27 Ekim 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik

Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik

Haberton - Haberton
5 Haziran 2026
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Valiliği tarafından Sıfır Atık Vakfı koordinasyonunda Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen Sıfır Atık Forumu’na katıldı.

‘Sıfır Atık Kent Tasarımı: İklim Hedefleri İçin Kentsel Planlama Paneli’nde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Şu anda 14 bin kilometre olan demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik. Halihazırda bakın Türkiye’de yapımı devam eden 4 bin 150 kilometre demiryolu var. Halihazırda yapımı devam eden, iki yıl içerisinde bunun 3 bin kilometresini bitirerek hizmete açmış olacağız” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Valiliği tarafından Sıfır Atık Vakfı koordinasyonunda Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen Sıfır Atık Forumu’na katıldı. Bakan Uraloğlu, forumda ‘Sıfır Atık Kent Tasarımı: İklim Hedefleri İçin Kentsel Planlama Paneli’ne de konuşma yaptı. Panelin başlamasıyla birlikte Uraloğlu, kentlerin iklim hedeflerine uyum sürecinde sürdürülebilir planlama ve sıfır atık uygulamalarının önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

1 Milyon 200 Bin İnsanımıza Bu Vesileyle İstihdam Sağlıyoruz

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Biz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 23 yıllık bir periyotta ulaştırma alanında 355 milyar dolarlık yatırım yaptık. Gerçekten çok çok büyük bir rakam olduğunu özellikle altını çizmek isterim. Bunun 10 yıllık üretim etkisi 2 trilyon dolar. Nereden bakarsanız 1’e 6 esasında bir kar ettik diyebilirim.

Yıllık ortalamada yaklaşık 1 milyon 200 bin insanımıza bu vesileyle istihdam sağlıyoruz. Dünyadaki sera gazlarının üretimine bakarsak en çok açık arayla Çin yüzde 29.2. Geri kalan 5 ülkenin yüzde 20, yüzde 59 olmak üzere ve ondan geri kalanda yüzde 20 civarında bir sera gazı salınımı var ve Türkiye’de de bu ulaştırma anlamında dünyada yüzde 1.1 seviyesindeö dedi.

‘Emisyon Azaltımının 5.5 Milyon Ton Olacağını Öngörüyoruz’

Bakan Uraloğlu, “Yük taşımacılığının yüzde 91’ini, yolcu taşımacılığının yüzde 91’ini biz karayolları üzerinden yapıldığını görüyoruz. Bunu mutlaka ilk önce yüzde 80’lere, yüzde 70’lere indirme ile ilgili bir gayretimiz var. Bunu yakından takip ediyoruz. Ülkemiz çok stratejik bir konumda.

gerçekten 4 saatlik uçuşla, havacılıkta 4 saatlik uçuş önemlidir, 67 ülkeye ulaşabiliyoruz ve buradaki 55 trilyon dolarlık bir gayri safi yurt içi hasıla var. Yaklaşık yıllık da 25 trilyon dolarlık, 26 trilyon dolarlık bir dış ticaret imkanı söz konusu. Tabii biz orta koridorda bulunan bir ülkeyiz aynı zamanda. Doğu-batı ekseninde orta koridorun en önemli ülkelerinden bir tanesi durumundayız.

Buradaki emisyon azaltma potansiyelimiz ülkemiz genelinde 11.5 milyon ton olduğunu da belirtmek isterim. Kalkınma yolu koridoru Basra Körfezi’nde, Irak’ın Faw Limanı’ndan başlayıp ülkemize bin 200 kilometre mesafeyle gelen karayolu ve demiryolundan bahsediyoruz. Avrupa’ya kadar uzanacak. Projesi bitti.

İnşallah yakında yapım çalışmalarına da başlamayı umuyoruz ve emisyon azaltımının 5.5 milyon ton olacağını öngörüyoruzö dedi.

259 Km’lik Bir Hattı Önümüzde Ki Süreçte Hayata Geçireceğiz

Bakan Uraloğlu, “Türkiye’nin ulaştırma alanındaki net sıfır emisyon hedefleri, elektrikli araç altyapısı, havacılık, denizcilik ve kent içi hareketlilik projelerine dair önemli gelişmeler şu şekildedir: Yolcu ve yük odaklı, sıfır emisyonlu araçların kullanılması, özel araçlardan toplu taşımaya geçişin yönetilmesi ve uluslararası fonlara erişim imkanları değerlendirilmektedir. Elektrikli Araçlar: Ülkede 427 bin elektrikli araç ve 43 bin şarj soketi bulunmaktadır. Özel araçlar hariç tutulduğunda, yaklaşık her 10 elektrikli araca 1 şarj cihazı düştüğü varsayılmaktadır. Türkiye, Dc soket başına düşen araç sayısında Avrupa’da birinci sıradadır.

Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (Saf): Saf üretimi ve kullanımının yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Bu alandaki Ar-Ge projeleriyle ilk etapta binde beş civarında bir azaltma sağlanması planlanmaktadır. Gemi Dönüşümü: Türkiye, gemi dönüşümünde dünyada 3’üncü sıradadır. Gemileri tasarlayabilen, üretebilen, işletebilen ve ömrü bittiğinde geri dönüştürebilen dünyadaki birkaç ülkeden bir tanesi olduğumuzu da belirtmek isterim.

Green Voyage 2050 projesi kapsamında Marmara’da kullanılan tüm yolcu gemilerinin elektrikli hale getirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca limanlar ‘Yeşil Liman’ sertifikası ile taçlandırılmaktadır. Karayolu kaynaklı emisyonların yüzde 60’ı kent içinde oluşmaktadır. Bu nedenle scooter, bisiklet ve yaya hareketliliğinin artırılması amaçlanmaktadır.

Yaklaşık 2 bin km bisiklet yolu yapılmış olup, projesi tamamlanan 259 km’lik bir hat daha bulunmaktadır. Bunu da önümüzde ki süreçte hayata geçireceğiz. Bölünmüş yollarda yıllık zaman tasarrufu bölünmüş yollarda sadece 801 milyon saat zaman tasarrufu ve 2,6 milyar litre akaryakıt tasarrufu sağlanmaktadırö dedi.

Demiryolu Ağımızı 28 Bin 500 Kilometreye Çıkarmayı Hedefledik

Bakan Uraloğlu, “Şu noktada şu anda 14 bin kilometre olan demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik. Halihazırda bakın Türkiye’de yapımı devam eden 4 bin 150 kilometre demiryolu var. Halihazırda yapımı devam eden, iki yıl içerisinde bunun 3 bin kilometresini bitirerek hizmete açmış olacağız. Yüksek hızlı trenle 19 veya 20 ilimizi birbirine bağlıyoruz ama nüfusumuzun yarısından fazlasını yüksek hızlı trenle esasında direkt bağlanan 11, evet rakam orada görürsek direkt bağlanan 11 dolaylı 20 ilimizi birbirine bağlamış durumdayız.

27 şehre direkt inşallah ulaşacağız bu devam eden hatlarımız bittiği zaman ve daha fazla insanımızı demiryoluyla, elektrikli trenlerimizle inşallah taşımış olacağız. Havayolunda 26 olan havalimanı sayımızı 58’e çıkardık ve dünyada sadece 60 noktaya uçabilirken bugün 356 noktaya uçuyoruz. Geçen sene ülkemizde 247 milyon insan seyahat etti. nüfusumuzun aşağı yukarı 4 katına yakını, 3-3,5 katına yakını seyahat etti.

Bunun bu sene 270 milyona çıkacağını öngörüyoruz, bütün etrafımızdaki risklere rağmenö dedi.

200 Milyon Kişi Yıl Kapasitesine Geleceğini Hesap Ediyoruz

Bakan Uraloğlu, “Dış hat uçuş noktamız bahsettiğim 356 gerçekten hani bizim için gurur verici bir tablo. 133 ülkeye dünyada uçan bir Türkiye var. Bu da gerçekten bizim yaptığımız yatırımların ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Avrupa’da havacılıkta 3’üncü sırada, dünyada 7’inci sıradayız Türkiye olarak.

İstanbul Havalimanı özelinde baktığımızda Avrupa’da 2’inci dünyada 7’inci sıradayız. Küresel çapta bağlantı merkezi sıralamasında ise dünyada İstanbul Havalimanı 1’inci sırada. Bakın aynı anda 3 tane uçak iniyor ya da kalkıyor. Bunlar kalkanlar ama aynı anda biz inip kaldırabiliyoruz 3 tane uçağı.

Üçlü paralel pistle Amerika’dan sonra yapan ilk ülkeyiz bu. Buradaki pist sayımız şu anda 3, bu sene 4 olacak. İnşallah birkaç sene içerisinde de toplam 6 tane pistle hizmet etmiş olacağız ve sadece buranın 200 milyon kişi yıl kapasitesine geleceğini hesap ediyoruz, altyapımızı buna göre de geliştiriyoruz. Denizcilikte dünyada 100 konteyner limanı kıymetlidir, 5 tanesi Türkiye’de.

Bunu artırma gayreti içerisindeyiz, inşallah bunu artıracağız. Türk mühendislerimizin geliştirdiği Türksat 6A’yı 2024’te uzaya fırlatmıştık. Şimdi 7A’nın projesine başladık, onu da inşallah yerli ve milli olarak, uzaya göndererek ülkemizin etkinliğini geliştireceğiz. 5G teknolojisine geçtik 1 Nisan itibarıyla.

Halihazırda işte 97 milyon olan Gsm abone sayısının 30 milyonun üzerinde yaklaşık üçte birinin 5G’ye geçtiğini söylemek isterim. Hemen bakın 2 ay oldu. Dolayısıyla çok hızlı bir şekilde vatandaşımız buna adapte olduö dedi.

Etiketler: Abdulkadir UraloğluAtatürkÇinİstanbulKarRecep Tayyip ErdoğanTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sakarya’da uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Sonraki Haber

Aile Sağlığı Merkezi’ne giren yılanı itfaiye ekibi yakaladı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Güler'den Yunanistan ve Ege mesajı: "Gerilimi artıran yaklaşımları kabul etmeyiz"
Politika

Bakan Güler’den Yunanistan ve Ege mesajı: “Gerilimi artıran yaklaşımları kabul etmeyiz”

27 Ekim 2026
Bakan Bolat, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay ile görüştü
Politika

Bakan Bolat, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile görüştü

27 Ekim 2026
30 üniversiteye 'TYÇ logosu' kullanım hakkı
Politika

30 üniversiteye ‘TYÇ logosu’ kullanım hakkı

27 Ekim 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, TÜRKPA Genel Sekreteri Hasan'ı kabul etti
Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş, TÜRKPA Genel Sekreteri Hasan’ı kabul etti

27 Ekim 2026
TBMM Dışişleri Komisyonu’nda ‘Mekke Anlaşması’ kabul edildi
Politika

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda ‘Mekke Anlaşması’ kabul edildi

27 Ekim 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kuzey Makedonya Devlet Bakanı Zeynula'yı kabul etti
Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kuzey Makedonya Devlet Bakanı Zeynula’yı kabul etti

27 Ekim 2026
Sonraki Haber
Aile Sağlığı Merkezi'ne giren yılanı itfaiye ekibi yakaladı

Aile Sağlığı Merkezi'ne giren yılanı itfaiye ekibi yakaladı

En Güncel Haberler

MHP'li Murat Saral cinayetinde karar! Çocukluk arkadaşı tutuklandı
Gündem

MHP’li Murat Saral cinayetinde karar! Çocukluk arkadaşı tutuklandı

27 Ekim 2026
CHP'de İstanbul depremi! 3 belediye başkanı ve 1 başkan vekili YENİ Parti'ye katıldı
Öne Çıkan

CHP’de İstanbul depremi! 3 belediye başkanı ve 1 başkan vekili YENİ Parti’ye katıldı

27 Ekim 2026
Emekli maaşlarına yeni düzenleme yolda! Refah payı ve ek ödeme masada
Öne Çıkan

Emekli maaşlarına yeni düzenleme yolda! Refah payı ve ek ödeme masada

27 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Antalya’da su altı ekosistemini koruma projesi: ‘Üç Adalar’ saha ziyareti gerçekleştirildi

27 Ekim 2026
Yaşam

Datça’da sağanak nedeniyle yollar göle döndü

27 Ekim 2026
Yaşam

‘Polisiz’ deyip 1,2 kilo altını alarak dolandıran 3 şüpheli tutuklandı: “14 yıllık emeğimizi istiyorum”

27 Ekim 2026
Yaşam

Bingöl’de 7 büyüklüğünde deprem senaryolu tatbikat

27 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Antalya'da su altı ekosistemini koruma projesi: 'Üç Adalar' saha ziyareti gerçekleştirildi

Antalya’da su altı ekosistemini koruma projesi: ‘Üç Adalar’ saha ziyareti gerçekleştirildi

- Haberton
27 Ekim 2026

Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi, Antalya Valiliği ile Deniz Yaşamını Koruma Derneği iş birliğinde yürütülen Üç Adalar Projesi tanıtıldı. Vali Hulusi...

Okulda akran zorbalığı, tehdit ve şiddet varsa ne yapılmalı? Veliler nereye şikâyet edebilir, öğrencilere hangi cezalar uygulanır?

Sonbaharda zihninizi dinlendiren 7 farkındalık egzersizi! Doğada mindfulness ile stresten uzaklaşmanın yolları

Kasım indirimleri öncesi e-ticarette büyük hareketlilik bekleniyor! Gözler yılın en yoğun alışveriş döneminde

Türkiye’de saatler neden geri alınmıyor? Kalıcı yaz saati uygulamasının günlük yaşama etkileri

Güncel Haber

MHP'li Murat Saral cinayetinde karar! Çocukluk arkadaşı tutuklandı

MHP’li Murat Saral cinayetinde karar! Çocukluk arkadaşı tutuklandı

27 Ekim 2026
CHP'de İstanbul depremi! 3 belediye başkanı ve 1 başkan vekili YENİ Parti'ye katıldı

CHP’de İstanbul depremi! 3 belediye başkanı ve 1 başkan vekili YENİ Parti’ye katıldı

27 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton