuçları, araştırmacıların ibreyi diş ve dişeti hastalıklarına çevirmesiyle sonuçlanmıştır. 3 binden fazla kadının ağız hijyeninin değerlendirildiği çalışmanın sonuçlarına göre gebe kalmakta zorlananların diş ve dişeti sağlığı, zorlanmayanlara göre belirgin derecede daha kötüydü.

Bu kadınların, gebe kalmalarının yaklaşık 2 ay daha uzun sürdüğü gözlemlenmiştir. Bu sonuç bizlere şu soruyu sordurur: ‘Bir kadının hamile kalma şansı, dişlerine ve diş etlerine ne kadar iyi baktığıyla bağlantılı olabilir mi?’ Bu soruya kesin bir cevap verebilmek için elbette ki farklı coğrafyalarda yapılacak olan daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat ağız ve diş hastalıklarının, gebelik şansını artırmada, kontrol altına alınabilecek bir faktör olması, bu süreçten geçen kadınlar için umut verici olabilir.”

AĞIZDAKİ BAKTERİLER ENFEKSİYONA KADAR GÖTÜREBİLİR

Dr. Alkan, hamile kalmak isteyenlerin düzenli olarak dişlerini fırçalamalarının yanında, bu süreçte, ağız sağlıklarını en üst seviyede tutmak için profesyonel diş hekimlerini ziyaret etmelerinin oldukça önemli olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

“Ağzımız, diş, dişeti, dil ve boğazımıza yapışan mikroplarla (bakteri, virüs ve mantar vb.) doludur. Sağlıklı bir ağızda dişeti iltihabı ve diş çürüğü yoktur. Diş çürükleri, yeterli fırçalama yapmayan bireylerde, şekerli içecek ve yiyeceklerin tüketilmesiyle oluşan asidik ağız ortamında aktif hale gelen çürük yapıcı bakterilerin, zayıf diş minesini etkilemesiyle oluşur. Ayrıca, yemek artıklarının ortama gelmesiyle dişler üzerinde ‘plak’ oluşur.

Fırçalama, diş ipi ve diş arası fırçası kullanılarak plak uzaklaştırılabilir. Ancak bu düzenli yapılmazsa, plak sertleşir “diş taşı” olur ve uygun şekilde çıkarılması için diş hekimine gidilmesi gerekir. Bu süreçte ağızda, plak ve diştaşı uzun süre kalırsa, bakteriler dişetinde kanamalı, şişkin ve kırmızı renkli “dişeti iltihabı” adı verilen bir enfeksiyona neden olur.”

ERKEN DOĞUMA DA NEDEN OLABİLİR

Diş eti iltihabının eğer profesyonel diş hekimlerince müdahale edilmezse, hastalığın dokuları aşarak çene kemiklerini etkilemeye başlayacağını ve dişleri saran kemikte erime olacağına değinen Dr. Alkan, “Bu kelime anlamı “diş çevresi iltihaplanması” anlamına gelen eskilerin piyore diye adlandırdığı, günümüzde ise periodontitis adı verilen ağız hastalığıdır.

Periodontitis hastalığında dişetinin altındaki dokular iltihaplıdır. Çene kemiğinde düzensiz yıkım olunca girinti çıkıntılar oluşur. Mikroplar dişeti üstünde ve altında çoğalmaya devam ederek toksinler salgılar ve dişleri tutan dokulara hasar verir. Bağışıklık sistemimiz de bu olaylardan etkilenir. Bu mikroplar ağız boşluğunda sınırlı kalmaz ve kan dolaşımımıza girer.

Yapılan birçok çalışmada diş ve dişeti enfeksiyonlarıyla; diyabet, kalp-damar problemleri, solunum hastalıkları, görme sıkıntıları, düşük doğum ağırlığı ve erken doğum gibi olumsuz durumlarla hastalıkların ilişkili olabileceği belirtilmiştir. Maalesef 6 ayda bir veya yılda bir, diş hekimine gitme gerekliliği kolayca ertelenebilir ve unutulabilir. Ancak, kısırlık tedavisi ve yukarıda sayılan kronik hastalıkların kontrolü yoğun, masraflı, stresli ve zaman alıcıdır. Diş ve dişeti enfeksiyonları gibi kontrol altına alınabilecek bir risk faktörünü göz ardı etmek, tamamen kişinin sorumluluğundadır. Unutmayın ki; kötü ağız sağlığı genel sağlığı etkileyebilir” değerlendirmesinde bulundu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Beyrut’ta tarihi patlamanın ardından protestolar

Sonraki Haber

Çin’e peynir altı suyu proteini ihracatı başladı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Attan düşen kadının organları 4 hastaya umut oldu
Sağlık Haberleri

Attan düşen kadının organları 4 hastaya umut oldu

4 Haziran 2026
Özel Adatıp Hastanesi'nde yeni radyoterapi cihazı hizmete girdi
Sağlık Haberleri

Özel Adatıp Hastanesi’nde yeni radyoterapi cihazı hizmete girdi

4 Haziran 2026
Bebelac, ‘Mutlu Bebekler Mutlu Anneler’ projesiyle Ankara’da annelerle buluştu
Sağlık Haberleri

Bebelac, ‘Mutlu Bebekler Mutlu Anneler’ projesiyle Ankara’da annelerle buluştu

4 Haziran 2026
Medicana International İstanbul Hastanesi, AACI akreditasyonunu yeniledi
Sağlık Haberleri

Medicana International İstanbul Hastanesi, AACI akreditasyonunu yeniledi

4 Haziran 2026
'Yaza fit girmek isterken sakatlanmayın'
Sağlık Haberleri

Yaza fit girmek isterken sakatlanmayın

4 Haziran 2026
Ağabeyinden yapılan nakille sağlığına kavuştu, balonlarla taburcu edildi
Sağlık Haberleri

Ağabeyinden yapılan nakille sağlığına kavuştu, balonlarla taburcu edildi

4 Haziran 2026
Sonraki Haber
Türkiye ve Çin arasında 8 yıldır süren müzakerelerin ardından Türkiye'den Çin'e peynir altı suyu proteini ihracatı başladı. Karaman’da bir firma, Türkiye'den ilk Peynir altı suyu protein konsantresi tozu (WPC-35) ihracatını gerçekleştiren firma oldu.

Çin'e peynir altı suyu proteini ihracatı başladı

En Güncel Haberler

Otomobile pompalı tüfekli saldırıda iki kız kardeş yaralandı
Yerel Haberler

Otomobile pompalı tüfekli saldırıda iki kız kardeş yaralandı

4 Haziran 2026
Sultangazi'de trafik kazasının ardından çıkan bıçaklı kavga kamerada: 1 ölü, 2 yaralı
Yerel Haberler

Sultangazi’de trafik kazasının ardından çıkan bıçaklı kavga kamerada: 1 ölü, 2 yaralı

4 Haziran 2026
Milli taekwondoculardan 13 madalya
Spor Haberleri

Milli taekwondoculardan 13 madalya

4 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bıçaklanarak öldürülen Tahsin’in annesi: Oğlum çok gençti, başka analar yanmasın

4 Haziran 2026
Yaşam

İzmit Körfezi’ne 100 yapay resif ile 6 bin balık bırakıldı

4 Haziran 2026
Yaşam

Bağcılar’da yangından dönen itfaiye aracı devrildi; 2 yaralı 

4 Haziran 2026
Yaşam

Sivil polisler bıçaklı kavgaya havaya ateş açarak müdahale etti

4 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Balkondan düşen 21 aylık bebek yaralandı; o anlar kamerada

Balkondan düşen 21 aylık bebek yaralandı; o anlar kamerada

- Haberton
4 Haziran 2026

Siirt’te apartmanın 1'inci katındaki dairenin balkonundan düşen 21 aylık Ali Asaf Ü., yaralandı. Olay anı, güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, akşam...

Altın fiyatları neden yükseliyor? Uzmanlar 2026 için beklentilerini paylaştı

Sıcak havada sağlık alarmı: Isı çarpması belirtileri nelerdir, nasıl korunulur?

Elektrik faturasında yaz moduna geçiş: Klima kullanırken tasarruf sağlayan planlama yöntemleri

Evde bakım ürünleri: Doğru kullanım rehberi ve sık yapılan hatalar

Güncel Haber

Otomobile pompalı tüfekli saldırıda iki kız kardeş yaralandı

Otomobile pompalı tüfekli saldırıda iki kız kardeş yaralandı

4 Haziran 2026
Sultangazi'de trafik kazasının ardından çıkan bıçaklı kavga kamerada: 1 ölü, 2 yaralı

Sultangazi’de trafik kazasının ardından çıkan bıçaklı kavga kamerada: 1 ölü, 2 yaralı

4 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton