15 Eylül 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Depresyonu ‘beyin pili’ tedavisiyle Türkiye’de yendi

Depresyonu ‘beyin pili’ tedavisiyle Türkiye’de yendi

Haberton - Haberton
9 Kasım 2022
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Depresyonu 'beyin pili' tedavisiyle Türkiye'de yendi

Depresyonu 'beyin pili' tedavisiyle Türkiye'de yendi

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

12 yıldır ağır depresyon ile mücadele eden ve hastalığı sebebiyle defalarca intihar girişiminde bulunan 31 yaşındaki Suudi Arabistanlı hasta Alghamdi Alaa Saeed A, yıllarca gördüğü ilaç tedavilerinden sonuç alamayınca Türkiye’de beyin pili ameliyatı oldu.

2019’dan 2022’ye kadar olan süreci kapsayan ve Haziran 2022’de yayımlanan Dünya Sağlık Örgütü Dünya Ruh Sağlığı Raporu’na göre, ruhsal bozukluğu olan 1 milyar kişinin yüzde 15’ini çalışma çağındaki yetişkinler oluşturdu.  

Bu kişilerden biri olan 31 yaşındaki Suudi Arabistanlı hasta Alghamdi Alaa Saeed A da yaklaşık 12 yıldır içinde bulunduğu ağır depresyon nedeniyle 12 kez intihar girişiminde bulundu. Ağır depresyon hastalığı ile sadece sosyal değil, aile yaşantısında da parçalanmalar yaşayan hasta son çare olarak Türkiye’de beyin pili ameliyatına girmeye karar verdi.

Bu vaka ile uzun süredir üzerinde çalışmalar yapılan ancak Türkiye’de henüz ameliyatı yapılmamış olan depresyonun ‘beyin pili yöntemi’ ile tedavisi, Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nde Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sait Öztürk tarafından uygulanarak bir ilke imza atıldı.    

“ÜLKEMİZDE İLK DEFA MAJÖR DEPRESYON DEDİĞİMİZ BİR HASTALIKTA BEYİN PİLİ AMELİYATI UYGULADIK”   

Beyin pili ameliyatlarının düşünüldüğünün aksine beyne bir pilin takıldığı ameliyatlar olmadığını söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sait Öztürk, “Ülkemizde ilk defa ilaca dirençli depresyon ya da majör depresyon dediğimiz bir hastalıkta beyin pili ameliyatı uyguladık.

Beyin pili ameliyatları düşünüldüğünün aksine beyne bir pilin takıldığı ameliyatlar değildir. Hastanın kafatasına iki taraflı, yaklaşık 7-7,5 santimetre uzunluğunda kablolar yerleştiriyoruz. Ardından bu kabloları hastanın kulağın arkasından, göğüs bölgesine uzatıp dışarıdan görünmeyecek şekilde pili göğüs boşluğunda oluşturduğumuz bir cebe yerleştiriyoruz.

Depresyonu ‘beyin pili’ tedavisiyle Türkiye’de yendi

Beyin pili ameliyatları ülkemizde daha çok hareket bozuklukları ve parkinson gibi titreme hastalıklarında kullanılan bir tedavi iken ilk defa bir psikiyatrik rahatsızlığın tedavisinde beyin pili yöntemini uyguladık. Bu ameliyat oldukça düşük riskli bir ameliyattır. Ameliyatı 2 aşamalı yaptık; ilk aşamada hastanın beynindeki ilgili depresyondan sorumlu olan alana kablolar yerleştirdik.

Bu aşamada yerleştirdiğimiz kablonun doğru yerde olup olmadığını anlamak için hastanın bizimle uyanık kalmasını sağladık. Eğer doğru yerdeyse, pil çalıştırıldığında olası bir yan etki olup olmayacağını tespit etmek için yine hastanın uyanık kalmasına ihtiyacımız vardı. İkinci aşamada ise genel anestezi altında pili göğüs bölgesine yerleştirdik” şeklinde konuştu.   

“ELEKTRO ŞOK TEDAVİSİ GÖRMÜŞ, AİLE BÜTÜNLÜĞÜ BOZULMUŞ BİR HASTAYDI”   

Doç. Dr. Sait Öztürk, Alghamdi Alaa Saeed A’nın hastalığı ile ilgili şu bilgileri paylaştı:   

“Depresyona yönelik uygulanmış beyin pili ameliyatlarının 6’ncı ay, 1’inci yıl ve 5’inci yıl sonuçlarını incelediğimizde 6’ncı ayda yüzde 30 ile 25, 1’inci yılın sonunda genellikle yüzde 50 ile 55, 5’inci yıl sonuçlarında ise yaklaşık yüzde 75 oranında depresif duygu durum bozukluğunun gerilediğini bildiren yayınlar mevcut.

Hastamız da oldukça dirençli olup, 12 yıldır depresyon tanısı olan ve elektroşoka kadar giden çok ciddi tedaviler almış, sosyal yaşantısı olmayan, aile bütünlüğü bozulmuş bir hastaydı. Suudi Arabistan’dan ülkemize refere edilen hasta ile detaylı değerlendirme sonrasında beyin pili ameliyatı yapılmasına karar verdik ve ameliyatını başarıyla uyguladık.

Beyin pilleri ameliyatında kullanmış olduğumuz piller ileri teknolojik ürünlerdir. Hastamızda da şarj edilebilen, ömrü yaklaşık olarak 15 ile 18 yıla kadar uzayan bir sistem kullanıldı. Hastamız ortalama 2-3 haftada bir kablosuz cihaz sayesinde evde televizyon izlerken, seyahat ederken vücuda herhangi bir şey eklenmeden pilini şarj edebilecek.”   

“DEPRESYON, DÜNYADA ÇOK AĞIR TÜRLERİ OLAN İKİNCİ SIRADAKİ HASTALIK”          

Bu süreçte Alghamdi Alaa Saeed A’nın tedavisine eşlik eden bir diğer doktor da Medical Park Bahçelievler Hastanesi Psikiyatri Uzm. Dr. Yeşim Ruhat Kutlu oldu. Kutlu, depresyon hastalıkları ve Alghamdi Alaa Saeed’ın içinde bulunduğu durumla ilgili şöyle konuştu:   

“Hastamız uzun yıllardır tedavi aldığı halde tedavilere cevap vermeyen bir depresyon hastası. Depresyon Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından dünyada çok ağır türleri olan ikinci sıradaki hastalık olarak kabul ediliyor. Birçoğumuzun bildiği depresyon türü gündelik hayatta biraz istek kaybının olduğu, yaşam enerjimizin, yaşama sevincimizin azaldığı, daha önce yapmak istediğimiz şeylerden eskisi kadar keyif almadığımız, mutlu olduğumuz şeylerin bizi eskisi kadar mutluluk vermediği hafif, orta şiddetli depresyon türleridir. 

12 yıldır ağır depresyon ile mücadele eden ve hastalığı sebebiyle defalarca intihar girişiminde bulunan 31 yaşındaki Suudi Arabistanlı hasta Alghamdi Alaa Saeed A, yıllarca gördüğü ilaç tedavilerinden sonuç alamayınca Türkiye’de beyin pili ameliyatı oldu.

Ama eğer depresyon ortadan ağıra doğru gitmeye başlarsa biz gündelik işlerimizi yapamaz hale geliyoruz. Giderek ilerlediğinde ise yataktan çıkamadığımız, günlerce doğru düzgün beslenemediğimiz, öz bakımımızı yapamadığımız, duşumuzu alamadığımız, sevdiğimiz şeylerden bile eskisi gibi keyif alamadığımız ağır şiddetli depresyonlar ortaya çıkıyor.

Bu depresyonlarda bazen çok çeşitli tedavilere rağmen sonuç alamıyoruz. Başta çoklu ilaç tedavileri kullandığımız oluyor. Bazen hastalarımız ‘Bize bu kadar ilaç fazla değil mi?’ diye soruyor ama ağır bir depresyonda ikili- üçlü ilaç tedavilerini 6 ay 1 yıl gibi uzun sürelerde kullanmak zorunda kalıyoruz. Eğer bu çoklu ilaç tedavileriyle sonuç alamazsak elektroşok, manyetik stimülasyon tedavileri gibi eski ama ilaç dışı tedavilere başvuruyoruz.”   

Son zamanlarda cerrahi tedavilerden faydalandıklarını da sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Kutlu, “Suudi hastamız da yaklaşık 12 yıl boyunca çok çeşitli ilaç tedavileri kullanmış, elektroşok, manyetik stimülasyon tedavisi almış ancak buna rağmen düzelememişti.

Kendisi süreç içinde intiharla, ölümle, ateşle, öteki dünyayla ilgili tekrarlayıcı hatta neredeyse takıntılı düşüncelere kapılıp giden, gündelik hayatını sürdürmekte oldukça zorlanan bir hastaydı. Bu nedenle artık tedavide cerrahi seçenekleri denemek istedik ve ameliyatını yaptık”  diye konuştu.

“ESKİDEN HASTALIĞIM YÜZÜNDEN EVDEN HİÇ ÇIKMIYORDUM”   

12 yıldan beri bu hastalıktan muzdarip olduğunu, doğru düzgün bir hayatı kalmadığını söyleyen Suudi Arabistanlı 31 yaşındaki hasta Alghamdi Alaa Saeed A, “12 yıldan beri bu hastalığı çekiyorum. Birçok tıbbi yöntem ile tedavi olmayı denedim ama hiçbirinin faydasını görmedim. Eskiden hastalığım yüzünden evden hiç çıkmıyor ve sürekli intihar etmeyi düşünüyordum.  

Bir gün sosyal medyada bu tedavi yöntemi ile ilgili video gördüm ve ardından bu hastaneye geldim. Ameliyat sırasında yerleştirilen pili çalıştırdılar ve içimde bir şeyler değişti, kendimi mutlu hissettim. Bu hastalığa sahip insanlar benim düştüğüm duruma düşmesin ve onlara pilin fayda sağladığını gösterebilelim diye iyi olmaya başladığımda başka bir çekim daha yapmak isterim” dedi.    

Kendisi gibi ağır depresyon hastalığından muzdarip diğer hastalara seslenen Alghamdi Alaa Saeed A, “Geç olmadan bu ameliyatı olun ve vakit kaybetmeyin, ameliyatta birçok fayda olduğunu söylemek istiyorum” diyerek sözlerine son verdi. 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Dijital cihazlarla çocuğun temasını kısıtlayın

Sonraki Haber

Ayder Yaylası’nda otopark inşaatında sona gelindi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Araştırma: D vitamini eksikliği ameliyat sonrası ağrıyı 3 kat artırıyor
Sağlık Haberleri

Araştırmalar D vitamini eksikliğinin ameliyat sonrası ağrıyı 3 kat arttırabildiğini ortaya koydu

15 Eylül 2026
Medipol Mega Hastanesi’nde ‘Prostat Kanserine Karşı Ortak Akıl: Farkındalık Paneli’ düzenlendi
Sağlık Haberleri

Medipol Mega Hastanesi’nde ‘Prostat Kanserine Karşı Ortak Akıl: Farkındalık Paneli’ düzenlendi

15 Eylül 2026
'Endoskopik yüz germede kesi izi saçlı deri içerisinde kalıyor'
Sağlık Haberleri

Endoskopik yüz germede kesi izi saçlı deri içerisinde kalıyor

15 Eylül 2026
Uzmanından okul dönemi uyarısı: Çocuklarda uykusuzluk aşırı hareketlilikle ortaya çıkabilir
Sağlık Haberleri

Uzmanından okul dönemi uyarısı: Çocuklarda uykusuzluk aşırı hareketlilikle ortaya çıkabilir

15 Eylül 2026
“Herkes çok alçak sesle konuşuyor” diyorsanız dikkat: İşitme kaybının erken belirtisi olabilir
Sağlık Haberleri

“Herkes çok alçak sesle konuşuyor” diyorsanız dikkat: İşitme kaybının erken belirtisi olabilir

15 Eylül 2026
Evde Bakım Yardımı ödemeleri hak sahiplerinin hesaplarına yatırılmaya başlandı
Sağlık Haberleri

Evde Bakım Yardımı ödemeleri hak sahiplerinin hesaplarına yatırılmaya başlandı

15 Eylül 2026
Sonraki Haber
Ayder Yaylası'nda otopark inşaatında sona gelindi

Ayder Yaylası'nda otopark inşaatında sona gelindi

En Güncel Haberler

Herkes farklı iyileşir
Yazarlar

Herkes farklı iyileşir

15 Eylül 2026
Huzur Koridoru'nun 2'nci etabı için ihale tarihi belli oldu
İş Dünyası

Huzur Koridoru’nun 2’nci etabı için ihale tarihi belli oldu

15 Eylül 2026
Hafriyat kamyonu karşı yöne geçip kamyon ile istinat duvarına çarptı; kaza kamerada
Yerel Haberler

Hafriyat kamyonu karşı yöne geçip kamyon ile istinat duvarına çarptı; kaza kamerada

15 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bakan Yardımcısı Bulut: Teknik kapasitemizi, Suriye’nin yeniden imar sürecine sunmaya hazırız

15 Eylül 2026
Yaşam

Burdur’da Ahilik Haftası programı: ‘Yılın Ahisi’ne cübbesi giydirildi

15 Eylül 2026
Yaşam

Çolakoğlu Metalurji’den Dilovası’nda eğitime destek

15 Eylül 2026
Yaşam

Adana’da salça yüklü kamyonet devrildi: Yol trafiğe kapandı

15 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Burdur'da Ahilik Haftası programı

Burdur’da Ahilik Haftası programı: ‘Yılın Ahisi’ne cübbesi giydirildi

- Haberton
15 Eylül 2026

Burdur'da Ahilik Haftası dolayısıyla kutlama programı düzenlendi. Bedesten Çarşı'da düzenlenen törene Vali Tülay Baydar Bilgihan, CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut,...

Sonbahar alerjileri: Küf sporları ve iç mekân hava kalitesi neden daha fazla önem kazanıyor?

Çocuk ders çalışmak istemiyorsa ne yapılmalı? Uzmanların önerdiği etkili yöntemler

EYT’den emekli olup çalışmaya devam edenlerin hakları neler? Maaş, kıdem, izin ve SGDP ayrıntıları

İkinci el otomobil alırken motorun iyi olduğu nasıl anlaşılır? Ustaların baktığı kritik işaretler

Güncel Haber

Herkes farklı iyileşir

Herkes farklı iyileşir

15 Eylül 2026
Huzur Koridoru'nun 2'nci etabı için ihale tarihi belli oldu

Huzur Koridoru’nun 2’nci etabı için ihale tarihi belli oldu

15 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton