16 Eylül 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yaşam - Derslerde ‘sonuç’ yerine ‘süreç odaklı ölçme’ dönemi

Derslerde ‘sonuç’ yerine ‘süreç odaklı ölçme’ dönemi

Haberton - Haberton
1 Ekim 2024
- Yaşam
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Derslerde 'sonuç' yerine 'süreç odaklı ölçme' dönemi

Derslerde 'sonuç' yerine 'süreç odaklı ölçme' dönemi

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı, okul öncesi, 1, 5, hazırlık ve 9’uncu sınıflarda hayata geçirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki ‘beceri temelli’ yeni müfredatla öğretmenlerin ‘sonuç odaklı ölçme’ sistemi yerine öğrencilerin gelişimini takip edebilmelerine olanak sağlayan ‘süreç odaklı ölçme’ye geçiş yapıldığını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yazılı açıklama yapılarak, geçen yıl ilk kez Resmi Gazete’de yayımlanan ve ölçme değerlendirme uygulamalarında çatı mevzuat olan Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile okullarda konu soru dağılım tabloları, ortak sınav haftası, ortak sınavlar, geliştirici değerlendirme ve sınavlarda açık uçlu sorular gibi birçok yenilik getirildiği belirtildi.

Okul öncesi, 1, 5, hazırlık ve 9’uncu sınıflarda uygulanmaya başlanan yeni müfredatla birlikte eğitimde ‘öğrenci merkezli’ ve ‘beceri odaklı’ yaklaşım benimsenerek, ölçme ve değerlendirmede köklü değişikliklere gidildiği belirtilerek, “Bu kapsamda süregelen dönemde sadece sınav sonucuna göre değerlendirilmesi yapılan ‘sonuç odaklı ölçme’ yerine, ilgili kademelerde görev yapan öğretmenler yeni müfredattaki ölçme değerlendirme uygulamalarında öğrencilerinin gelişimini takip edebilmelerine olanak sağlayan tanılayıcı, biçimlendirici ve düzey belirleyici değerlendirme yöntemleri arasında dengelerin sağlandığı ‘süreç odaklı ölçme’ uygulayacak. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında geliştirilen ‘süreç odaklı ölçme’ ile öğretim programlarında öğrencilerin bilgi ve becerilerindeki gelişimin aktif ve etkileşimli şekilde sistematik olarak izlenmesinin yanı sıra sınıf içinde öğrencilere anlık ve açıklayıcı geri bildirimler sağlanarak öğretim süreçlerinin sürekli olarak iyileştirilmesi hedefleniyor” denildi.

‘ESKİ VE YENİ BİLGİ ARASINDA BAĞLANTI KURULARAK KONUYA İLGİ ARTIRILACAK’

Yeni müfredat doğrultusunda hazırlanan ders kitaplarında, ‘süreç odaklı ölçme’ kapsamında öğrenciyi zihinsel, sosyal, duygusal, duyuşsal, fiziksel ve ahlaki açıdan bir bütün olarak gören ‘bütüncül eğitim yaklaşımı’nın benimsendiği belirtilerek, “Ders kitapları teorik bilgilerin yanı sıra günlük hayatla da köprü kuracak nitelikte hazırlanırken, öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarında yararlanabilecekleri birçok örnek ve yöntem sunuldu. Bu yöntemler, sınıflarda her öğrencinin farklı ihtiyaçlarına uygun olarak derslerin nasıl farklılaştırılabileceğine dair pratik bilgiler içeriyor. Ayrıca öğretmenlere rehber olması amacıyla kitaplarda her konuya ilişkin izlemeleri gereken yollar da gösterildi.

Buna göre, ‘süreç odaklı ölçme’ uygulamasında öğretmenler dersi işlemeden önce öğrencilerinin görecekleri konuyla ilgili geçmişte aldıkları eğitimle hangi kavramları bilmesi gerektiğine hakim olacak ve sınıfta bu kavramların bilinirliği soru, görsel, video, test veya farklı ölçme araçlarıyla bilgi ve becerilerini sorgulayarak ön değerlendirme yapacak. Ön değerlendirmeden sonra öğretmenler eskiden elde edilen bilgiyle yeni öğrenilecek bilgi arasında bağlantılar kurarak, öğrencilerin derse olan ilgisini artıracak ve günlük hayatta bu bilgilerin nerede ve nasıl karşısına çıkabileceğini anlatacak. Öğretmenler, öğrencilerinin eğitim öğretim süreçlerinden en üst düzeyde faydalanabilmeleri için sınıf içinde konuyla ilgili eksiği bulunan veya diğerlerine göre ileri düzeydeki öğrencileri tespit ederek, destekleme veya zenginleştirme gibi farklılaştırılmış eğitimleri de etkin bir şekilde planlayacak. Eksiği bulunan öğrenciler için ‘destekleme’ ileri düzey öğrenciler için ‘zenginleştirme’ uygulamaları olacak” denildi.

ÖĞRENCİLER DE KENDİNİ VE AKRANLARINI DEĞERLENDİRECEK

Yeni müfredatla uygulanan ‘süreç odaklı ölçme’ yaklaşımda ödevler, projeler, performans görevleri, sunumlar, kontrol listeleri, sınavlar, gözlem ve görüşme formları, grup çalışması, sınıf içi tartışmalar ve öz/akran/grup değerlendirmelerinin öğrencilerin performansını ölçmek ve geliştirmek için kullanacağı belirtilerek, “Öğrencilere, yakın veya uzak çevresinde karşılaşabileceği problemler veya görevler verilerek yargılayıcı tutumdan uzak ve motive edici geri bildirimler sağlanacak ve dijital teknolojiler kullanılarak aktif öğrenme süreçleri desteklenecek.

Örneğin, kitapta bir konuyla ilgili belirlenen öğrenme çıktısına grup çalışmasıyla ulaşılması isteniyorsa, öğretmen sınıf içinde gruplar oluşturacak. Öğretmen, bu grupta yer alan her bir öğrencinin birtakım uygulamalar, araştırmalar ve çalışmalar yapmasını isteyerek, sosyal becerilerinin gelişmesini sağlayacak. Bu süreç boyunca öğretmen, öğrencinin her bir adımını izleyerek konuyla ilişkilendirilen kazanımlardan hangisini elde ettiğini değerlendirecek ve böylece sonuca ulaşmak için geçilen aşamalar, oluşturulan ölçeklerle kayıt altına alınacak. Ayrıca öğretmenler, ölçülmek istenen becerilerin değerlendirilmesinde grup çalışmasındaki sürece yönelik öğrencilerden hem kendilerini hem de akranlarını değerlendirmelerine yönelik oluşturulan öz ve akran değerlendirme formlarını doldurmalarını isteyecek” ifadeleri kullanıldı.

‘ÖĞRETMEN VE VELİLER İÇİN YENİ MATERYALLER HAZIRLANDI’

Öte yandan, sınıf içi ölçme ve değerlendirme uygulamalarının süreç odaklı ve geliştirici bir yaklaşımla sürdürülmesi için veli, öğrenci ve öğretmenler için de materyaller hazırlandığı kaydedilerek, “Bu kapsamda, velilere yönelik hazırlanan bilgilendirme kılavuzlarında yenilenen öğretim programlarına ilişkin beceriler, eğilimler, değerler, eğitim öğretimde roller ve ders bazında tanıtımlar yer alıyor. Hazırlanan bilgilendirme kılavuzuyla velilerin öğrencilerin eğitim süreçlerine aktif katılımları ve sağlayacakları geri bildirimlerle eğitim-öğretim çalışmalarının daha etkin hale getirilmesi amaçlanıyor. Ortaöğretime geçen öğrenciler için de bu yıl ilk defa müfredattaki değişikliklerin yer aldığı ‘Liseye Hoş Geldin’ kitabı hazırlandı.

Kitap, öğrencilere lisede karşılaşacakları dersleri tanıtmak, programların işleyişini açıklamak, derslere nasıl çalışmaları gerektiğini aktarmanın yanı sıra lise dönemi boyunca kullanabilecekleri eğitim platformları ve kaynakları tanıtmak ve örnek uygulamalar sunmak hedefiyle oluşturuldu. Öğretmenlere kılavuz olması için hazırlanan materyaller ise yeni öğretim programları esas alınarak süreç odaklı değerlendirme yaklaşımına göre oluşturuldu. Kitaplardaki etkinliklerin öğretmenler tarafından süreç odaklı değerlendirme anlayışına uygun kullanabilmesine yönelik etkinliğin uygulama aşamaları, etkinlik kapsamında geri bildirimin nasıl verileceği ve farklılaştırma kapsamında öğrencilerin ihtiyaçlarına göre içeriğin nasıl uyarlanabileceğine yönelik bilgilere yer verildi” denildi.

Etiketler: Eğitim
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İzmir Karaburun’da 4 büyüklüğünde deprem

Sonraki Haber

Türkiye sınırlarını kapalı tutmalıdır

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Batman’da kaçakçılık operasyonunda 2 gözaltı
Yaşam

Batman’da kaçakçılık operasyonu: 524 kilo tütün ve 800 bin makaron ele geçirildi

16 Eylül 2026
Yola düşen 500 bin liralık altın kesesini aldı: Güvenlik kamerasından yakalandı
Yaşam

Yola düşen 500 bin liralık altın kesesini aldı: Güvenlik kamerasından yakalandı

16 Eylül 2026
Kayseri’de bulunan 7,7 milyon yıllık gergedan fosili, 3D teknolojisiyle ayaklandırılıyor
Yaşam

Kayseri’de bulunan 7,7 milyon yıllık gergedan fosili, 3D teknolojisiyle ayaklandırılıyor

16 Eylül 2026
Ağustosta 171 bin 887 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı
Yaşam

Ağustosta 171 bin 887 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı

16 Eylül 2026
Memurluğu bıraktı, kostüm tasarımı merakını mesleğe dönüştürdü
Yaşam

Memurluğu bıraktı, kostüm tasarımı merakını mesleğe dönüştürdü

16 Eylül 2026
Eski Trabzonsporlu futbolcunun oğlunu öldüren sanık hakkında müebbet talebi
Yaşam

Eski Trabzonsporlu futbolcunun oğlunu öldüren sanık hakkında müebbet talebi

16 Eylül 2026
Sonraki Haber
Türkiye sınırlarını kapalı tutmalıdır

Türkiye sınırlarını kapalı tutmalıdır

En Güncel Haberler

Petkimspor hazırlık maçlarında durdurulamıyor: Karşıyaka’yı 86-79 mağlup etti
Spor Haberleri

Petkimspor hazırlık maçlarında durdurulamıyor: Karşıyaka’yı 86-79 mağlup etti

16 Eylül 2026
Bakan Uraloğlu: 2030 yılı hedefimiz karbondioksit emisyonunu yüzde 5 oranında azaltmaktır
Politika

Havacılıkta yeni dönem: 2030’a kadar karbon emisyonunda yüzde 5 azaltım hedefi

16 Eylül 2026
ABD'den İsrail'e 2,8 milyar dolarlık bomba satışı planı
Dış Haberler

ABD’den İsrail’e 2,8 milyar dolarlık bomba satışı planı

16 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Batman’da kaçakçılık operasyonu: 524 kilo tütün ve 800 bin makaron ele geçirildi

16 Eylül 2026
Yaşam

Yola düşen 500 bin liralık altın kesesini aldı: Güvenlik kamerasından yakalandı

16 Eylül 2026
Yaşam

Kayseri’de bulunan 7,7 milyon yıllık gergedan fosili, 3D teknolojisiyle ayaklandırılıyor

16 Eylül 2026
Yaşam

Ağustosta 171 bin 887 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı

16 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Elazığ’da ateşe verilen evdeki çifte cinayet, X-Ray cihazıyla aydınlatıldı: Yaşlı çifti gasbedip, uçakla İstanbul'a kaçmış

Elazığ’da ateşe verilen evdeki çifte cinayet, X-Ray cihazıyla aydınlatıldı: Yaşlı çifti gasbedip, uçakla İstanbul’a kaçmış

- Haberton
16 Eylül 2026

İçişleri Bakanlığı, Elazığ'da yanan evde bulunan cesetlerinde kurşun izleri tespit edilen Ağa ve Hayriye Üykü çiftini öldüren H.Ç.'nin gasbettiği ziynet...

Türk alüminyum folyo sektörü: Ambalaj sanayinin temel taşı

Ankara’nın bilinmeyen 10 durağı: Başkentin keşfedilmeyi bekleyen köşeleri

İşyerinde görünmez baskı: Emeğiniz değersizleştiriliyor, yok sayılıyorsanız dikkat!

Telefon şarj olurken neden ısınır? Normal sıcaklık ile tehlikeli ısınma arasındaki fark

Güncel Haber

Petkimspor hazırlık maçlarında durdurulamıyor: Karşıyaka’yı 86-79 mağlup etti

Petkimspor hazırlık maçlarında durdurulamıyor: Karşıyaka’yı 86-79 mağlup etti

16 Eylül 2026
Bakan Uraloğlu: 2030 yılı hedefimiz karbondioksit emisyonunu yüzde 5 oranında azaltmaktır

Havacılıkta yeni dönem: 2030’a kadar karbon emisyonunda yüzde 5 azaltım hedefi

16 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton