16 Temmuz 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Dijital oyun tasarımında mesleğin önü çok açık

Dijital oyun tasarımında mesleğin önü çok açık

Haberton - Haberton
1 Mart 2024
- İş Dünyası
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Dijital oyun tasarımında mesleğin önü çok açık

Dijital oyun tasarımında mesleğin önü çok açık

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Dijital oyun teknolojisindeki kariyer olanaklarından bahseden Dijital Oyun Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Volkan Yücel, “İki yaşındaki çocuk belki film izlemiyor, müzik dinlemiyor ama her gün oyun oynuyor. Mesleğin geleceği çok açık” dedi.

İstanbul Kent Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Volkan Yücel, dijital oyun teknolojisindeki kariyer olanaklarından bahsederek, bölüm hakkında bilgiler verdi.

Doç. Dr. Volkan Yücel, “Dijital oyun tasarımı karma bir disiplin. Tek başına yazılım, sanat ve tek başına grafik diyemeyiz, bunların hepsinin bileşimi olan bir bölüm. Öğrencilerimiz 1. ve 2. sınıfta ciddi bir sanat eğitimi aldıktan ve hikaye anlatmanın nasıl bir şey olduğunu öğrendikten sonra yazılımla bilgilerini birleştirerek pratik alana geçiş yapıyor. Öğrencilerimiz sayısalcı olsalar da öncelikle hikaye, sanat tarihi, sanat-oyun ilişkisi, sinema-oyun ilişkisi, sinema-sanat ilişkisi gibi birtakım şeyler öğretiyoruz. Bunun yanında temel programlama bilgisi daha sonra yazılımla grafik nasıl üretilir gibi konuları öğretiyoruz” dedi.

“OYUNLAŞTIRMA DEDİĞİMİZ ŞEY SADECE DİJİTAL ALEMLE SINIRLI DEĞİL”

Oyun teknolojisinin çok önemli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yücel , “Baktığınızda sinema ve müzik endüstrisi dünyada 400 milyar doları zorluyor. Fakat şu an oyun endüstrisi ikisinin toplamını 200 milyar dolar geçmiş durumda. İki yaşındaki çocuk belki film izlemiyor, müzik dinlemiyor ama her gün oyun oynuyor. Dolayısıyla karşımızda yeni bir eğlence sektörü var. Bu da gelenekselleşmiş yapı içerisinde hem çok yenilikçi hem de bütün yaş gruplarına açık bir alan. Sadece 10, 20, 30 yaş gruplarına değil bütün yaş gruplarına hitap ediyor. Yaşlılar için günümüzde oyunlar var. Aynı zamanda eğitsel oyunlar var. Mesela otistik tedavi için oyunlar var. Otizm veya göz sorunları zamanla bilişsel problemlerin sonucu olarak ortaya çıkmışsa aplikasyonlarla bunları geri kazandırabiliyoruz.

Dolayısıyla eğitsel yanı da var. Oyunlaştırma dediğimiz şey sadece dijital alemle sınırlı değil. Bugün şirketler de işi ve çalışan performansını artırmak için oyunlaştırma dediğimiz sürece giriyor. Dijital oyun sadece ekranlarda oynanan oyun değil aynı zamanda gündelik hayatımızda ve iş hayatında oyunlaştırma yapılıyor. Şu anda gözlüklerimizi taksak bir anda buradan kopup başka bir aleme gidebiliyoruz. Dolayısıyla bu da bize yeni teknolojiyle eğitim olanaklarını bütünleştirmek açısından büyük bir imkan ve avantaj sağlıyor” diye konuştu.

“GELECEK İÇİN PLANLAMALAR YAPIYORUZ”

Öğrencilerin dijital oyun alanına ilgisinin yoğun olduğunu söyleyen Yücel, “Biz bölümüzü açtık ve bu sene full doldu. Gelecek için planlamalar yapıyoruz. Yüksek lisansımızı da açtık, şimdi ona da öğrenci almayı planlıyoruz. Yüksek lisans dijital oyun tasarımından biraz daha farklı ve daha geniş oluyor. Onun adını oyun tasarımı koyacağız ki mimar, siyaset okumuş biri de gelip oyun ve siyaset ile ilgili şeyler çalışabilsin. Bu açıdan yüksek lisansı daha geniş tutacağız” dedi.

“MESLEĞİN GELECEĞİ ÇOK AÇIK”

Dijital oyun tasarımında kariyer olanaklarının çok yoğun olduğunu söyleyen Yücel, “Yetişen kişi sadece yazılımcı, bilgisayar mühendisi, grafik sanatçısı, metaverse dediğimiz yeni dijital alemlerde performans gösterecek bir sanatçı, simülasyon yapan grafikçi veya 2 boyut ve 3 boyutlu animasyoncu olarak yetişmiyor. Bütün bunların karışımı olarak yetiştiği için hem oyun hem sinema hem dizi sektöründe oldukça yüksek maaşlarla iş olanaklarına sahip oluyorlar. Mesleğin geleceği çok açık. Çok yakın zaman yapay zeka teknolojisi de işin içerisine girecek. Öğrencilerimize 3’üncü sınıftan itibaren VR gözlük teknolojisi dersi vermeyi düşünüyoruz.

Bu da demektir ki çok yakın gelecekte yapay zeka desteğiyle grafikleri ondan yardım alarak değerlendirecekler. Aynı zamanda oyunları da yapay zekadan yardım alarak kurgulayacaklar. Bunun ilk izlerini Hollywood’da gördük çünkü senaristler işsiz kaldı, senaryoları yapay zeka yazıyor. Bizde hiçbir zaman yazılım insan odaklı olmaktan çıkmaz ama yapay zekanın da desteğini alarak daha gelişmiş şekilde dördüncü nesil oyunlara doğru gideceğiz. Öğrencilerimiz birinci sınıf itibariyle ilk oyunlarını üretmiş olacak. Daha sonra bu oyunları geliştirecekler. En başta rakam bazlı basit oyunlardan başlayacaklar ama sonrasında karakterleri tasarlayacaklar” diye konuştu.

“TEKNOLOJİ MERKEZİ AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

Bölümün hedeflerinden bahseden Yücel şunları ekledi:

“Hedeflerimizde Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) olma gibi bir süreç var. TEKMER’ler belli odaklarla açılıyor. Biz de kısa süre içerisinde hem alt yapı olanaklarımızı hem de teorik olanaklarımızı koruyarak özellikle oyun bazlı şirketlerimizi bünyemizde barındırarak bir teknoloji merkezi açmayı düşünüyoruz. Bunun çalışmaları hala devam ediyor.Türkiye oyun sektöründe çok iyi çünkü elemanlarımızın çoğunu yurt dışına kaybediyoruz. Türkiye’de bugün 500’ün üzerinde küçük oyun yazılım stüdyosu var, 10’u aşkın da profesyonel anlamda bölüm var. Bu alanda henüz doktora programı açılmadı ancak birtakım üniversitelerde bu tarz girişimler var. İnşallah biz de bu girişimlerin ortak paydaşı oluruz.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ekrem İmamoğlu Ali Koç’a ziyarette bulundu

Sonraki Haber

Çakralar için doğal taşların önemi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

TCMB Başkanı Karahan, TOBB Yönetim Kurulu üyeleriyle buluştu
İş Dünyası

TCMB Başkanı Karahan, TOBB Yönetim Kurulu üyeleriyle buluştu

15 Temmuz 2026
Limak’a Great Place to Work sertifikası
İş Dünyası

Limak’a Great Place to Work sertifikası

15 Temmuz 2026
Trakya’da 2 yıl aradan sonra buğday üreticisinin yüzü güldü
İş Dünyası

Trakya’da 2 yıl aradan sonra buğday üreticisinin yüzü güldü

15 Temmuz 2026
Batman ekonomisine 1 milyar TL’nin üzerinde katkı sağlayan mercimek hasadı tamamlandı
İş Dünyası

Batman ekonomisine 1 milyar TL’nin üzerinde katkı sağlayan mercimek hasadı tamamlandı

15 Temmuz 2026
Hızla büyüyen padel sektöründe marka tescili stratejik önem kazanıyor
İş Dünyası

Hızla büyüyen padel sektöründe marka tescili stratejik önem kazanıyor

15 Temmuz 2026
Dünyanın en büyük panel radyatör tesisinden 50’den fazla ülkeye ihracat
İş Dünyası

Dünyanın en büyük panel radyatör tesisinden 50’den fazla ülkeye ihracat

15 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Çakralar için doğal taşların önemi

Çakralar için doğal taşların önemi

En Güncel Haberler

Bisikletiyle yolun karşısına geçerken taksinin çarptığı kadın yaralandı
Yerel Haberler

Bisikletiyle yolun karşısına geçerken taksinin çarptığı kadın yaralandı

16 Temmuz 2026
A Milli Erkek Voleybol Takımı, Sırbistan'ı set vermeden geçti
Spor Haberleri

A Milli Erkek Voleybol Takımı, Sırbistan’ı set vermeden geçti

16 Temmuz 2026
Galata Kulesi'nde 15 Temmuz'un 10'uncu yılında ışık gösterisi gerçekleştirildi / Geniş haber
Öne Çıkan

Galata Kulesi’nde 15 Temmuz’un 10’uncu yılında ışık gösterisi gerçekleştirildi / Geniş haber

16 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İletişim Başkanı Duran: 15 Temmuz 10. yıl aktiviteleri bütün coşkusuyla devam etti

16 Temmuz 2026
Yaşam

Şırnak’ta 107 metrelik Türk bayrağıyla 15 Temmuz yürüyüşü

16 Temmuz 2026
Yaşam

İzmir’de ‘15 Temmuz’ anma etkinliği

16 Temmuz 2026
Yaşam

TBMM binasına 15 Temmuz’un 10’uncu yılında şehitlerin fotoğrafı yansıtıldı

16 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Ümraniye'de 15 Temmuz'un 10'uncu yılında anma programı düzenlendi

Ümraniye’de 15 Temmuz’un 10’uncu yılında anma programı düzenlendi

- Haberton
16 Temmuz 2026

Ümraniye Belediyesi, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında 'Milletin ve İnancın Zaferi' temasıyla özel bir anma programı gerçekleştirdi....

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Uzmanlar merak edilen soruyu yanıtladı

İcra dosyası kendiliğinden silinir mi? İşte icra dosyalarının düşme süresi ve bilinmesi gerekenler

Denizler alarm veriyor! Deniz suyu sıcaklığındaki artışın anlamı uzmanları endişelendiriyor

Yeni dolandırıcılık yöntemi alarmı! Bu mesajı görür görmez sakın tıklamayın

Güncel Haber

İletişim Başkanı Duran: 15 Temmuz 10. yıl aktiviteleri bütün coşkusuyla devam etti

İletişim Başkanı Duran: 15 Temmuz 10. yıl aktiviteleri bütün coşkusuyla devam etti

16 Temmuz 2026

Şırnak’ta 107 metrelik Türk bayrağıyla 15 Temmuz yürüyüşü

16 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton