15 Ağustos 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Deniz ve havuzda kalınan sürenin artması, hastalık olasılığını artırır

Deniz ve havuzda kalınan sürenin artması, hastalık olasılığını artırır

Haberton - Haberton
25 Temmuz 2026
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

NKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, yaz aylarında artış gösteren, ishal, bulantı ve kusma vakalarına yönelik değerlendirmede bulundu.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, deniz ve havuzda kalınan sürenin artması ve su yutulmasının hastalık olasılığını artırdığını belirterek, “Özellikle yakın zamanda deniz suyu sıcaklığında, mevsim normallerinin üzerinde ortaya çıkmış olan ısı artışı, deniz içerisindeki bakteri, mantar, virüs yükünü arttırabilmekte. Bu da kişilerin çok daha kolay hasta olmasına ve bu etkenlere bağlı olarak hayatı tehdit eden ishal bulantı, kusma gibi şikayetlerle karşı karşıya kalmalarına sebebiyet verebilmekte” dedi.

NKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, yaz aylarında artış gösteren, ishal, bulantı ve kusma vakalarına yönelik değerlendirmede bulundu. Söz konusu artışın viral, bakteriyel, paraziter kaynaklara bağlı olarak oluşabildiğini söyleyen Doç. Dr. Doğan, “Bunların en sık nedenleri meyve ve sebzelerin iyi yıkanmadan tüketilmesi, iyi pişirilmesi gereken gıdaların çiğ olarak tüketilmesi. Deniz ve havuzda uzun süre kalınması ki havuzların mutlaka klor düzeyinin takip edilmesi, uygun klor düzeyi sağlanmış havuzların kullanıyor olması gerekir. Denizlerde de mavi bayrak almış alanlarda denize girilmesi, diğer alanlarda denize girilmemesi önerilir” dedi.

Buz Gizli Bir İshal, Bulantı Ve Kusma Kaynağıdır

Kaynağı belli olmayan su ve buz tüketiminin de hastalığa neden olabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Doğan, “Kaynağı belli olmayan su ve buz tüketimi. Özellikle buz gizli bir ishal bulantı kusma kaynağıdır. Toplu zehirlenmelere, toplu ishal bulantı kusmalara sebebiyet verebilir. Güvenliğinden emin olunan buzların tüketilmesini mutlak suretle önermekteyiz. Park ve bahçelerde geçirilen vakitler sonrasında mutlaka ellerin yıkanması, el hijyeninin sağlanması diğer bir önerimiz olacak” diye konuştu.

Vakit Kaybetmeden Sağlık Kuruluşuna Başvurmaları Gerekir

Hastalığın risk gruplarına yönelik etkilerine de dikkat çeken Doç. Dr. Doğan, “Özellikle ishal, bulantı ve kusma 5 yaş altındaki çocuklara, 65 yaş üzerindeki erişkinleri, gebeleri, kalp hastalığı, şeker, böbrek yetmezliği gibi çoklu hastalığı olan kişileri daha ağır etkileme potansiyeline sahiptir. Bu kişilerden özellikle günde 4-5’in üzerinde ishali olan 38 derecenin üzerinde ateşli olan, bulantı, kusması olan, şuur durumunda bir değişiklik olan kişilerin vakit kaybetmeksizin en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Sıvı kaybı hızlıca böbrek yetmezliği, elektrolit dengesizliği ve hayatı tehdit eden, ölüme sebebiyet veren riskli durumlara yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Deniz Ve Havuzda Kalınan Süre Hastalığın Ortaya Çıkma Olasılığını Arttırır

Doç. Dr. Doğan, bulantı, kusma ve ishal gibi vakaların, deniz ve havuzda kalınan süreyle de ilişkisi olduğunu belirterek, “Deniz ve havuzda kalınan sürenin artması, havuz ve deniz suyunun yutulması bu hastalığın ortaya çıkma olasılığını artırır. Özellikle yakın zamanda deniz suyu sıcaklığında, mevsim normallerinin üzerinde ortaya çıkmış olan ısı artışı, deniz içerisindeki bakteri, mantar, virüs yükünü arttırabilmekte. Bu da kişilerin çok daha kolay hasta olmasına ve bu etkenlere bağlı olarak hayatı tehdit eden ishal, bulantı, kusma gibi şikayetlerle karşı karşıya kalmalarına sebebiyet verebilmekte. Özellikle geç gelmiş olgularda, hastanelere geç gelen olgularda yoğun bakım süreçleri de karşımıza çıkabilmektedir” dedi.

Etiketler: TekirdağVirüs
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sıcak havalarda egzersizin doğru zamanı çok önemli

Sonraki Haber

Ankara’da sağanak hayatı durdurdu! Araçlar, motosikletler ve konteynerler sürüklendi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Sağlık Haberleri

Melisa, kalıcı inme riskinden ameliyatla kurtuldu

14 Ağustos 2026
Sağlık Haberleri

‘Menopoz değil, perimenopoz belirtileri daha erken fark ediliyor’

14 Ağustos 2026
Sağlık Haberleri

Bilge, obezite merkezinde 1 yılda 33 kilo verdi

14 Ağustos 2026
‘Döküm demir tencereler, tek başına demir eksikliğini gidermez’
Sağlık Haberleri

“Döküm demir tencereler, tek başına demir eksikliğini gidermez”

14 Ağustos 2026
Sağlık Haberleri

Klima ve stres, kulunç ağrısını tetikleyebilir dikkat

13 Ağustos 2026
Sağlık Haberleri

Sıcaklar, böbrek taşı riskini artırıyor

12 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Ankara'da şiddetli yağış nedeniyle göle dönen alt geçitte ekiplerin çalışması sürüyor. Fotoğraf: Ankara, (DHA)

Ankara'da sağanak hayatı durdurdu! Araçlar, motosikletler ve konteynerler sürüklendi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Kırıkkale’de aydınlatma direğine çarpan otomobil takla attı: 1 ölü, 2 yaralı
Yerel Haberler

Kırıkkale’de aydınlatma direğine çarpan otomobil takla attı: 1 ölü, 2 yaralı

15 Ağustos 2026
Mame Thiam: Bence 3 puanı kaçırdık
Spor Haberleri

Mame Thiam: Bence 3 puanı kaçırdık

15 Ağustos 2026
AK Parti’nin 25'inci yıl vizyonu yayımlandı
Politika

AK Parti’nin 25’inci yıl vizyonu yayımlandı

15 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Otomobilin takla attığı kazada, kopan parmağı dakikalarca arandı

15 Ağustos 2026
Yaşam

MEB: Bakanlığımızın sosyal yardım veya bağış adı altında firmalardan para talep etmesi söz konusu değildir

15 Ağustos 2026
Yaşam

2,5 metrelik yılan, kümese giren fareyi yakaladı

14 Ağustos 2026
Yaşam

Göç danışma araçlarının tanıtımı İstanbul’da gerçekleştirildi

14 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi küllerinden yeniden inşa ettik, istikbalini de inşa edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’yi küllerinden yeniden inşa ettik, istikbalini de inşa edeceğiz

- Haberton
15 Ağustos 2026

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye’nin son 25 yılına olduğu gibi, geleceğine de işte bu hareket...

Başarılı öğrencilerin ortak alışkanlıkları neler? Yüksek başarıyı getiren yöntemler dikkat çekiyor

Direksiyon neden sertleşir? Sürücülerin dikkat etmesi gereken 8 önemli neden

Duygusal yorgunluk nasıl anlaşılır? Sürekli yorgunluk ve isteksizlik bu belirtilerle kendini gösterebilir

İnternette kişisel bilgileriniz yayıldıysa ne yapmalısınız? İşte adım adım yapılması gerekenler

Güncel Haber

Kırıkkale’de aydınlatma direğine çarpan otomobil takla attı: 1 ölü, 2 yaralı

Kırıkkale’de aydınlatma direğine çarpan otomobil takla attı: 1 ölü, 2 yaralı

15 Ağustos 2026
Otomobilin takla attığı kazada, kopan parmağı dakikalarca arandı

Otomobilin takla attığı kazada, kopan parmağı dakikalarca arandı

15 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton