6 Ağustos 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Diploma skandalı, milli güvenlik sorunudur

Diploma skandalı, milli güvenlik sorunudur

Haberton - Haberton
4 Ağustos 2025
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Diploma skandalı, milli güvenlik sorunudur
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, “Diploma skandalı, bir eğitim meselesinden öte, milli güvenlik sorunudur” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, diploma skandalı ve Milli Güvenlik hakkında basın açıklaması yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, açıklamasında şöyle konuştu;

“Son günlerde ortaya çıkan, dijital imzaların kötüye kullanılarak sahte diploma, akademik unvan ve resmî belgeler üretildiğine dair iddialar, ülkemizin kritik sistemlerinin güvenilirliği konusunda ciddi endişeler doğurmuştur.

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Milli Emlak gibi sistemlere yetkisiz erişim sağlandığına işaret eden bu skandal, yalnızca bir güven ihlali değil, aynı zamanda Türkiye’nin milli güvenliğine yönelik ciddi bir tehdittir.

Sahte elektronik imzalar (e-imzalar) kullanılarak YÖKSİS, e-Devlet gibi sistemlere sızılması, sınav sonuçlarının değiştirilmesi ve sahte akademik kayıtların oluşturulması, dijital altyapımızdaki zafiyetleri gözler önüne sermektedir.

E-Devlet, MERNİS, YÖK, SGK, TSK, Emniyet ve Adalet yönetim sistemleri veri tabanlarından (içerden veya dışardan) verilerin sızdırılabileceği ve bu verilerin dış ülkelerin istihbarat servislerince kullanılabileceği değerlendirilmektedir. 

Bu olay, eğitim ve idari kurumlarımızın güvenilirliğini zedelemekle kalmayıp, kamu güvenliği ve milli egemenlik açısından da riskler oluşturmaktadır.

Geçtiğimiz dönemde FETÖ militanlarının soruları elde ederek Türk Silahlı kuvvetleri ve kritik kurumlara sızmaları neticesinde yaşanan milli güvenlik sorunları hala aklımızdadır.

Milli Güvenlik Perspektifinden Tehditler

1. Veri Güvenliği İhlali: Hassas verilere yetkisiz erişim, bu bilgilerin iç ve dış kötü niyetli aktörler tarafından istismar edilme riskini doğurmaktadır. Sızan veriler, bireyleri hedef alma, kurumları manipüle etme veya kamu güvenini sarsma amacıyla kullanılabilir.

Yakın bir örnek teşkil eden İsrail-İran Savaşı kapsamında;

01 Ağustos 2025 tarihli Milli İstihbarat Başkanlığının “İsrail-İran 12 Gün Savaşı Raporu”, İsrail’in İran içinde faaliyet gösteren istihbarat ve operasyonel ağlarının savaşta belirleyici bir rol oynadığını belirtmektedir. İsrail’in, İran’ın stratejik tesislerini ve kritik personellerini (20’den fazla üst düzey komutan ile 10’dan fazla bilim insanı) hedef alırken bu ağlardan faydalandığı ifade edilmiştir.

2. Liyakat Sistemine Darbe: Sahte belgelerle niteliksiz bireylerin kritik görevlere atanması, liyakat esaslı sistemleri baltalar ve stratejik sektörlerde güvenlik açıklarına yol açar.

Geçmiş dönemde sınav sorularının sızdırılması, FETÖ militanlarının kritik kurumlara sızması ve nihayetinde yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi ibret alınması gereken bir süreçtir.

3. Dış Tehdit Riski: Sızdırılan verilerin yabancı istihbarat servisleri için değerli olduğu açıktır. Bu durum, Türkiye’nin jeopolitik konumunu, ulusal çıkarlarını ve savunma sanayisindeki önemli kazanımlarını tehlikeye atabilir.

4. Dijital Altyapı Zafiyeti: Diploma skandalı, yalnızca bir sahtekarlık olayı değil; kamuya ait dijital sistemlerinin ne denli denetimsiz, kırılgan ve müdahaleye açık olduğunu göstermiştir. E-Devlet, YÖK, MEB, ÖSYM, SGK ve personel yönetim sistemleri gibi kritik veri tabanlarının çok katmanlı güvenlik mimarisinden, çapraz veri doğrulamasından ve içeriden sızmalara karşı aktif savunmadan yoksun olduğunu göstermektedir.

Bu nedenle, acilen bağımsız siber güvenlik denetimleri yapılmalı, tüm kamu sistemlerinde çok faktörlü kimlik doğrulama, değiştirilemez işlem kayıtları (immutable audit logs), yapay zekâ destekli anomali tespiti ve dış kaynaklardan gelen diploma/sertifika bilgilerinin merkezi çapraz kontrolü gibi önlemler hayata geçirilmelidir.

Aksi takdirde, bu tür zafiyetler sadece iç güvenlik değil, dış müdahale ve veri temelli operasyonlar açısından da ciddi bir millî güvenlik riski doğuracaktır.

Siber Güvenlik Başkanlığı’nın Sorumluluğu

10 Ocak 2025’te, 177 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Siber Güvenlik Başkanlığı, siber tehditlere karşı ülkemizi korumakla görevlidir. Ancak, bu skandal, Başkanlığın etkinliğini sorgulamayı gerektirmektedir. Kritik altyapıları koruma, kurumlar arası koordinasyonu sağlama ve siber güvenlik politikalarını geliştirme sorumluluğu, bu tür zafiyetlerin önlenmesi için hayati önemdedir. Başkanlığın, kamu kaynaklarıyla kurulduğunu hatırlatarak, şu görevleri acilen yerine getirmesi gerektiğini vurguluyoruz:

  • Kritik Altyapıların Güvenliği: e-Devlet, YÖKSİS gibi sistemlerin korunması için proaktif önlemler alınmalıdır.
  • Koordinasyon ve Denetim: Kurumlar arası veri güvenliği protokolleri güçlendirilmeli, zafiyetler hızla kapatılmalıdır.
  • Farkındalık ve Eğitim: Kamu personeli ve vatandaşlar, siber güvenlik konusunda bilinçlendirilmelidir.
  • Yerli Çözümler: Yerli ve milli siber güvenlik teknolojilerinin geliştirilmesi hızlandırılmalıdır.

Sonuç ve Çağrı

Diploma skandalı, bir eğitim meselesinden öte, milli güvenlik sorunudur. Siber Güvenlik Başkanlığı’nın, kendisine verilen kaynakları ve yetkiyi kullanarak bu tür tehditlere karşı etkili bir mücadele vermesi elzemdir. Devletimiz, tüm kurumlarıyla bu skandalı şeffaf bir şekilde soruşturmalı, sorumlular adalet önüne çıkarılmalı ve benzer olayların önüne geçmek için dijital altyapımız güçlendirilmelidir. Kamuoyunun güvenini yeniden tesis etmek, hepimizin ortak sorumluluğudur”.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Mobilya imalathanesinin deposunda çıkan yangın söndürüldü

Sonraki Haber

Basketbol efsanesi Shaquille O’Neal’dan Antalya’da DJ performansı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

TMO 2026 fındık alım fiyatlarını açıkladı! Giresun 255 TL, Levant 250 TL
Öne Çıkan

TMO 2026 fındık alım fiyatlarını açıkladı! Giresun 255 TL, Levant 250 TL

6 Ağustos 2026
Ertuğrul Özkök ifade vermek için adliyeye geldi
Öne Çıkan

Ertuğrul Özkök ifade verdi! “Cumhurbaşkanı’na hakaret aklımın ucundan bile geçmez”

6 Ağustos 2026
Öne Çıkan

İcra takibi başlatan genç avukatı öldürmüştü! Sanık için ağırlaştırılmış müebbet talebi

6 Ağustos 2026
Külliye'de Kritik Zirve! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Devlet Bahçeli Görüşüyor
Öne Çıkan

Külliye’de kritik zirve! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Devlet Bahçeli bir araya geldi

6 Ağustos 2026
Orman yangınından etkilenen 5 ilde hasar tespit çalışmaları tamamlandı
Öne Çıkan

Orman yangınından etkilenen 5 ilde hasar tespit çalışmaları tamamlandı

6 Ağustos 2026
Bakan Gürlek, Uğur Mumcu'nun ailesiyle görüştü
Öne Çıkan

Bakan Gürlek, Uğur Mumcu’nun ailesiyle görüştü

6 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Basketbol efsanesi Shaquille O'Neal'dan Antalya'da DJ performansı

Basketbol efsanesi Shaquille O'Neal'dan Antalya'da DJ performansı

En Güncel Haberler

Milli sporcu İlke Özyüksel Avrupa Şampiyonası'nda finale yükseldi!
Spor Haberleri

Milli sporcu İlke Özyüksel Avrupa Şampiyonası’nda finale yükseldi!

6 Ağustos 2026
Hakan Fidan'dan Netanyahu'ya sert mesaj: "Gazzeliler Gazze'de yaşamaya devam edecek"
Politika

Hakan Fidan’dan Netanyahu’ya sert mesaj: “Gazzeliler Gazze’de yaşamaya devam edecek”

6 Ağustos 2026
TMO 2026 fındık alım fiyatlarını açıkladı! Giresun 255 TL, Levant 250 TL
Öne Çıkan

TMO 2026 fındık alım fiyatlarını açıkladı! Giresun 255 TL, Levant 250 TL

6 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Antalya’da sıcak ve nem bunalttı

6 Ağustos 2026
Yaşam

9 yaşındaki otizmli Asilhan, Kur’an okumayı öğrendi

6 Ağustos 2026
Yaşam

Tekerlekli sandalyeli genel cerrahın yaşam öyküsü Amerikan tıp dergisinde

6 Ağustos 2026
Yaşam

Gölde kaybolan kişinin cansız bedeni bulundu

6 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Lastikçide çıkan yangın, akaryakıt istasyonuna sıçramadan söndürüldü

Lastikçide çıkan yangın, akaryakıt istasyonuna sıçramadan söndürüldü

- Haberton
6 Ağustos 2026

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde lastikçide çıkan yangın, yakınındaki akaryakıt istasyonuna sıçramadan söndürüldü. Gökyüzüne yükselen siyah duman, ilçenin birçok noktasından görüldü. Orhangazi-Bursa...

Güneş lekeleri kalıcı mı? Nasıl geçer? Ciltte oluşan lekeler hakkında bilinmesi gerekenler

Göz seyirmesi neden geçmez? Uzun süren göz kapağı atmasının olası nedenleri

Aç karnına kahve içmek zararlı mı? Bilimsel araştırmalar ne diyor?

Sosyal medya detoksu gerçekten işe yarıyor mu? Araştırmalar dikkat çeken sonuçlar ortaya koyuyor

Güncel Haber

Milli sporcu İlke Özyüksel Avrupa Şampiyonası'nda finale yükseldi!

Milli sporcu İlke Özyüksel Avrupa Şampiyonası’nda finale yükseldi!

6 Ağustos 2026
Hakan Fidan'dan Netanyahu'ya sert mesaj: "Gazzeliler Gazze'de yaşamaya devam edecek"

Hakan Fidan’dan Netanyahu’ya sert mesaj: “Gazzeliler Gazze’de yaşamaya devam edecek”

6 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton