5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Deprem nedeniyle 20’ye yakın binada çatlak var

Deprem nedeniyle 20’ye yakın binada çatlak var

Haberton - Haberton
4 Kasım 2022
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Deprem nedeniyle 20'ye yakın binada çatlak var

Deprem nedeniyle 20'ye yakın binada çatlak var

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İzmir’de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremde, bulundukları binalardan atlayan 1’i ağır olmak üzere 7 kişi yaralandı. Deprem nedeniyle 20’ye yakın binada çatlak oluşurken, Selahattin Oğlu Camii’nin minaresi de hasar gördü. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi verilerine göre, saat 03.29’da, merkez üssü Buca ilçesi olan, Richter ölçeğine göre 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmirlilerin uykuda yakalandığı deprem, paniğe neden oldu. Çevre illerde de hissedilen depremin ardından kent halkı, toplanma alanlarında ve açık alanlarda zaman geçirdi.

Depremde bulundukları binalardan atlayan, 1’i ağır olmak üzere 7 kişi yaralandı. Konak Kubilay Mahallesi’ndeki Selahattin Oğlu Camii’nin minaresi de hasar gördü. 20’ye yakın binada ise çatlaklar oluştuğu belirtildi. Deprem anı ise güvenlik kameralarınca kaydedildi.

Deprem nedeniyle 20'ye yakın binada çatlak var
Deprem nedeniyle 20’ye yakın binada çatlak var

Depremin ardından sosyal medyadan açıklama yapan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Kıymetli İzmirliler öncelikle geçmiş olsun. 4.9 büyüklüğünde olduğu ifade edilen Buca merkezli depremde ilimizde Konak’ta bir cami minaresi dışında hasar ve yüksekten atlama şeklinde yaralanmalar dışında herhangi bir sıkıntı olmamıştır. Tekrar geçmiş olsun” dedi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise “Merkez üssü Buca olan 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından tüm itfaiye ekiplerimiz devriyede. Konak’ta bir camimizin minaresi yıkıldı. İlk tespitlerimize göre metro, tramvay ve İZBAN tesislerinde bir hasar yok. Detaylı tarama sürüyor” açıklamasında bulundu. 

BAKAN SOYLU KENTE GELDİ

Depremden sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İzmir’e geldi. İlk olarak hasar gören caminin bulunduğu yere giden Bakan Soylu, çalışanlardan bilgi aldı. Bakan Soylu, daha sonra depremin merkez üssü olan Buca’ya geçti. Soylu, Hasanağa Parkı’nda deprem nedeniyle evlerinden çıkıp, açık alanlarda bekleyenlerle sohbet etti.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Soylu, “Bu yapı stokunun değişmesi lazım. Allah muhafaza bu yapı stoku ile İzmir’de depremle karşılaşırsak anlaşılıyor ki daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağız. 4.9 deprem ölçüsü biraz önce değerlendirdik ama 6.9’luk bir deprem daha büyük, içimizi acıtacak, ülkemizi üzecek sorunlar ve maliyetler oluşturabilir.

Bu açıdan buradaki yapı stokunu gördükten sonra bir kez daha İzmir hakkında oturup değerlendirme yapmalı. Tekrar geçmiş olsun. Şu ana kadar bir can kaybı yok. Yaklaşık 20 kadar binada çatlak var. Birtakım hasarlı buna ihbarları söz konusu, Çevre ve Şehircilik ekipleri de bu konuda tespitlere başladılar” diye konuştu.

‘4 BÜYÜKLÜĞÜNDE ARTÇI’ UYARISI

İl Afet ve Koordinasyon Merkezi’nde Bakan Soylu’nun da katıldığı toplantıda konuşan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise “İzmir sınırları içerisinde 17 tanımlanmış aktif fayımız var. Şu ana kadar toplam 62 artçı sarsıntı yaşandı. Bunların içerisinde en yüksek olan artçı sarsıntının büyüklüğü 2.7” dedi.

4.9 ile 5.0 büyüklüğündeki depremlerin ardından 4.0 büyüklüğünde artçılar olabileceğini belirten Tatar, “Özellikle vatandaşlarımızın bu konuya dikkat ederek hareket etmesinde büyük fayda var. Özellikle depremin artçı sarsıntılarının belli bir noktada yoğunlaştığını, kümelendiğini görüyoruz. Bu da bizim hemen güneyimizde kalan Buca fayının kuzeyinde bir noktaya düşüyor. Depremin aslında bulunduğu yer, bizim 35-40 kilometre uzunluğundaki Tuzla fayının en kuzeydoğu ucuna düşüyor.

Türkiye’de 500 civarında diri fay olarak tanımladığımız deprem üretme potansiyeline sahip fay var. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde 4.0- 4.5 büyüklüğünde bir depremin olması, son derece doğal. Bu gerçeği bilmemizde büyük yarar var dolayısıyla bu büyüklükteki bir depremden sonra panik yapmamak gerekiyor” diye konuştu. 

İzmir'de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremde, bulundukları binalardan atlayan 1'i ağır olmak üzere 7 kişi yaralandı. Deprem nedeniyle 20'ye yakın binada çatlak oluşurken, Selahattin Oğlu Camii'nin minaresi de hasar gördü. 
İzmir’de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremde, bulundukları binalardan atlayan 1’i ağır olmak üzere 7 kişi yaralandı. Deprem nedeniyle 20’ye yakın binada çatlak oluşurken, Selahattin Oğlu Camii’nin minaresi de hasar gördü. 

İzmir civarında 17 aktif fay olduğunu hatırlatıp, bugünkü depremin son derece olağan karşılanması gerektiğine dikkat çeken Tatar, “Bunun yanı sıra özellikle İzmir’de 6.8- 6.9 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip faylar var dolayısıyla bizim bir an önce İzmir’de yapı stokuna dikkat ederek, hareket etmemiz önem taşıyor” dedi.

BAKAN KOCA: 7 KİŞİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da İzmir’de meydana gelen depreme ilişkin Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, “İzmir’de yaşanan, büyük bir paniğe yol açan 4.9 şiddetindeki depremde, güncel bilgilerimize göre can kaybı olmadı. Panik sebebiyle toplam 64 kişi etkilendi. 1’i ağır 7 kişinin tedavisi sürüyor. Deprem, çevre illerde de hissedildi. Arkadaşlarımız görev başında. Çok geçmiş olsun” dedi. 

Öte yandan minaresi hasar gören camiye gelen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, en kısa sürede yıkacaklarını söyledi. Bölgede temizlik çalışmalarına da başlandı. Depremde hasar gören yapılar için ise hasar tespit çalışmalarının gerçekleştirileceği öğrenildi.

ERCAN: BATI ANADOLU SON 10 YILDIR ÇOK GERGİN

Depremin ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan ise “Batı Anadolu son 10 yıldır çok gergin. Normalde Anadolu’da yüzde 52 ile en çok deprem beklediğimiz yer Kuzey Anadolu kırığıydı. Ancak son yıllarda Batı Anadolu’da gerginlik artışı söz konusu oldu.

Kızıldeniz’in açılmasıyla Anadolu’nun bu gerginliği taşıyamaması sonucunda kırıklar oluşuyor. Onlardan bir tanesi Sisam depremi olarak 2020’de oldu. Şu anki deprem İzmir’de korktuğumuz İzmir kırığı üzerinde olmadı. Biz buna orta büyüklükte deprem diyoruz. Deprem yaklaşık 7 saniye sürdü. Kuşadası’nda beni uykudan uyandırdı. Melez ovasındaki yapılaşma hemen durdurulmalıdır.

Bornova-Bayraklı ve Bornova kırığı etkisi altında olan Karşıyaka-Çiğli kesimleri İzmir’in tetikte olması gereken yerlerdir. Buradaki yapıların kentsel dönüşüm kavramı içinde hızlanarak iyileştirilmesi gerekiyor. Kesinlikle Bayraklı ve Bornova Ovası’ndaki yapılaşma durdurulmalı. Öncelikli olarak buralar taşınmalı” diye konuştu. 

SÖZBİLİR: BUCA FAYI 6’DAN BÜYÜK DEPREM ÜRETEMEZ

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir de Buca Gölet ile Gaziemir arasındaki fayın kırıldığını belirtip, “Bizim yaptığımız jeolojik çalışmalara göre, bu fay, batıda Tuzla fayına bağlanan bir fay. Eğim atımlı normal fay türünde.

Sisam fayı gibi çalışan bir fay. Bilindiği gibi İzmir’de can ve mal kaybına neden olabilecek deprem büyüklüğü 6 ve üstü fakat Buca fayı 6’dan büyük deprem üretemez. Panik yaratacak bir durum yok. Buca fayı, 5 kilometre uzunluğunda. Üreteceği deprem de 5 büyüklüğünde. 4.9’luk depremden sonra artçılar başladı. Daha da sürecektir, 3.7 gibi artçı depremler beklenebilir” dedi. 

‘BUCA’DA  4 ADRESTE YAŞAYANLAR TAHLİYE EDİLDİ’

İzmir’de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından büyükşehir belediyesinden açıklama yapıldı.

Açıklamada, deprem sonrası 30 ilçede geniş çaplı hasar tespiti çalışması yapan itfaiyenin, sıva düşmesi, çökme, binada çatlak gibi 21 ihbara müdahale ettiği belirtilirken, “İtfaiye Daire Başkanlığı’nın hasar tespit raporu İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne gönderildi.

Depremden dolayı minaresi yıkılan Selahattin Oğlu Camiisi’nin çevresine ekipler güvenlik önlemi aldı. Buca’da oturulamayacak durumda olan 4 adresteki vatandaşlar, itfaiye ekiplerinin kontrolü eşliğinde tahliye edildi. Karşıyaka ilçesinde depremden dolayı bina dış cephesinden düşen sıva nedeniyle gerekli güvenlik önlemi alındı. Fevzi Paşa Bulvarı üzerindeki tarihi bir yapının duvarından dökülen taşların tehlikeye neden olmaması için binanın etrafına güvenlik şeridi çekildi.

Fen İşleri Dairesi Başkanlığı da gerekli çalışma yapmak üzere Fevzi Paşa Bulvarı’na yönlendirildi. Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Buca’da evleri tahliye edilen vatandaşlara battaniye ulaştırıldı, Buca Hasanağa Bahçesi’nde vatandaşlara çorba dağıtıldı” ifadelerine yer verildi.

Etiketler: Deprem
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Koluman, Indo Defence Expo fuarında ilgi gördü

Sonraki Haber

Türkiye’de en çok sevilen reçel çeşidi belli oldu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik
Öne Çıkan

Bakan Uraloğlu: Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik

5 Haziran 2026
Öne Çıkan

Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında test sonuçları ortaya çıktı

5 Haziran 2026
CHP Sözcüsü Sarı: Kılıçdaroğlu, grup konuşmasını yapacak
Öne Çıkan

CHP Sözcüsü Müslim Sarı duyurdu; Kılıçdaroğlu, grup konuşmasını yapacak

5 Haziran 2026
Güzelbahçe'de Belediye Başkan Vekili Ayşe Akın oldu
Öne Çıkan

Güzelbahçe’de Belediye Başkan Vekili Ayşe Akın oldu

5 Haziran 2026
‘Nefret ve ayrımcılık’ suçlamasıyla yargılanan Tanju Özcan: Suç işlediğimi düşünmüyorum
Öne Çıkan

Ne yaptıysam Bolulu vatandaşlarımın huzur ve güvenliği için yaptım

5 Haziran 2026
Öne Çıkan

MHP’nin Şanlıurfa teşkilatı feshedildi

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Türkiye'de en çok sevilen reçel çeşidi belli oldu

Türkiye'de en çok sevilen reçel çeşidi belli oldu

En Güncel Haberler

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç Kralı Gustaf tarafından kabul edildi
Dış Haberler

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç Kralı Gustaf tarafından kabul edildi

5 Haziran 2026
Narin Güran soruşturmasında tutuklu Nevzat Bahtiyar'ın oğlu ve yeğeninin karıştığı kavgada 5 yaralı
Yerel Haberler

Narin Güran soruşturmasında tutuklu Nevzat Bahtiyar’ın oğlu ve yeğeninin karıştığı kavgada 5 yaralı

5 Haziran 2026
Osmaniye merkezli siber dolandırıcılık operasyonunda 4 tutuklama
Yerel Haberler

Osmaniye merkezli siber dolandırıcılık operasyonunda 4 tutuklama

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kars Çayı’na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

5 Haziran 2026
Yaşam

Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı

5 Haziran 2026
Yaşam

Bursa’da sağanak ve dolu etkili oldu

5 Haziran 2026
Yaşam

Bakırköy’de 50 milyon TL değerinde 4 otomobilin yandığı olayla ilgili 5 gözaltı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Aile Sağlığı Merkezi'ne giren yılanı itfaiye ekibi yakaladı

Aile Sağlığı Merkezi’ne giren yılanı itfaiye ekibi yakaladı

- Haberton
5 Haziran 2026

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde Aile Sağlığı Merkezi'ne giren yılan kısa süreli paniğe neden oldu. İtfaiye ekibi tarafından yakalanan yılan doğal yaşam...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç Kralı Gustaf tarafından kabul edildi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç Kralı Gustaf tarafından kabul edildi

5 Haziran 2026
Narin Güran soruşturmasında tutuklu Nevzat Bahtiyar'ın oğlu ve yeğeninin karıştığı kavgada 5 yaralı

Narin Güran soruşturmasında tutuklu Nevzat Bahtiyar’ın oğlu ve yeğeninin karıştığı kavgada 5 yaralı

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton