16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - Diplomatik İlişkilerin 100.Yılı: Çek Türk İş Birliği Parkı Prag’da açıldı

Diplomatik İlişkilerin 100.Yılı: Çek Türk İş Birliği Parkı Prag’da açıldı

Haberton - Haberton
7 Haziran 2024
- Dış Haberler
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Diplomatik İlişkilerin 100.Yılı: Çek Türk İş Birliği Parkı Prag’da açıldı

Diplomatik İlişkilerin 100.Yılı: Çek Türk İş Birliği Parkı Prag’da açıldı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Çek Türk İş Birliği Parkı, ilgili bölgenin yerel belediyesince 1915 olayları gerekçe gösterilerek reddedilmişti. Çekya Büyükelçisi Egemen Bağış’ın diplomasi trafiğiyle çözüme kavuşan parkın açılışı, dün Çekya’nın başkenti Prag’da gerçekleşti.

Prag’da belediyeler, bölgelerince isimlendirilmek yerine numaralandırılıyor ve sorumlu oldukları alanlarla ilgili özerk kararlar alma mekanizmalarına sahipler. Prag’ın 6 Belediyesi, hemen hemen tüm ülkelerin temsilcilik ve elçiliklerinin toplandığı bölge olarak konumlanıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin girişimi sonrası yerel yönetimce veto edilen açılış için Bağış, “Süreç henüz bitmedi. Burada Türkiye karşıtı lobiler var; FETÖ var, PKK var, Ermeni ve Rum lobileri var. Biz alanı boş bırakmıyoruz. Hepsiyle mücadele ediyoruz. Belediye Başkanı, koalisyonun yapısı nedeniyle siyasi tehdit altında kaldı. Biraz zamana ihtiyaçları var” ifadelerini kullanmıştı.

52 ÜLKEDEN TEMSİLCİ KATILDI, TÜRK- ÇEK DİPLOMATİK İLİŞKİLERİNİN 100.YILINDA AÇILDI

Türkiye’nin başkentinden esinlenilerek yaklaşık 20 yıl önce ‘Ankarska’ adı verilen cadde boyunca yer alan bölge, belediye bünyesindeki Ulaştırma ve Çevre Dairesi tarafından haritalandırıldı ve alanın proje kapsamında park olarak yapılandırılmasını ve düzenlenmesini içeren bir çalışma hazırlandı.

Büyükelçilik girişimleriyle, 6 Haziran tarihinde temellerinin atılacağı kararlaştırılan “Çek- Türk İş Birliği Parkı” Prag’da görev alan 30 ülke Büyükelçisi ve 22 ülke temsilcisinin de aralarında bulunduğu 200’ü aşkın katılımcının alkışlarıyla açıldı. Türkiye ve Çekya bayraklarıyla süslenen park açılışında iki ülkenin milli marşlarının okunmasını takiben Prag 6 Belediye başkanı Jakub Starek, Prag kardeş şehri Muratpaşa Belediye Başkanı Yardımcısı Oya Kansu, Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış birer konuşma gerçekleştirdi.

“AVRUPA’DA ÜLKEMİZİN ADINI TAŞIYAN İLK PARK”

Çek-Türk İş birliği Parkı’nın açılışını gerçekleştirmekten dolayı gururlu olduğunu paylaşan Bağış, “Bugün Prag 6’da Ankarska Caddesi’ndeki Çek-Türk Dostluk Parkı’nın açılış töreninde hepinizle birlikte olmaktan büyük gurur duyuyorum. Bu Projenin hayata geçirilmesi için Prag 6 Belediye Başkanı Sayın Jakub Starek ile uzun bir yol kat ettik, Sayın Starek’e hem Prag 6 Belediyesi hem de Prag Belediyesi düzeyindeki tüm kişisel çabaları için teşekkür etmek istiyorum. Eşim Beyhan Hanım ile birlikte Prag’daki görevimize başladığımızdan beri gerçekleştirmeye çalıştığımız kalıcı proje hedeflerden birine daha ulaşmış bulunuyoruz. Avrupa’da ülkemizin adını taşıyan ilk park olan bu girişimi engellemek için uğraşan Türkiye aleyhtarı tüm grupların çabalarına rağmen bugün bu görkemli tören Türklerin kararlılık ve azminin tecellisidir.

Çek-Türk İşbirliği Parkını, ülkelerimizin iki büyük lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Tomaş Masaryk’in tam bir asır önce, 1924’te Türkiye ile Çekoslovakya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasıyla başlattıkları sürecin sağlam bir sembolü olarak açmaktan gurur duyuruyoruz. Avrupa’da iki dost ve müttefik ülke olan Türkiye ve Çek Cumhuriyeti, siyaset, ekonomi, savunma ve kültür de dahil olmak üzere hemen hemen her alanda örnek teşkil eden iyi ilişkilere sahiptir. 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını kutladık, 2024 yılında ise Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 100. yılını kutluyoruz.

Bugün bu parkta oynayan çocukların da, geleceğin yetişkinleri olarak büyük liderlerimiz Atatürk ve Masaryk’i minnetle anmalarını ve ülkelerimiz arasındaki dostluğu ve işbirliğini daha da ileriye taşımalarını ümit ediyoruz. Bu süreçte Prag 6’nın kardeş şehri olan Antalya Muratpaşa Belediyesi’ndeki dostlarımızla da yakın işbirliği içinde hareket ettik, dayanışmaları ve sağduyulu yaklaşımları için takdir ve teşekkürlerimi iletiyorum. Ayrıca sponsorlarımız Sayın Hasan Sekman’a, “Bulls Yatırım ve Menkul Değerler Ltd. Şirketi”ne ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akkaya’ya ve Sayın Hakan Kılıç’a, ayrıca Prag 6 Belediyesinin değerli çalışanlarına, Prag’daki iş adamlarımız Sayın Yalın Yüreğir ve Murat Aslan’a, saygıdeğer basın mensuplarına, Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından gelen tüm misafirlerimize destekleri için teşekkür etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Diplomatik İlişkilerin 100.Yılı: Çek Türk İş Birliği Parkı Prag’da açıldı
Diplomatik İlişkilerin 100.Yılı: Çek Türk İş Birliği Parkı Prag’da açıldı

JAKUB STAREK: İKİ ÜLKENİN DOSTLUĞUNUN SEMBOLÜDÜR

Prag 6 Belediye Başkanı Starek, Çek-Türk İş Birliği Parkı’nın önemine vurgu yaparak, “İki ülke arasındaki ilişkiler oldukça iyi. Hatta 1924 yılından beri ilişkilerimiz giderek iyileşiyor. Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılını kutlama şansımız oldu. Tomasz Garik Masarek ve Mustafa Kemal Atatürk, bundan 100 yıl önce ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasını başlatan iki şahsiyettir. Her iki devlet adamının da demokrasiye karşı ortak ilgilerinin yanı sıra ülkelerinin bağımsızlığı konusunda ortak çıkarlardı vardı. Bu düşünceler her iki ülkede de bugüne kadar ortaktı.

Başlangıçta niyetimiz Cumhurbaşkanı Atatürk’ün adını taşıyan bir mekan açmaktı ama Prag belediyesi bunu onaylamadı. O yüzden onu bugün burada bu parkla ve fotoğraflarla anacağız. Bu park karşılıklı işbirliğimizin önemli kilometre taşlarına işaret ediyor. Örneğin tarih, kaldırımlarda tarih, banklarda sembolizm ve diğer birçok kültürel motifi bu parkta bulabilirsiniz“ dedi.

Prag 6 Belediyesinin kardeş şehri olan Antalya Muratpaşa Belediyesi adına konuşma gerçekleştiren başkan yardımcısı Oya Aksu ise “Bugün burada çok önemli bir olay için bulunuyoruz. Bizi çok gururlandıran bir gelişme. Muratpaşa ve Prag bölgelerinin arasındaki işbirliği günümüze kadar ulaştı. Bu günlerde iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin gelişmesi ile birlikte Muratpaşa Prag 6 bölgesinin arasındaki kardeş şehir anlayışı gelişti. Bu işbirliği iki ülke arasındaki ortak hedef ve çözümün bir sonucu. Bu birliktelik kesinlikle önemli bir çözüm elde edecek ve ortak hedeflerimiz doğrultusunda bizim barışçıl bir dünya içerisinde yaşama isteğimizin sembolü olacaktır” ifadelerini kullandı.

ANADOLU’DAN GELEN MEŞE AĞACI ANI OLARAK DİKİLDİ

Kardeş şehirler olan Prag 6 Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi dostluğunun bir simgesi olarak parka Anadolu’dan getirilen meşe ağacının tohumları ekildi. Türk baklavasının ve iki ülke lezzetlerinin misafirlere ikram edildiği tören, davetlilerin neşeli sohbetleriyle 2 saati aşkın süre devam etti.

Ayrıca, Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Türk-Çek İş Birliği Parkı projesinin hayata gerçekleştirilmesinde emeği geçen sponsorlara plaketlerini takdim etti.

Fine Decor Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sekman, “Sayın Büyükeliçimizin dediği gibi, burada bulunan parkın açılışına desteklerimizi sunduk. Büyükelçimize bize bu onuru ve şerefi yaşattığı için teşekkür ediyorum. Güzel ve unutulmayacak bir gündü. Bizlerin de burada olması gurur verici. Prag 6 Belediyesinin Başkanına da ayrıca teşekkür ediyoruz ” dedi.

Bulls Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Burak Salman “Bugün Sayın Büyükelçimiz Egemen Bağış Bey ve Prag 6 Belediye Başkanı ile birlikte çok önemli bir açılış gerçekleştirdik. Açıkçası bu ülkemiz için de çok önemli bir nokta. Özellikle dostluk ve barış anlamında. Bulls Yatırım olarak da bu parkın açılışının bir parçası olmaktan çok memnuniyet duyuyoruz ” şeklinde konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bipolar hastası adam eşini öldürüp intihar etti

Sonraki Haber

Gazze diye ağlıyor ama Hakkari’ye Gazze politikası uyguluyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yeniden Ebola salgını başladı
Dış Haberler

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde yeniden Ebola salgını başladı

16 Mayıs 2026
İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 6 kişi hayatını kaybetti
Dış Haberler

İsrail’in Lübnan’ın güneyine düzenlediği saldırılarda 6 kişi hayatını kaybetti

16 Mayıs 2026
İtalyan mayın gemileri Hürmüz Boğazı için yola çıktı
Dış Haberler

İtalyan mayın gemileri Hürmüz Boğazı için yola çıktı

16 Mayıs 2026
İngiltere'de bir öğrenci menenjit nedeniyle hayatını kaybetti
Dış Haberler

İngiltere’de bir öğrenci menenjit nedeniyle hayatını kaybetti

16 Mayıs 2026
Trump: Terör örgütü DEAŞ'ın ikinci adamını etkisiz hale getirdik
Dış Haberler

Donald Trump duyurdu: Terör örgütü DEAŞ’ın ikinci adamı öldürüldü!

16 Mayıs 2026
DSÖ: Hantavirüsün küresel nüfus için riski hala düşük
Dış Haberler

Hantavirüsün küresel nüfus için riski hala düşük

16 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Gazze diye ağlıyor ama Hakkari'ye Gazze politikası uyguluyor

Gazze diye ağlıyor ama Hakkari'ye Gazze politikası uyguluyor

En Güncel Haberler

Caucasian man sitting on sofa watching television news broadcast, holding remote control and facing TV screen in modern living room interior, back view visible
Yazarlar

Muhabir gözüyle ekranlar

16 Mayıs 2026
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yeniden Ebola salgını başladı
Dış Haberler

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde yeniden Ebola salgını başladı

16 Mayıs 2026
Eyüpsultan'da 'Varan Gölü'nden kaçak su çekiliyor' iddiası: 2,5-3 kilometre arası bir sistem var
Öne Çıkan

Eyüpsultan’da ‘Varan Gölü’nden kaçak su çekiliyor’ iddiası: 2,5-3 kilometre arası bir sistem var

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tekstilde sentetik boyalara alternatif bakterilerden doğal renk üretildi

16 Mayıs 2026
Yaşam

Küçükçekmece D-100 Karayolu’nda otomobil bariyerlere çarparak takla attı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama

16 Mayıs 2026
Yaşam

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

beautiful happy smiling blonde girl with colorful shopping bags isolated over yellow

Kadınlarda alışveriş bağımlılığı nasıl kontrol altına alınır?

- Haberton
16 Mayıs 2026

Online alışveriş uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte birçok kişi fark etmeden sürekli harcama yapmaya başlayabiliyor. Özellikle kısa süreli mutluluk hissi veren alışveriş...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Caucasian man sitting on sofa watching television news broadcast, holding remote control and facing TV screen in modern living room interior, back view visible

Muhabir gözüyle ekranlar

16 Mayıs 2026
Tekstilde sentetik boyalara alternatif bakterilerden doğal renk üretildi

Tekstilde sentetik boyalara alternatif bakterilerden doğal renk üretildi

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton